Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa gogo956 »

ak existuje Boh a clovek ako oddelene entity tak vznika dualita. Tym sa ale vytvara psychologicky problem,pretoze je tu nejaky vsemocny,vseveduci,dokonaly prvok ktory chce aby clovek myslel a konal podla jeho predstav. Lenze clovek je determinovani mnohymi premennymi a naviac tlaceny svojimi pudmi. To vyvolava v mysli veriaceho pocit oddelenosti a hriesnosti, co je prave to co sa cirkvi velmi hodi,lebo jej dava moc oznacit druhych ako hriesnych. Je to jediny dovod preco cirkev tak dlho existuje,pretoze je to ucinny výkonný prvok pomocou ktoreho vedeli šedé eminencie po starocia manipulovat s celymi narodmi a statmi podla lubovole.
Btw :Mam tu dokonca jednu pre mna celkom zaujimavu pikanteriu: Papez Lev III. pri korunovacii Karola Velkeho za cisara roku 800,mu z vdacnosti ze ho ochranoval daroval relikviu- /vraj original :D / Jezisovu predkožku ! -je to historicka skutocnost, aspon v literature je to tak uvedene.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

eMPiko napísal: Hej, ale Jezis myslim tvrdil ze tu nie je na to aby Zakon menil, ale aby ho naplnil a odmieta menenie vykladu ci zavrhnutie pravidiel (niekde v sv. Matusovi). Tie prikazania teda stale platia, nie? A ak ich ludia porusuju, ake z toho vyplyvaju dosledky?
Jj, preto som napisala, ze Kristus tie vsetky prikazania "zhrnul" do dvoch najdolezitejsich.. Resp. v tych dvoch najdolezitejsich su vsetky predosle zo stareho zakona "obsiahnute". Cize, ked niekto plni prikazanie: "miluj boha..", zmysel tych predoslych predpisov (ktorym bolo preukazanie ucty bohu), je naplneny.
Da sa to rozumiet?
-> Obsah zakonov sa nezmenil, len ich vonkajsia forma.

Priklad zo zivota: pred 100 rokmi ludia vykali svojim rodicom, aby im preukazali uctu. Dnes si tiez vazime nasich rodicov - pomahame im, radime sa s nimi - a tym im preukazujeme uctu. Uz im sice nevykame (ako to bolo pred sto rokmi), ale naplname pravidlo, ze si ich vazime.. Dokonca lepsou formou - lebo vykat mozes niekomu automaticky, ale radit sa mozes s niekym len vtedy, ked mu naozaj doverujes a stojis o jeho radu.. (Ak teda dnes niekto svojim rodicom nevyka (tak ako to bolo pred 100 rokmi), nie je to velmi podstatne.)

Takisto Jezis tie Zakony naplnil - len inym sposobom.

PS: Viem, ze je to taka teologicka "logika", ale inac sa k tomu vyjadrit neviem.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

seth82
ano ... kde zacina pravo dietata na zivot tam konci pravo zeny na slobodne rozhodnutie o jej stave...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

A pravo plodu/dieťaťa na život začína podľa zákona od 12 týždňa, dovtedy je žena v práve. Tak neviem čo riešiš.

....inak zas si trošku odignoroval môju reakciu na teba -> post <-

//edit:
"kazdy clovek sa musi naucit ovladnut svoju sexualitu... potom mu bude k prospechu a nebude jej otrokom ... sexu sa dnes pripisuje az privysoky vyznam..."
Odpoveď na to nájdeš aj v tom mojom poste. A sexu sa vôbec nepripisuje privysoký význam, lebo sex nie je len o plodení detí. To že ty si myslíš, že to tak je, je tvoj problém.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

strapaty: LuksKE ti to už vysvetlil. A teraz

"ked je to spravne preberam to rad ... nemusim cely zivot premrhat premyslanim nad vecami co su uz tisic rokov premyslene a mozem žit..." - tak to sa potom čudujem, prečo si neprebral premyslené veci zo starších náboženstiev - hinduizmus, budhizmus, taoizmus, konfucionizmus, Sanskrit, egyptský panteón, grécky panteón... --> nože, skús vysvetliť, ak sa ti to podarí.
Wamber
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Wamber »

Ja sa cudujem, ze v dnesom svete informacii dokaze este niekto verit rozpravockam nejakych pastierov z puste starych 2000 rokov a podriadovat tomu cely svoj zivot :? Ako chapem, ze v minulosti ludia nemali pristup k poznatkom o svete a tak im stacili take jednoduche vysvetlenia javov okolo nich, ale to je uz dnes neaktualne. Myslim si, ze väcsina mladych ludi uz nabozenstvo "prekuklo", ze je to len nastroj na ovladanie mas, no niektori si nedaju povedat. A to su presne typy ludi, ktori by sa presne takisto dusovali ohladom jedinej pravej existencii Alaha, Vishnu alebo Zeusa, ak by sa narodili na inom mieste alebo case.

Nabozenstvo ludstvu nic dobre neprinieslo, nebyt krestanstva/islamu/atd., tak prave si tieto spravy piseme niekde na Marse :) . Taktiez by tu bolo menej vojen.

Samozrejme, ze je teraz uz krestanstvo "krotke", kedze uz nema realnu moc nad ludmi, ale ked ju malo, tak to koncilo dost zle - upalovali nam vedcov (napr. Giordano Bruno), nutili odvolavat vedcov svoje tvrdenia (Galileo), viedli vojny... Vplyv a rozsirenie nabozenstva klesa priamo umerne pristupu k vzdelaniu a informovanosti. Snad raz vymizne uplne :)

Pripojim tu citat Alberta Einsteina ohladom nabozenstva:
The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this. These subtilised interpretations are highly manifold according to their nature and have almost nothing to do with the original text.
Uvedomte si to, nemate ani JEDEN JEDINY preukazatelny dokaz (preto sa to vola viera a nie fakt). Nie je to kusok padnute na hlavu tomu verit len preto, lebo mi to povedali rodicia, ze to je tak spravne? :nono: Alebo ze tvrdi kniha nejakych vymyslenych pribehov, ktora je na urovni pana prstenov (ten je ale zabavnejsi a menej kruty)?

------
Este mensi Edit-
-Co je uplne zvratene je to, ze nabozni ludia vychovavaju svoje deti uz od uplne utleho veku k tomuto vymyvaniu mozgov, ked este ludsky mozog nedokaze rozlisit fakt od fikcie a prijma to, co mu povie rodic za pravdive. Ak by bolo po mojom, tak by som to zakazal, kedze tym jasne porusuju pravo cloveka na vlastne urcenie si svojho vierovyznia. Nebyt tohto mechanizmu, tak väcsina nabozenstiev by v dnesnej dobe uz zanikla, alebo by vyrazne stratila na svojom podiely :). Musim uznat, ze to maju velmi dobre premyslene, aj s tym peklom, teda ze zacnu hned deti strasit s tym, co sa stane, ak nebudu pocuvat tieto rozpravocky :smt059
Prílohy
srItK17316.jpg
choose.png
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

LuksKE
..sex nie je len na plodenie deti ... ale tiez nesluzi len na sebaukajanie ... je to ako z jedenim clovek ktori sa vie striedmo najest ziska pre seba silu a jedlo mu je prospesne .... pokial clovek zerie neustale a laduje do seba vsetko jedlo mu sposobuje chorobu a zabija ho ... kazdy by mal mat svoju sexualitu aj sexualitu cudzich ludi v ucte prave pre jej zivotadarnu silu ... pokial cloveka ovlada je len jej otrokom a k nicomu mu v zivote nepomaha... ako spravne jedlo dokaze posilnit telo, tak spravny postoj k sexu vie utuzit a posilnit vstah....

seth82
keby som sa narodil v indii urcite by som sa zaoberal hinduizmom alebo budhizmom... ale kedze som bol vychovany ako katolik zdokonalujem sa v katolickej viere.. staci mi jeden sposob ako byt stastny ... jednoducho nemam potrebu studovat ine nabozenstva.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Na to som sa vôbec nepýtal. Skús si prečítať moju otázku ešte raz.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

prečo si neprebral premyslené veci zo starších náboženstiev...
...tak este raz ... ako mozem nieco prebrat ked o tom neviem ??? a nemam ani potrebu sa k tomu dopracovat ...
.. preto som ich neprebral lebo sa nimi vobec nezaoberam a viem len povrchne co hlasaju ....
ale myslim si, ze vacsina veci bude dost podobna ... ak nie totozna ..
mLuks
Addict
Addict

strapaty: Tak ešte raz...

Čiastočne súhlasíš s tým, že sex nie je len na plodenie detí, ale potom svojimi blábolmi sa aj tak dopracuješ k tomu, že trtkajme len vtedy keď chceme splodiť deti. Jeme vtedy keď treba, tak aj sexujme vtedy keď treba, že? Inak to s jedením a chorobou je individuálne a vôbec to neplatí všeobecne.

a k starším veciam, písal si:
"prikazy a zakazy pre mna nie su problem lebo chapem ich pricinu a dosledok ... potom je to jednoduche...."
odpísal som ti:
"S tými príkazmi a zákazmi len dokazuješ, že si cirkevná ovečka. Prečo napr. sex až po svadbe, keď človek vie byť sexuálne aktívny už v 12tich rokoch? (myslím fyziologické hľadisko, zákony bokom) Prečo nás tak boh vymodeloval? Čo je príčina tohoto nariadenia a čo dôsledok?"
odpoveď ma zaujíma

taktiež si písal:
"vsetky zjavene nabozenstva su od boha a smeruju k bohu ... cize ciel maju ten isty.."
pýtam sa od akého boha a k akému bohu smerujú?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... Jeme vtedy keď treba, tak aj sexujme vtedy keď treba, že ...
prosim ta citaj sa ?? to nemyslis vazne .. mam niekedy pocit ze ma úpovazujes za totalneho blbca..
takze sa ti pokusim este raz a inac odpovedat ... sex ma byt vyvrcholenim toho co clovek citi (cize lasky k druhemu cloveku).. nie len uspokojovanim svojho pudu... pokial budes lihat zo zenou s tohto dovodu nebudes mat problem nespat zo zenou pocas jej plodnych dni, ked chces obmedzit svoje potomstvo a nebudes ju nutit aby si nicila zdravie antikoncepciou alebo zabijanim nezelanych deti... cize mozes zo zenou spavat aj 5x denne ...

Prečo nás tak boh vymodeloval? Čo je príčina tohoto nariadenia a čo dôsledok?
vymodeloval nas na svoj obraz lebo sa chcel podelit zo svojou nekonecnou laskou... vsetky zakazy a prikazy ktore dal ich prekrocenie niekomu ublizuje ... ci si to ten clovek uvedomuje alebo nie...

pýtam sa od akého boha a k akému bohu smerujú?
monoteizmus hovori ze boh je len jeden .... su rozne nabozenstva (nabozenstvo = nauka o bohu), ale boh ostavalen jeden, ten isty... cize vsetky zjavene nabozenstva hovoria o tom istom bohu ... otazka je uz len cistota nabozenstva a aky podiel do neho vlozili veriaci ... cize aj zidia, moslimi, krestania sa klanaju k tomu istemu bohu ... len maju o nom ine ucenie...

vo veciach bozich sme vsetci ovce... ale ja mam svojho pastiera, ktory ma chrani a ktoremu hlasu nacuvam, ktory ma vedie po zelenych pastvynach a dusu mi napaja
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

[url=http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=2059993#p2059993] napísal: Čiastočne súhlasíš s tým, že sex nie je len na plodenie detí, ale potom svojimi blábolmi sa aj tak dopracuješ k tomu, že trtkajme len vtedy keď chceme splodiť deti. Jeme vtedy keď treba, tak aj sexujme vtedy keď treba, že? Inak to s jedením a chorobou je individuálne a vôbec to neplatí všeobecne.
"S tými príkazmi a zákazmi len dokazuješ, že si cirkevná ovečka. Prečo napr. sex až po svadbe, keď človek vie byť sexuálne aktívny už v 12tich rokoch? (myslím fyziologické hľadisko, zákony bokom) Prečo nás tak boh vymodeloval? Čo je príčina tohoto nariadenia a čo dôsledok?"
odpoveď ma zaujíma
dristy a dristy... :) strapaty vo svojom prispevku spomenul plodenie deti jednou vetou: "sex nie je len na plodenie deti". Akou logikou si vydedukoval, ze "ale potom svojimi blábolmi sa aj tak dopracuješ k tomu, že trtkajme len vtedy keď chceme splodiť deti"?
Na druhu otazku velmi jednoducha odpoved: Este par rokov dozadu sa bezne svadba konala v 12-14 rokoch, napr. vo Francuzsku pred revoluciou (1792) bol limit od 12/14 rokov (chlapec/dievca). Potom sa zvysil na 13/15, potom 15/18 a az v roku 2006! sa aj pre dievcata zvysil na 18 rokov (celkom zaujimave zistenie pre mna). Takze to, ze v modernej dobe nam niektorym nestaci na najdenie zivotneho partnera ani 40 rokov nie je chyba Boha ;-) Davno boli 12-14 rocni chlapci muzmi - museli byt, aby sa postarali o rodinu. To, ze dnes 20+ rocni chlapci nie su dospeli, nevedia prebrat zodpovednost za seba, svoje ciny a za ostatnych je vydobytkom modernej doby ;-)
vid. http://en.wikipedia.org/wiki/Marriageable_age
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

kathleen napísal: Jj, preto som napisala, ze Kristus tie vsetky prikazania "zhrnul" do dvoch najdolezitejsich.. Resp. v tych dvoch najdolezitejsich su vsetky predosle zo stareho zakona "obsiahnute". Cize, ked niekto plni prikazanie: "miluj boha..", zmysel tych predoslych predpisov (ktorym bolo preukazanie ucty bohu), je naplneny.
Da sa to rozumiet?
-> Obsah zakonov sa nezmenil, len ich vonkajsia forma.

Priklad zo zivota: pred 100 rokmi ludia vykali svojim rodicom, aby im preukazali uctu. Dnes si tiez vazime nasich rodicov - pomahame im, radime sa s nimi - a tym im preukazujeme uctu. Uz im sice nevykame (ako to bolo pred sto rokmi), ale naplname pravidlo, ze si ich vazime.. Dokonca lepsou formou - lebo vykat mozes niekomu automaticky, ale radit sa mozes s niekym len vtedy, ked mu naozaj doverujes a stojis o jeho radu.. (Ak teda dnes niekto svojim rodicom nevyka (tak ako to bolo pred 100 rokmi), nie je to velmi podstatne.)

Takisto Jezis tie Zakony naplnil - len inym sposobom.

PS: Viem, ze je to taka teologicka "logika", ale inac sa k tomu vyjadrit neviem.
Aha, uz rozumiem, zaujimave. Je nejaky dovod, preco sa cakalo na Jezisa, ktory priniesol tuto zmenu? Resp. preco bolo medzi Mojzisom a Jezisom tych 28+ generacii, nemohol priniest Boh rovno Mojzisove zakony aj s Jezisovym milosrdenstvom? Taketo historicke naplnanie krestanstva je pre mna zaujimavy aspekt, trochu mi to protireci s predstavou absolutneho Boha.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

eMPiko
:D zaujimavy postreh .... ale tiez by sme sa mohli opytat preco nestvoril svet naraz a uplny a nic by sa uz viac nerozvyjalo ani nemenilo? .. preco ludi nestvoril dokonalych a natolko uvedomelych ze by nemohli robit zlo? ..... a nebolo by treba jezisa ani mojzisa... ale potom v com by sme sa lisili od kamenov?.... tie tiez nemozu robit zlo, no ale ani nikdy neuvidia boziu slavu....
mLuks
Addict
Addict

strapaty:
Čiže sme sa dopracovali k tomu, že sex je aj na plodenie detí, ale aj na uspokojenie svojich potrieb a túžob, že? (keďže si napísal, že nie je len na plodenie detí). Ja som ale od začiatku tejto debaty o sexe spájal sex s cirkevnou dogmou sex až po svadbe. Aj teraz si napísal, že sex má byť vyvrcholenie citov k druhému (súhlasím), tak prečo takéto vyvrcholenie citov k druhému nedopriať aj ľuďom, ktorí ešte manželmi nie sú? Prečo si to majú odoprieť, keď sex berieme ako citové vyvrcholenie vzťahu a nie len na plodenie detí?
Ide mi o to, že nejaká cirkevná dogma "sex až po svadbe" je zastaraná a na dnešnú dobu neaplikovateľná. (čo potvrdil aj piton)
vymodeloval nas na svoj obraz lebo sa chcel podelit zo svojou nekonecnou laskou... vsetky zakazy a prikazy ktore dal ich prekrocenie niekomu ublizuje ... ci si to ten clovek uvedomuje alebo nie...
odpoveď za všetky drobné...komu ubližuje sex pred svadbou, keď obaja partneri sú s ním stotožnení a chcú ho?
monoteizmus hovori ze boh je len jeden .... su rozne nabozenstva (nabozenstvo = nauka o bohu), ale boh ostavalen jeden, ten isty... cize vsetky zjavene nabozenstva hovoria o tom istom bohu ... otazka je uz len cistota nabozenstva a aky podiel do neho vlozili veriaci ... cize aj zidia, moslimi, krestania sa klanaju k tomu istemu bohu ... len maju o nom ine ucenie...
Čiže pripúšťaš, že tvoje kresťanské učenie nemusí byť pravé a ty sa vlastne klaniaš Alahovi aj keď si myslíš, že sa klaniaš svojmu kresťanskému bohu?
vo veciach bozich sme vsetci ovce... ale ja mam svojho pastiera, ktory ma chrani a ktoremu hlasu nacuvam, ktory ma vedie po zelenych pastvynach a dusu mi napaja
A prepáč, ale fakt si nemám o tebe myslieť, že si blbý, či mierne fanatizovaný, po tejto vete. Mi to príde jak keby si si dal brko, prečítal dve strany z biblie a napísal sem túto vetu.

piton:
Zase si si prišiel kopnúť?
A áno, máš pravdu, sex až po svadbe mal opodstatnenie v minulosti (či už v zahraničí alebo aj na svk), no dnes a na dnešnú "modernú" dobu je táto dogma neopodstatnená a je prežitok, keďže sex neplní len reprodukčnú úlohu a ľudia o svadbách uvažujú až keď sú zabezpečení a majú aké také zázemie.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

A prepáč, ale fakt si nemám o tebe myslieť, že si blbý, či mierne fanatizovaný, po tejto vete. Mi to príde jak keby si si dal brko, prečítal dve strany z biblie a napísal sem túto vetu.
On si totiž neuvedomuje rozdiel medzi realitou a fantáziou ktorej "verí a nepotrebuje na to žiadne dôkazy" ...a to by už mohla byť aj nejaká diagnóza :)
Wamber
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Wamber »

Ako by to vyzeralo, ked by sme posluchali bozie prikazy uz v raji :lol: :lol: .

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Steju napísal:On si totiž neuvedomuje rozdiel medzi realitou a fantáziou ktorej "verí a nepotrebuje na to žiadne dôkazy" ...a to by už mohla byť aj nejaká diagnóza :)
Ak by sme oznacili neschopnost vnimania objektivnej reality ako diagnozu tak ju rovno mozes diagnostikovat pravdepodobne vsetkym. Cloveka ktory by nezil v nijakej iluzii som snad este nestretol... :roll:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... ako nerozumiem preco neveriaci vobec uzatvaraju manzelstva ... pre nich je to len zdrap papiera a poplatok na urade....??
pokial je clovek veriaci manzelstvo nie je pre neho len zmluva ale je to celozivotne splynutie z partnerom ... (jednym)...
cely insitut manzelstva bol vytvoreny hlavne kvoli ochrane potomstva .... vytvarat manzelstvo bez toho aby som chcel deti sa mi zda uplne zbytocne ...

v podstate mas pravdu .. spada moje spravanie pod definiciu fanatizmu .. ale bud clovek zije vieru uplne alebo vobec... nieco medzi, nie je nic ine ako pokrytectvo a vyberanie si toho co mi vyhovuje a co je lahsie..

...ludia si mozu aj sexom ublizit... aj ked to obaja chcu ... ked odchadzas od partnerky odchadza kusok jej s tebou ... pokial je ten vstah bez sexu nie je to prepojenie take intenzivne ... ale ty si vstah bez sexu nevies asi predstavit.... myslim ze si nevies ani predstavit bez sexu zit ....

co sa tyka boha ... BOH je len vsobecne pomenovanie pre stvoritela povodcu ... boh nie je meno krestanskeho boha ... krestansky boh nema meno ... aj JHV znamena zhruba som ktory som ...
krestanske ucenie je prave ... netvrdim ze prave, jedine (v globale ) ale pre krestana jedine .... aj krestanske zakony prikazy dogmy su pre krestanov.... nevytvaraju sa global pre cely svet .... nabozenstvo nie je vedecka disciplina ...

Steju
pozri si v slovniku vyznam slova verit ... a nezamienaj si ho s vedeckym faktom...
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

javatar: Neviem, čo presne tým myslíš, ale ja mám na mysli ilúziu ktorá trvá celý život, podriaďuješ jej celý svoj život a potom do nej nútiš aj svoje deti - aby sa zachovala.

Opäť sa to dá aplikovať napríklad na to, keby niekto celý život veril, že ružový jednorožec na odvrátenej strane mesiaca ovláda celý jeho život a ten niekto musí plniť všetky jeho rozkazy lebo skončí v pekle. Je to to isté ako strapateho ""kresťanstvo""*, akurát tomu verí menej ľudí :)

*toľko úvodzoviek preto, lebo strapaty si vlastne vymyslel vlastnú verziu kresťanstva, kde napr nie je dôležitý starý zákon
Napísať odpoveď