prepojenie serverov

Všetko ohľadom Linuxu...
matoH12
Medium Expert
Medium Expert

prepojenie serverov

Príspevok od používateľa matoH12 »

zdravím
rozmýšľal som nad tým ako by sa dalo urobiť prepojenie dvoch virtuálnych serverov a to tak, že ak jeden vypadne tak druhy automaticky sa zapne. Rozmýšľal som že urobím nejaký script cez cron nech robí napr raz za deň zálohu (zálohu celého HDD) a ten záložny z toho HDD bude bootovať ak sa na tom hlavnom nezaznamená napr ping dlhšiu dobu. pripadne dalo by sa to nejak jednoduchšie robiť ? Ináč ide o cluster čiže dva serveri na ktorom beží virtuálny server ked sa s jedným niečo stane aby hneď nabehol ten druhý
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: prepojenie serverov

Príspevok od používateľa Fabo »

cez cron by slo, ak vies presmerovat, das si tam trebars na zalozny server nejaky script ktory skontroluje kazdych X ci druhy server bezi (cez ping, alebo lepsie rovno kontrolovat to co na serveri bezi) a ked zisti ze hlavny server spadol. Inak nez bootovat zalozny server by som to asi skor urobil tak, ze druhy server bude bezat stale, a v pripade problemu len presmerujes traffic.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

take solutions niekde na fore zadarmo necakaj :)
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Xhawk: Preco nie, ved to by nemuselo byt nic extra narocneho.

Na host-ovi by mal bezat skript, ktory overuje dostupnost hlavneho virtualneho stroja a samotnych sluzieb a ak spadne alebo z nejakeho ineho dovodu je nedostupny alebo niektora zo sluzieb, tak sa dopyt po sluzbach presmeruje na zalozny virtualny stroj. Zalozny nemusi nutne bezat a moze ho spustit samotny skript, ale to by tam bol urcity downtime, co nemusi byt ziaduce. Ak ide o zdroje, ktore by vyuzival zalozny virtualny stroj a pritom sa nijak nevyuzival, bo hlavny virtualny stroj stale bezi, tak bud sa s tym zmierit, alebo downtime nutny pre nastartovanie alebo mozno by stacilo nastavit mu co najnizsie nice a v pripade, ze je nutne ho pouzit, tak zmenit nice na zvolenu uroven.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Zalohovat to cez cron je uplny bullshit, nemas vobec zarucenu konzistenciu dat a to, ze ide ping neznamena, ze server ide. Toto je idealne riesit klasickym clusteringom, mat spolocny datastorage (trebars tretiu virtualku s OpenFiler-om a quorum diskom - tzn. diskom, ku ktoremu ma pristup naraz iba jedna virtualka aby sa zamedzilo poskodeniu dat).

Za predpokladu, ze ti tam bezi Debian alebo Ubuntu alebo iny Linux, tak mozes skusit kombinaciu Heartbeat-u a Pacemaker-a.

Mal by si ratat s tym, ze ak chces realne "presmerovat" poziadavky zo serveru x na server y, tak budes potrebovat migrujucu IPcku. Ak tu moznost nemas a prevadzkujes tam aj weby a podobne veci, rataj s tym, ze update DNSiek chvilku trva, resp. IPcky by si musel rucne menit v aplikaciach, ktorie vyuzivaju tvoje servery.

//Pripadne, ak mas licenciu na VMWare (co asi nie, ale keby...), tak HA funkcie su zabudovane priamo vo VMWare. To je ale viac enterprise riesenie ako diy pre bezneho usera.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

No, kedze si tu uz viac krat pisal, viem ze pouzivas proxmox, ten to dokaze riesit uz v zaklade. Treba mat na to len shared storage na ktorom bude bezat data store. Potom si v menu vyklikat HA na jednotlivy virtual. Ak si dobre pamatam, quorum je minimalne 3, to mas zhruba 4 nody.
Dalej je idealne nastavit fencing tak, aby cez napr. IMPI "poskodeny" server vypol, aby nenastala kolizia 2 virtualov na sieti.
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

pozri si pacemaker a drbd :) alebo active pasive cluster
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

Taktiež premýšľam nad niečim podobným avšak mám jeden problém...

Vezmime do úvahy ,že mám server (Je jedno či to je VPS alebo nie...) ,na ktorom je aj DB server, mailový server atp... ak mi tento server vypadne z nejakých dôvodov chcel by som rozbehať záložný (Rovnako ako matoH12) mojim problémom však je ,že databáza má niekoľko desiatok GB. Keby som chcel mať záložny server tak by to v prvom rade znamenalo ,žeby som musel ukladať dáta súčasne do databáz na oboch serveroch (Aby boli stále dostupné) + ,ak by sa začal používať záložný server a potom by som sa chcel vrátiť k hlavnému musel by som zaktualizovať celú hlavnú DB s zmenenými dátami čo môže byť časovo náročné. Existuje nejaké riešenie ,ktoré by mi dovolilo vyriešiť tento problém s synchronizáciou databáz?

// Server OS: Debian
// DB: MySQL
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

V podstate mas moznost syncovat DB, ci uz cez spolocny storage alebo MySQL replikaciu. Co sa tyka samotneho failoveru, tak na to existuju hotove riesenia, treba trosku pogooglit veci ako "failover", "quorum", "heartbeat" atd. Poradil by som ti aj nieco konkretnejsie, kedysi som budoval podobny cluster na Ubuntu, ale moje skusenosti su vacsinou s enterprise clustermi a vecami ako ServiceGuard, takze toto je skor otazka pre niekoho ineho
Napísať odpoveď