Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

myslim ze ked pride obdobie vzdoru tak to budu riesit... cielom mojej vychovy je naucit ich sa spravne rozhodnut a niest za svoje rozhodnutia zodpovednost.. snazim sa deti motivovat pozitivne .. napriklad nemame doma problem s domacimi pracami (samozrejme ktore zvladnu ) zena zaviedla system bodov ... kto nazbiera najviac bodov za mesiac dostane 1€ ... velmi ich to bavi a mi nemame nikdy nudzu kto svokre odnesie sitko alebo kto pojde vysypat kos... deti su velmi sutazive a maju z toho pasiu... samozrejme maju povinnosti ktore musia robit... ako kazdy v domacnosti .. napriklad zametanie schodov, upratovanie hraciek...

nikdy som detom nehovoril ze ked budu zle pojdu do pekla ... 1. deti nemozu byt zle mozu len robit zle skutky ... 2. kazdy zly skutok sa da vysvetlit na sebareflexii... keby to niekto tebe robil pacilo by sa ti to ..
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:tak ale rozhodujes o svojich detoch v ovela viac veciach ... do akej skolky pojde , skoly kruzky ..vidis na co to dieta ma predpoklady a co ho bavi ..
Keď ho baví korčuľovať, pošleš ho na štadión alebo do umeleckej školy? Keď ho nebaví počúvať uja v čiernom, keď tomu aj tak nerozumie, tak ho tam ale budeš ťahať stále?
strapaty napísal:chopnost rozhodnut sa ma vzdy .... pravo rozhodnut az ked bude schopne niest za svoje rozhodnutie dvosledky ... cize dospele
Kedy je podľa teba človek dospelý a teda schopný rozhodnúť o tom čomu má veriť? Keď obletí 18 krát Slnko?
strapaty napísal:pokial clovek neprime vieru ako dieta (tak bezprostredne)neprime ju vobec ..... dieta najlepsie priima ako dieta
To je bohužiaľ pravda, že ako dieťa to príjme najlepšie. Tak ako uverí tomu, že Santa Claus(Ježiško, dosaď si čo chceš) nosí darčeky a že pod posteľou sa schováva strašidlo. A toho sa hojne využívalo, pretože je jednoduchšie pokrstiť bezbranné dieťa ako dospelého, ktorého k tomu tak ľahko nepresvedčíš. Kathleen, ti určite lepšie napíše, kedy sa začalo s krstením detí.
strapaty napísal:rodicia rozhoduju len o primani a krste .... birmovka je sviatost krestanskej dospelosti ... tam by sa uz mal kazdy rozhodnut sam .... u ludi ktory chodia do kostaola a hlavne veria v ucenie jezisa krista a ziju/nasleduju ho je to logicke ze budu chciet tieto sviatosti aj pre svoje deti .... lebo ako kazdy rodic chce pre svoje dieta to najlepsie ..
cize to je aj moja odpoved na zakladnu otazku preco nutit deti chodit do kostola .... lebo rodicia chcu pre svoje deti to najlepsie .... len pride v zivote cas kedy sa uz bude musiet deti opytat co vlastne chce, co je pre neho najlepsie
Toľko teórie. Prax je však taká, že 15 ročné dieťa sa v tomto jednoducho podvolí rodičom. Viď. Seth, u mňa to bolo s 1. prijímaním podobne.
strapaty napísal:kazdy normalny veriaci si uvedomuje ze viera sa neda nanutit .. bohuzial vacsina veriacich sa prestane zaoberat vierou pri svatom primani preto aj ich nazory a vedomosti su ako u 9 rocnych deti .... akosom uz pisal ked niekto nechape sviatosti a prima ich (nuti niekoho aby ich prijal len preto aby "bol naporiadku" ) je to chore lebo tomu dietatu viac ublizi ako keby tu sviatost nemal
Nech už to zahovoríš akokoľvek aj ty svoje deti do kostola nútiš. Či už to nazveš rodinnou aktivitou, "je to pre ne to správne" alebo nejak inak. Neviem ako staré máš deti ale pýtal si sa ich, či im to niečo dáva? Ako si napísal keď niekto niekoho núti prijímať sviatosti, tak by to radšej robiť nemal.

Celkovo však nechápem. Raz píšeš, že tvoje deti sú malé a nemajú právo o tom ešte rozhodovať, potom napíšeš, že by sa nasilu nemali prijímať sviatosti, nútiš ich chodiť do kostola, pritom píšeš, že viera sa nedá nanútiť. Nikdy ti nepovedali, že sa im do kostola nechce ale skúsil si sa ich na to spýtať, že čo si odtiaľ zoberú a či ich to tam baví sedieť?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

strapaty napísal:kathleen
je to citacia z pisma ... je to myslene pokial clovek neprime vieru tak bezprostredne ako dieta... (nemysli sa tym na vek veriaceho) ...jednoduchsie ako dieta doveruje rodicom tak ma veriaci doverovat bohu .... (ano zas budem za blbu ovcu ktora pocuva len fararov :D )

deti sa krstia preto lebo s krstom prichadzaju aj milosti a posobenie ducha svateho .... v podstate "druhy krst" je birmovka kedy sa clovek dobrovolne rozhoduje pre prijatie viery (dovtedy za neho rozhodovali rodicia ) preto je aj minimalny vek na birmovku 13 rokov odporuca sa vsak minimalne 15 ... (ja by som kludne dal 25)
No, až na to, že to takto vôbec v praxi nie je (ako už spomenuli iní). Ale tak stačilo by tých 20 rokov a myslím si, že by to bolo o inom. :wink:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub
za primanie a krst zodpovedaju rodicia ...deti su este prilis male aby sa vedeli rozhodnut ...
birmovka je sviatost krestanskej dospelosti ... (prijatie ducha svateho .... znovuzrodenie v duchu ) za tuto sviatost si zodpoveda uz clovek sam malo by to byt jeho slobodne rozhodnutie, nemal by ho nik do toho nutit ... ako aj sviatost manzelstva alebo knazstva...

najsatrsi ma 8

neviem ci mas deti ale ked ich raz budes mat a budes si mysliet ze je pre ne nieco dobre tak urcite budes chciet aby to dostali ...

ujovia v ciernom maju aj detske omse a tam je kazen aj sv omsa prisposobena detom ... clovek musi casto robit aj to co ho nebavi ale ked je to dobre a potrebne tak to robi ... staci si zobrat zamestnanie kolko ludi chodi do prace lenkvoli peniazom ???? a co teraz mame najst vetkym chudacikom nieco co ich bavi ????? ja tiez robim v zivote vela veci kotre ma nebavia ale robim ich preto lebo su potrebne ....

maly chodi ministrovat takze toho to bavi ... mladsi sedia na kolenach a vegetia v objati ... takze tiez sa nestazuju ...

ver mi ze kazdy knaz, kazdy katechet ktory pripravuje mladych na birmovku by tam mal radsej 2 ktory chcu ako 22 ktory su tam z donutenia ....

//autoeditácia príspevku (31 Jan 2014, 20:21)
http://www.lifenews.sk/node/6058/

//autoeditácia príspevku (31 Jan 2014, 20:22)
emaily EU poslancov
[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

kto povedal, ze zrovna toto je dobre? ty?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:za primanie a krst zodpovedaju rodicia ...deti su este prilis male aby sa vedeli rozhodnut ...
birmovka je sviatost krestanskej dospelosti ... (prijatie ducha svateho .... znovuzrodenie v duchu ) za tuto sviatost si zodpoveda uz clovek sam malo by to byt jeho slobodne rozhodnutie, nemal by ho nik do toho nutit ... ako aj sviatost manzelstva alebo knazstva...
Znova, toľko teória. Prax je však úplne iná.
A prečo by za krst mali zodpovedať rodičia? Ako už kathleen spomenula, vôbec sa tak nedialo od počiatkov ale prišlo sa s tým až neskôr, počas najväčšieho rozmachu kresťanstva. Tak ako bol každý pionier a nikto sa nikoho nepýtal, či ním chce byť.
strapaty napísal:neviem ci mas deti ale ked ich raz budes mat a budes si mysliet ze je pre ne nieco dobre tak urcite budes chciet aby to dostali ...
Súhlasím. Ale určite ho nebudem nútiť chodiť do kostola a ani ho nebudem presviedčať, že boh(s malým b) neexistuje. Túto voľbu nechám na ňom, keď bude schopný sa rozhodnúť sám a nie ho, či už priamo alebo nepriamo navádzať na jednu stranu.
strapaty napísal:staci si zobrat zamestnanie kolko ludi chodi do prace lenkvoli peniazom ???? a co teraz mame najst vetkym chudacikom nieco co ich bavi ?????
Nemusíme im nič hľadať. Ale je na ich slobodnej voľbe, či chcú robiť to, čo ich nebaví alebo sa snažia nájsť si lepšiu prácu, ktorá ich baví.
strapaty napísal:maly chodi ministrovat takze toho to bavi ... mladsi sedia na kolenach a vegetia v objati ... takze tiez sa nestazuju ...
Koho by nebavil nosiť pred farárom zvončeky, kalich a čo všetko. :) Pre malé dieťa určite väčšia zábava ako kľačať na drevenej lavici. nie v zlom samozrejme

Tiež by ma zaujímalo ako vieš tak jednoznačne tvrdiť, že čo je dobré. U viery je to veľmi, veľmi subjektívne a ľahko sa to zvrtne právev na tú indoktrináciu ako na to dobré. Určite je jednoduchšie vybrať dobrú školu ako dobrú vieru.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

z vierou to mam jednoduche ... samozrejme ze nebudes nutit chodit svoje deti do kostola ked nie si veriaci ... je to taka ista blbost ako ked ja som veriaci a by som mu to zakazoval....
stale ale nechapem preco vadi neveriacim ze veriaci vyzaduju od svojich deti aktivny krestansky zivot ... (nechodime len do kostola .. spolocne sa modlievame ... a mame sa radi ... )
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ja ich nebudem nútiť ale nebudem im to ani zakazovať. Zato ty ich nútiš, priamo, či napriamo. Nehovorím, že teraz ale keď niekoho naučíš od troch rokov, že v nedeľu sa chodí do kostola, tak to nie je slobodná voľba.

Mne to nemá prečo vadiť. Aj keď sa priznám, že nemôžem povedať, že mi to nevadí. Jednoducho mi to príde istým spôsobom násilné vnucovanie myšlienok(indkotrinácia). Ako keby si s dedkom komunistom odmalička chodil 1. mája na pochod, prihlásil ťa do klubu pionierov a večer ti čítal Marxa.

" ... a mame sa radi ... ", Toto netreba prisudzovať aktívnemu kresťanskému životu.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

tak ano keby som bol komunista urcite by som deti k tomu aktivne viedol... to ale neznamena ze jedneho dna ked bude mat 15 a povie ze nejde do kostola ze mu na to nieco poviem, alebo ho budem nutit...mozno sa ho max spytam preco ... ??? ako sme sa bavili uz pred tym viera sa neda nanutit mozem mu dat len dobry moralny priklad a zaklad ... a sprostredkovat milosti cez sviatosti ako su krst a svate prijimanie....
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

moralny priklad a zaklad mu mozes dat aj ako neveriaci, krestanstvo ani ziadna ina cirkev nema patent na moralku
tie milosti su to pre teba, pre ateistov su to len zauzivane cinnosti bez hlbsieho vyznamu
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

strapaty napísal:z vierou to mam jednoduche ... samozrejme ze nebudes nutit chodit svoje deti do kostola ked nie si veriaci ... je to taka ista blbost ako ked ja som veriaci a by som mu to zakazoval....
stale ale nechapem preco vadi neveriacim ze veriaci vyzaduju od svojich deti aktivny krestansky zivot ... (nechodime len do kostola .. spolocne sa modlievame ... a mame sa radi ... )
Napr. preto, ze aktivny krestansky zivot vedie nepriamo k averzii voci ateistom, agnostikom, inovercom, homosexualom, atd. To sa potom odzrkadluje na celej spolocnosti.
Neveriaci ludia su vacsinou voci viere pasivny, neprikladaju jej vyznam a nevyzaduju od deti aktivny ateisticky zivot.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

nevyzaduju od deti aktivny ateisticky zivot
pretože nič také neexistuje
strapaty napísal:mozem mu dat len dobry moralny priklad a zaklad ... a sprostredkovat milosti cez sviatosti ako su krst a svate prijimanie....
naštastie sme tu už vysvetlili, že morálny príklad a základ nepotrebuje kresťanstvo (dokonca mu skôr odporuje)... a tie milosti by som chcel vidieť :smt047
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

Steju napísal: pretože nič také neexistuje
mala som to dat do uvodzoviek
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mam otazku: Biblia sa deli na Stary a Novy zakon. Krestania Stary zakon beru rovnocenne s Novym /pokial je mi zname/ a cituje sa z neho aj na bohosluzbach ako "Bozie slovo".
Pritom krestanska vierouka sa vecsinou "Bozich uzakoneni" neriadi dokonca ani formalne.
Konkretne co som narychlo nasiel:

Levitikus 19:3
Nech sa každý bojí svojej matky a svojho otca a zachovávajte moje soboty /v Exoduse 35
som dokonca nasiel ze kto v sobotu pracuje ma byt zabity,nesmie sa ani zapalit ohen/
Leviticus 19:19
Zachovávajte moje príkazy: Nedajte páriť sa dvom druhom vášho dobytka! Neosievaj svoje pole dvojakým semenom! Nevezmi na seba odev utkaný z dvojakej látky!
Leviticus 11: 7-8
sviňu, ktorá má rozdvojené paprčky a celkom rozdvojené paprčky, ale neprežúva. Ich mäso nesmiete jesť a ich zdochlín sa nesmiete dotýkať, budú pre vás nečisté!
Leviticus 19:23
Keď vojdete do krajiny a budete sadiť ovocné stromy rozličných druhov, netrhajte ich prvé ovocie - ich predkožku! Tri roky sa ich nedotýkajte, nesmú sa jesť!
Leviticus 19:27
Nestrihajte si vlasy dookola hlavy a nehoľte si bokombriadky! /preco potom papez nevyzera skor ako zarasteny hippie ked by mal ist prikladom ako prvy?/
Leviticus 19:26
Nič nejedzte s krvou! Nesmiete veštiť, ani vykladať!
Leviticus 19:37
Zachovajte všetky moje prikázania a ustanovenia a konajte podľa nich! Ja som Pán!“

atd ad absurdum a ako ceresnicka na torte:

Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť; lebo
veru vám hovorím: Dokiaľ sa nebo a zem nepominú, nepominie sa ani jediné písmenko, ani jediná
čiaročka zo zákona
, kým sa všetko nestane. Kto by teda zrušil čo aj len jedno z týchto najmenších
prikázaní, a tak učil ľudí, bude pomenovaný najmenším v kráľovstve nebeskom; ale kto by konal a
učil (podľa nich), bude pomenovaný veľkým v kráľovstve nebeskom." (Mt 5, 17)

je to zabavne :D
http://invivomagazin.sk/nabozenska-mani ... di_211.htm
Steju
King
King

gogo956: toto všeto a viac (otroctvo, vraždy, pohŕdanie ženami) som tu už písal veľakrát... nemalo to žiadny efekt, lebo polovica kresťanov to odignoruje (prečo by sa mali starať, čo im ich boh prikazuje, že) a druhá polovica ti povie, ako tuto ujo strapatý, že veď kresťania nenasledujú starý zákon :aasmile27: (čo tam po nejakých 10 príkázaniach, adamovi a eve, prvotnom hriechu, príchode mesiáša a ďalších totálnych základoch kresťanstva, ktoré tam sú)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Jednoducho racionalitu a logiku vo viere nájsť nemožno. :wink:
Steju
King
King

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

kathleen
viera uci lasku k vsetkym ludom ... kokonca aj k nepriatelom... krestan nenavidi hriech nie hriesnika ... cize krestania maju problem z homosexualnym spravanim nie z homosexualmi ... aj ked homosexual sa sprava homoxeualne je to jeho vec ... ma slobodnu volu ... moze sa rozhodnut pre akykolvek hriech ... krestan ktory chce zit s pohom ale musi vsetky hierchy zavrhnut (svoje hriechy, nie cudzie)

gogo956
Stary zakon beru rovnocenne s Novym /pokial je mi zname/
tak to je absolutna blbost... pre krestana je prvorady novy zakon ...cize zivot krista ... krestan je clovek ktory nasleduje kristovo ucenie(novy zakon) .... krestania sa aj pridrziavaju stareho zakona ale len potial, pokial si neprotireci s novym zakonom.. jednym z najdvolezitejsich prikazani je miluj boha nadovsekto a svojho blizneho ako seba sameho ... (orginal je to dlhsie) ziadne prikazanie zo stareho zakona ked protizeci tomuto prikazaniu je neplatne ... toto je najvysie prikazanie ...
o mnohych hovoril aj kristus sam napriklad o prepustani manzeliek (rozvod).. atd
...kristus hovori v novom zakone ... nic co vchadza do cloveka z vonku nie je neciste .... lebo to ide potom do brucha a potom do stoky ... neciste je len to co z vychadza z cloveka ... (nie je to presna citacia ) ale tu sa hovori presne o poskvrnench jedlach a ze ziadne jedlo nie je neciste...

mam teraz vybornu audio bibliu aj novy aj stary zakon (dam link kde sa da kupit ak by bol zaujem).... mohli by ste zacat s tym a potom pokracovat v zdokonalovani sa v pisme ... vyhli by ste sa mnohym bludom ... vasa znalost pisma je povrchna a aj to malo co viete mate nespravny vyklad...

moj 6 rocny syn ovlada pismo lepsie ako vacsina kritizovatelov....

//autoeditácia príspevku (02 Feb 2014, 13:13)
Steju
boh ich pozehna a vlada im prida :D
Steju
King
King

strapaty: nezmysly, ako vždy. Ukáž mi, kde je napísané, že
strapaty napísal: krestania sa aj pridrziavaju stareho zakona ale len potial, pokial si neprotireci s novym zakonom..
Nevymyslel si si to náhodou, aby si si sám pred sebou obhájil to, že nepočúvaš priame príkazy tvojho boha? Kto kedy povedal, že príkaz v starom zákone môžeme ignorovať, ak existuje nejaký v novom, ktorý mu protirečí? Je snáď jedno božie slovo viac ako druhé? Nie je boh náhodou neomylný a vševediaci?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty:
:D epic, proste epic, nemám čo dodať :D
"moj 6 rocny syn ovlada pismo lepsie ako vacsina kritizovatelov...."
Lepšie ovlada tvoju verziu písma a to aj preto, lebo si mu ju pekne nahučal do hlavičky :wink: Či chceš povedať, že na to prišiel sám?
Ďalej keď pre kesťana je prvoradé kristovo učenie (nový zákon a nie starý), tak prečo kristus povedal to, čo tu citovali už mnohí, že neprišiel prepísať ani zrušiť starý zákon?
a inak opäť si nereagoval na posledný môj post adresovaný tebe:
strapaty:
"... ako nerozumiem preco neveriaci vobec uzatvaraju manzelstva ... pre nich je to len zdrap papiera a poplatok na urade....??"
Odkedy je zase manželstvo výsadou veriacich ľudí? Zase bez náboženstva by sme tu manželstvo nemali? Zase to isté čo s morálkou?
"pokial je clovek veriaci manzelstvo nie je pre neho len zmluva ale je to celozivotne splynutie z partnerom ... (jednym)... "
A ty si myslíš, že pre neveriacich ľudí to nie je celoživotné splynutie s partnerom? Btw, snáď ti nemusím pripomínať koľko manželstiev uzavretých v kostole, "pred bohom", sa končí rozvodom. Kde je to celoživotné splynutie s partnerom, čo vyjadruje manželstvo pre veriacich.
"cely insitut manzelstva bol vytvoreny hlavne kvoli ochrane potomstva .... vytvarat manzelstvo bez toho aby som chcel deti sa mi zda uplne zbytocne ... "
A čo takto, že manželstvo zabezpečuje spolužitie partnerov aj po právnej stránke, dáva ich do rovnosti pred zákonom, zabezpečuje starostlivosť, informácie o partnerovi, dedičstvo, ukladá práva ale aj povinnosti manželom. Zase vidíš veci len zo svojej strany.

To, že pokiaľ je vzťah bez sexu, tak tam nie je také prepojenie dvoch ľudí, je len tvoj subjektívny názor a vôbec nemusí byť pravdivý. A predstav si, že som mal aj vzťah bez sexu čiže si to viem predstaviť. A neviem prečo by som mal žiť bez sexu, keď sex je základná a pudová činnosť človeka ovládaná mozgom a chémiou hormónov v tele, tak ako aj láska.
K tomu zvyšku, absolútne si nepochopil čo som sa pýtal.

a ešte piton:
1. bud taky dobry a nevkladaj mi do ust nieco, co som netvrdil ;-)
2. ano, ak kopanie znamena upozornenie na prekrucanie, domyslanie a vymyslanie, potom ano, prisiel som si do teba kopnut :)
Celkovo nechapem, kam smerujes tuto debatu, co vlastne chces pocut? Postoj cirkvi k tejto otazke by ti po predoslej diskusii mal byt znamy, zhodli sme sa, ze sex nie je len na plodenie deti, cirkev tvrdi, ze je prospesne, aby bol az v manzelstve, ty s tym nesuhlasis - kde je problem? We agree to disagree, nie? To snad nemyslis vazne, aby cirkev menila svoje dogmy podla najnovsich modnych trendov. Len preto, ze dnes je bezne zenit/vydavat sa po 30ke by mala cirkev menit svoje postoje? To ohladom veku co som ti napisal bola odpoved na tvoju otazku o fyzickej schopnosti plodit deti uz od 12 rokov. Fyzicky je to mozne, davnejsie to bolo aj bezne.
- nepriamo si potvrdil to, o čom tu ja celý čas rozprávam, že na minulé doby tá dogma sedela no dnes je neopodstatnená
- čiže prečo by mala cirkev meniť svoje postoje a dogmy podľa doby? Však načo? Ja to myslím važne. A prečo potom cirkev a veriaci menia permanentne výklad svojej biblie, v závislosti od toho čo veda a vedci dokážu. Prečo cirkev už dnes nehlása, že zem je rovná doska, tak ako v stredoveku a zmenila svoj postoj k tejto otázke?
Napísať odpoveď