Čo s dysgrafiou?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Čo s dysgrafiou?
Zdravim,
mam velky problem s pisanim, myslim, ze mam disgrafiu, hoci ju nemam diagnostikovanu. neviete ako ju zmiernit? Prosto gramatiku ovladam, ale nedokazem ju pouzit pri pisani, skracujem slova, pisem lubovolne i/y hoci ide o rovnake slovo.
mam velky problem s pisanim, myslim, ze mam disgrafiu, hoci ju nemam diagnostikovanu. neviete ako ju zmiernit? Prosto gramatiku ovladam, ale nedokazem ju pouzit pri pisani, skracujem slova, pisem lubovolne i/y hoci ide o rovnake slovo.
-
RATZINGER666
Darca
Re: Čo s disgrafiou?
v pripadne neschopnosti uplatnit naucene gramaticke javy v praxi pojde skor o dysortografiu...
Ak máš také podozrenie, radšej navštív odborníka, nech Ti povie skutočnú diagnózu a nie to, čo si myslíš, prípadne nahováraš.
-
RATZINGER666
Darca
ono aj pri nie uplne presne urcenej ci potvrdenej diagoze je vhodne zacat sa tym aspon trochu zaoberat... problemom je, ze sa to vzdy riesi pri malych detoch pomocou roznych cviceni, v dospelosti to uz asi bude tazsie...
z literatury Ti mozem odporucit knihy od Olgy Zelinkovej... ale inak, co som pozeral prispevky, tak pises celkom dobre... sem-tam Ti chyba nejaka ciarka, ale to je uplne normalne... zalezi aj od toho, ako moc sa na to sustredis a kolko krat prispevky opravujes...
z literatury Ti mozem odporucit knihy od Olgy Zelinkovej... ale inak, co som pozeral prispevky, tak pises celkom dobre... sem-tam Ti chyba nejaka ciarka, ale to je uplne normalne... zalezi aj od toho, ako moc sa na to sustredis a kolko krat prispevky opravujes...
Myslím, že má skôr na mysli písanie rukou.
Celá disgrafia je o tom, že na počítači takýto ľudia písať vedia, ale dáš im do ruky pero a je to hlavolam. S touto gramatickou vadou to bude asi rovnaké.
Celá disgrafia je o tom, že na počítači takýto ľudia písať vedia, ale dáš im do ruky pero a je to hlavolam. S touto gramatickou vadou to bude asi rovnaké.
-
RATZINGER666
Darca
napadlo ma to, ale problem specifikoval konkretne slovami "gramatiku ovladam, ale nedokazem ju pouzit pri pisani, skracujem slova, pisem lubovolne i/y", co je hlavny priznak poruchy, ktoru spominam vyssie, zahrna aj viacero prejavov a druhov... texty po sebe dysortografici opravuju bezne a casto aj na pocitacoch ci pisacich strojoch, preto sa pytam, ci nahodou nejde o rovnaky pripad, netvrdim, ze ma problem aj s pisanim na pocitaci... dysgrafia je ale kazdopadne definovana inak... pockame si na odpoved autora... dysgrafiu vylucime lahko, staci nam popisany list papiera...
...btw. je to "dysgrafia"...
...btw. je to "dysgrafia"...
-
harrison314
Hardcore addict
Re: Čo s dysgrafiou?
Neviem ci mi knihy pre male deti pomozu mam 25
A preto mam s odbornou pomocou trochu problem, lebo pre dospeliych je az v krajskych mestach, a este na strednej ty co mali diagnostikovanu disgrafiu tak sa to nijak nerieislo, len mali papier ze nepisali diktaty.
A prejavuje sa to aj pri pisani na pocitaci. A podla priznakov by to mala byt dysortografia,
este raz zopakujem: gramatiku ovladam, viem ju pouzt stylom, zeked dostanem vetu, tak urcim gramaticke kategorie a podla vzorov/vybranych slov urcim ake tam ma byt i/y. Ale ked ju mam napisat tak ju pisem viac menej foneticky, nedokazem si predstavit ako bude dane slovo vyzerat, nevynechavam ciarky ani dlzne, len skracujem slova a pisem lubovolne i/y. Cim pisem richlejsie, tym je to horsie. Ale nikdy nemam po sebe problem precitat.
A prejavuje sa to aj pri pisani na pocitaci. A podla priznakov by to mala byt dysortografia,
este raz zopakujem: gramatiku ovladam, viem ju pouzt stylom, zeked dostanem vetu, tak urcim gramaticke kategorie a podla vzorov/vybranych slov urcim ake tam ma byt i/y. Ale ked ju mam napisat tak ju pisem viac menej foneticky, nedokazem si predstavit ako bude dane slovo vyzerat, nevynechavam ciarky ani dlzne, len skracujem slova a pisem lubovolne i/y. Cim pisem richlejsie, tym je to horsie. Ale nikdy nemam po sebe problem precitat.
Ja som dysortografik a postupne vekom sa mi schopnosť správne používať i/y trochu zlepšyla. V mladosti to bolo oveľa horšie, boli diktáty ktoré sa opravovali rádovo v desiatkach chýb. Neriešil som na to žiadne cvičenia ani nič podobné, nechal som to plynúť. A dysgrafia ako taká je záludná vec, dnes sa už málo píše rukou a ak aj, tak kde je tá hranica, že toto je škaredé písmo a toto už je dysgrafické písmo? A podľa toho čo hovorí autor ide fakt o dysortografiu.
Pri probléme s vynechávaním písmeniek je dobré si to pri písaní/spätnom čítaní hláskovať/slabikovať, pri zlom y/i fakt neviem čo odporučiť, asi len kamarátov ktorí ťa budú buzerovať vždy keď to zle napíšeš
.
Pri probléme s vynechávaním písmeniek je dobré si to pri písaní/spätnom čítaní hláskovať/slabikovať, pri zlom y/i fakt neviem čo odporučiť, asi len kamarátov ktorí ťa budú buzerovať vždy keď to zle napíšeš
No ja som myslel tak, aby mu túto diagnózu (prípadne len prvé príznaky diagnózy) potvrdil naozaj odborník a nie podľa toho, čo on sleduje.. možno v skutočnosti môže mať niečo iné.
Samodiagnostika nie je najlepšie riešenie.. ja som si tiež niekedy nahováral na základe kdejakých článkov v časopisoch, že mám sociálnu fóbiu a neviem čo a bol som z toho len ešte viac utiahnutý.
Samodiagnostika nie je najlepšie riešenie.. ja som si tiež niekedy nahováral na základe kdejakých článkov v časopisoch, že mám sociálnu fóbiu a neviem čo a bol som z toho len ešte viac utiahnutý.
-
javatar
Hardcore addict
pises o harrisonovi? neviem ako casto svoje priepevky edituje - ja si ho pamatam najma z tem o programovani a tam mi jeho gramatika kole oci celkom pravidelne - mozno ju neskor opravujeRATZINGER666 napísal:... ale inak, co som pozeral prispevky, tak pises celkom dobre...
harrison - neber si to osobne, nie som na tom o nic lepsie (mam tu neuveritelne mnozstvo preklepov ktore si ani nevsimnem), ja len viem, ze gramatiku velmi neovladam a napriek tomu si tvoje chyby vsimnem hned, preto ma ratzinger tou vetou zaskocil
a mierne k teme: je mozne aby sa cloveku prejavila dyslexia az v neskorsom veku? Lebo ako dieta/student som nikdy s citanim nemal problem (cital som uz v predskolskom veku a cca do 15 rokov som precital cez 100 knih - potom som prakticky prestal). Poslednych cca 5 rokov si ale na sebe vsimam, ze casto neprecitam nieco spravne, robim preklepy a nevsimnem si ich ani ked po sebe citam (naopak casto krat si ich vsimnem az z odstupom casu - ked uz si nepamatam co som presne pisal). prave som si napr. opravil chybu - namiesto 5 rokov som tam mal napisane 50 rokov - WTF si wrong with my brain?!
skor si prilis roztrzity, tiez ked myslim na 4 veci naraz, tak sa vyskytuju chyby vo zvysenom mnozstve
-
harrison314
Hardcore addict
RATZINGER666, javatar: Prispevky po sebe opravujem, niekedy aj 4-5krat, mne osobne by to nevadilo, len do mna rypu 
Mozem napisat topic v ktorom ludom odhalim tajomstvo zmyslu zivota, ale kedine coho sa dockam je veta, ze tam mam hroznu gramatiku
brm: viem, ze samodiagnoza a samoicba moze byt niekedy horsia ako nerobit nic, ale zas nemam zivot ohrozujucu diagnozu, len som chcel vediet ci niekomu nepomohlo napriklad prepisovanie specialnych textov a podobne.
Mozem napisat topic v ktorom ludom odhalim tajomstvo zmyslu zivota, ale kedine coho sa dockam je veta, ze tam mam hroznu gramatiku
brm: viem, ze samodiagnoza a samoicba moze byt niekedy horsia ako nerobit nic, ale zas nemam zivot ohrozujucu diagnozu, len som chcel vediet ci niekomu nepomohlo napriklad prepisovanie specialnych textov a podobne.
Tiez si myslim, ze toto je skor z roztrzitosti, aj ja pisem blbosti ked myslim na jedno a ine pisem, respektyve myslim richlejsie ako pisem, ale to nie je diagnoza, to je muzsky mozok.javatar napísal:a mierne k teme: je mozne aby sa cloveku prejavila dyslexia az v neskorsom veku? Lebo ako dieta/student som nikdy s citanim nemal problem (cital som uz v predskolskom veku a cca do 15 rokov som precital cez 100 knih - potom som prakticky prestal). Poslednych cca 5 rokov si ale na sebe vsimam, ze casto neprecitam nieco spravne, robim preklepy a nevsimnem si ich ani ked po sebe citam (naopak casto krat si ich vsimnem az z odstupom casu - ked uz si nepamatam co som presne pisal). prave som si napr. opravil chybu - namiesto 5 rokov som tam mal napisane 50 rokov - WTF si wrong with my brain?!
Vidíš a nevieš, či sa máš "liečiť" z dysgrafie alebo z roztržitosti. Preto som radil poradiť sa s odborníkom. 
Táto veta ma svojou iróniou dorazila.ColdRain napísal:Ja som dysortografik a postupne vekom sa mi schopnosť správne používať i/y trochu zlepšyla.
ColdRain: Určite si to neber osobne.
Ak si to myslel sarkasticky, a Ja som tu teraz za idiota, tak prepáčte.
Bola to sranda len, aj keď zrejme neuveríte, ale skutočne bola 
-
RATZINGER666
Darca
harrison: ved preto Ti pisem, ze sa to riesi takymto sposobom iba u deti
ina literatura nie je
coldrain: co sa tyka skaredeho pisma - ide o subjektivnu vec, ktora sa da z rukou pisaneho textu vycitat... je ale pravda, ze teraz, ked sa pise rukou coraz menej, aj omnoho menej ludi ma to pismo take uhladne...
javatar: ako pisem - zbezne som si pozrel poslednu stranu jeho prispevkov a nic mi tam do oci vyslovene nebilo... v inych temach, kam kolega pise, to mozne je, ale co by som ja robil v teme o programovani
//

coldrain: co sa tyka skaredeho pisma - ide o subjektivnu vec, ktora sa da z rukou pisaneho textu vycitat... je ale pravda, ze teraz, ked sa pise rukou coraz menej, aj omnoho menej ludi ma to pismo take uhladne...
javatar: ako pisem - zbezne som si pozrel poslednu stranu jeho prispevkov a nic mi tam do oci vyslovene nebilo... v inych temach, kam kolega pise, to mozne je, ale co by som ja robil v teme o programovani
//
no, uz to vidimharrison314 napísal: respektyve myslim richlejsie
-
Makovnik
Medium Professional
Mam taku zvedavu otazku; poznam minimalne 3 ludi s podobnymi priznakmi, dvaja na to maju aj papier (papier na hlavu
)
Ako je mozne, ze clovek, ktory seka i/y halabala ako mu pride, sa nemyli v pismenkach vseobecne? nepise ich poprehadzovane, nedoplnuje zbytocne pismena do slov, ale akonahle pride y/i, je to koniec.
Ked si dokaze vizualne zapamatat slova, preco si nedokaze v nich vyobrazit aj iycka? Dokonca napisu dobre aj slova, ktore sa spodobuju a tam treba bud vizualnu pamat alebo si to memorovat v konkretnom tvare.
Zaroven nikto z nich nema problem s cislami, tie si nemylia vobec.
Ako je mozne, ze clovek, ktory seka i/y halabala ako mu pride, sa nemyli v pismenkach vseobecne? nepise ich poprehadzovane, nedoplnuje zbytocne pismena do slov, ale akonahle pride y/i, je to koniec.
Ked si dokaze vizualne zapamatat slova, preco si nedokaze v nich vyobrazit aj iycka? Dokonca napisu dobre aj slova, ktore sa spodobuju a tam treba bud vizualnu pamat alebo si to memorovat v konkretnom tvare.
Zaroven nikto z nich nema problem s cislami, tie si nemylia vobec.
-
RATZINGER666
Darca
dysortografia sa v drvivej vacsine pripadov uzko spaja s roznou mierou dysgrafie, kedy - oproti dohadu, co pises sam - naozaj nefunguje ani ta vizualna pamat... a ta sama o sebe, v ramci preberaneho, nefunguje u drvivej vacsiny populacie, hoci vela ludi sa o spravnosti / nespravnosti joty alebo ypsilonu vyjadruje sposobom, ze sa im dane, hoci spravne, "pismeno nehodi"... clovek nepise slova podla toho, ako si ich pamata... oi. rozlisujeme viacero druhov tejto poruchy, vizualnu, motoricku, auditivnu... tito ludia ale nie su postihnuti ani jednou z horeuvedenych poruch... tzn. podla tychto zistenych skutocnosti nemozno cloveka posudit ako "postihnuteho", nehovoriac o roznych pripadoch pouzitia joty a ypsilonu v homonymach ci roznych tvarov slov slovenskeho jazyka mimo tych vybranych... z definicie ide o uplatnovanie gramatickych pravidiel, nie o pamatani si "vyzoru" slov napisanych... preto musime riesit pripady, a teda slova, v ktorych sa i / y pise v roznych tvaroch inak...
chyby pri zapisoch cisel a vypoctoch zapadaju pod dyskalkuliu, a tych je naozaj omnoho viac typov, myslim, ze 7 alebo 8... ak by Ta nieco zaujimalo, skus sa spytat konkretnejsie... vytknem Ti ale jednu vec, opat, ako spominam vyssie, vo vacsine pripadov sa tieto problemy spajaju prave aj so samotnou dysgrafiou...
chyby pri zapisoch cisel a vypoctoch zapadaju pod dyskalkuliu, a tych je naozaj omnoho viac typov, myslim, ze 7 alebo 8... ak by Ta nieco zaujimalo, skus sa spytat konkretnejsie... vytknem Ti ale jednu vec, opat, ako spominam vyssie, vo vacsine pripadov sa tieto problemy spajaju prave aj so samotnou dysgrafiou...