Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

piton
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa piton »

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

No zjavne tam majú viac rozumu, ako tunajšie katolícke elity.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

histor napísal:
Scitali scitacie harky.
:lol: zahada vyriesena ...

hugo - neviem o tom, ze by "tunajsie katolicke elity" prenasledovali homosexualov
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja som o prenasledovaní nehovoril nič. Pravda je však taká, že na nich minimálne latentne útočia neustále (a aj viac otvorene).
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

http://video.tyzden.sk/eugen-korda/2014 ... u-respekt/

//autoeditácia príspevku (06 Feb 2014, 19:10)

//autoeditácia príspevku (06 Feb 2014, 19:26)
http://tivi.azet.sk/video/2012134/parko ... ntent=foto
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - poprosím o dôkaz, že "Pravda je však taká, že na nich minimálne latentne útočia neustále (a aj viac otvorene)." Nie je to len tvoj predsudok?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Stoporko
viem ze otazka nesmerovala na mna ale na Hughita, ale dovolim si poznamenat, ze mam taku osobnu skusenost, ze ludia ktori samych seba povazuju za hlboko veriacich, maju tendenciu sa kriticky vyjadrovat ku vsetkemu co je v rozpore s ich vierou. Dost casto maju problem pochopit ze nezijeme v cirkevnom state ale ze /nastastie/ platia svetske zakony. Naopak, nevsimol som si ze by sa ateisti zvykli nejako navazat do cirkevnikov,pokial to nieje z ich strany iba obrana. Nech sa nabozenski fanatici zoberu a zalozia vlastne nove mesto /podla scitania obyvatelstva podla vyznanie je ich vlastne plna republika/kde si budu moct zit podla svojich dogmatickych stredovekych predstav. Lenze to nikdy neurobia, lebo im v skutocnosti robi velmi dobre ked mozu tych ostatnych "neveriacich" ci "slabo veriacich" kritizovat a vyvysovat sa nad nimi.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

hughito napísal:Ja som o prenasledovaní nehovoril nič. Pravda je však taká, že na nich minimálne latentne útočia neustále (a aj viac otvorene).
O akom utoceni hovoris? To, ze podla katolickej cirkvi je homosexualita nespravna je proste fakt, ziadna "katolicka elita" iny nazor v podstate ani nemoze mat... Utoci u nas niekto na homosexualov? Mozno okrem nejakych neonacistov, ktori ku katolickej viere ani nepachli?
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Nie, nie je to môj predsudok. Na ten pastiersky list spred Vianoc si zabudol? Na pochod za život? Na iniciatívy KDH v parlamente?
Wamber
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Wamber »

Ten pochod katolibancov bol srandovny... prisli protestovat proti problemu, ktory tu neexistuje :smt033

Viete si predstavit, zeby pana prstenov napisal niekto 2000 rokov dozadu a vydaval by to za skutocnu udalost? Ja som si uplne isty s tym, ze dnes by bolo okolo toho velke nabozenstvo a jeho privrzenci by boli sa schopni o tom hadat do krvy, robili by tu kadejake pochody a ludia v sutanach by tu posielali po republike nejake listy pre svoje ovecky :lol:
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

dáme si trošku návraty..
strapaty:
"existuje v cirkvi odluka ... manzelia ktori niesu schopny splocneho spoluzitia su odluceny kym dovody ich odluky nepomynu ... samozrejme nemozu zacat zit zivot s niekym inym...."
áno, žena ktorá bola psychicky aj fyzicky týraná, ktorej by sa muž vyhrážal zabitím, by jej držal nôž pri krku, sa ku takémuto človeku vráti, aby nebola hriešnicou pred bohom, keď aj napriek traume chce mať nejakého chlapa po svojom boku...logika ušla cez ventilačnú šachtu..
jednoducho mozno nevedia ze v kostole je boh a ako je im s nim dobre .... ale vedia ze my sme v kostole je im s nami dobre ...
možno? oni absolútne netušia vo svojom veku čo je to boh, čo je to viera a čo všetko obnáša, lebo tomu nechápu ešte ... dieťaťu je dobre so svojím rodičom všade, aj keby si ho na golf zobral
ty si zjavne na vyber mal a vybral si si nie rodinu .... a mal si na to urcite padny dovod.... to boli tie rozpravky .... v ktorych zijes ...
áno mal som na výber ale neviem z ktorého zo svojich prstov si si vycucal, že som si nevybral rodinu...moja rodina aj tak nechodila do kostola, máme lepšie spoločné aktivity... do kostola so mnou chodili rodičia len kvôli 1.sv.p. aj to stale len jeden, potom sme prestali chodiť ...a v akých že to rozprávkach žijem?
chyba.... zlo je nepritomnost boha .... boh je vsetko dobro na zemi
toto je absolútna blbosť a výmysel veriacich, ktorí si svojho boha zidealizovali, aby nepociťovali zlý pocit z toho, že veria v niečo, čo je aj zlé
nemoze ho znicit lebo miluje vsetkych ... niezeby to fyzicky nebol schopny urobit ale jeho nekonecna laska mu to nedovoluje..cize nechce.
...samozrejme...a kde je božia nekonečná láska v prípade afrických detí? kde je božia nekonečná láska v prípade postihnutých detí? čo ony spravili, že im boh nedoprial plnohodnotný život na tejto planéte?
krestanska cirkev = vsetci krestania (ludia ktori nasleduju krista)
som nevedel, že všetci krsťania rozhodujú o majetkoch, peniazoch a počinoch cirkvi, a ani som nevedel ...možno tak pre vás je to dobrá slovná hračka, no reálne platí, že cirkev sú len papaláši a hodnostári a vy ste len veriaci, patriaci pod túto cirkev..ty zo štáneho rozpočtu nedostávaš peniaze za to, že patríš pod RKC, ale tvoj farár áno,lebo on je súčasť RKC

také všeobecné podotknutie:
Jozef Koval nás (neveriacich) nazýval debilnými satanistami, dementmi, sprostými deťmi. histor zase odpadom. To je tá kresťanská láska k druhým ľuďom a to učenie ježiša krista, ktoré treba nasledovať. Podľa mňa aj sám ježiš keby tu prišiel, tak berie do ruky vidly a vyháňa nás ateistov preč, napichuje a prehadzuje za hranice.

inak histor:
to nie su ateisti, ale bez vyznania, cize nieco ako ludia, ktori nevedia, kde je sever
You made my day. :D

//edit: 500. post
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

hughito

co bolo utocne na pastierskom liste...??? to nechapem ... alebo ty nechapes pastiersky list .... a hlavne bol urceny oveckam ... cize krestanom a jazykom ktory krestania chaapu ...ze si ho neveriaci vysvetluju inac je to ich vec ... ale oni sa ho neznazili ani pochopit.. je to len dobra zamienka ako utocit na cirkev... je to u niektorych ludi an slovensku narodny sport..

a co sa tyka tych svetskych zakonov v europe vychdzaju z krestanskej moralky . aj ta tvoja moralka ktoru ti rodicia vtlacali do hlavy ma korene v krestantve....

//autoeditácia príspevku (07 Feb 2014, 10:09)
hughito

co mas proti pochodu za zivot ... (nebol to pochod proti homosexualom ...bol to pochod za zivot ... bol si tam ci si si pozrel len markizu a uz si najmudrejsi na svete ... )

//autoeditácia príspevku (07 Feb 2014, 10:11)
KDH ako kazda politicka strana moze mat iniciativi v parlamente ake chce ..ako aj kazda ina strana ... ak bude mat dostatocnu podporu tak zakon prejde ak nie tak neprejde ...tomu sa dovori demokracia...
mLuks
Addict
Addict

"a co sa tyka tych svetskych zakonov v europe vychdzaju z krestanskej moralky . aj ta tvoja moralka ktoru ti rodicia vtlacali do hlavy ma korene v krestantve...."
Morálka nemá, ani nikdy nemala, ani mať nebude korene v nejakom náboženstve a už dupľom nie v kresťanstve, už sme to xkrát rozoberali. No vy si aj tak budete mlieť svoje.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

LuksKE napísal:dáme si trošku návraty..
LuksKE
áno, žena ktorá bola psychicky aj fyzicky týraná, ktorej by sa muž vyhrážal zabitím, by jej držal nôž pri krku, sa ku takémuto človeku vráti, aby nebola hriešnicou pred bohom, keď aj napriek traume chce mať nejakého chlapa po svojom boku...logika ušla cez ventilačnú šachtu..

prisahali si vernost v dobrom aj v zlom ... skoda ze vacsin aludi vtedy nepocuva co hovori .. neviem co viac ti mam k tomu povedat ... je na slobodnom rozhodnuti cloveka ci prijme podmienky alebo nie ... ci bude veriaci alebo nie ... nik ho k tomu nenuti ... ja si myslim ze je to tak dobre ... prijal som to a zijem tak ..

možno? oni absolútne netušia vo svojom veku čo je to boh, čo je to viera a čo všetko obnáša, lebo tomu nechápu ešte ... dieťaťu je dobre so svojím rodičom všade, aj keby si ho na golf zobral
pre mna je dvolezite aby zili s kristom lebo to pokladam za spravne .. golf mi je ukradnuty...

áno mal som na výber ale neviem z ktorého zo svojich prstov si si vycucal, že som si nevybral rodinu...moja rodina aj tak nechodila do kostola, máme lepšie spoločné aktivity... do kostola so mnou chodili rodičia len kvôli 1.sv.p. aj to stale len jeden, potom sme prestali chodiť ...a v akých že to rozprávkach žijem?
uz som v jednom posteč pisal ze som nemyslel ze zijes v rozopravkach ale v tom rozhodnuti neist do kostola .... ale z tohoto vypliva ze za teba rozhodli rodicia svojim prikladom ... takze je logicke ze nie si veriaci ... kedze nevidis doma aky ma viera prinos... (tym netvrdim ze tvoji rodicia ziju zle alebo ty ....)

chyba.... zlo je nepritomnost boha .... boh je vsetko dobro na zemi
toto je absolútna blbosť a výmysel veriacich, ktorí si svojho boha zidealizovali, aby nepociťovali zlý pocit z toho, že veria v niečo, čo je aj zléale to je moja viera v boha a viera RKC ina nieje ..

nemoze ho znicit lebo miluje vsetkych ... niezeby to fyzicky nebol schopny urobit ale jeho nekonecna laska mu to nedovoluje..cize nechce.
...samozrejme...a kde je božia nekonečná láska v prípade afrických detí? kde je božia nekonečná láska v prípade postihnutých detí? čo ony spravili, že im boh nedoprial plnohodnotný život na tejto planéte?
ako si na to prisiel ze nemaju plnohodnotny zivot na tejto planete ... ja mam postihnuteho syna a on ma plnohodnotny zivot... nie rovnaky ako zdravy ... ale rovnako hodnotny...mozno v mnohych pripadoch aj hodnotnejsi ...

krestanska cirkev = vsetci krestania (ludia ktori nasleduju krista)
som nevedel, že všetci krsťania rozhodujú o majetkoch, peniazoch a počinoch cirkvi, a ani som nevedel ...možno tak pre vás je to dobrá slovná hračka, no reálne platí, že cirkev sú len papaláši a hodnostári a vy ste len veriaci, patriaci pod túto cirkev..ty zo štáneho rozpočtu nedostávaš peniaze za to, že patríš pod RKC, ale tvoj farár áno,lebo on je súčasť RKC

ale cirkev nie je o majetkoch ...majetok je len prostriedok a nie ciel... kde je tvoj poklad tam je tvoje srdce ... a to som si nevymyslel je to oficialna definicia cirkvy. cirkev ´= spolocenstvo veriacich, a co dostava cirkev od statu su len odrobinky .. hlavny prijem je od veriacich ... keby im mali platit za spravu kuturnych pamiatok o ktoresa cirkev stara zo svojich zdrojov museli by davat 3x tolko, napr. prepadla sa u nas v kostole podlaha (dole su krypty a voda) dostali sme 60 000€ od cirkvy nie od statu ... stat len chrani his budovy ale neda ani fuka.

//autoeditácia príspevku (07 Feb 2014, 10:36)
:DD ako ja ty si stale melies svoje ... to je sloboda... je aj ina moralka ako krestanska a vychadza z inych nabozensitev ... napriklad sharia.. bezne by si tu stretaval ludi bez nosu alebo bez ruk .. nehovoriac o africkych moralych kodexoch jednotlivych kmenou .... ako obriezky zenskych genitalii ... atd.. podla nich je to spravne a nik to nezpochybnuje---

//autoeditácia príspevku (07 Feb 2014, 11:11)
http://www.extraplus.sk/3110/manipulatori-z-bruselu
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

strapaty napísal:ako si na to prisiel ze nemaju plnohodnotny zivot na tejto planete
Ale no tak. Stačí sa pozrieť.
Vieš prečo sa rodia postihnuté deti?
Vieš prečo sa deti v Afrike majú tak ako sa majú?
Preto lebo boh neexistuje! Keby skutočne existoval toto by nedovolil.
hughito
Redeemer
Redeemer

strapatý, dal som to sem do súvisu s tými ázijskými či akými katolíckymi duchovnými, ktorí sa snažia o toleranciu a akceptáciu. Naši tmári sa snažia o útok. Ako útok to vníma x iných ľudí, vyvolalo to celkom poprask, bolo o tom x článkov - pastiersky list bol naozaj agresívny a plný intolerancie. Tie ďalšie udalosti som sem dal na doplnenie kontextu. A ak to chápu "ovečky" inak, to je pekné, ale ten list kritizovali aj veriaci (Havran, Kocúr), čiže nešlo čisto o ateistickú kritiku. :wink:
mLuks
Addict
Addict

strapaty:
prisahali si vernost v dobrom aj v zlom ... skoda ze vacsin aludi vtedy nepocuva co hovori .. neviem co viac ti mam k tomu povedat ... je na slobodnom rozhodnuti cloveka ci prijme podmienky alebo nie ... ci bude veriaci alebo nie ... nik ho k tomu nenuti ... ja si myslim ze je to tak dobre ... prijal som to a zijem tak ..
Toto akože myslíš vážne, hej? Úplne vážne? Ak by teba začala tvoja žena týrať, mlátiť ťa valčekom na cesto, ak by ťa skoro zabila, ak by si chodil domov zo strachom o holý život, ty by si ju neopustil, ty by si ostal žiť s ňou a toto znášal? Prípadne by si sa vrátil k takej tyranke? (nerieš dôvod prečo by ťa mala týrať, rieš situáciu).
Ja neviem či si tak blbý, zaslepený alebo neviem čo, že nechápeš, že niektoré veci a situácie si vyžadujú individuálny prístup a pohľad na nich. Že tie kresťanské dogmy sa nedajú aplikovať všeobecne na úplne všetko, že sa treba aj zamyslieť nad tým, či je daná dogma opodstatnená v danej situácii.
Klapky na očiach a slepo verím všetkému čo mi naservírujú, lebo sa to píše v nejakej knihe a hovorí to nejaký sutanista.

pre mna je dvolezite aby zili s kristom lebo to pokladam za spravne .. golf mi je ukradnuty...
Žiť s kristom začnú, až keď tomu budú rozumieť a chápať všetkým súvislostiam viery a sami sa rozhodnú, že chcú žiť s kristom. Do tej doby len vyjavene pozerajú, počúvajú a nechápu, nerozumejú.

ale z tohoto vypliva ze za teba rozhodli rodicia svojim prikladom ... takze je logicke ze nie si veriaci ... kedze nevidis doma aky ma viera prinos... (tym netvrdim ze tvoji rodicia ziju zle alebo ty ....)
ešte raz ťa poprosím, svoje intergalaktické dedukcie cucané z prstov si nechaj pre seba, či tebe podobným. Za to, že ty rozhoduješ o svojich deťoch či budú abo nebudú veriaci a nútiš ich do viery, tak to nemusia robiť všetci rodičia.
Ja som sa rozhodol sám, že nebudem veriť v 15tich. Keď som po 5tich rokoch etickej výchovy na ZŠ a pred tým 4 rokoch náboženskej výchovy, zistil, že nejakého boha k životu nepotrebujem a šťastný viem byť aj bez neho a náboženstva.

ale to je moja viera v boha a viera RKC ina nieje ..
a? nič to nemení na tom, že si veriaci boha idealizujú (už po stáročia), len aby mali pocit, že veria v niečo dobré

ako si na to prisiel ze nemaju plnohodnotny zivot na tejto planete ... ja mam postihnuteho syna a on ma plnohodnotny zivot... nie rovnaky ako zdravy ... ale rovnako hodnotny...mozno v mnohych pripadoch aj hodnotnejsi ...
to mi je ľuto...(a keby som bol sviňa tak ti tu začnem nakladať, že aj tvojho syna boh potrestal, aj keď nič nespravil)
no najprv si ujasni, čo znamená viesť plnohodnotný život z pohľadu jedinca. To, že mu ty vytváraš podmienky pre plnohodnotný život neznamená, že on sám je schopný ho viesť, že bude schopný ho viesť. Každý človek, ktorý je nejako postihnutý, či už fyzicky alebo psychicky, je nejakým spôsobom obmedzovaný svojím postihnutím. A práve preto nedokáže viesť plnohodnotný život ako zdravý jedinec, ktorý nie je obmedzovaný chorobou.
A prečo to boh robí? Prečo takto ľudí trestá, a naviac, ešte deti? A čo africké deti, ktorým nedáva nádej na normálny život, ktoré umierajú na hlad a rôzne choroby. Čo mu tieto deti urobili, že si zaslúžia jeho hnev?

ale cirkev nie je o majetkoch
dovoľ sa mi zasmiať :D ...tak nech sa vzdajú dobrovoľne všetkého, pre existenciu cirkvi nepotrebného, hnuteľného aj nehnuteľného majetku v prospech ľudí, ktorí to potrebujú. Alebo nech to popredajú, lesy, pozemky, budovy a peniaze rozdelia chudobným.

a co dostava cirkev od statu su len odrobinky .. hlavny prijem je od veriacich ...
odrobinky? necelá 1 miliarda SK zo štátneho rozpočtu je podľa teba odrobinka? A z toho išlo nejakých 700 milionov SK len pre RKC, zvyšok si rozdelili ostatné cirkvi (to je z roku 2007, čo som ešte rok dozadu čítal jeden článok, ak chceš ho pohľadám znovu ale teraz sa mi nechce. Niekto z userov tu dával aj aktuálnejšie čísla už v eurách, no tiež ti to hľadať nebudem) Mi chceš povedať, že vy veriaci sa za rok do zvončekov vyzbierate viac ako dá za rok štát?

dostali sme 60 000€ od cirkvy nie od statu
A odkiaľ mala tie peniaze cirkev? Z predaja odpustkov? Či mi chceš povedať, že máte takých štedrých darcov?

celkovo tvoje argumenty nestoja ani za otče náš...

//edit: tak potom máte štedrých darcov. Ale aj tak, to čo ide zo štátneho rozpočtu nie je odrobinka. Ak katolícke taliansko môžme mať financovanie cirkvi na základe dobrovoľných príspevkovz daní, tak prečo nie "kresťanské" Slovensko?

Mimochodom, podotknem len to, že ak by sa cirkev začala financovať napr. z daní veriacich, ktorí sa hlásia k svojej viere a cirkvi, tak by bolo zaujímave si pozrieť percento veriacich na SVK pri sčítaní v roku 2021.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

k tým odrobinkám a celkovo financovaniu cirkvi: LuksKE ešte zabudol spomenuť že aj tie peniaze čo vyzbierajú v zvončeku sú nezdaňované, rovnako tak ako poplatky farárkovi za svatbu, pohreb a ostatné "sviatosti"

RKC dostala 22 110 780€ a o ďalších cca 15 680 756€ okradli štát na daniach (viď odsek čo som písal vyššie). Je ale pravda, že na daroch vyzbierajú viac ako dostanú. Každopádne to sú obrovské peniaze za to, že vlastne nič nerobia. Omnoho viac by tie peniaze potrebovalo školstvo, zdravotníctvo a doprava
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/po ... liony.html
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Fascinuje ma snaha tu-pritomne diskutujucich ateistov vselijakymi moznymi sposobmi napadat a spochybnovat spravnost krestanskej vychovy. :D Do prcic sak ked su to raz jeho deti, tak ich bude vychovavat podla seba, nie ? :D
Raz su to jeho deti, tak tie budu robit ako on zaveli, bodka. Neviem si predstavit teda v akom duchu boli vychovavani isti podaktori diskuteri, ale mna sa doma na nazor nikdy nepytali ci sa mi nieco lubi alebo nie.
To ze sa to potom negativne podpise na potomkovi ze rodicov v neskorsom veku odmieta, to je uz vec druha, ktoru musia "zle vychovavajuci" brat do uvahy, podla svojho vedomia a svedomia. :)
mLuks
Addict
Addict

Lebo takýmto systémom je na SVK 70-80% "veriacich". A veriaci sa týmto percentami radi oháňajú (viď histor stranu, či dve dozadu), aj keď tie percentá vôbec neodzrkadľujú reálny stav.

Pozri, niektorí rodičia chcú mať so svojich detí lekárov, právnikov, tak ich silo mocou tlačia na gympel a na VŠ. Iní zase športovcov, tak ich natlačia na nejaký šport, už od útleho veku. Ďalší zas umelcov, tak ich dajú na hudobné nástroje. Väčšina z týchto rodičov sa však nepozerá na to, čo to dieťa chce ale čo chcú oni. To dieťa sa možno chytí a budú ho tie aktivity baviť. Ok, možno má aj talent. No ak sa dieťa nechytí a nebaví ho to, tak niektorí z týchto rodičov aj napriek tomu to dieťa tlačia ďalej k tej aktivite, nasilu. Lebo oni z neho chcú mať to a to. Alebo mu nájdu inú aktivitu, lebo proste oni niečo z neho chcú mať.
Je to správne?

Ak by som ja mal syna a prihlásil ho na futbal, syn by tam chodil. Po čase by to syna prešlo a povedal by mi, že tam nechce chodiť, tak by som ho odhlásil. Predsa ho tam nebudem tlačiť nasilu, len preto aby ja som si uspokojil svoju túžbu ako môj syn dáva góly a ja na tribúne lietam z kože pri tom. To nie je správne, niekedy je to aj o tom, že si rodičia takto kompenzujú svoje detstvo na svojich deťoch.

A to isté by malo platiť aj pri viere. Prečo nútiť, indoktrinovať, ukazovať nasilu len jednu stránku veci, povedať A ale nepovedať B? Prečo nedať voľbu tomu dieťaťu? Alebo ho neťahať do kostola, keď ešte nechápe čo sa tam deje. (ale to sa nedá, krst a 1.sv.p. - cirkevníci to majú dobre vymyslené). Resp. to sa dá dorobiť aj neskôr, čiže dalo by sa to praktizovať aj takto.
Keď to dieťa bude staršie a schopné spraviť vlastné rozhodnutie, tak sa samo rozhodne, či chce alebo nechce veriť. Lenže, keď je nútené od malička chodiť do kostola, je nútené veriť, tak sa aj bojí samo rozhodnúť. Lebo čo na to povie rodina...

Potom tu máme xyz veriacich, ktorí sú vlastne veriacimi len preto lebo vieru majú naučenú z detstva ale nežijú ňou a nemajú ju skutočne v sebe.

Toto nie je správne na takejto výchove.

//doplním len, že rodič má mať autoritu a dieťa má rodiča poslúchať, no rodič by mal dieťa usmerňovať na začiatku cesty jeho životom a nie jeho život riadiť
Napísať odpoveď