Kúpa bicykla

O športe...
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kúpa bicykla

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

V tejto cenovej hladine asi naozaj nema zmysel riesi ram, komponenty budu rozhodujuce. Ale tiez, by som vahal ci zobrat neznacku, v niektorych veciach som na znackove veci "zatazeny".
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Syfon & Steju: Neviem, ci vas oboch odpovedou uspokojim, ale skusim len tak strucne. V minulosti CTM nemali dobre meno, na internete sa pisalo o nekvalitnych ramoch, ktore castokrat praskali. Nebolo to len pri zatazi, ale bolo to aj pri normalnej XC jazde, kde obcas dosla vacsia zataz na bicykel. Staci si precitat specializovane fora na Slovensku a Cesku, ved ich je len par a spocitas ich na jednej ruke. Takze CTM uz ako tak zije z historie... Okrem toho si pamatam este CTM z cias, ked zacinali, ked predavali este bicykle s vybavou SIS, umelymi pedalmi a riaditkami, ktore vyzerali ako porisko zo sekery ci metly. Boli to proste lacne bicykle, ktorym mohol konkurovat v tej cene Olpran a podobne vykvety, ktore v minulosti nepresli kontrolou SOI alebo COI (tusim niektore kusky Olpranu nepresli z Tesca).

Pozri sa na to aj z inej stranky, mas auta VW, Seat ci Audi, vsetko to spada pod VW, dokonca sa montuju do nich rovnake motory, prevodovky, pouzivaja sa elektronika a suciastky od Boschu ci Valea. A aj tak je cena nejakej Audi A3 a trebars Golfu neporovnatelna pri podobnej vybave, dovolim si povedat, ze Audi je na tom kvalitou lepsie. A takto by som to opisal aj pri bicykloch. Mas komponentny, ktore sa pouzivaju, ci je to SRAM, Campagnolo alebo Shimano. Ano, komponentny su rovnake, tak ako aj pri autach, potom tam mas sedlovku, kolesa... a ked to spokladas, dostanes nejaku kvalitu. Ale netrebsa zabudat, ze to hlavne gro tvori ram, ktory by mal byt pevny a bezpecny, aby nedoslo k urazu. K ramu samozrejme vidlica, kolesa...

Pokial si chce niekto kupit rekreacny bicykel, ze sa cez vikend vyberie lesoparkom s malym dietatom, so zenou, da si kofolu ci pivko a vrati sa domov, preco nie, nech si kupi CTM. Ale ak by som planoval to, ze sa chcem na to spolahnut, tak si urcite CTM nekupim. Tak ako si nekupim topanky od Cinana, mikinu na trznici, tak si nekupim ani CTM. Radsej si kupim vypredajove kusky, ktore su este skladom, teda modelovy rok 2013, pripadne aj 2012, kde su niekedy az polovicne zlavy. Alebo sa pozriet po inych znackach, ktore su kvalitou na tom o niecom lepsie a dovolim si povedat, ze aj cenov su na tom lepsie ako Cube, Focus, Cannondale, Trek..., takze sa treba pozriet po Autoroch, Meridach..., ale opat radsej modely z roku 2013.

Trebars:
http://www.cykloabc.sk/index.php?lid=1806
http://www.cykloabc.sk/index.php?lid=1812
http://www.cykloabc.sk/index.php?lid=2650
http://www.cykloabc.sk/index.php?lid=84
http://www.cykloabc.sk/index.php?lid=43
http://www.sadesport.sk/focus/2160-blac ... rveny.html
http://starbike.sk/shop/gt-avalanche-1-0-2013/
johny29
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa johny29 »

@hojko -ked si uz taky rozbehnuty ;)

co hovoris na tento ?
http://cubebikes.sk/2014/pevne-mtb/ltd-pro-29-2/

//pozeral som aj starsi rocnik ale nemaju moju velkost
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Radsej minulorocny model za podstatne lepsiu cenu: http://bit.ly/1lXmKhD
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

imo ak mozes tak urcite prehladaj kamenne predajne na vypredajove minulorocne (alebo aj 2012) posledne kusy

tymto stylom dokazes usetrit seriozne peniaze, ale zabera to cas mno :wink:
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

hojko napísal:V minulosti CTM nemali dobre meno, na internete sa pisalo o nekvalitnych ramoch, ktore castokrat praskali. Nebolo to len pri zatazi, ale bolo to aj pri normalnej XC jazde, kde obcas dosla vacsia zataz na bicykel. Staci si precitat specializovane fora na Slovensku a Cesku, ved ich je len par a spocitas ich na jednej ruke.
Presne ako píšeš, v minulosti. Okrem toho, reči o praskajúcich rámoch roky kolovali aj o meridách, haibikoch a cannondaloch (tým sa často rozlepoval carbon, hehe), znamená to, že sú to šmejdy? Nemyslím si. (Taktiež som videl zničený rám už hádam od každej značky, to že od niektorej sa to môže viac 'medializovať' bude skôr náhoda ako pravidlo - ak to nie je vyložene tesco bike)
hojko napísal:Okrem toho si pamatam este CTM z cias, ked zacinali, ked predavali este bicykle s vybavou SIS, umelymi pedalmi a riaditkami, ktore vyzerali ako porisko zo sekery ci metly. Boli to proste lacne bicykle, ktorym mohol konkurovat v tej cene Olpran a podobne vykvety, ktore v minulosti nepresli kontrolou SOI alebo COI (tusim niektore kusky Olpranu nepresli z Tesca)./
A toto má aký vplyv na kolekciu CTM 2013/2014, kde očividne ponúkajú úplne iné biky?
hojko napísal:Ano, komponentny su rovnake, tak ako aj pri autach, potom tam mas sedlovku, kolesa... a ked to spokladas, dostanes nejaku kvalitu. Ale netrebsa zabudat, ze to hlavne gro tvori ram, ktory by mal byt pevny a bezpecny, aby nedoslo k urazu. K ramu samozrejme vidlica, kolesa...
Ako píšem, jediný rozdiel je rám. A rám pri biku za 700 eur (tvorí z finálnej ceny koľko, 300 eur?) bude šmejd tak či tak, je úplne jedno či to bude CTM alebo Ghost alebo hocičo iné. Žiadny rozdiel, kľudne môže byť robený v tej istej fabrike na taiwane len na inej linke (tak to mali a možno stále majú cannondale a merida :) ). Alebo dokonca z rovnakej, koľko značiek proste zoberie čínsky noname rám (čínsky neznamená vždy nekvalitný) a nalepí na neho svoju nálepku? Potom majú 3-4 značky na trhu ten istý rám ale každý s nálepkou inej firmy...

Proste na základe predsudkov z dávnej minulosti a pár internetových sťažností by som nezatracoval celú značku. Sám CTM nemám, ale na niekoľkých som sa vozil, a celkom milo ma prekvapili (aj keď už boli z tých "vyšších" modelov nad 1000 eur), a to som na nich mal podobný názor ako ty.

Podobný prípad je Dema, kedysi kočikárska značka s tesco bikami, potom sa dopracovali k širokej ponuke s 27.5", 29" a takými kúskami ako Lottus za ktorý sa nedá hanbiť...
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

Podla mna ked kludne zoberes rambler 3.0 nic nepokazis a navyse si v sutazi o dalsi bajk zdarma
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

johny29: Treba pozriet ine obchody, povacsine z Ceska byvaju rozumnejsie ceny a postovne ta vyjde tak 15 eur.

Steju: Pozeram, ze si si vybral na reakciu len to co sa ti hodilo. Meridy ci Haibike ma nezaujimaju, ani som o nich necital, takze neviem posudit. Rec o Cannondaloch je uz na inu temu, predsalen zaciatky karbonu neboli idealne pri ziadnej znacke a je jedno, ci budeme pisat o MTB alebo sa budeme pozerat na cestnu cyklistiku. Pamatam si pred asi tromi ci strymi rokmi Giro d'Italia, ked pri brzdeni praskol karbonovy ram pri hlavovom zlozeni a jazdec spadol. To boli este casy, ked karbon nebol tak technologicky na tom ako dnes. Vseobecne sa da povedat, ze karbon je pevnejsi ako hlinik, avsak vela ludi ma este averziu voci karbonu.

Ci CTM ocividne ponuka ine bike a inu kvalitu, to posudit neviem. Vzhladom na to aku maju minulost by som sa osobne tejto znacke vyhol a ani by som ju nikomu neodporucil. Pri cene 700 eur a bike nebude mat ram ani cenu 300 eur, trebars starsia Merida sa predava za 113 eur: http://www.axit.cz/D108168-merida_ram_m ... -2011.html Moc tomu neverim, ze Cannondale a Merida isli z tej istej linky, ale pokial mas nejaky link, kde sa o tom pise, rad si to precitam. Pokial viem, Merida v minulosti kupila Specialized, takze este by som pochopil, ak by Merida robila ramy na rovnakej linke ako Specialized. Cannondale robil ramy v USA, aj ked je mozne, ze neskor kvoli lacnej pracovnej sile prestahovali vyrobu do Taiwanu, tak ako som uz pisal vecer v mojom prispevku. A ktore 3-4 znacky maju ten isty ram, len s inou nalepkou znacky???

Co sa tyka Demy, zdielam rovnaky nazor ako na CTM. Ani Demu by som si nikdy nekupil a mozu tam dat aj XTR vybavu, vzdy to bude len Dema.
Steju
King
King

hojko napísal:Steju: Pozeram, ze si si vybral na reakciu len to co sa ti hodilo. Meridy ci Haibike ma nezaujimaju, ani som o nich necital, takze neviem posudit. Rec o Cannondaloch je uz na inu temu, predsalen zaciatky karbonu neboli idealne pri ziadnej znacke a je jedno, ci budeme pisat o MTB alebo sa budeme pozerat na cestnu cyklistiku.
A čo som nevybral? Snažil som sa reagovať na podstatu. Vidíš, nevieš to posúdiť, ja viem. Z meridy si istý čas (a niekto určite dodnes) veľmi veľa ľudí robilo srandu, lebo sa objavili prípady že popraskali... znamená to, že teraz niekomu neodporúčim kúpiť si Meridu len preto že Merida? Určite nie. Na CTM môžem aplikovať to isté, preto by ťa v tomto kontexte zaujímať mohli. No a problém s Cannondalmi je to, že to už zďaleka neboli začiatky carbonu, ale mali s ním už roky skúsenosti, niekoľko rokov už vyrábali celokarbónové rámy (niekoľko rokov znie ako málo ale v MTB je to strašne veľa), roky predtým časti rámov a komponenty... ale máš pravdu, je to na inú tému, uviedol som to ako príklad toho, že aj značka ktorá mala istý čas problémy môže neskôr vyrábať bezproblémové výrobky.
hojko napísal:Ci CTM ocividne ponuka ine bike a inu kvalitu, to posudit neviem. Vzhladom na to aku maju minulost by som sa osobne tejto znacke vyhol a ani by som ju nikomu neodporucil. Moc tomu neverim, ze Cannondale a Merida isli z tej istej linky, ale pokial mas nejaky link, kde sa o tom pise, rad si to precitam. Pokial viem, Merida v minulosti kupila Specialized, takze este by som pochopil, ak by Merida robila ramy na rovnakej linke ako Specialized. Cannondale robil ramy v USA, aj ked je mozne, ze neskor kvoli lacnej pracovnej sile prestahovali vyrobu do Taiwanu, tak ako som uz pisal vecer v mojom prispevku. A ktore 3-4 znacky maju ten isty ram, len s inou nalepkou znacky???
Tak teraz to posúdiť nevieš, ale ešte na minulej strane si vedel? "ale zatial robili len srot za srotom s vynimkou par vyssich modelov". Opäť mám pocit, že si nejaké novšie CTM ledva videl naživo, nie to ešte sedel na nejakom, ale súdiť ich od PC vieš dobre. To, že sa rámy vyrábajú hromadne tretími stranami nie je žiadna novinka :roll: Naozaj sa mi teraz nechce prehladávať staré katalógy firiem, spomínam si konkrétne že ten istý rám mali napr Kelly's, Amulet a ešte nejaké zahraničné značky. A to s tým Cannondalom nie je len možné, ale naozaj už od 2010 vyrába všetky rámy na Tajvane. Specialized a Merida majú spoločnú továreň, s tým Cannondalom som sa možno pomýlil a možno to bola iná značka, nezáleží na tom, pointa je takáto: akú šancú má jeden moderný čínsky <200 € rám byť lepší ako druhý? Ako som už písal, rozdiel bude prinajlepšom minimálny. Mimochodom, každá značka niekedy začínala. Myslíš si snáď, že značky ako Specialized alebo Trek boli od začiatku dokonalé, alebo ich máš len idealizované z posledných <15 rokov?
Co sa tyka Demy, zdielam rovnaky nazor ako na CTM. Ani Demu by som si nikdy nekupil a mozu tam dat aj XTR vybavu, vzdy to bude len Dema.
Táto filozofia sa myslím volá pózerstvo :) To je celý ten problém, ak si ty nechceš kúpiť nejakú značku len kvôli tomu, aby si zaujal nejakú pózu typu "CTM je pod moju úroveň", je to fajn. Ale radiť podľa toho iným? :-|

Je to ťažký offtopic, ale nemohol som sa pozerať na takéto nezmyselné rady založené na ničom.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Steju: Kolko bicyklov CTM si vlastnil a kolko si na nich najazdil, ked pises, ze to vies posudit??? Meridu momentalne nehodnotim a povazujem to za strednu triedu, hoci by som si ju nekupil, no je fakt, ze castokrat konkurencia ponuka model v totoznej vybave s cenou o 30 percent vyssie. Takze pokial je to o peniazoch, tak aj Merida...

Historia karbonu nie je kratka. Je fakt, ze Cannondale s karbonom zacal pred desiatimi rokmi, ale boli to klasicky len predne vidlice, v roku 2008 vidlica+zadna stavba a az potom prisli s celokrabonovym cestnym bicyklom. Takze o nejakej extra skusenosti s karbonom sa nedalo v tom case hovorit, tak ako aj u inych znaciek.

Nepoznam vyrobny postup v Cine/Taiwane, ani neviem co vsetko sa tam robi, preto mi je tazko zhodnotit kvalitu tych ramov. Vzhladom na to, ze Cannondale, Scott, Cervelo... uz maju svoje meno, tak si myslim, ze ta kvalita ramov je vyssia ako u nejakeho CTM, nakolko si tie znacky nedovolia pustit do obehu lacny suvix.

CTM si nekupim kvoli problemom, ktore mali a ani to nikomu nebudem doporucovat. Nehodnotim, ci je to pod moju uroven alebo nie, pretoze to nie je o tom. Je to o kvalite. To je asi ako ked niekto radi s kupou auta a povie, ze Citroen si nekupuj, lebo sa kazia - je to zalozene na skusenosti majitelov, na automobilovych kluboch..., asi tazko mal niekto 20 znaciek aut, aby mohol poradit, co je dobre a co nie. A tak je to aj s bicyklami. Mal som Author, Trek, dalsi Trek, dalsi Trek a teraz Focus. A hoci Focus nie je u nas az tak znamy, nema velku historiu..., ale clanky, testy a vsetko mozne z internetu ma usvedcilo v tom, ze Focus nebude zla volba.
Steju
King
King

hojko napísal:Steju: Kolko bicyklov CTM si vlastnil a kolko si na nich najazdil, ked pises, ze to vies posudit??? Meridu momentalne nehodnotim a povazujem to za strednu triedu, hoci by som si ju nekupil, no je fakt, ze castokrat konkurencia ponuka model v totoznej vybave s cenou o 30 percent vyssie. Takze pokial je to o peniazoch, tak aj Merida...
Nevlastnil som ani jeden, najazdil som na nich pár km, ale má ich dosť známych, a videl som na nich najazdiť dosť km a nikto sa ešte nesťažoval. Ty si najazdil koľko, že to vieš posúdiť lepšie? A prečo Meridu považuješ práve za strednú triedu? Podľa mňa si si v hlave vytvoril rebríček MTB značiek (kde sú napr Trek a Specialized na vrchu, Merida v strede a CTM a Dema ani nestoja ani za reč), ale úplne subjektívne na základe tvojich dojmov a sympatií, a nie na nejakom objektívnom základe.
hojko napísal:CTM si nekupim kvoli problemom, ktore mali a ani to nikomu nebudem doporucovat. Nehodnotim, ci je to pod moju uroven alebo nie, pretoze to nie je o tom. Je to o kvalite. To je asi ako ked niekto radi s kupou auta a povie, ze Citroen si nekupuj, lebo sa kazia - je to zalozene na skusenosti majitelov, na automobilovych kluboch..., asi tazko mal niekto 20 znaciek aut, aby mohol poradit, co je dobre a co nie. A tak je to aj s bicyklami. Mal som Author, Trek, dalsi Trek, dalsi Trek a teraz Focus. A hoci Focus nie je u nas az tak znamy, nema velku historiu..., ale clanky, testy a vsetko mozne z internetu ma usvedcilo v tom, ze Focus nebude zla volba.
Porovávať v tomto autá a bicykle je nezmysel. Auto tvorí celá rada častí od množstva výrobcov, ktoré sa môžu pokaziť. Tu sa bavíme v podstate len o odlišnom výrobcovi rámu (jedna čínska továreň vs druhá resp možno aj tá istá), a to ešte porovnávame tie najlacnejšie rámy, a ja stále tvrdím, že v nich nebude žiadny rozdiel, a ty si stále neukázal, prečo by byť mal, okrem toho že si to myslíš, lebo pred X rokmi si na internete čítal že sa niekoľko ľudí sťažovalo na úplne iné CTM rámy.

Dema Lottus tiež vyšla v testoch výborne, ale ty by si si ju nikdy nekúpil ani keby to bol najlepší bike na svete lebo to "vždy bude len Dema", tak nehovor, že je to o kvalite. Je to len o tvojom imidži, egu alebo čo ja viem čom, ktorý ti bráni kúpiť si značku ktorá nebola od začiatku dokonalá. (a ako som už písal, je naivné si myslieť, že všetky značky majú bezchybnú minulosť)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Pozri, značka CTM za posledných pár rokov spravila celkom pokrok a výroba im stúpa, predávajú už v 10 krajinách a rozširujú výrobnú technológiu, proste sa im evidentne darí. Tak buď sú tí ľudia čo to kupujú úplne sprostí a žijú v klamstve alebo si len zaujatý :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Tesco bicykle tiez ludia kupovali/kupuju
Steju
King
King

Ale nie ako druhý, tretí bike v cyklistovej evolúcí
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Tento pán evidentne vie o čom je bicyklovanie, určite nie o značkách ale o potešení z jazdy :)

Ostredok, Veľká Fatra, potom pokračoval do Gaderskej doliny :D niesom autorom fotky
Prílohy
PB270161.JPG
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Steju: Nevlastnil si ani jeden a mas teda s nimi taku skusenost ako aj ja, teda ziadnu, resp. taku, ze ju maju kamarati. Meridu povazujem za strednu triedu, je to moj subjektivny nazor a to..., a ze teraz maju bike v Pro Tour..., aj tak si skor myslim, ze tazsia zo skusenosti Specialized v cestnej cyklistike. Vsak nech si ludia kupuju CTM, ci je to prvy alebo treti bike, ak sa hovori o evolucii. Ak by som si mal kupovat bicykel a chcel by som nieco s lepsou vybavou a neplatit vela za znacku, tak by som uvazoval aj o Meride. A to, ze mam rebricek kde na spodnej hranici je Opran a podobne znacky, potom niekde nad tym je CTM..., potom dlho nic, potom ide Kellys, Merida... a potom uz zvucnejsie znacky ako Trek, Scott, Haro, S-Works, Cube, Lapierre, Cervelo, Cannondale, Pinarello, Ghost, GT, Colnago, Bianchi... Ty maj rebricek svoj, ja mam rebricek svoj a ako som uz napisal, znacku CTM neodporucim nikomu, ked sa bude pytat. Ked si chces ty kupit CTM, tak si ho kludne kup.
Steju
King
King

A to na ňom musím jazdiť priamo ja? Nestačí, že na nich vidím jazdiť spokojných ľudí pod ktorými sa nelámu (nie len naživo ale aj kopu na internete) ? To je už čo za demagógia. Mimochodom Pro Tour nie je všetko čo existuje, tu sa bavíme o horských bicykloch, tak ti odporúčam pozrieť sa, akú ponuku a úspechy má v MTB napríklad Merida, a potom aké tam majú Cube, Lapierre, Ghost, GT apod. a možno zistíš, že tvoj rebríček je naozaj založený čisto na tvojich osobných sympatiách, takže tvoje rady v tomto smere nikdy nebudú objektívne.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Z nezaujateho pohladu, na GT jazdil 4x majster sveta Brian Lopes, neskor na Ibise. Lapierre ma juniorsky majster Bruni. Ghost - majster sveta Ptacek. Merida ma majstro sveta ako Hermida, pri PT je to Costa. Vsetko je to o manazmente a peniazoch, kvalita je druhorada.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Steju: Reagujem tak ako si reagoval ty na mna, vid. ,,A na koľkých CTM si už jazdil?"... Ja som nevychadzal z toho, ze som na tych bicykloch jazdil ja, ale z toho co sa pisalo na internete.
Steju
King
King

Takže ty si pred X rokmi čítal na internete pár sťažností na úplne iné CTM rámy ako sa robia dnes...

a z toho vieš urobiť záver, že "ale zatial robili len srot za srotom s vynimkou par vyssich modelov"

:smt023
Napísať odpoveď