Finančné plánovanie v osobnom živote
Re: Finančné plánovanie v osobnom živote
taktiez som si isty cas viedol zaznam financnych transakcii formou excel-sheetu, mne osobne to ukazalo ze 10-15 % nakladov pocas mesiaca boli uplne zbytocne a dalo sa im zabranit, rovnako aj nakupy sa dali viacej racionalizovat ... (Plus ak trosku clovek vie pracovat s excelom tak to ma zbuchane za 15-20 minut 
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Ked uz mate prehlad vydavkov, tak aj oplyvnite nieco na tom, tak ako sa pise v prispevku nado mnou, ze 10 az 15 percent boli zbytocne naklady alebo viac racionalizovat nakupy???
myslel som tak ze ked som si pozrel kolko som napriklad minul na viac-menej nechutnu kavu v jedalni pocas mesiaca tak som si ju zacal nosit v termoske a podla chuti ale hlavne mi to pomohlo obmedzit impulzivne nakupy a zacal som viac planovat rozmyslat co kedy kupit (potraviny skor velke nakupy dajme tomu na 5-7 dni namiesto toho aby som siel kazdy podvecer a tam zakazdym kupil zbytocnosti co sa mi aj tak valali na policke alebo som po case musel vyhodit). Podla mna usetrit sa da dvojako bud si clovek uskrti opasok alebo sa zamysli naco mina a ako mina svoje prostriedky a prave v tomto mu takyto zaznam moze pomoct (samozrejme ak sa nato pozerame ze prijem je konstatny)
-
t0m4s3
Admin
spatne nijak, preto sa bavime o planovani a nie o spominani (ako tu uz niekto napisal)hojko napísal:Ked uz mate prehlad vydavkov, tak aj oplyvnite nieco na tom, tak ako sa pise v prispevku nado mnou, ze 10 az 15 percent boli zbytocne naklady alebo viac racionalizovat nakupy???
Zároveň sú dva pohľady na vec. Konzervatívnejší je ten, ako optimalizovať výdavky... a potom je taký, ktorý je mne sympatický viac - ako zarobiť viac, aby som sa nemusel obmedziť. 
Zarobit viac aby si sa nemusel obmedzit, to ma tiez svoje medze... Ak ides umerou mam viac penazi, viac mozem minat tak to nieje zrovna financne gramotna uvaha. Kazdopadne, ano, tiez radsej tlacim tam kam treba aby som mohol aj usetrit aj mat bez toho aby som musel preratuvat niekde kolko co miniem.
-
Andi_Cibula
Addict
Stále lepšie než filozofia "ako viac a viac ušetriť", potom prídem na návštevu k rodine, vstúpim do chladného bytu kde teplota je pod 20°C, pýtam sa prečo je tam tak neznesiteľná zima a osoba v hrubom svetri odvetí "zdraželo kúrenie". Zvýšenie dôchodku/výplaty sa jaxi neberie do úvahy. 
-
t0m4s3
Admin
A opacna "filozofia" moze mat za nasledok okridlene "kto vysoko lieta, nizko pada"
Len pozor, aby si väčším zarábaním nezačal aj viac šetriť - šetriť tým, že kvôli dlhšiemu času v práci nebudeš mať čas zarobené peniaze míňať.smejo napísal:Konzervatívnejší je ten, ako optimalizovať výdavky... a potom je taký, ktorý je mne sympatický viac - ako zarobiť viac, aby som sa nemusel obmedziť.
Nežeňme to do extrémov
. Uvediem príklad - som študent a brigádujem na vrátnici, robím 12-ky a dostávam 1,3 na hodinu. Do mesiaca mi to spraví dajme tomu 250 eur. Tak namiesto toho, aby som každý mesiac rozmýšľal, že frajerku vezmem radšej na prechádzku do lesa ako do kina, že nepôjdeme na pizzu, ale kúpime si tresku a najeme sa doma, si oprášim svoje jazykové znalosti a spravím si CISCO certifikát. O dva mesiace pracujem v IT firme, robím osmičky a dostanem 350. K tomu mám navyše zo seba lepší pocit, lebo som spravil niečo pre svoj intelekt a mám prácu, ktorá je aj spoločensky lepšie ohodnotená...
Nemyslel som to tak, že zo seba spravím workoholika. Skôr som mal na mysli taký Paretov princíp, maximalizovať profit pri minimálnej snahe. Ale celkovo, narážal som na nastavenie mysle, nemal som tendenciu presadiť tvrdý kapitalizmus
Nemyslel som to tak, že zo seba spravím workoholika. Skôr som mal na mysli taký Paretov princíp, maximalizovať profit pri minimálnej snahe. Ale celkovo, narážal som na nastavenie mysle, nemal som tendenciu presadiť tvrdý kapitalizmus
je jasne ze vzdy ide o urcity kompromis medzi prijmami a vydavkami. Jedno ani druhe sa neda natahovat do nekonecna ale ma pre konkretneho cloveka urcity strop. Niekto kto zaraba napr sumu X tak iba tazko zacne zo dna na den s rovnakym vzdelanim a prac. skusenostami zarabat napr 3x. To iste vydavky-ani tie sa nedaju zosekavat do nekonecna, nehovoriac o tom ze clovek si potrebuje aj obcas dopriat nejaky ten vecsi vydavok pre dobry pocit. Clovek by mal ako prve vyriesit svoje byvanie pretoze to je asi najvecsia pravidelna polozka a pre velku cast ludi skoro celozivotna.
1/ak nemam vlastne byvanie tak setrim
2/akonahle sa mozem dostat k vyhodnej hypoteke a vyhodnemu bytu/domu tak ju beriem+pouzijem uspory
3/snazim sa co najskor hypo splatit-
4/predcasne splatenie hypa ma ale svoje limity /pokial viem/ takze neda sa rocne vkladat hocijaka suma nad ramec mesacnych splatok- v tom pripade peniaze ktore nam z prijmu ostavaju naviac si podelime mensou mierou na potesenie svojej rodiny a vecsou mierou na rozumne investovanie.
5/ked je byvanie splatene tak o to viacej mozeme davat do investicii a vytvarat financne toky ktore su prilepsenim k prijmom zo zamestnania resp. dochodku
Najhorsie co moze clovek urobit je si brat uvery a pozicky ktore nie su nutne a minat ich na financne pasiva
1/ak nemam vlastne byvanie tak setrim
2/akonahle sa mozem dostat k vyhodnej hypoteke a vyhodnemu bytu/domu tak ju beriem+pouzijem uspory
3/snazim sa co najskor hypo splatit-
4/predcasne splatenie hypa ma ale svoje limity /pokial viem/ takze neda sa rocne vkladat hocijaka suma nad ramec mesacnych splatok- v tom pripade peniaze ktore nam z prijmu ostavaju naviac si podelime mensou mierou na potesenie svojej rodiny a vecsou mierou na rozumne investovanie.
5/ked je byvanie splatene tak o to viacej mozeme davat do investicii a vytvarat financne toky ktore su prilepsenim k prijmom zo zamestnania resp. dochodku
Najhorsie co moze clovek urobit je si brat uvery a pozicky ktore nie su nutne a minat ich na financne pasiva
-
t0m4s3
Admin
V obdobi medzi fixaciami sa da splatit cela hypoteka bez obmedzenia. Kazdorocne/mesacne splatky navyse su zvacsa platena extra sluzba.gogo956 napísal: 4/predcasne splatenie hypa ma ale svoje limity /pokial viem/ takze neda sa rocne vkladat hocijaka suma nad ramec mesacnych splatok- v tom pripade peniaze ktore nam z prijmu ostavaju naviac si podelime mensou mierou na potesenie svojej rodiny a vecsou mierou na rozumne investovanie.
-
Soviet
Darca
gogo956: To mozno pre ludi, ktory planuju v niektorom meste ostat. Umna sa vsetkym hypo a podobnym kravinam vyhybam a peniaze miniem radsej na cestovanie kym som mlady. Splacat cely zivot dake hypoteky mi pride dost obmedzujuce v takejto dobe, kde ludia bojuju za akukolvek pracu. Samozrejme sikovny sa uchyti, ale do dakej 30ky nevidim dovod aspon umna sa vobec nad niecim takym pozastavovat 
-
t0m4s3
Admin
Takze miesto toho radsej splacas hypoteku niekomu inemu?
-
Andi_Cibula
Addict
A tebe nevadi kolko penazi prezeres a potom ich vyseres ? Alebo kolko elektriny sa prepali na zabavu, alebo kolko vody sa minie na umyvanie.
Nerozumiem tomuto konstruktu ze je akysi ziadany standard aby som sa zadlzil na mnoho rokov a potom sa odo mna ocakavalo ze tam budem byvat. Preco si tak strasne vela ludi mysli ze kazdy tuzi po tom prezit zivot na jedinom mieste ?
Ale inak odpoved na otazku - nuz ano, splacam hypoteku niekomu inemu a koho to trapi ? Mna nie.
Nerozumiem tomuto konstruktu ze je akysi ziadany standard aby som sa zadlzil na mnoho rokov a potom sa odo mna ocakavalo ze tam budem byvat. Preco si tak strasne vela ludi mysli ze kazdy tuzi po tom prezit zivot na jedinom mieste ?
Ale inak odpoved na otazku - nuz ano, splacam hypoteku niekomu inemu a koho to trapi ? Mna nie.
to je vec priorít.Ked niekto chce byt flexibilny a neviazat sa iba na jedno miesto -tak preco nie.Ale ono to ma nielen svoje vyhody ale aj nevyhody. Musi byt "super" ked si clovek napr kupi nabytok a o pol roka ci rok ho moze pod cenu predavat alebo ho stahovat,pretoze domaci sa rozhodol ze napr byt uz prenajimat nebude alebo ze ho chce predat. Alebo ze si nemozes vykonat stavebne alebo ine upravy podla svojho gusta.Alebo pan domaci aj upravy povoli ale nie je povinny ti to nijako kompenzovat v pripade ze sa rozhodne ti byt uz neprenajimat dalej. Tiez musi byt super mat uvedenu adresu trvaleho bydliska v OP iba mesto-uvidis ako sa na teba budu pozerat niekde v banke ale hocikde inde ked ho budes predkladat a o nieco ziadat /napr dalsiemu domacemu alebo zamestnavatelovi/.
Tiez je dobre mysliet na to, ze sice za aktivneho zivota pre cloveka byvanie v prenajatom byte nemusi byt az taka vysoka polozka ale vec sa meni v dochodkovom veku kedze prijem v tej dobe vecsinou prudko klesa,nehovoriac o tom ze v buducnosti budu dochodky v este horsom pomere vyske priemernej mzdy ako je tomu dnes. To len tak zrychla co ma napadlo,tych argumentov by sa dalo najst samozrejme odost viacej..
Tiez je dobre mysliet na to, ze sice za aktivneho zivota pre cloveka byvanie v prenajatom byte nemusi byt az taka vysoka polozka ale vec sa meni v dochodkovom veku kedze prijem v tej dobe vecsinou prudko klesa,nehovoriac o tom ze v buducnosti budu dochodky v este horsom pomere vyske priemernej mzdy ako je tomu dnes. To len tak zrychla co ma napadlo,tych argumentov by sa dalo najst samozrejme odost viacej..
-
Andi_Cibula
Addict
Touto vetou si to vystihol najlepsie.gogo956 napísal:to je vec priorít.
A mne moze byt uplne jedno ako sa na mna divaju alebo co si o mne myslia, ked som podla OP bezdomovec.
To by ma inak zaujimalo, budem mat ako bezdomovec narok na parkovaciu kartu pre osobne motorove vozidlo ? Kde budem moct parkovat ? V centre ?
To ci sa dochodkoveho veku dozijem je tiez otazne.
vsak v poriadku,len som ti chcel naznacit ze to az take ruzove nie je. A samozrejme rataj s tym ze na to auto ktore chces "parkovat v centre mesta" ti iba tazko da niekto uver alebo poskytne lizing- to ti je dufam jasne.
Chapem ze mnohi ludia si nechcu zobrat hypoteku,plne uznavam ze byty su drahe a slabo dostupne pre mladych ludi.
Chapem ze mnohi ludia si nechcu zobrat hypoteku,plne uznavam ze byty su drahe a slabo dostupne pre mladych ludi.
-
Soviet
Darca
Nie..platim si ubytovanie za velmi rozumnu cenu u kamarata (porovnanim s dakou rozhajdakanou ubytovnou za 70eur).t0m4s3 napísal:Takze miesto toho radsej splacas hypoteku niekomu inemu?
Tento argument o plateni cudziemu hypo mozno plati pre ludi (pary), co si prenajmu cely byt za 400-500eur/mes (zato mozu mat davno "vlastny").
Kazdy to berie tak, ze ked niekto byva v podnajme, vlastne vyhadzuje prachy do luftu, alebo plati inemu hypoteku.
Rozumny clovek sa nato pozrie trochu inak. Ked viem, ze neplanujem ostat v meste v ktorom pracujem, ale po dakom roku ist mimo svk, tak na keru rit budem brat hypoteku? Alebo nebodaj ti pride rozumne si zobrat hypoteku na 100tis, aby si byval v kadejakom ledva trojizbovom byte v BA a splacal to dosmrti a zil od vyplaty k vyplate? Modlil sa aby si si udrzal pracu? Dakujem neprosim.
Radsej si zaplatim podnajom, kde jednak neplatim vela. Za druhe, nestaram sa co ak ma vyhodia. Za tretie, nestaram sa o udrzbu a nemam ziadne naklady navyse okrem najmu na domacnost.
Tych 200-300eur co by som navyse platil kvoli hypoteke si radsej odlozim a par krat za rok prebehnem spoznat nejaku novu krajinu. Bez ziadnych starosti.
V skratke: Pobeham si miesto splacania hypoteky svet a v dakej 40-50(ke) kupim lacny byt v meste, kde uz dnes kupi clovek trojizbak za 20tis a budem tam dozivat pekne s krasnymi spomienkami na vsetko to zazite. Ale buducnost neriesim. Zivot zijem teraz a nie o 30 rokov. Svet je skazeny dostatocne uz teraz, takze o buducnosti polemizovat je zbytocne.
"v dakej 40-50(ke) kupim lacny byt v meste, kde uz dnes kupi clovek trojizbak za 20tis "
-v poriadku, ale je ti snad jasne ze v meste kde 3izb byt stoji 20tis € je velka nezamestnanost a minimalne moznosti si najst slusne platenu pracu. Ak dokazes svoju pracu robit z domu-homeoffice-napr kodiš ako IT-tak mas vyhrate.Ale pre vecsinu zamestnani to vhodne nie je,aj ked je pravda ze v buducnosti bude takychto zamestnani stale viacej, takze priestor tu vidim. Tvoje riesenie teda nie je pre kazdeho,uz len kvoli tomu ze mas ubytovanie u kamosa za velmi dobru cenu co nie je standardna situacia. A tiez iba malokto si planuje zalozit rodinu niekedy az po styridsiatke.
-v poriadku, ale je ti snad jasne ze v meste kde 3izb byt stoji 20tis € je velka nezamestnanost a minimalne moznosti si najst slusne platenu pracu. Ak dokazes svoju pracu robit z domu-homeoffice-napr kodiš ako IT-tak mas vyhrate.Ale pre vecsinu zamestnani to vhodne nie je,aj ked je pravda ze v buducnosti bude takychto zamestnani stale viacej, takze priestor tu vidim. Tvoje riesenie teda nie je pre kazdeho,uz len kvoli tomu ze mas ubytovanie u kamosa za velmi dobru cenu co nie je standardna situacia. A tiez iba malokto si planuje zalozit rodinu niekedy az po styridsiatke.