Oplatí sa učiť HTML/CSS?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Winrar
Novice
Novice

Oplatí sa učiť HTML/CSS?

Príspevok od používateľa Winrar »

Ahoje! V poslednej dobe som rozmýšlal nad tým, či má v tejto dobe sa začať učiť HTML/CSS. Je tu kopa WYSIWYG editorov, a stránku si môže spraviť naozaj kazdý. Čo si o tom myslíte? Má ešte zmysel sa učiť HTML/CSS, alebo sa radšej učiť C++,C#.... ? Mám len 15 rokov a plánujem študovať IT, chcel by som sa naučiť niečo čo má budúcnosť.
Bobr
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Oplatí sa učiť HTML/CSS?

Príspevok od používateľa Bobr »

Ma vyznam ucit sa varit ked si mozes kupit hotove jedlo, ktore len zohrejes? Ano ma zmysel sa ucit HTML a CSS. :wink:
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

V skratke takto: WYSIWYG editory sú v praxi na hovno. V praxi sa html/css vždy píše, alebo aspoň ručne upravuje. Znalosť html a css je pri tvorbe webov základný základ a preskočiť sa to nedá.
Ďalšie jazyky, ktoré si spomenul, sú konečne programovacie jazyky (to html a css nie sú) a teda sa používajú úplne inak.
Študuj, čítaj, zaujímaj sa, hľadaj si informácie, vzdelávaj sa, ak ťa to baví. Času máš dosť, za čas sám zistíš, čo pre teba je prínosom a čo nie. V tomto veku je pre teba prínosom úplne všetko, čo prečítaš. Takže nestrácaj čas premýšlaním nad ďalekou budúcnosťou a makaj :)
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa print_name »

stránku si môže vytvoriť každý, to je pravda. Stačí si vytvoriť blog cez nejakú službu a je to. Ale pre rôzne firmy, ktoré si dávajú robiť stánky sa to stále robí ručne, prípadne s použitím nejakého CMS alebo nejakej šablóny a následnou úpravou. Takže HTML/CSS vedieť treba keď sa chceš venovať tvorbe web. stránok. Ak sa chceš uberať touto cestou tak sa obhliadni aj za PHP, JavaScript a pod.
Ak chceš robiť skôr niečo iné, nejaké aplikácie či už desktopové alebo mobilné, tak sa uč C/C++/C# alebo Javu.
Ak chceš programovať, uč sa akýkoľvek programovací jazyk, ktorý ťa bude baviť. Pochopíš na ňom princípy a potom sa ľahšie naučíš aj iné.
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

Ja by som ti poradil, že sa do toho pozri. Nevieš kedy sa ti to môže zísť, a až také ťažké to nieje, čiže môžeš len získať..
Winrar
Novice
Novice

Trochu sa bojím toho že si to budem mýliť. Povedal som si, budem sa učit aj nemčinu aj angličtinu, prečo nie, a teraz sa mi mýlia slovíčka :D
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Winrar: Všeobecná odpoveď asi neexistuje. Skutočne záleží na tom, aké sú tvoje ambície do budúcnosti respektíve to, akým smerom sa túžiš vybrať - či smerom webových aplikácií alebo smerom aplikácií určených pre mobilné zariadenia/desktop (programy, hry a pod.). Nepoznám človeka, ktorý programuje (čokoľvek) a nevedel by aspoň ťuknúť v HTML a CSS. Dá sa povedať, že na nejaké tie začiatky, vyrobiť si niečo vlastné, čo môžem jednoducho odprezentovať svojim kamarátom je práve HTML a CSS vhodné. Ak by si sa chcel uberať skôr tou softvérovou cestou bude potrebné poňať rozsiahlejšie vedomosti, nejaký základ vieš získať samoštúdiom a ostatné sa neskôr naučíš v škole. Dôležité je aby si na začiatok, našiel jazyk, ktorý ťa zaujme a budeš ochotný sa mu intenzívnejšie venovať. Keď tento jazyk zvládneš, môžeš sa pustiť do iného jazyka, ktorý buď stávajúci jazyk obohatí (môžeš vytvoriť niečo, čo v starom nešlo - rozšírenie), alebo ťa to posunie na vyššiu úroveň. Väčšina jazykov, je si veľmi podobných, takže ak budeš ako špongia, naučíš sa jeden jazyk a ďalší v poradí už bude hračka.
Winrar
Novice
Novice

Skôr ma láka tá softvérová cesta, ale HTML/css si ma získalo kvôli jeho jednoduchosti. Keďže HTML už viem, asi dokončím to CSS a potom sa pustím do PHP/Java/Ruby, aby som dokázal naprogramovať aj niečo zložitejšie pre web alebo do C#/C++ a začnem s tým softvérom.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

za dve hodiny si sa naucil HTML?, tak to ti teda gratulujem ;)
Winrar
Novice
Novice

Nie za dve hodiny :) Učil som sa to posledný týždeň, potom ma napadlo toto. Ešte som rozmýšlal, že by som urobil tento Java kurz (Aplikácie pre android). http://teamtreehouse.com/tracks/android-development

Neviem či vám to zobrazí keď nie ste zaregistrovaný.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Bobr napísal:za dve hodiny si sa naucil HTML?, tak to ti teda gratulujem ;)
čo je na tom divné? Mne to tiež trvalo pár hodín. Prelistoval som si knižku (v tej dobe sa ešte chodilo do knižnice keď sa človek chcel niečo naučiť) a hotovo. Štruktúra triviálne jednoduchá, názvy tagov intuitívne pomenované (head, body, table...). Ak sa nebavíme o css tak čisté html na užívateľskej úrovni je záležitosť naozaj iba hodín, ak nie hodiny

a k téme: dnes je ti to absolútne zbytočné, aj práve preto, že html a css vie už každý. Lebo je to záležitosť pár hodín. Ale na druhú stranu, práve preto že je to záležitosť pár hodín, sa to môžeš naučiť. Každá znalosť navyše je plus. Ak sa chceš ale niečomu seriozne venovať, radšej to céčko.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Ak sa chceš seriózne venovať programovaniu, tak začni s Pascalom/Cčkom a študuj algoritmy. Ja som začínal s Heroutovou knižkou o jazyku C.
Potom možeš skúsiť riešiť www.ksp.sk alebo www.oi.sk ;)

Síce programujem asi rok, ale vidím to tak, že písať prehľadný kód budú zachvíľu vedieť aj opice... To, čo by ťa od nich malo odlíšiť je práve algoritmické myslenie.
Selrondo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Selrondo »

Bolo tu spomenuté že HTML je záležitosť niekoľkých hodín... Áno naučiť sa pár tagov a tých pár pravidiel nemusí zabrať ani hodinu... Ale HTML a dnes už konkrétne HTML5 nie je zďaleka len o tom. Ak ti niečo hovorí sémantický kód a ako ho písať, nové elementy ako napríklad canvas, tak si na dobrej ceste. Ak nie, tak máš čo doháňať. Ak sa chceš venovať niečomu, čo bude mať niečo spoločné s webom (čo je dosť pravdepodobné keďže vravíš že ťa baví IT) tak html a css je nutný základ. Aspoň základy z nich. Ale prečo neobsiahnuť tie veci hlbšie? V tomto veku sa veľmi rýchlo dokážeš naučiť veľa vecí. Neskôr to bude už len ťažšie. Takže hor sa do toho! Najlepšie je prečítať si dobrú knihu, najlepšie po anglicky, keďže angličtina je jazyk webu. Ak chceš, napíš a môžem ti ich pár odporučiť ;-) veľa šťastia!
Selrondo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Selrondo »

audiotrack napísal:... a k téme: dnes je ti to absolútne zbytočné, aj práve preto, že html a css vie už každý. Lebo je to záležitosť pár hodín. Ale na druhú stranu, práve preto že je to záležitosť pár hodín, sa to môžeš naučiť. Každá znalosť navyše je plus. Ak sa chceš ale niečomu seriozne venovať, radšej to céčko.

To je teda dobrá blbosť. Neviem či žiješ v Silicon Valley, alebo na Slovensku, ale vedieť čo html a css je (pripadne mať matný obraz o tom ako fungujú) a ovládať ich na úrovni, na akej ich dokážeš používať tak, aby si sa za kód nemusel hanbiť, sú 2 diametrálne odlišné veci.
Ver mi, vlastná skúsenosť ;-)
likju
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa likju »

Ja sa tiež chcem učiť C/C++, tiež by som chcel vedieť programovať software a možno aj hry, ale učím sa aj HTML/CSS (asi preto že ho mame v škole), podľa mňa dobre na začiatok. Mne to dodáva motiváciu učiť sa ďalej, keďže to nieje až také ťažké a som rad keď niečo urobím dobre alebo viem toho viac ako moji spolužiaci (dodáva mi to dobrý pocit z toho, že konečne viem niečo, čo ľudia okolo mňa neovládajú až tak dobre :D ).
onix
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa onix »

ak ta bavi HTML a CSS tak pri nom ostal potom skus "Ruby on Rails" postupne. Nech si uz vyberes co si vyberes v kazdom popularnom jazyku sa daju zarobit pekne peniaze.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Tak pravil majster jedi. Síce pol roka pozde, ale aj tak poriadne od veci :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

BX napísal:Tak pravil majster jedi. Síce pol roka pozde, ale aj tak poriadne od veci :)
Ja som akurat nedavno cital o RoR trollikoch, co maju na kazdu otazku odpoved RoR, nezalezi ze otazka bola ako v Jave spravim XXXX :D
Len uz nemam link, ale aspon vidim ukazku.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Som zvedavy kedy k nam dorazia Haskell trollici. v anglicky hovoriacich komunitach uz RoR vymiera, nahradzuje ju prave funkcional...
camper111
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa camper111 »

Jasne, ze sa oplati... Bez toho nejde spravit ziadny web... Pre zaciatocnikov, aj pokrocilych sa mozno bude hodit takyto videokurz... http://megatron.sk/ako-robit-webove-stranky-videokurz/
Napísať odpoveď