Ahoj,
Mam v mojom mobilnom zariadenii Bateriu Li-Lon ,ktora chcem aby mi sluzila co najdlhsie. Na internete som nasiel vela clankov o tomto type baterie a docital som sa, ze najvhodnejsie je bateriu nevybijat na nulu maximalne na 20percent a neprebijat ju cize nabijat ju tak do 90 percent. Moja otazka znie ci je dobre nabijat zariadenie pri cinnosti ? ,alebo pri zapnutom telefone pri pasivnom /pohotovostnom rezime, alebo mat mobil vypnuty a nabijat pri vypnutom ? Za reakcie vopred dakujem.
Li-ion Bateria
Re: Li-Lon Bateria
Dnes je to uz jedno, ta baterka to zvladne, nabijaj ked musis
Chcem tej baterii vytvorit co najidealnejsoe podmienky na zivotnost nie som si isty że je to uplne jedno
Tiež som prečítal pár článkov a musím povedať, že mnohé články si navzájom odporujú, niekde radia čo najviac vybiť mobil, inde radia, aby si zapínal nabíjačku pri každej možnej príležitosti a tak.. takže používaj mobil normálne, nerob s ním psie kúsky a budeš mať o to postarané.
Inak už takmer všetky mobily majú v sebe nejaké špeciálne obvody, ktoré riadia nabíjanie. Už to nie je ako na starých mobiloch, že si strčil nabíjačku do mobilu a tá Ti hnala maximálny možný prúd pod maximálnym možným napätím, dnes to už práve tie obvody riadia. A preto, ak nabíjaš vybitý mobil, spočiatku sa baterka nabíja neuveriteľne rýchlo (tam to obvody púšťajú naplno) a postupne to pribrzďujú.. a dopadne to tak, že ak napr. nabíjaš mobil hodinu, do 90% sa Ti nabije za polhodinu a zvyšných 10% do 100% sa nabije za druhú polhodinu. Čiže o prebíjanie by som sa nebál.
Akurát takmer všade píšu, že vyššia teplota baterke škodí, takže napr. ja keď nabíjam mobil, dám ho stále na okno, kde je najchladnejšie a tak sa mobil nezahrieva. Len keď celý deň nosím mobil vo vrecku, to asi tiež nie je najlepšie riešenie (či už pre baterku alebo pre mojich budúcich potomkov).
Inak už takmer všetky mobily majú v sebe nejaké špeciálne obvody, ktoré riadia nabíjanie. Už to nie je ako na starých mobiloch, že si strčil nabíjačku do mobilu a tá Ti hnala maximálny možný prúd pod maximálnym možným napätím, dnes to už práve tie obvody riadia. A preto, ak nabíjaš vybitý mobil, spočiatku sa baterka nabíja neuveriteľne rýchlo (tam to obvody púšťajú naplno) a postupne to pribrzďujú.. a dopadne to tak, že ak napr. nabíjaš mobil hodinu, do 90% sa Ti nabije za polhodinu a zvyšných 10% do 100% sa nabije za druhú polhodinu. Čiže o prebíjanie by som sa nebál.
Akurát takmer všade píšu, že vyššia teplota baterke škodí, takže napr. ja keď nabíjam mobil, dám ho stále na okno, kde je najchladnejšie a tak sa mobil nezahrieva. Len keď celý deň nosím mobil vo vrecku, to asi tiež nie je najlepšie riešenie (či už pre baterku alebo pre mojich budúcich potomkov).
Takze ho kludne mozem nabijat aj ked ho vytazujem ? napriklad pri surfovani po internete ?
//autoeditácia príspevku (17 Feb 2014, 15:08)
Takze ho kludne mozem nabijat aj ked ho vytazujem ? napriklad pri surfovani po internete ?
//autoeditácia príspevku (17 Feb 2014, 15:08)
Re: Li-ion Bateria
Samozrejme, že áno.
-
WiZard
Star
- Kontaktovať používateľa:
tak ako ti uz napisali - pouzivaj ho normalne, vsetko to riadi elektronika... mobil ma sluzit tebe, nie ty mobilu 
Pekne napísanéWiZard napísal:tak ako ti uz napisali - pouzivaj ho normalne, vsetko to riadi elektronika... mobil ma sluzit tebe, nie ty mobilu