Automotive education
Re: Automotive education
Vážne? Lebo celú cestu sa budem pohybovať medzi 3600-4200 otáčkami, aký bude mať efekt vytočenie motora po obmedzovač?
a) nepustí ťa ďalej
b) kopne ti otáčky o pár stoviek nižšie
Neviem, ktorým spôsobom to je riešené na haťapke.
b) kopne ti otáčky o pár stoviek nižšie
Neviem, ktorým spôsobom to je riešené na haťapke.
Skúšal som to, možnosť b) je správna. Len skôr som mal na mysli, že aký význam to má spraviť pri dlhej ceste.
Však ale červené začína, kde? Na hatapke niekde okolo 6000, to je ešte ďaleko. A pokiaľ nejazdíš na prepálenom Raciole, tak aj jazda blízko červeného dlhodobejšie nemože nič spraviť...
Nedávno som išiel cez Rakúsko a dupal som nonstop cca 5000 (červená sa od cca 7000) a pohoda.
Nedávno som išiel cez Rakúsko a dupal som nonstop cca 5000 (červená sa od cca 7000) a pohoda.
http://auto.sme.sk/c/7042411/policajti- ... lnice.htmljefty napísal:suhlas hegy. taktiez chodim z prava a este k tomu sa vzdy pozriem na vodica "stredoprudara". zopar krat to pomohlo a nasledne sa zaradil za mna do praveho pruhu. no niekedy mam chut sa nalepit na tychto stredoprudarov a zapnut im dialkove rovno do spatakov dokedy mi neuhnu. no nikdy som to neurobil.
pokutu by mali dostat hlavne vodici jazdiaci bezdovodne v strednom pruhu a nie vodic ktory ich subeznou jazdou obide z prava.
§ 9
Spôsob jazdy
(1) Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, otáčaní alebo odbočovaní.
§ 10
Jazda v jazdných pruhoch
(1) Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.
(4) Ak je na ceste s dvoma a alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť súbežne vedľa seba (ďalej len "súbežná jazda"). Pri súbežnej jazde sa nepovažuje za predchádzanie, ak vozidlá idú v jednom z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v inom jazdnom pruhu.
No a ak niekto nejazdi v pravom pruhu z dovodu, ze nie je na D1 odstavny pruh a boji sa, ze by narazil do odstaveneho auta alebo cloveka opravujuceho koleso, nech prisposobi jazdu svojim schopnostiam, znizi rychlost na 100km/h (pripadne menej) ALEBO nech nejazdi po dialnici vobec. Moze kludne pouzit cestu I. triedy a ist cez okresky kde su dostatocne siroke pruhy a max. povolena rychlost je 90km/h.
Zeby policia zacala konecne pokutovat vodicov, ktori bezdovodne jazdia v strednom pruhu?
Vedeli ste, že "vytlačená spojka pri štartovaní dáva zabrať axiálnym ložiskám kľukového hriadeľa"? Priznám sa, že ja nie.
http://auto.pravda.sk/poradna/clanok/12 ... ez-spojky/
http://auto.pravda.sk/poradna/clanok/12 ... ez-spojky/
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
whisper: uz som to tu vykrikoval asi rok dozadu 
No len dajme tomu octavku bez spojky nenastartujes 
A má to vôbec zmysel riešiť ? Resp koľkokrát za životnosť auta treba tieto ložiská meniť s používaním spojky na štartovanie a koľkokrát bez? (A je to viac ako 0?
)
//RATZINGER666 : oukej
//RATZINGER666 : oukej
-
RATZINGER666
Darca
Steju: v clanku je to napisane dobre - pri vykonnych autach to zmysel ma, pri beznych menej, iked vplyv to mat moze... taktiez je rozdiel nafta a benzin, pri nafte bude auto o cosi nachylnejsie, rovnako ako bude nachylnejsi atmosfericky velkoobjemak oproti preplnanemu maloobjemu...
Ratzi: tak sa ospravedlňujem za duplicitu
Momentálne sa snažím odvyknúť si tú spojku stláčať a vôbec sa mi nedarí
Momentálne sa snažím odvyknúť si tú spojku stláčať a vôbec sa mi nedarí
Tak Fabča cestu v pohode zvládla, nakoniec z toho bolo cca. 2300km (1200km viacmenej nonstop s troma miniprestávkami) a nič sa jej nestalomelonSVK napísal:Zdravím, nejaké praktické tipy, ako pripraviť Fabiu HTP na dlhú cestu? Jedná sa o cca. 2x800km v priebehu dvoch dní, skoro samé diaľnice. Veci ako doplnené prevádzkové kvapaliny, dohustené gumy, dostatok oleja atď. poznám, skôr ma zaujímajú nejaké osobné skúsenosti, ako nedať maloobjemovému motoru riadne cez hubu. Nechcem mu nakladať celý čas 8 hodín vkuse 140km/h, skôr sa hýbať medzi 120-130.
Bez prestavky je to lepsie, pretoze motor si udrziava teplotu a mazanie stale ide. Keby si ho vypol, tak sa o trochu schladi, potom sa musi zas zohrievat, zatazis starter aj baterku, atd.
Aj ked pri kratkom stati ten rozdiel teplot nie je taky vyrazny, ale stale je lepsie ked ide motor bez vypinania. Motor si najlepsie oddychne na volnobehu, vtedy ide bez zataze, ale vsetky kvapaliny v nom prudia. To mas tak ako ked sa po jazde nechava schladit turbo.
Aj ked pri kratkom stati ten rozdiel teplot nie je taky vyrazny, ale stale je lepsie ked ide motor bez vypinania. Motor si najlepsie oddychne na volnobehu, vtedy ide bez zataze, ale vsetky kvapaliny v nom prudia. To mas tak ako ked sa po jazde nechava schladit turbo.
-
RATZINGER666
Darca
...plus je podstatne efektivnejsie chladeny naporom vzduchu...
Najhoršie, čo môžes pre akýkoľvek motor spraviť je používať ho prerušovane. Či s turbom alebo bez, každému motoru sa lepšie vkuse krúti, ako zastavuje a znova štartuje... To je iba ľudská predstava, že stroje (neživé predmety) si potrebujú raz za čas oddýchnuť ako človek či zviera 
Osobne milujem zastať, okamžite rýchlym chmatom vypnúť motor, zatiahnuť ručnú a už ma v aute neni...
teda keď lietam po meste. Nenávidím keď idem v turbodízli a musim po zastavení ako trto minútu sedieť v aute a čakať. Zabite ma 
Podľa mňa bohate stačí 15-20 sekúnd, ak si nešiel vyslovene ako pretekár
Vodou chladené turbá ešte menej... Ja sa dokážem prstom dotknúť sacej strany turba už po tej pol minúte, čo mi zaberie vjazd do garáže.
Mal by som na Vás takú špecifickú otázku, na ktorú mi pravdepodobne od Vás nedostanem 100% odpoveď a možno mi bude vedieť niekto z Vás aspoň z časti odpovedať.
Vo štvrtok som nechal v aute vymeniť hlavný a pomocný spojkový valec, pretože mi niekade unikala kvapalina zo systému a ťažko sa mi radilo rýchlosti. Pomocný spojkový valec bol rozpadnutý, no na prevodovke nebolo žiadnej stopy po unikajúcej kvapaline. Nemám tušenie kade mizla. Problém je ten, že tá kvapalina mizne aj teraz a to som nechal vymeniť kompletne celý systém. Systém bol už dva krát odvzdušňovaní a ľudia z fóra mi povedali, aby som to nechal odvzdušniť aspoň 3-5 krát, keď mi bude miznúť kvapalina. Ale čo ak bude miznúť aj naďalej? Máte niekto skúsenosti s kompletnou výmenou systému spojkovej hydrauliky? Koľko krát ste nechali odvzdušniť celý spojkový systém, kým bolo všetko OK? Ono je aj na spojkovom pedály cítiť, že hydraulika začína zaberať až v polovičnej dráhe spojkového pedálu. Pritom po odvzdušnení zaberala okamžite.
Vo štvrtok som nechal v aute vymeniť hlavný a pomocný spojkový valec, pretože mi niekade unikala kvapalina zo systému a ťažko sa mi radilo rýchlosti. Pomocný spojkový valec bol rozpadnutý, no na prevodovke nebolo žiadnej stopy po unikajúcej kvapaline. Nemám tušenie kade mizla. Problém je ten, že tá kvapalina mizne aj teraz a to som nechal vymeniť kompletne celý systém. Systém bol už dva krát odvzdušňovaní a ľudia z fóra mi povedali, aby som to nechal odvzdušniť aspoň 3-5 krát, keď mi bude miznúť kvapalina. Ale čo ak bude miznúť aj naďalej? Máte niekto skúsenosti s kompletnou výmenou systému spojkovej hydrauliky? Koľko krát ste nechali odvzdušniť celý spojkový systém, kým bolo všetko OK? Ono je aj na spojkovom pedály cítiť, že hydraulika začína zaberať až v polovičnej dráhe spojkového pedálu. Pritom po odvzdušnení zaberala okamžite.
-
RATZINGER666
Darca
hadicky, trubky, hlavny valec s nadrzkou a brzdy su ok? tie Ti pozerali?
Ratzi ja mám spojkovú hydrauliku samostatnú, nie je spoločná s brzdami ani s ničím iným. A áno, všetko je úplne nové. Teda okrem lamely, prítlačného taniera a zotrvačníka.