Začiatky PHP,HTML,CSS

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
vireal
Amateur
Amateur

Začiatky PHP,HTML,CSS

Príspevok od používateľa vireal »

Zdravím chcem sa spýtať tu všetkých lebo všade som našiel len staré príspevky ktoré by mi možnože ani nesadli už chcem sa spýtať hlavne to čo potrebujem aby som ovládal PHP potrebujem ktomu aj HTML alebo aj CSS pri kodovaní to viem že áno ale podľa Vás čo sa naučiť skôr alebo čo praktizovať skôr a hlavne dáke webstránky kde sa to dáko naučím a otestujem dakujem za reakcie :)
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Začiatky PHP,HTML,CSS

Príspevok od používateľa Grim »

...najskôr HTML, potom CSS (alebo aj zároveň, dá sa to zvládnuť) a potom PHP... www.jakpsatweb.cz
vireal
Amateur
Amateur

aha takže najprv HTML a CSS spolu a to všetko nájdem tu na jakpsatweb.cz ? neni to zastaralé html najnovšie je 5 a css 3 asi ak som dobre informovaný no neviem :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

vireal napísal:Zdravím chcem sa spýtať tu všetkých lebo všade som našiel len staré príspevky ktoré by mi možnože ani nesadli už chcem sa spýtať hlavne to čo potrebujem aby som ovládal PHP potrebujem ktomu aj HTML alebo aj CSS pri kodovaní to viem že áno ale podľa Vás čo sa naučiť skôr alebo čo praktizovať skôr a hlavne dáke webstránky kde sa to dáko naučím a otestujem dakujem za reakcie :)
hlavne vedieť googliť
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

vireal
Začni s HTML, nauč sa značky, ktoré sa v ňom používajú a snaž sa pochopiť, ktorá značka na čo slúži. Pred tým si pozri rozdieli medzi blokovými a riadkovými značkami + zoznamy. Keď pochopíš rozdiel, vydedukuješ aj ich správne použitie.
CSS slúži na grafické vylepšenie dokumentu napísaného v HTML. Keď sním začneš pozri si hlavne rozdiel medzi Identifikátormi a triedami. Ďalej by som ešte odporučil (ak budeš chcieť) pozrieť sa na tzv. "Viac selektor" - veľmi to pomôže pri písaní sémanticky správneho dokumentu.

Verziu HTML absolútne nerieš, píš tak aby sa to zobrazovalo všade rovnako. Dokumentom XHTML by som ti odporučil zatiaľ sa vyhnúť ich vytvorenie nie je zas také triviálne - a teraz schválne, ktorý z rádoby HTML expertov tu na fóre sa ide ozvať. :P Používaj deklaráciu dokumentu (doctype) takú aby ti prepla všetky používané prehliadače do štandardného vykreslovacieho režimu. Najjednoduchší a ľahko zapamätateľný je

Kód: Vybrať všetko

<!doctype html>
ktorý sa zhodou okolností používa aj ako deklarácia HTML5, ale ver mi ten doctype existoval dávno pred tým ako sa o HTML5 len začalo uvažovať.

Ak by si chcel neskôr prejsť k využitiu HTML5 funkcionalít, budeš potrebovať Javascript, ktorý už hraničí (ak to preženiem) s programovaním, takže to je kapitola sama o sebe.

Ešte ti na začiatok ozrejmím základné pojmy:
HTML je značkovací jazyk (HyperText Markup Language - Hypertextový značkovací jazyk) a nie programovací. V tomto jazyku píšeš značky (tagy), niekedy označované aj ako elementy (to ale väčšinou v spojitosti s javascriptom, kde sa pracuje s DOM).
CSS je štýlovací jazyk, ktorý využíva selectory a ku každému selektoru je možné priradiť rôzne atribúty.
vireal
Amateur
Amateur

Díky moc weroro pomohol si mi dosť, takže je to jedno s ktorej stránky sa mám učiť poprípade akú knihu si kúpim :) ale pomohol si mi veľa díky:)

//autoeditácia príspevku (25 Feb 2014, 2:55)
yoggy napísal:
hlavne vedieť googliť
zaujímavé ale díky :)
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

to s tym googlom je svata pravda.. k webom najdes vsetko na webe, ci uz jednoduche veci, alebo pokrocile az narocne. len ked nevies ako to hladat, tak sa k tomu nedostanes.
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

weroro napísal: ...Verziu HTML absolútne nerieš, píš tak aby sa to zobrazovalo všade rovnako...
Pre začiatočníka to môže byť jedno no neskôr by som sa tejto rade radšej vyhol.

Najjednoduchší a ľahko zapamätateľný je

Kód: Vybrať všetko

<!doctype html>
ktorý sa zhodou okolností používa aj ako deklarácia HTML5, ale ver mi ten doctype existoval dávno pred tým ako sa o HTML5 len začalo uvažovať.
Áno ,ale bolo ho potrebné použiť s odkazom na DTD...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pre začiatočníka to môže byť jedno, a neskôr by mal prejsť na xhtml a HTML sa celkovo vyhnúť
vireal
Amateur
Amateur

sharky-no napísal:to s tym googlom je svata pravda.. k webom najdes vsetko na webe, ci uz jednoduche veci, alebo pokrocile az narocne. len ked nevies ako to hladat, tak sa k tomu nedostanes.
sharky vážne si myslíš že som až tak ... ? :D pýtam sa práve preto tu od Vás čo od kade naučiť sa načo sa budem učiť napríklad oracle, ked to vobec nebudem potrebovať.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

audiotrack trolling?
S-player napísal:Pre začiatočníka to môže byť jedno no neskôr by som sa tejto rade radšej vyhol.
vysvetli prosím.
likju
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa likju »

Máš aj stránku napr. http://www.codecademy.com alebo http://www.w3schools.com/, ale sú po anglicky.
S-player
Light Star
Light Star

weroro napísal: Vysvetli prosím.
weroro napísal: ...Verziu HTML absolútne nerieš, píš tak aby sa to zobrazovalo všade rovnako...
Nepríde mi správne odporúčať niekomu aby vôbec neriešil verziu a kľudne používal niečo čo je X rokov staré keď tu je nová verzia ,ktorá sa stáva / je štandardom a prináša niekoľko noviniek http://tympanus.net/codrops/2011/11/24/ ... right-now/. (Podstatných noviniek)
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

S-player súhlasím s tvojim názorom, ale mám aj pripomienku, to jest, prečo odporúčať HTML5, keď je stále iba v návrhu? Je síce málo pravdepodobné, že značky, ktoré prišli s HTML5 by mohli byť neskôr z nejakého dôvodu vyňaté z pripravovanej špecifikácie (nehovoriac o tom, že napr <header> som si mohol kľudne vytvoriť aj v HTML4), ale treba na to myslieť. Nech kľudne píše v čomkoľvek chce, či už v HTML4 alebo XHTML alebo HTML5 alebo rovno v samotnom SGML, všetky tieto špecifikácie majú jedno spoločné a to rozdielne vykreslovanie v prehliadačoch, čiže ak mám preložiť to, čo som napísal "píš v hociktorej verzii HTML, ale snaž sa písať tak aby sa stránka, ktorú vytváraš zobrazovala rovnako vo všetkých prehliadačoch a tým nemyslím používať podmienené komentáre a rôzne CSS hacky". Rovnako ako som spomenul vyššie HTML5 vychytávky sú priamo úmerné väčšiemu použitiu javascriptu (hlavne canvas). Nie som proti inováciám, ale nanútiť niekomu zo začiatku len to najnovšie a to, čo ešte ani nie je riadne schválené je šialenstvo.
S-player
Light Star
Light Star

weroro napísal:...Nie som proti inováciám, ale nanútiť niekomu zo začiatku len to najnovšie a to, čo ešte ani nie je riadne schválené je šialenstvo...
Tak o tom by sa dalo polemizovať... myslíš si ,žeby sa teraz len tak z ničoho nič zamietlo HTML 5 - niekoľko jeho vlastností? Keby to bolo také šialenstvo tak by do toho nešli také veľké spoločnosti ako Facebook a spol...

In September 2012, the W3C proposed a plan to release a stable HTML5 Recommendation by the end of 2014 and an HTML 5.1 specification Recommendation by the end of 2016.
Napísať odpoveď