REALNOST vyuzitia 4K v mobiloch
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Re: REALNOST vyuzitia 4K v mobiloch
Dnes je 4K nahrávanie len mediálny ťah, tak ako boli minulý rok 4K televízory.
Prečo ta neštvalo minulý rok, že prišli na trh telky s 4K rozlíšením a nemohol si na nich reálne 4K pustiť?
Nemali na to kodeky, HDMI nepodporoval prenos v takej kvalite...
Prečo ta neštvalo minulý rok, že prišli na trh telky s 4K rozlíšením a nemohol si na nich reálne 4K pustiť?
Nemali na to kodeky, HDMI nepodporoval prenos v takej kvalite...
-
audiotrack
VIP
to je boj s veterným mlynom, uzavrel by som to asi takto:
1) každý výrobca potrebuje prísť v novom smartfone s niečim, čo ho bude robiť najlepším. Je to marketingový ťah. To že to bude niekto využívať, s tým sa neráta ale ak sa nájdu blázni čo to využiť chcú, telefon to dokáže
2) s5 má plno iných debilín, nad ktorými sa dá viac pozastavovať ako nad týmto. Napríklad čítač odtlačkov prstov (je len otázka času, kedy sa objavia krádeže odtlačkov buď hackom, alebo rovno krádežou mobilu. A potom až začne sranda)
3) stále lepšie, a lacnejšie ako iphone
Tých nezaujíma že nemajú ultra hd display, oni najprv musia zistiť ako dať do mobilu rádio
1) každý výrobca potrebuje prísť v novom smartfone s niečim, čo ho bude robiť najlepším. Je to marketingový ťah. To že to bude niekto využívať, s tým sa neráta ale ak sa nájdu blázni čo to využiť chcú, telefon to dokáže
2) s5 má plno iných debilín, nad ktorými sa dá viac pozastavovať ako nad týmto. Napríklad čítač odtlačkov prstov (je len otázka času, kedy sa objavia krádeže odtlačkov buď hackom, alebo rovno krádežou mobilu. A potom až začne sranda)
3) stále lepšie, a lacnejšie ako iphone
-
vladenko007
VIP
Na trhu je dosť veľa monitorov ktoré majú rozlíšenie 2560x1440. Prehrávanie 4K videa na takom to monitore je celkom fajn. Je vidieť a dá sa porovnať voľným okom že je ten obraz lepší ako na full hd monitore.
Určite nieje na škodu nahrať si video v mobile v 4K lebo čoskoro bude 4K bežný štandart na monitoroch a TV.
Určite nieje na škodu nahrať si video v mobile v 4K lebo čoskoro bude 4K bežný štandart na monitoroch a TV.
-
94jakub
Guru wannabe
Otázne je ale, či je mobil dostatočne kvalitným zdrojom 4K videa. Neviem, či je optika/čip v mobile dosť kvalitný na to aby to video bolo porovnateľne lepšie ako FullHD
-
qwerty-xyz
urcite nie, cip je smejd, jeden za druhym a ani optika to nespravi, pokial nemas dobry cip si v prdeli.... rsp nie si v prdeli, ked ti v juni za jasneho pocasia pecie o dvanactej na obed slnko do chrbta a tocis v dialke spisky hrad, vtedy palec hore, bude to asi dobe videjko.
nad minulorocnymi 4K telkami som sa nepozastavoval, lebo som vedel ze este nemas filmy v 4K tak naco, a 4K len domrda VIACEJ kvalitu televizneho (AJ HD) vysielania, .... lebo ho musi viacej roztahovat. takze full HD smart TV bola jasna volba, aj do blizkej buducnosti, pri dnesnej cene TV to za 5 rokov vymenis. ale dovtedy nebudem cumiet do CRT.
skor by som dal do mobilu zakladnu pamat 128 GB a full HD video pri vyssich snimkach za sekundu, 60 by nebolo od veci, a uvital by som moznost snimania vysokorychlostneho snimania kludne aj VGA (1000 snimkov za sekundu) nebudeme si predsa klamat mobil s procesorom akym je v S5 tke a grafickym cipom a RAM by to mal zvladnut lavou zadnou, ...
Jednoducho by som uvital novinky lepsieho kalibru, ako zbytocne navysovanie video rozlisenia, ktore je nevyuzitelne. Nemal by si byt sebec, a zamysliet sa, kto z tvojho okolia ma kazdy techniku na to si to pustit alebo to v blizkej dobe bude mat ? ci co ? bude vsetci bezne k tebe chodit ? nie, poslete si to cez net, alebo si to date na prenosnom disku, alebo USB cku, a naco 4K ked si to nikto z tvojich znamych nepozrie v realnej kvalite. . . .
vladenko007 --- tvoje monitory su 2K .... nie 4K ...
cize aj ked si to na nom pustis tak to v plnej kvalite neucidis ani keby s sa na hlavu postavil. 4K rozlisenie uvidis len na 4K monitore alebo TV.
to je ta ista absurdita ked ma niekto notas v rozliseni 1366x768 ale ma tam zabitu grafiku a bude mi s total arogantnostou tvrdit ze on hra hry na FULL HD,... ta reku isto, blbecku, ked mas na monitore raz take rozlisenie tak ti vyssie neda, lebo ho nema ako fyzicky zobrazit.
nad minulorocnymi 4K telkami som sa nepozastavoval, lebo som vedel ze este nemas filmy v 4K tak naco, a 4K len domrda VIACEJ kvalitu televizneho (AJ HD) vysielania, .... lebo ho musi viacej roztahovat. takze full HD smart TV bola jasna volba, aj do blizkej buducnosti, pri dnesnej cene TV to za 5 rokov vymenis. ale dovtedy nebudem cumiet do CRT.
skor by som dal do mobilu zakladnu pamat 128 GB a full HD video pri vyssich snimkach za sekundu, 60 by nebolo od veci, a uvital by som moznost snimania vysokorychlostneho snimania kludne aj VGA (1000 snimkov za sekundu) nebudeme si predsa klamat mobil s procesorom akym je v S5 tke a grafickym cipom a RAM by to mal zvladnut lavou zadnou, ...
Jednoducho by som uvital novinky lepsieho kalibru, ako zbytocne navysovanie video rozlisenia, ktore je nevyuzitelne. Nemal by si byt sebec, a zamysliet sa, kto z tvojho okolia ma kazdy techniku na to si to pustit alebo to v blizkej dobe bude mat ? ci co ? bude vsetci bezne k tebe chodit ? nie, poslete si to cez net, alebo si to date na prenosnom disku, alebo USB cku, a naco 4K ked si to nikto z tvojich znamych nepozrie v realnej kvalite. . . .
vladenko007 --- tvoje monitory su 2K .... nie 4K ...
to je ta ista absurdita ked ma niekto notas v rozliseni 1366x768 ale ma tam zabitu grafiku a bude mi s total arogantnostou tvrdit ze on hra hry na FULL HD,... ta reku isto, blbecku, ked mas na monitore raz take rozlisenie tak ti vyssie neda, lebo ho nema ako fyzicky zobrazit.
-
vladenko007
VIP
Ale veď ja viem ja ti len vravím že keď dáš vedľa seba jeden 1920x1080 monitor a monitor z rozl. 2560x1440 a prehráš na nich 4K video tak uvidíš rozdiel.
neviem kto ti to tvrdil ale napadá ma možnosť že ten niekto si pripojí full hd monitor alebo TV na notebook a zahrá si hru na full hd.to je ta ista absurdita ked ma niekto notas v rozliseni 1366x768 ale ma tam zabitu grafiku a bude mi s total arogantnostou tvrdit ze on hra hry na FULL HD,... ta reku isto, blbecku, ked mas na monitore raz take rozlisenie tak ti vyssie neda, lebo ho nema ako fyzicky zobrazit.
-
qwerty-xyz
vtedy hej, vedy sa tomuto tvrdeniu nebranim ani ja, ...............ale bohuzial tak to nebolo, a boli to casy z pred par rokov, kedy na internate bolo par typkov ktori si strasne potrebovali dokazovat ze maju sialene vykonne (vtedy este starsie MSI a asusy) notasy a ze su borci. bolo to o to trapnejsie ze tento nazor prezentovali kade chodili a kazdy kto sa v problematike nevyzna im to zral aj s navijakom ...
len pre info, doteraz poznam cloveka, co o svojom aceri stale bude tvrdit to iste, ... ked si pusti film 1280x800 HD vs 1920x1080 FHD tak na notase pri rozliseni 1366x768 vidi brutalne rozdiely. Stale zasnem ako maju niektori ludia super zrak.
len pre info, doteraz poznam cloveka, co o svojom aceri stale bude tvrdit to iste, ... ked si pusti film 1280x800 HD vs 1920x1080 FHD tak na notase pri rozliseni 1366x768 vidi brutalne rozdiely. Stale zasnem ako maju niektori ludia super zrak.
-
PhYs0c
King
toto je presne tá situácia, kedy sa ľudia sťažujú ako napr. na dotykové obrazovky, že boli vymyslené už pred 10 rokmi ale nepustili ich na trh pretože ľudia na ne neboli pripravení, ani finančne, takisto neviem koľko jadrové procesory a podobne..každý nadáva, že to vypustia až niekoľko rokov po tom, ako to vymyslia ale keď nastane situácia ako teraz s tými 4K televízormi tak ľudia pindajú, že to nemá využitie, že to je drahé atď.. tak si to ku*va nekupuj keď pre to nemáš využitie, keď ti to je drahé a keď v tom vidíš milión ďalších negatív, používaj to čo doteraz a hotovo.. tento rok má prísť 4G sieť od orange-u, pritom už dávno je vymyslená aj 5G a takisto sa už aj testuje, takisto so 4K prídu určite väčšie dátové úložiská aj v mobiloch, a myslím, že o taký rok už budeme kupovať smarpthony so základnou pamäťou 250GB.. technológie idú dopredu.. zatiaľ však idú cestou fyzických upgrade-ov, to znamená máme väčšie rozlíšenie vďaka viac pixelom, viac miesta vďaka viac GB diskom, ale prelomové bude podľa mňa až keď sa začnú optimalizovať technológie, napr. 4K film bude mať 10MB, do 1MB narveš fotky zo všetkých svojich dovoleniek atď..
-
94jakub
Guru wannabe
250GB na budúci rok nebude. Veď sa pozri ako sa drží 16/32GB sem tam 64GB. Je to podobne ako 1366x768 na notebookoch. Každý rok sa očakáva konečne prechod na FullHD a stále poriadne nič. Do 1MB všetky fotky nenarveš ani keby si sa pototo. Množstvo informácií jednoducho nepustí.
qwertz: Tak čo sa nad tým vkuse rozčuľuješ, keď je to aj tak nepoužiteľné? Veď to nepoužívaj. A keď chceš točiť hodinové video z hradu, tak nepoužívaj mobil ale tvoj super úžasný FZ200 alebo si kúp RED. Ale tam tiež budeš potrebovať na záznam zopár pevných diskov.
qwertz: Tak čo sa nad tým vkuse rozčuľuješ, keď je to aj tak nepoužiteľné? Veď to nepoužívaj. A keď chceš točiť hodinové video z hradu, tak nepoužívaj mobil ale tvoj super úžasný FZ200 alebo si kúp RED. Ale tam tiež budeš potrebovať na záznam zopár pevných diskov.
-
guess.whoo
Redeemer
pre 99% je 4K zbytocnost. Ten zvysok ludstva je zanedbatelny a urcite to pre nich samsung nerobil
Nezmysel. Teda aspon najblizsich 10 rokov. Ak sa samozrejme bavime o standarde typu ako je dnes full hd.vladenko007 napísal:Určite nieje na škodu nahrať si video v mobile v 4K lebo čoskoro bude 4K bežný štandart na monitoroch a TV.
Treba si hlavne uvedomit, ze 4K nema ABSOLUTNE ziadny zmysel pri TV mensich nez 60". Ale podla mna to zmysel nema vobec, ale to uz je len moj subjektivny nazor.
99,999%guess.whoo napísal:pre 99% je 4K zbytocnost. Ten zvysok ludstva je zanedbatelny a urcite to pre nich samsung nerobil
-
vladenko007
VIP
Znížil by som to tak na 5 rokov za 10 bude už bežné 8K 
ja by som stručne...
1) 4K kamera v mobile, áno, do roka to budú mať všetky väčšia značky, niektoré to majú už teraz, je to využiteľné. Stále si to môžeš prepnúť do FullHD alebo HD a šetriť miesto, kým nekúpiš 4K telku.
2) 4K displej v mobile/tablete - áno, aj toto má prísť, a neviem, či to už aj nie je predstavené/ohlásené - zbytočnosť, neskutočná...
3) 4K rozlíšenie v TV - určite NIE zbytočnosť. Samozrejme, pri veľkých rozmeroch, kde je FullHD proste málo. Fajnšmekri určite ocenia, na druhú stranu - áno, ceny sú stále prehnané.
4) 4K kamera a "iba" fHD displej? No a? Ten telefón nie je primárne určený na pozaranie takého videa, rovnako ako digitálne zrkadlovky nemajú ten dvojpalcový displej na plnohodnotné prezeranie fotiek. Tento argument by sa dal uplatniť aj na FullHD kamera vs. HD displej, pretože pri tom rozmere je už FullHD zbytočné.
1) 4K kamera v mobile, áno, do roka to budú mať všetky väčšia značky, niektoré to majú už teraz, je to využiteľné. Stále si to môžeš prepnúť do FullHD alebo HD a šetriť miesto, kým nekúpiš 4K telku.
2) 4K displej v mobile/tablete - áno, aj toto má prísť, a neviem, či to už aj nie je predstavené/ohlásené - zbytočnosť, neskutočná...
3) 4K rozlíšenie v TV - určite NIE zbytočnosť. Samozrejme, pri veľkých rozmeroch, kde je FullHD proste málo. Fajnšmekri určite ocenia, na druhú stranu - áno, ceny sú stále prehnané.
4) 4K kamera a "iba" fHD displej? No a? Ten telefón nie je primárne určený na pozaranie takého videa, rovnako ako digitálne zrkadlovky nemajú ten dvojpalcový displej na plnohodnotné prezeranie fotiek. Tento argument by sa dal uplatniť aj na FullHD kamera vs. HD displej, pretože pri tom rozmere je už FullHD zbytočné.
-
vladenko007
VIP
Hensym zastávam podobný názor ako ty.
qwerty-xyz je síce pravda že v interieroch a pri slabom osvetlení stojí video z mobilu za prd ale zas vonku pri slnečnom svetle sú tie videa celkom fajn. Ak sa mi náhodou dostane 4K mobil do rúk tak v dnešnej dobe si môžem natočiť video ktoré by som za 5 rokov už nenatočil. Napríklad malé dieťa alebo rodinná oslava. A za 5 rokov keď to bude štandart ja si budem môcť prehrať na 4K TV, 4K video.
Ja sám osobne mám telku len HD a notebook tak isto. A to nieje dôvod aby som točil videa len v HD kvalte.
qwerty-xyz je síce pravda že v interieroch a pri slabom osvetlení stojí video z mobilu za prd ale zas vonku pri slnečnom svetle sú tie videa celkom fajn. Ak sa mi náhodou dostane 4K mobil do rúk tak v dnešnej dobe si môžem natočiť video ktoré by som za 5 rokov už nenatočil. Napríklad malé dieťa alebo rodinná oslava. A za 5 rokov keď to bude štandart ja si budem môcť prehrať na 4K TV, 4K video.
Ja sám osobne mám telku len HD a notebook tak isto. A to nieje dôvod aby som točil videa len v HD kvalte.
Hensym
1.) 4K TV bude asi tak rozsirena ako teraz bezna 65" TV - velmi velmi nizka. Ak to raz marketingovo pretlacia, co je celkom pravdepodobne, tak to bude pre ludi vyuzitelne ako dnes fullhd pri pozerani Panelaku
2.) suhlas, total zbytocnost
3.) ano, naozaj LEN fajsmekri ocenia...vsetko ostatne bude len placebo
4.) presne si to vysvetlit
1.) 4K TV bude asi tak rozsirena ako teraz bezna 65" TV - velmi velmi nizka. Ak to raz marketingovo pretlacia, co je celkom pravdepodobne, tak to bude pre ludi vyuzitelne ako dnes fullhd pri pozerani Panelaku
2.) suhlas, total zbytocnost
3.) ano, naozaj LEN fajsmekri ocenia...vsetko ostatne bude len placebo
4.) presne si to vysvetlit
čo je zlé na 4k kamerách ? predstav si že pojdes dnes na cestu okolo sveta a zoberies si so sebou kameru tak budeš natáčať v fullHD rozlíšení ? Ked môžeš natočiť v 4k a o 10 rokov ked si budeš chciet zaspomínať na staré časy budes na svojej 8k telke púštať fullHD video ?
zachitiť zážitky v čo najlepšom rozlíšení je pre budúcnosť iba plus
zachitiť zážitky v čo najlepšom rozlíšení je pre budúcnosť iba plus
Proti 4K kamerach nemam nic, s tym mas samozrejme pravdu. To je ako s fotkami. Tiez nikdy nieje dostatok mega pixeloch. Cim viac, tym menej je nutny opticky zoom.
radsej budem fotit na 10MPix zrkadlovku ako na 42MPix mobil...
Tak toto prirovnanie nema ziadnu logiku ale suhlasim.