je to asi blbá a ťažká otázka, ale aký čas ostane prítomná a dá sa zistiť ľudská DNA- teda napr. ako dlho po vysmrkaní sa do servítka sa dá zistiť DNA, alebo ako dlho po tom čo sa človek napije z pohára, sa to dá zistiť? stačí to aj v cca forma a teda- asi týždeň, asi mesiac, asi tri mesiace,...
ďakujem
//autoeditácia príspevku (25 Feb 2014, 19:23)
len pre info, nechcem to na nejakú špinavú praktickú činnosť, ale do istého projektu
koľko ostane prítomná DNA na zistenie?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: koľko ostane prítomná DNA na zistenie?
trochu som googlil, a "polčas rozpadu" DNA je zhruba 520 rokov. Toľko teda trvá, aby sa znehodnotila zhruba polovica kodu, a jeho dešifrovanie začína byť mimoriadne zložité. Ale samozrejme záleží od plno faktorov. Rekordne staré DNA ktoré bolo rozlúštené je 8000 rokov. ALe teoreticky to môže byť omnoho staršie:
Veľmi veľa záleží, ako sa o tú vzorku budeš starať, ako ju budeš uchovávať, za akých teplotných podmienok, vlhkosti a podobne. Taktiež veľa záleží od testu a techniky ktorou budeš ten test robiť. Takže univerzálnu odpoveď asi nenájdeš, lebo tvoja otázka je dosť nemotorne položená a nie je vôbec konkrétna. Ale v tej cca odpovedi je to pár minút (kým ten pohár neumyješ) až po možno desiatky rokov nejakým bežným testom..že prakticky veškerá DNA z fosilního materiálu zmizí za poměrně překvapivých 6,8 milionu let. Čitelná by DNA mohla být tak kolem 1,5 milionů let, pak už jsou asi zbylé útržky příliš krátké
konkrétnejšie to nechcú ani tí ktorý nám dali takéto podobné hovadinky pozisťovať- ide o všeobecnú otázku, na ktorú chcú všeobecnú odpoveď- a to znamená, že ten fakt bude rovnako pravdivý aj nepravdivý= nemôžeš to ani spochybniť, ani povedať že to je pravda...
v jednoduchej praktike, mám im vedieť budúci štvrtok povedať, či budú schopný niekde v nemocnici alebo niekde, zistiť DNA napríklad zo spomínaného sopľu vo vreckovke, ktorý bola uložená po dobu napr. mesiaca vo vačku nohavíc...
v jednoduchej praktike, mám im vedieť budúci štvrtok povedať, či budú schopný niekde v nemocnici alebo niekde, zistiť DNA napríklad zo spomínaného sopľu vo vreckovke, ktorý bola uložená po dobu napr. mesiaca vo vačku nohavíc...
To určite budú.