Nechce sa mi vyčerpávajúco odpisovať a analyzovať svalové skupiny zapojené do cvikov, tak ťa len odporučím na vyguglenie si minimálne obrázkov cvikov čo som spomínal (očividne ich nepoznáš). Všetky z nich zapájajú celé telo, ani jeden nie je izolovaný a dokonca ani jeden nie je ani taký, že by zapájal "len" vrchnú alebo spodnú polovicu tela. Jedná sa o najkomplexnejšie, najzložitejšie a najťažšie cviky aké sa dajú cvičiť bežným cvičencom (náročnejšie mi prídu už asi len zostavy olympijských gymnastov na kruhoch). Jedna vec je urobiť one-arm pullup a druhá vec je trhnúť nad hlavu 100 kilovú činku. Nehovoriac o psychickom momente cvikov. Keď neurobím zmieňovaný zhyb proste padnem z hrazdy, nič sa nestane. Keď trhám činku nad hlavu je to podstatne väčší psychický nápor, predsalen kto by chcel utekať z pod 100kilovej padajúcej činky, že áno.PhYs0c napísal:coldrain: s tým rozdielom, že pri naťahovaní externej váhy zapájaš najčastejšie jeden sval, maximálne veľmi malú skupinu svalov naraz...kdežto pri prostných cvikoch napr. zhyby zapájaš veľkú skupinu svalov a tým rozkladáš záťaž a námahu na jednotlivé svaly, pri takých zhyboch zapájaš od predlaktia cez biceps alebo triceps (podľa typu zhybu), ramená, chrbtové svaly alebo prsné (podľa typu zhybu) brušné a bedrové (ktoré držia visiace nohy) ..a ako som už spomenul vyššie, pri týchto cvikoch môžeš použiť aj zvýšenie záťaže napr vestou, alebo závažím na členkych či zápästie, ide o to aby si vykonával cvik, ktorý zapája viac svalov a nenamáha tak kĺby a kĺbové šľachy..fakt odporúčam prečítať knihu
Knihu som čítal, je to sympatická vec, páči sa mi, na doma pekne komplexný program, ale jednoducho sa nemôžem stotožniť s tým, cvičiť len jeden druh cvičenia - s vlastnout váhou, a vynechať cvičenie s externou váhou.
Ak je za cieľ všeobecná kondícia a sila jedno bez druhého nejde, samozrejme nehovorím o kulturistických blbostiach typu bicepsový dvyh, klopenie predlaktia, honenie činky a podobne. Samotné ľudské telo je totiž naprogramované a určené k manipulácii s externou váhou. Človek proste vždy musel dvýhať niečo, či už tašky s nákupom, vrecia s cementom alebo drevené klády a kamene pred 1000 rokmi. Nehovoriac o používaní nástrojov a boji so zbraňami ktoré boli donedávna ešte veľmi ťažké. Rovnako ako musel vždy niekam liezť plaziť sa, utekať, odtláčať sa a podobne. Jedno bez druhého proste nemá význam.