Programovanie, nejaký zárobok

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Viper
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Programovanie, nejaký zárobok

Príspevok od používateľa Viper »

Ahojte, mam 16 rokou programujem uz 2 roky viem ze to nieje veľa ale chcel by som si pomocou tohto zorobit pár €, ale nedarí sa mi nájsť sposob. Takže nejake mojé schopnosti: C++ + Qt framework na vytváranie GUI (pokročilý), Java(mierne pokročilý) neprogramoval som v Jave toľko ako v C++ preto nemám dosť skúsenosti + pár applikácii v Android, s C som natom rovnako ako v Jave používal som ho len na pár projektoch s MicroChipmi. Ďalej základy PHP, jQuery, CSS, HTML ale Web Development ma príliš nechytil. Potom mám znalosti z AI(Vyhľadavacie algoritmi ako A*...) a Neurónove siete(zatiaľ len FeedForward). Mohli by ste mi poradiť ako by som si mohol zarobiť pár €?
Alebo by som sa ešte týmto nemal zaoberať a sustrediť sa na vlastné male projekty aby som nabral skúsenost?
BX
Addict
Addict

Re: Programovanie, nejaký zárobok

Príspevok od používateľa BX »

So systémovým programovaním je ťažko zarábať. Prvá prekážka je vek - 16 ročnému faganovi (neber to ofenzívne) by som nič dôležité programovať nedal. A ak to nie je dôležité, tak by som to zase nikomu nedával robiť za peniaze.

V podobnom veku som sporadicky našiel nejakého študentíka, ktorý hľadal niekoho na semstrálku. To bolo nejakých 10, max 20 eur za robotu a objavuje sa to len sezónne a dosť málo - typicky koncom semestrov a nie každý s tým príde na internet.
Ja som často pozeral na webtrh.cz, kde sa takéto veci dali nájsť. To bol webtrh ešte úplne otvorený, teraz už sa popanštil a urobili z toho nóbl web. Boli ale aj podobné - ja som mal asi 3, alebo 4, ktoré som pozoroval pravidelne a bil sa o to, aby som tie ľahké veci dostal ja. A samozrejme že nedostal, nemal som referencie, ani len školu, nič.

V takomto veku sa dá zarábať (síce málo) asi iba webmi. Keď ponúkneš kódenie webu skoro zadarmo, tak je slušná šanca, že sa ti niečo ujde.

Na tvojom mieste by som určite radšej investoval čas do vlastných projektov. Je toľko vecí, ktoré sa dajú robiť a keď spravíš niečo poradne, hneď bude ľahšie zaujať a zarábať. Ešte si užívaj obdobia, kedy nemusíš riešiť peniaze. Toho si v budúcnosti užiješ viac než dosť.

(píšem ako dôchodca : D)
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Tiež mám 16 a zatial preniaze vôbec neriešim. Aj keď ja z jazykov viem len Cčko, teraz prechádzam na C++ a aktívne programujem rok.
Myslím, že najjednoduchšie sa dá zarobiť na developovaní jednoduchších Android aplikácií, prípadne webov. Douč sa, potom pozri weby ako http://www.freelancer.com/work/android- ... eelance/1/ a niečo lahšie môžeš spraviť :)
Odporúčam ti ale namiesto toho riešiť KSP, OI, Project Euler, atď a popri tom robiť niečo svoje. Akože, developovať jednoduché aplikácie sú (relatívne) easy-money a dajú ti aj skúsenosti, ale gro programovania je podľa mňa v algoritmizácii, tú budeš potrebovať vždy :)
Viper
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Viper »

Ďakujem vám obom za rady :) Na freelancer.com som sa prednedávnom poobzeral ale je tam brutálna konkurencia :D Zatiaľ budem pracovať na svojich projektoch + pokukám viac po tých androidoch. :)
Napísať odpoveď