REALNOST vyuzitia 4K v mobiloch

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: REALNOST vyuzitia 4K v mobiloch

Príspevok od používateľa Hensym »

beardie: Trošku si neodhadol, o čom je téma. Súhlasím s tebou, ale o rozmeroch toho mobilu a zrkadlovky sa baviť nemusíme, že? :)

wladas: 65" TV nie sú rozšírené iba kvôli cene - inak by taký rozmer chcel snáď každý, a verím, že naozaj čoskoro to bude štandard. Horizont možno piatich rokov. Rovnako to je aj s rozlíšením. Pri takom rozmere je už 4k naozaj rozoznateľné.

A k tým "fajnšmekrom" - myslel som obyčajných ľudí, ktorí sa radi pozrú na dobrý film, v dobrej kvalite a na dobrom rozmere. Kľudne tam zaradím aj seba. To, že na to zatiaľ nemám peniaze, ako väčšina iných, to je iná kapitola. :)

Táto téma je ale o mobiloch, a tam by som to zhrnul: Kamera kľudne, displej nie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

reagoval som na tu wladasovu blbost o pocte MPix
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal:reagoval som na tu wladasovu blbost o pocte MPix
Preco je to blbost? Ja som neriesil (polo)profesionalen fotenie. Ked chcem napr fotit nejaky hrad na horizonte (1km vzdialenost) tak potrebujem poriadny opticky zoom. Ked ale fotak foti s dostatocne vela pixelmi tak nepotrebujem kompakt s "predkusom". Ziadne mobili som ja neriesil. Pre mna mobil nikdy nebol a ani nebude fotakom ale len fotonotes.
Hensym napísal:wladas: 65" TV nie sú rozšírené iba kvôli cene - inak by taký rozmer chcel snáď každý, a verím, že naozaj čoskoro to bude štandard. Horizont možno piatich rokov. Rovnako to je aj s rozlíšením. Pri takom rozmere je už 4k naozaj rozoznateľné.
Ja som ale narazal skor na fakt, ze ludia kupovali fullhd TV na zaciatku ako teple rozky aj ked este boli v ponuke 1:1 aj HD Ready. A 99,9% ludi to FullHD ani nevyuzije. Nie, nemam na mysli ze si tam ludia pustaju len Modre z neba a Panelak. Ludia samozrejme hned mali aj bezne blu-ray k tomu. Lenze ostal este zakoreneny zvyk z CRT TV ohladom pozorovacej vzdialenosti. A tu je ten problem. Ludia pozeraju z tak velkej vzdialenosti, ze im staci HD Ready.
No a pri tomto 4K to bude 10nasobne castejsie, ze ludia to kupia a realne to nevyuziju. Dokonca ja co sa povazujem celkom za fajnsmejkra tak si myslim ze cela 4K technologia bude total zbytocna. Ale to je len moj subjektivny pocit.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

huh, sorry, asi som to nespravne vydedukoval, lebo sme v teme o mobiloch, pripadne kvoli slovu 'fotkami', ktore malo byt asi 'fotakmi'...
Ked ale fotak foti s dostatocne vela pixelmi tak nepotrebujem kompakt s "predkusom".
zalezi na ploche cipu a objektive...
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Čo sa týka mobilov súhlasím z tým čo povedal qwerty-xyz že by sa mohlo začať riešiť počet snímkov za sekundu. Lebo radšej budem vlastniť HD video z 200 a viac snímkov za sekundu ako FULL HD 30/s
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

ked som bol showroome sony vo vegas tak vedla seba bol full hd a 4k TV sice neviem aké uhlopriečky tie TV mali ale určite pod 50" a dost velky rozdiel som tam videl a to niesom fajnšmeker
wladas
Redeemer
Redeemer

jukel - showroome/predajni sa da nastavit co len chces od "kazica" obrazu cez rozladene farby aby lepsi model vizeral krajsie.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

zhruba tak. Ked ta posadim 8 metrov od 50 tky full HD a od 50 tky 4K a pustim ti na oboch fullku nezostrihaneho neupraveneho avatara tak budes sediet na riti a rozmyslat co je lepsie, lebo ked v showroome, chcem ukazat ze 4K je lepsie tak pustim na full HD cku neveru po slovensky v rozliseni 352x288 a na 4K pustim 4K promo video, a odides mi po pol minute s 4K telkou pod pazuchou ako kral, a este budes v hlave suhlasit ze si za to dal 5 tisice a ako dobre si t kupil. marketing ako svina, ked sa chce.

Ja som kupoval full HD a co poznam ludi vo svojom okoli a je ich zo 10 tak vsetci brali full HD telky s tym ze sa na tom planuje a vyuziva presne aj full HD video, ci uz ako externy monitor, alebo ako univerzalny prehravac avchd, alebo cist na filmy a foto.

k tym snimkom, tocite mobilom do MPEG4, .... a sledujte co sa djee ked snimate aktivnu scenu a hybe sa s mobilom, jednak to neprestajne rozostruje a zaostruje, co neskutocne naserie, ked optrebujete nieco nakrutit a jednak je obraz rozmazany, alebo plave, kto vie o com tocim to urcite potvrdi, ked kamerujete viac snimkov za sekundu je obraz ovela plynulejsi.
wladas
Redeemer
Redeemer

qwerty-xyz - pekne zhrnute akurat tych 8 metrov si prestrelil, uz pri 3m by nebol poznat rozdiel.
Hensym
VIP
VIP

vladenko007 napísal:Čo sa týka mobilov súhlasím z tým čo povedal qwerty-xyz že by sa mohlo začať riešiť počet snímkov za sekundu. Lebo radšej budem vlastniť HD video z 200 a viac snímkov za sekundu ako FULL HD 30/s
Súhlas. Na druhú stranu, dnešné hi-end mobily majú už takmer spravidla 120 snímkov pri 720p rozlíšení, alebo viac(fps/rozliško), čo je viac ako postačujúce.
kubaj
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa kubaj »

Ad, k tým displejom, ja mám v 10" tablete 720p displej, pixely z diaľky 20cm nerozoznám, max by som dal toho tabletu FullHD displej. A navyše, čím vyššie rozlíšenie displeja, tým treba väčší výkon na renderovanie obrazu, nie? Takže 4K považujem za absolútnu zbytočnosť v zariadeniach, ktoré majú uhlopriečku pod 10", či už je to tablet, mobil
wladas
Redeemer
Redeemer

Zbytocnost pod 10" je aj FullHD nie to este 4K. Alebo odbornejsie povedane 350 dpi je max dostacujuce aj s VELKOU rezervou.
Hensym
VIP
VIP

wladas: To sa tak trošku vylučuje, pretože FullHD pri 10" je 220 DPI.

FullHD vs. HD je pri 10 palcoch skutočne rozoznateľné, keďže sa jedná o zariadenie, na ktoré sa pozerám z blízka. 4K naozaj NIE. Na TV áno - veľmi pekne to zhrnul wladas s tým večným problémom "zdravej vzdialenosti".
wladas
Redeemer
Redeemer

nie:
zbytocnost >= 10"

ale:
zbytocnost > 10"

Ale aj tak sa to bude vylucovat pri 8" to je pravda :roll:
Tak to troska upravujem, 320 DPI je dostacujuce aj s rezervou.
Hensym
VIP
VIP

Sorry, "pod" som čítal ako "pri". :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Zaujímavé, keď už sa tu rozoberá rozlíšenie a hustota, že tu nikto nespomenul ten dôležitejší parameter. Uhlová veľkosť.
Čo som sa dočítal, tak ľudské oko dokáže "vidieť" do veľkosti jednej uhlovej sekundy, menšie veci už nedokáže rozoznať. Stačí to prepočítať na ideálnu vzdialenosť oka od displeja a máme maximálne využiteľné rozlíšenie.
wladas
Redeemer
Redeemer

94jakub - presne na tento sposob sa a da vypocitat aku velku TV treba pri konkretnej vzdialenosti
alebo opacne, od akej vzialenosti uz nevidno rozdiel medzi FullHD a HD pri konkretnej velkosti.
Mam na to spravenu aj kalkulacku.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Tak sem hod tu kalkulacku, .... mam 42 palcovy TV a cumim na nho bud zo 4 metrov ked som na posteli, alebo z metra ked sedim pri PC (zaroven externy monitor cez HDMI )....
wladas
Redeemer
Redeemer

Nejak som na to zabudol. Planujem to ale prerobit s prepoctom od DPI nech je to vyuzitelne pre rozne druhy zobrazovacich zariadeni.
Prílohy
lcd_v2.xlsx
(20.15 KiB) 61 stiahnutí
Napísať odpoveď