Zdravím všetkých diskutérov.
Stal som sa majiteľom novučičkého Sam Galaxy S4 a ako to už býva zvykom začal som sa obzerať po nejakom tom príslušenstve k nemu. Zaujala ma možnosť bezdrôtového nabíjania batérie.
Lenže, som celkom prekvapený z toho ako pozitívne sa bezdrôtové nabíjanie prezentuje na internete na verejnosti.
Mňa by zaujímali aj jeho negatívne stránky, ktoré (pre šťastie výrobcov) asi momentálne nikoho nezaujímajú.
Nehovorím, že by som si luxus s položením mobilu na podložku nevedel užiť ale....... (nie je všetko zlato, čo sa blyští).
Som elektrotechnik, preto do základných princípov týchto veci trošku vidím. No už mám nejaký ten vek a preto ak sa niečo za posledné roky zmenilo - nemám o tom prehľad. Budem rád ak niekto naozaj skúsení okomentuje/zhodnotí to čo tu teraz napíšem.
KLADY bezdrôtového nabíjania:
+ naozaj pohodlné položenie na podložku bez nutnosti hľadať nabíjačku, káble a voľnú zásuvku.
+ telefón bez kontaktu so silovou časťou nabíjačky. Niekedy nastane nejaké to prepätie v el. sieti a klasicky nabíjané zariadenia sa z toho niekedy nedostanú. Veľmi ojedinelé no stať sa to môže.
+ nabíjanie keď telefón zrovna nepotrebujem (avšak...)
ZÁPORY ktoré vidím ja:
- tento druh nabíjania vás nezbaví nutnosťou brať si so sebou na cestu základňu a v tomto prípade by som povedal, že ten adaptér je predsa len spratnejší
- nemožnosť telefón používať a aj ho nabíjať. Alebo len veľmi obmezdená...
- omnoho dlhšia doba nabíjania ako pri klasickom spôsobe
(a teraz to, čoho sa obávam)
- princip založený na elektromagnetickej indukcií. Jav pri ktorom vo vodiči (v tomto prípade vo veci zvanej receiver, tá vecička umiestnená v krytoch, príp. pod krytom telefónu) dochádza ku vzniku indukovaného napätia a prúdu a ten je vyvedený na svorky. Avšak k indukcií teoreticky (aj keď v oveľa menšej miere) môže dochádzať aj v obvodoch mimo receiver, priamo v telefóne, čo by naň nemuselo mať z dlhodobého hľadiska zrovna pozitívny dopad.
- v neposlednom rade - nie príliš pozitívny dopad na životnosť batérie ktorá aj niekoľko-krát za sebou preruší svoj nabíjací cyklus. Stačí aby niekto zazvonil na telefón, majiteľ ho zdvihne z podložky a je po nabíjaní. A po hovore zasa vráti späť na podložku a nový nabíjací cyklus opäť začne. Nehovorím tu o pamäťovom efekte. Kedysi dávno batériam moc neprospievalo keď sa do svojej plnej kapacity niekoľko-krát prestali nabíjať a neskôr opäť začali. Zmenilo sa niečo od vtedy? Máme o toľko lepšie batérie? Pochybujem.
Aky na to máte názor. Prípadne ak vlastníte wireless charger - aké máte dlhodobé skúsenosti?
Ďakujem.
Pre a proti pre bezdrôtové nabíjanie telefónu
Re: Pre a proti pre bezdrôtové nabíjanie telefónu
V podstate si to zhrnul velmi dobre. Je jedno ci mam normalnu nabijacku stale zapojenu na jednom mieste alebo tam mam bezdrotovu, tych par sekund na pripojenie/odpojenie kabla ma nezachrani. Ak chce mat niekto jednu nabijacku na cestovanie a druhu doma, tak je lacnejsie kupit si druhu drotovu.
Co sa tyka zivotnosti baterie, tak teraz je to uz jedno, sucasne baterie znesu prerusovane nabijanie, ich jedinym problemom je, ze sa nesmu uplne vybit, ale o ich ochranu sa v tomto postara telefon.
Bezdrotove nabijacky momentalne beriem ako imidzovku, moze to byt fajn napriklad v praci ked casto odbiehas od PC a popritom vela telefonujes. V tom pripade iba vzdy pri prichode k PC polozis telefon na nabijacku a stale sa bude drzat nabity.
Ale v domacich podmienkach efektivne vyuzitie nevidim.
Co sa tyka zivotnosti baterie, tak teraz je to uz jedno, sucasne baterie znesu prerusovane nabijanie, ich jedinym problemom je, ze sa nesmu uplne vybit, ale o ich ochranu sa v tomto postara telefon.
Bezdrotove nabijacky momentalne beriem ako imidzovku, moze to byt fajn napriklad v praci ked casto odbiehas od PC a popritom vela telefonujes. V tom pripade iba vzdy pri prichode k PC polozis telefon na nabijacku a stale sa bude drzat nabity.
Ale v domacich podmienkach efektivne vyuzitie nevidim.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
a aká je rýchlosť nabíjania? Lebo ak v tej práci kde často odbieham prídem ráno s 10% a po 8 hodinách idem domov s 50% tak to nie je žiadna výhra. Ak je samotné nabíjanie pomalé, a ešte ho aj prerušujem, asi by som takú nabíjačku hodil niekam (napr. po šéfovi
)
Podľa mňa je to iba marketingový ťah. Možno to funguje, ale nepoznám nikoho kto by to používal takže v praxi je to asi tak užitočné ako odomykanie telefonu tvárou a podobné veci čo boli vymyslené len preto, aby mali niečo čo iné telefony nemajú. Ale aby som len nehanil, na niektoré veci je to super. Napríklad pre zariadenia čo sú vodeodolné, a teda nemajú konektor pre nabíjačku kade by mohla prísť voda. Napríklad tá loptička sphero. Pri mobiloch mi to ale príde zbytočné
Podľa mňa je to iba marketingový ťah. Možno to funguje, ale nepoznám nikoho kto by to používal takže v praxi je to asi tak užitočné ako odomykanie telefonu tvárou a podobné veci čo boli vymyslené len preto, aby mali niečo čo iné telefony nemajú. Ale aby som len nehanil, na niektoré veci je to super. Napríklad pre zariadenia čo sú vodeodolné, a teda nemajú konektor pre nabíjačku kade by mohla prísť voda. Napríklad tá loptička sphero. Pri mobiloch mi to ale príde zbytočné
Viem ze na Lumiach je nabijanie len o polhodku dlhsie ako obycajne. Otestovane na kamaratovej ( s mojou L920 a ajeho 820+kryt) a nabila sa prakticky tak rychlo kao na kabli, mozno o 20 minut dlhsie.
-
qwerty-xyz
jou jou jou, ser na bezdrotovu, odporucam to riesit velmi jednoducho a originalne, kupit si USB nabijacky, pokial mozno z jedneho adaptera viacej vyvodov, a viacero kablov, a mas po probleme. a odporucam kupit si 3 metrovy kabel, popripade dlhsi, ked ho mas supnuty za stolom a nabijas tak ked ti niekto vola mozes is dat telefon k uchu a kludne ravit cas aj v strede izby, potom to le normalne zasunies naspat, .... ja to proste mam risene cez USB adaptery a kable, a je to perfektne, sice ja nema ani moznost bezdrotoveho nabijania, ale ani by som nechcel, prave preto ze ked nabijam tak stale sa cosi najde co s telefonom treba, c telefonat, ci sms, ci sa len pobavkat, .. .a to bezdrotovo mozne nie je .....
K tej dobe nabíjania.
Svoj SGS IV nabíjam na kábli 2.5 hodiny.
Zahraničné zdroje udávajú nabíjanie bezdrôtovo niekde na úrovni 4-6 hodín (podľa toho či je základňa pripojená k adaptéru alebo USB PC)...
K tým info o batériách - ďakujem. Nebol som si teraz istý ako to s nimi je.
Svoj SGS IV nabíjam na kábli 2.5 hodiny.
Zahraničné zdroje udávajú nabíjanie bezdrôtovo niekde na úrovni 4-6 hodín (podľa toho či je základňa pripojená k adaptéru alebo USB PC)...
K tým info o batériách - ďakujem. Nebol som si teraz istý ako to s nimi je.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
to je síce pekné že iba o 20 minút dlhšie, len si zabudol spomenúť že ty máš na L920 2000mAh baterku a on na 820 má iba 1650mAh baterku. Potom sa z "iba" o 20 minút stáva "až" o 20 minútmmm273 napísal:Viem ze na Lumiach je nabijanie len o polhodku dlhsie ako obycajne. Otestovane na kamaratovej ( s mojou L920 a ajeho 820+kryt) a nabila sa prakticky tak rychlo kao na kabli, mozno o 20 minut dlhsie.
Neviem či je to ešte aktuálne, ale nedá mi nepodeliť sa o svoje skúsenosti na túto tému: Mám Nokiu 820 a k nej aj nabíjací stojan na bezdrôtové nabíjanie. I napriek množstvu negatívnych príspevkov si dovolím povedať že je to fakt perfektná vecička. Odporúčam to každému kto často nabíja a hľadá po stoloch svoj telefón. Kým si bezdrôtovú nabíjačku nekúpite, tak to jednoducho neoceníte. No akonáhle si na to zvyknete, už sa ku klasike budete vracať len ťažko. To môžem potvrdiť s vlastnej skúsenosti. Telefón nemusím hľadať, stále viem kde ho nájdem a mám ho vždy plne nabitý. Na noc vypnem iba hl. prívod (na predlžovačke), čím vypnem aj nabíjačku a ráno mám telefón stále na 100%. Telefón nabíjam každý deň bez ohľadu na to či je vybitý na 20% alebo na 50%. To ako dlho vydrží baterka neriešim. Mám to skoro dva roky a nejaký úbytok kapacity som zatiaľ nespozoroval.