HDD na dáta

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
martinez13
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

HDD na dáta

Príspevok od používateľa martinez13 »

Zdravím, potrebujem kúpiť nový HDD ako úložný priestor pre dáta (foto, filmy, program,..)
Požiadavky sú asi bežné, aby nebol pomalý, hlučný, kapacita aspoň 1TB (alebo 2TB), podľa toho čo odporučíte.
Momentálne mám 2x320GB Western Digital, nesťažujem si..
Cena okolo tých ~80€
Pripojenie je klasika SATAII zrejme, základnú dosku mám Asus P5Q SE tak asi SATAIII to nemá, či?

Ďakujem za každú radu, a konkrétny model. k :plus: istá
brm
Darca
Darca

Re: HDD na dáta

Príspevok od používateľa brm »

Môžeš kúpiť aj SATA3, ak v dohľadnej dobe plánuješ urobiť upgrade súčasnej zostavy a budeš tam mať aj dosku so SATA3.

Ja by som šiel do WD a sériu by som si vybral Green alebo Red. Osobne mám doma niekoľko Greenov - čo sa týka hluku sú úplne tiché, čo sa týka rýchlosti - no nie je to nič extra, ale na skladovanie dát to určite stačí a už mi je jedno, či mi skopíruje niekoľko desiatok DVD za 10min alebo len za 9min.

Momentálne však poškuľujem po Red sérii - sú skôr stavané do NAS serverov a podobne, takže zvládnu bežať aj 24/7.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

neplánujem upgrade zostavy, tak zrejme len tá sata2

noo a aký je rozdiel medzi týmto WD http://www.alza.sk/western-digital-cavi ... 195392.htm
a tým Seagate čo postol heker?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Trebars to, ze Green je podla popisu 5400 otackovy, takze bude logicky pomalsi v tomto pripade. Neviem presne ako tento model, ale niektore greeny mali 5400 az 7200 otacok, tak sa to regulovalo. A ten hekerov disk je klasicky 7200 otackovy. Napokon testy si mozes pozriet v benchmarku:
Seagate: cca 1100 bodov
WD: 657 bodov

Avsak je este jeden model, konkretne Seagate ST2000DM001-1E6164, ktory je vykonovo na tom podobne, teda o malo horsie ako WD a obavam sa, aby to prave nebol tento. To vsak z popisu vycitat nejde, kedze Alza udava len oznacenie ST2000DM001.

http://www.harddrivebenchmark.net/hdd_list.php
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Mám pocit, že tie premenlivé otáčky na WD 5400-7200 bol len marketing a v skutočnosti sa stále točili len 5400. Otázne je, či na skladovanie dát potrebuje rýchly disk. Ale to už je na jeho rozhodnutí.

Inak ja osobne mám stále nejakú averziu voči Seagate značke.. boli časy 10r dozadu, keď som zásadne kupoval iba Seagate a po určitej dobe začali byť všetky strašne hlučné pri seeku. Čo mám WD, všetky disky sú aj po viac ako 5r stále tiché. A akurát včera som natrafil aj na túto štatistiku: http://extrahardware.cnews.cz/ktere-hdd ... je-seagate

Ale to je len môj subjektívny názor na Seagate, netvrdím, že každý Seagate musí takto skončiť. :)
Napísať odpoveď