Oplatí sa tým zapodievať ?.. (problém v IE.6)
-
Sorta15
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Oplatí sa tým zapodievať ?.. (problém v IE.6)
Zdravím.Chcel by som sa spýtať skúsenejších, než ja
Som dá sa povedať začiatočník, preštudoval som si len jednu knihu o (X)HTML + CSS a teraz kódujem svoju prvú stránku....vytváram si statickú stránku (nie pre slovenský trh) na ktorej z pravej strany na vonkajšom okraji stránky som si vytvoril blok/ cez absolute position, kde sú tlačítká na sociálne média / verím, že rozumiete, čo mám na mysli, ak nie, môžem poslať náhľad, ale verím, že nie je potrebný. A tak mi napadlo, že je vlastne potrebné sledovať funkcionalitu na viacerých internetových prehliadačoch, a tu nastal problém. Vo Firefoxe, Chrome je to OK, ale v IE.6 tam ten blok s tlačítkami VôBEC nemám, našťastie na IE.8 to je OK. Takže otázka na niekoho z praxe, oplatí sa mi tým zapodievať, či kašlať na to ? (verím, že IE.6 na trhu čoskoro vymizne
) Alebo poradiť nejaký hack na to? ĎAKUJEM vopred za reakciu.
-
audiotrack
VIP
Re: Oplatí sa tým zapodievať ?.. (problém v IE.6)
oplatí sa ti tým zapodievať. Hack na to je napríklad samostatné css pre IE6. Robí sa to podmienenými komentármi: http://www.quirksmode.org/css/condcom.html
-
Sorta15
Light Star
Do kelu
Tak to si ma nepotešil, chcel som skôr počuť, že môžem na to viac-menej kašlať.
Text z toho odkazu som si prečítal, ale akosi nie som z toho múdrejší...nechápem,že ako to mám inak nakódovať pre IE.6, keď inakšie to neviem, len tak ako to mám teraz..
-
audiotrack
VIP
tie rozdiely medzi prehliadačmi nie sú veľké. To znamená, že ak v jednom prehliadači sa modrá volá blue, tak aj v druhom sa tak bude volať. Rozdiely sú v detailoch, napríklad veľkosti pixelov. Ak niekde dáš orámovanie 2px tak v jednom prehliadači môže byť hrubšie ako v druhom. Takže tým chcem povedať, že ak to vieš spraviť tak aby to vyzeralo dobre v 3 prehliadačoch, vieš to spraviť aj pre štvrtý. Ak tam ten panel nevidíš, asi si spravil nejakú zverinu a je mimo zobrazovanej oblasti (spomínal že je to absolutne, skús to zmeniť na relatívne alebo pozreť či nemáš preklepy a pod.). A pre IE spravíš samostatné css s takými hodnotami, aké potrebuje aby to vyzeralo cca rovnako
-
Sorta15
Light Star
Noo nepotešil si ma
(toto ja najskôr nespravím
) Áno o tej rozdielnosti pixelov som vedel, a aj som sa s tým hral kvôli navigácii a potom som zrazu zistil, že mi chýba celý panel
Príde mi to divné, že ten panel vôbec nevidím v 6ke a pritom v 8čke je úplne presne, tam kde má byť. Aj preto si myslím, žeby tam žiadna zverina nemala byť. Aj (X)HTML aj CSS validátor chyby nehlásia.......a keď som čítal anglický článok, v ktorom píšu, že 6ka je prežitok v ktorom mnoho nových web-stránok nefunguje, tak ......... v každom prípade Ti ďakujem za ochotu;)
-
awtt
Medium Professional
IE6? To si robis srandu?
My uz neoptimalizujeme ani na IE7.
My uz neoptimalizujeme ani na IE7.
Presne tak, my tiež posielame (cez JS) všetkých s IE < 8 na http://www.browserchoice.eu/ s informáciou, že majú zastaralý browser.
Tiež mi to príde ako sprostosť a strata času... http://www.modern.ie/ie6countdown
Neoplati
U nas vo firme sa neoptimalizuje ani pre IE7cku
U nas vo firme sa neoptimalizuje ani pre IE7cku
-
jorg22
Medium Professional
Mna by zajimal audiotrackov dovod. Preco mas taky nazor? Aky zmysel ma optimalizacia pre IE 6 ?
U nas tiez IE8 a vyssie. Sem tam este nakuknem na IE7. Na IE6 sa vykasli.
-
audiotrack
VIP
dobrá stránka by mala byť použiteľná v každom prehliadači. Poslať užívateľa preč, že má starý browser pre mňa znamená amaterizmus programátorov (alebo lenivosť). Nevravím že má v tej IE6 vyzerať rovnako. Pixel hore dole, iné farby.. kašlať na to, veď ho (skoro) nikto nepoužíva. Ale že nezobrazuje panel, to je dosť vážny nedostatok.
optimalizovať to má zmysel už len preto, že tým nájde chybu ktorú spravil. Ak sa to tam nezobrazuje, nebude niečo v poriadku a má tam nejakú vec, čo nové prehliadače vedia spracovať aj keď to nie je v poriadku. To ale neznamená že tam chyba nie je, a že to bude vedieť spracovať aj google bot, yahoo bot a podobne. Ak by tá stránka bola bez chyby, tak sa ten panel musí zobraziť všade. Nehovorím že rovnako, ale minimálne tam musí byť.
a to že je IE6 staré a nikto ho nepoužíva nie je argument. Je plno služieb (napríklad weby čo robia screeny stránok - rôzne štatistické alebo katalogy) ktoré môžu mať knižnice založené na starších jadrách, a určite si neprepisujú kód každý rok ako výjde nový prehliadač. Ak by to aj robili, odpálili by si kopec obsahu lebo tiež programátori čo robili weby pred 2-3 rokmi neprepisujú svoj web pre nové prehliadače. Jednoducho sa ráta so späťnou kompatibilitou. To že s ňou nerátate vy, to je krátkozraké aj keď dostačujúce pre náš trh.
Taktiež sú tu zariadenia, kde sa prehliadače aktualizovať nedajú (napríklad elektronické čítačky kníh, reklamné elektronické kiosky...)
A posledný argument je, že ak sa učí robiť stránky, mal by sa učiť tak, aby bol ako programátor v praxi použiteľný. Nie že potom v práci niekde povie že to nevie optimalizovať, lebo nikdy o podmienených komentároch nepočul lebo to testoval iba pre nové prehliadače. Ja keď som začínal ako html editor (a neskôr som postúpil na php programátora) tak sa ma spýtali ako by som vyriešil stránku, ktorá má byť zobraziteľná na ľubovoľnom zariadení. Verím tomu, že keby im poviem že ľubovoľné zariadenie okrem týchto 5 nových prehliadačov pošlem doriti, tak ma nevezmú
Ja som im vtedy navrhol optimalizáciu pre najpoužívanejšie prehliadače, responzívny design pre mobilné zariadenia, a alternatívny design bez js a minimom css (podobný print stylesheetu) pre extrémne staré a jednoduché ani nie že prehliadače, ale skôr čítačky (terminálové prehliadače ako kylix, prehliadače v čítačkach kníh kindle...)
optimalizovať to má zmysel už len preto, že tým nájde chybu ktorú spravil. Ak sa to tam nezobrazuje, nebude niečo v poriadku a má tam nejakú vec, čo nové prehliadače vedia spracovať aj keď to nie je v poriadku. To ale neznamená že tam chyba nie je, a že to bude vedieť spracovať aj google bot, yahoo bot a podobne. Ak by tá stránka bola bez chyby, tak sa ten panel musí zobraziť všade. Nehovorím že rovnako, ale minimálne tam musí byť.
a to že je IE6 staré a nikto ho nepoužíva nie je argument. Je plno služieb (napríklad weby čo robia screeny stránok - rôzne štatistické alebo katalogy) ktoré môžu mať knižnice založené na starších jadrách, a určite si neprepisujú kód každý rok ako výjde nový prehliadač. Ak by to aj robili, odpálili by si kopec obsahu lebo tiež programátori čo robili weby pred 2-3 rokmi neprepisujú svoj web pre nové prehliadače. Jednoducho sa ráta so späťnou kompatibilitou. To že s ňou nerátate vy, to je krátkozraké aj keď dostačujúce pre náš trh.
Taktiež sú tu zariadenia, kde sa prehliadače aktualizovať nedajú (napríklad elektronické čítačky kníh, reklamné elektronické kiosky...)
A posledný argument je, že ak sa učí robiť stránky, mal by sa učiť tak, aby bol ako programátor v praxi použiteľný. Nie že potom v práci niekde povie že to nevie optimalizovať, lebo nikdy o podmienených komentároch nepočul lebo to testoval iba pre nové prehliadače. Ja keď som začínal ako html editor (a neskôr som postúpil na php programátora) tak sa ma spýtali ako by som vyriešil stránku, ktorá má byť zobraziteľná na ľubovoľnom zariadení. Verím tomu, že keby im poviem že ľubovoľné zariadenie okrem týchto 5 nových prehliadačov pošlem doriti, tak ma nevezmú
-
Sorta15
Light Star
Nie, nie, nemám tendenciu byt programátorom
Pozeral som na to ešte, a ako som spomínal, HTML a CSS validátor chyby nehlásia a logickú chybu som tam ja nenašiel. Určite nechcem teraz kvôli tomu bežať do firmy a platiť za to..má to byť môj vlastný projekt, ktorý som si chcel/chcem sám spravovať, preto som si prešiel tú knihu + kvôli základom SEO, aby som tušil, čo sa skrýva "pod www stránkami" ich štruktúra atď...Aký praktický problém by mohlo spôsobiť to, že ho nebude vedieť spracovať google bot, yahoo bot ? Dá sa to po nahodení na internet nejako zistiť, či majú s tým problém?
-
audiotrack
VIP
HTML a CSS validátor ti validuje podľa doctypu ktorý mu zadáš. Stačí aby si ho mal zle, a zvaliduje ti aj lorem ipsum
Ale ak ti IE6 neleží v žalúdku a si rozhodnutý ho ignorovať na základe validátora a toho, že neplánuješ byť programátor, tak si sa ani pýtať nemusel
Ano, sú nástroje ktoré ti ukážu stránku tak, ako to vidia boti
Ano, sú nástroje ktoré ti ukážu stránku tak, ako to vidia boti
-
Sorta15
Light Star
Tak som to zas nemyslel
to, že neplánujem byť programátor neznamená, že to nechcem vedieť. Tvoje názory beriem v úvahu! IE6 má zaujímalo hlavne kvôli tomu, čo som už písal, že ako to funguje v praxi, a či to je v dnešnej dobe veľký/podstatný problém, keď sa mi v IE6 nezobrazuje ten blok (v prípade, že to nebude vadiť mne
,že užívatelia IE6 blok neuvidia). Verím, že bot-i sa tiež časom vyvíjajú a že dokážu spracovať, čo niekedy nedokázali, rovnako ako webové prehliadače..
Nemôžem s tebou súhlasiť pretože takýmto prístupom by sme sa dostali k tomu ,žeby sme stránky optimalizovali aj pre IE5, IE4... NEMÁ ABSOLÚTNE ŽIADEN význam zapodievať sa nejakým IE6 ,ktorý už pomaly nikto nepoužíva čiže existuje len veľmi malá šanca ,že niekto navštívi stránku za pomoci tohto prehliadača. Vynaložiť energiu pre optimalizáciu stránky (Skomplikovať si zdroják rôznými hackmi a obchádzkami) je len stratou času.audiotrack napísal:dobrá stránka by mala byť použiteľná v každom prehliadači. Poslať užívateľa preč, že má starý browser pre mňa znamená amaterizmus programátorov (alebo lenivosť). Nevravím že má v tej IE6 vyzerať rovnako. Pixel hore dole, iné farby.. kašlať na to, veď ho (skoro) nikto nepoužíva. Ale že nezobrazuje panel, to je dosť vážny nedostatok...
Facebook sa na IE6 vykašľal už pomaly pre štymi rokmi. Jednak je ten prehliadač pekne pozadu (Celý vývoj stránok je už niekde inde) a taktiež ma neskutočné množstvo bezpečnostných dier. Ako chceš poskytovať užívateľom bezpečnú stránku keď sa naňu môžu prihlásiť/používať ju za pomoci IE6? To môžeš všetky ich osobné údaje zverejniť rovno na úvodnej stránke.
IE 6 je starý 12 rokov. To je dosť a to najmä v ITaudiotrack napísal:...a to že je IE6 staré a nikto ho nepoužíva nie je argument. Je plno služieb (napríklad weby čo robia screeny stránok - rôzne štatistické alebo katalogy) ktoré môžu mať knižnice založené na starších jadrách, a určite si neprepisujú kód každý rok ako výjde nový prehliadač. Ak by to aj robili, odpálili by si kopec obsahu lebo tiež programátori čo robili weby pred 2-3 rokmi neprepisujú svoj web pre nové prehliadače. Jednoducho sa ráta so späťnou kompatibilitou. To že s ňou nerátate vy, to je krátkozraké aj keď dostačujúce pre náš trh.
Taktiež sú tu zariadenia, kde sa prehliadače aktualizovať nedajú (napríklad elektronické čítačky kníh, reklamné elektronické kiosky...)...
-
awtt
Medium Professional
Toto je maximalne hlupost.audiotrack napísal:dobrá stránka by mala byť použiteľná v každom prehliadači. Poslať užívateľa preč, že má starý browser pre mňa znamená amaterizmus programátorov (alebo lenivosť). Nevravím že má v tej IE6 vyzerať rovnako. Pixel hore dole, iné farby.. kašlať na to, veď ho (skoro) nikto nepoužíva. Ale že nezobrazuje panel, to je dosť vážny nedostatok.
A posledný argument je, že ak sa učí robiť stránky, mal by sa učiť tak, aby bol ako programátor v praxi použiteľný. Nie že potom v práci niekde povie že to nevie optimalizovať, lebo nikdy o podmienených komentároch nepočul lebo to testoval iba pre nové prehliadače. Ja keď som začínal ako html editor (a neskôr som postúpil na php programátora) tak sa ma spýtali ako by som vyriešil stránku, ktorá má byť zobraziteľná na ľubovoľnom zariadení. Verím tomu, že keby im poviem že ľubovoľné zariadenie okrem týchto 5 nových prehliadačov pošlem doriti, tak ma nevezmúJa som im vtedy navrhol optimalizáciu pre najpoužívanejšie prehliadače, responzívny design pre mobilné zariadenia, a alternatívny design bez js a minimom css (podobný print stylesheetu) pre extrémne staré a jednoduché ani nie že prehliadače, ale skôr čítačky (terminálové prehliadače ako kylix, prehliadače v čítačkach kníh kindle...)
Ak by kazdy optimalizoval na IE6 vies ako by vyzeral web? Katastrofalne.
Ak budes ignorovat stare browsre urobis praveze sluzbu internetu, pretoze ho posuvas vpred.
Ak sa mu to nezobrazuje v IE6 nezname to nutne ze tam ma on chybu a v dnesnej dobe ked mas kniznice ako phantomjs neverim ze niekto niekde pouziva jadno ie6 na screenshoty stranok.