Osamelosť, samota

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
dvojbodka
Novice
Novice

Osamelosť, samota

Príspevok od používateľa dvojbodka »

:) Potrebujem poradiť, budem /snáď/ rada za každú vecnú pripomienku. Nemám priateľov, kamarátov, nechodievam do spoločnosti (keďže nie je s kým), záľuby mám také, ktoré robím sama (čítanie, prechádzky, bicyklovanie, gitara)..skrátka takto to je celý môj život, nepoznám ako to chodí medzi ľuďmi, žiadne sociálne väzby. Neviem, ako sa môžem s niekým zoznámiť naživo, nie zoznamky typu pokec a podobne..Inak mám už dosť rokov,teraz končím VŠ.
energy00
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Osamelosť, samota

Príspevok od používateľa energy00 »

Ak ťažko nadväzuješ vzťahy, tak oslov sestru, sesternicu, spolužiačky (vš, sš, zš) že vybehnete v piatok von, trošku do spoločnosti a známosti prídu samé... Prípadne im povedz o tomto svojom "probléme" a ony ťa rady zoznámia s ľuďmi. :)
Zapíš sa na nejakú činnosť (aerobik alebo nejaké tie "ženské veci") a podobne. Budeš sa musieť presvedčiť ìsť do spoločnosti, lebo je veľmi ľahké nájsť dôvody, prečo tam neísť dnes ale zajtra, o týždeň, nikdy...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Autorka témy- energy ti uz dosť vecí načrtol,takže ja len doplním to, že ludí (priatelia,priatelky,buduci frajer,..) najdes hocikde.
Napr:autobusove zastávky,vlakove stanice,bary,kupalisko,plavaren,kniznica,soc.siete-dohodnutie stretiek,kurzy,na ulici,obchody, atd
Ako mladá žena sa samozrejme musis nahodiť tak aby si sa aj ludom páčila aj sebe,aby si vonala co je jasné ako a aby si vyžarovala niečim veselým :). Oblečenie nos také ktoré sa tebe páči :)
A začni s touto potrebnou zmenou čím skôr tým lepšie, pretože samota bez ludí na okolo casom leze na mozog.
Chces sa adaptovať do spoločnosti kedze si sem napísala tvoj problem? áno chces to zmeniť,niečo stým urob :)...ale ani v spoločnosti to neni med lízať,kazdemu nevyhovies svojimi názormi,vystupovaním, atd :wink:
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Úplne ťa chápem, nakoľko som na tom podobne, možno trošku lepšie. Odkedy som sa presťahoval do BA tak sociálny život u mňa dosť upadol. V robote len starší kolegovia, takže také že vybehneme v piatok von do krčmy nehrozí. Bývam sám v byte, priateľku už nemám. Občas vybehnem s kamošom z rodného mesta tuna do obchodov, do IKEI na hotdogy :D a podobne. Ale to je fakt len príležitostne, nakoľko on robí na zmeny a dohodnúť sa na normálnom termíne je skoro nemožné. Žijem a zabávam sa jedine ak dobehnem na východ domov. Tú mam kopec známych, ľudí, nenudím sa tu - plesy, chaty, akcie. Takže tu je možno aj aká taká rada pre teba - začni z miesta, kde sa cítiš najlepšie a je ti tam najprirodzenejšie - či doma, či na intráku... Ešte otázka - vadí ti ta samota, alebo ti viacmenej vyhovuje?
dvojbodka
Novice
Novice

-energy00--so sestrou máme chladný vzťah, nerozprávame sa, ona si práve prežíva pubertu a sama má toho zrejme dosť. spolužiačky sú doma, vo svojich mestách a tie baby, čo sú tu intráku, s nimi sa poznám len z videnia. čiže nemám sa komu zdôveriť/ísť von, naozaj mi nenapadá ani jedna osoba..
hej, to je dobré zapísať sa na niečo, nad tým som rozmýšľala. keď skončí stres so školou, tak potom..

-Blastbit--viem,že ľudí možno nájsť hocikde vonku, ale to je len taká romantická teória. nemyslím, že chodím neupravená, obliekam sa úplne normálne. a rada niečo s tým urob..ako ja chápem, že nie každý sa vie presne vcítiť do mňa, ale...čo niečo? mám poprosiť niekoho na zastávke, či so mnou pôjde na prechádzku? ..do barov nechodím, do knižnice áno, na kurzy mi momentálne neostáva čas..
Ja len cítim neskutočné prázdno, pretože sa celé dni s NIKÝM nerozprávam, nestretávam, nepíšem..

-Jimmy_xp--tak to máš fajn,že aspoň doma máš o spoločnosť postarané. Najlepšie sa cítim v prírode :) alebo doma, lenže bývam v tom istom meste,kde mám aj školu..čiže ma nič nenúti nejako cestovať, nie som na intráku. Samotu mám rada, ale toto je extrém, osamelosť, úplná..
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

Mala by si si ujasniť čo chceš nájsť. Stačí ti kamarát? Hľadáš niekoho komu môžeš dôverovať?
A čo ti bráni sa baviť s ľuďmi čo poznáš len z videnia? Stretneš dakoho takého, oslov ho, zlom bariéru.
Určite máš niečo čo ťa baví, začni staviať na tom, nájdi človeka čo má rovnaké záujmy a oslov ho. Určite si takto nájdeš aspoň kamaráta, časom dačo viac.
Uvidíš že to pôjde časom samo. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

no, takto na konci vysky je to uz dost na nic. este v zimnom semestri si napriklad mohla skusit robit dobrovolnicku v tom co ta zaujima. tam sa daju postretavat velmi zaujimavi ludia. tak ak citis ze ku pisaniu a uceniu sa stihas este aj taketo nieco pozri sa vo svojom okoli.

alebo po statniciach napriklad na pohodu. mozno prave stretnes dobrolnikov zo svojho mesta...

mozno si urobit ventil zo stresov zo skoly a ist na koncert a tam niekoho oslovit. to zase az take divne ako len tak na zastavke mozno nie je :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ono tazko sa nieco radi, ked mas ku vsetkemu rovno negativny pristup na styl "neda sa", ale chapem to. nad tym co ti poradim dost ludi pokruti hlavou, ale ked si uz nevies rady, tak skus pokec. nechodia tam len uchylaci a pobudovia, je tam kopa normalnych ludi a poznam vazne inteligentnych ludi, ktory sa spoznali cez pokec a teraz spolu tvoria stastne pary, tak najst niekoho s kym aspon popises a v pripade sympatii aj viac podla mna nebude problem.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

dvojbodka napísal:-energy00--so sestrou máme chladný vzťah, nerozprávame sa, ona si práve prežíva pubertu a sama má toho zrejme dosť. spolužiačky sú doma, vo svojich mestách a tie baby, čo sú tu intráku, s nimi sa poznám len z videnia. čiže nemám sa komu zdôveriť/ísť von, naozaj mi nenapadá ani jedna osoba..
hej, to je dobré zapísať sa na niečo, nad tým som rozmýšľala. keď skončí stres so školou, tak potom..

-Blastbit--viem,že ľudí možno nájsť hocikde vonku, ale to je len taká romantická teória. nemyslím, že chodím neupravená, obliekam sa úplne normálne. a rada niečo s tým urob..ako ja chápem, že nie každý sa vie presne vcítiť do mňa, ale...čo niečo? mám poprosiť niekoho na zastávke, či so mnou pôjde na prechádzku? ..do barov nechodím, do knižnice áno, na kurzy mi momentálne neostáva čas..
Ja len cítim neskutočné prázdno, pretože sa celé dni s NIKÝM nerozprávam, nestretávam, nepíšem..

-Jimmy_xp--tak to máš fajn,že aspoň doma máš o spoločnosť postarané. Najlepšie sa cítim v prírode :) alebo doma, lenže bývam v tom istom meste,kde mám aj školu..čiže ma nič nenúti nejako cestovať, nie som na intráku. Samotu mám rada, ale toto je extrém, osamelosť, úplná..
Lahko sa radi, ale skus prestat tlacit na pilu. Nemozes cakat, ze oslovis cloveka na ulici a vecer ste najlepsi kamarati. Na to aby si clovek nasiel par naozaj dobrych priatelov a k tomu okruh dobrych kamaratov, potrebuje poznat vela ludi, pretoze z vacsinu sa stanu "iba" znami. Pokial to nejde na VS, co by mal byt primarny "zdroj" znamosti, tak to skusis neskor v praci. Ja vdaka sportu a kolektivnym hram som spoznal obrovske mnozstvo ludi, z ktorych ako som uz pisal vyssie, zopar je dobrych kamosov, povacsinou su to znami a 2-3 su naozaj dobri priatelia. Urcite mas nejaky konicek, tak skus na forach pohladat ludi s rovnakymi zalubami, hlavne tak najdes ludi "naladenych na rovnaku notu". A hlavne, je to beh na dlhu trat, nemozes cakat, ze za mesiac budes mat 10tich kamaratov, pokial si doteraz bola samotarska. A rozhodne by som sa nebal vyhladat pomoc psychologa.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

dvojbodka- Okej tak skus tu kniznicu...ak tam bude nejake dievča, tak sa jej opytaj ktoru knihu by ti odporučila a nejako sa uz dáte do debaty.
-Ked ti nevyhovuje stretko cez pokec, dohodni si stretko cez FB. Tam o ludoch najdes dost informácii. Zo začiatku by som ti odporučal íst von s babami. Dohodnes si stretko s nejakou babou ze pôjdete kecnuť ku kávičke,čaju a zoznámite sa..potom s dalšou chod a už sa to nejako rozhýbe...ono ide o to aby si sa naučila rozprávat najprv snimi,tam sa oťukáš, a potom ked budes mat zopár kamarátiek ta zoberu niekam von, kde budu aj chalani.A ked budes veselá a nie utiahnutá tak to k tebe priláka aj nejakého chalana/chalanov...no a uz budes mat blizsky okruh kamarátiek a mozno aj budúceho chalana...ako si sama hovorila uz to ide do extrémov ze je to uplna samota...
-CO TI PRINESIE SPOLOCNOST ?...vela známostí, to co ti teraz chýba- kamarátky ktoré ta vypocuju a pomožu, kamarátov ktorý ti takisto mozu pomoct, priatela,...zatial to nemáš,chýba ti to a chceš to :) ale netreba na nič čakať. Ono nedá sa veriť nikomu na 100% pretože ludia vedia robiť aj malicherné chyby, tak aj nato bud pripravená...ale rozhodne je to lepsie riešenie ako nikam neísť,byť doma,utiahnutá do seba a casom to pojde na mozog :/
-Vies ludia su naozaj rôzny, čo tebe príde logické inému to príde nezmyselné. Každý clovek má chyby, ale aj tvojim vystupovaním to pritiahne niekolko ludí. Ale ked budes odmeraná,utiahnutá k nim to vedie len k sebadeštrukcii a bude to horšie ako teraz, to nám ver...si na VS uz nemas pubertu, musís začať premýšlať o tom a aj realizovať, lebo sa stýmto prístupom nikam nepohneš. Ja ti nekážem aby si za deň toto vsetko urobila,zacni postupne,este si prečitaj nieco o medziludských vztahoch alebo o tom ako a čím sa k sebe priťahujú ludia.Na nete najdes vela clánkov o tom. Ale musis tie kroky robiť. Zivot je zmena, mení sa ti vek,mení sa ti výzor,menia sa ti aj hodnoty...mala by si zmeniť aj prístup k ludom.
-My ti tu mozeme zdeliť este 25 komentárov, co by si mohla urobiť ale v prvom rade to ide OD TEBA celá táto zmena.My ti tu dáme len takú inšpiráciu. Ved kvôli tomu si sa sem registrovala a popísala svoj problém no nie? :wink:
Bushido
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bushido »

Neodpadávaj...
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

dvojbodka, cudujem sa, ze to takto dopadlo u teba. Mas svoje zaluby, si scitana, vies hrat na gitaru, bicyklujes. Divne..Prave taketo dievcata by mali mat povacsine chalanov, kedze umna maju ine hodnoty, ako bezduche dievca ktore sa len namachli a tam to konci.
Nevesaj hlavu a snaz sa nakopnut. Dost zalezi aj od okolia, mesta v ktorom sa nachadzas. Ake su tam moznosti atd :) Ale hlavne nesil to. Staci sa aj nevinne prihovorit dakemu chalanovi v knihovni, ci nevie daco odporucit a podobne. Aj z nevinnej konverzacie sa moze stat hocico ..
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Soviet - Povedzme si tak, castokrat je to o vzhlade a o krase.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

U vacsiny ludi je to o prvotnych sympatiach. Nemozes cakat, ze oslovis niekoho a hned z toho bude pozvanie na kavu a kamaratstvo. Sme ludia a kazdy si nerozumie s kazdym. Zvlast ked si este v situacii, v akej je ona.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

test napísal:Soviet - Povedzme si tak, castokrat je to o vzhlade a o krase.
To je jasne, ze musi tam byt nejaka ta sympatia, aby cloveka zaujala slecna, ale tak na kamaratstvo a zaciatok nadviazania kontaktov nieje uplne primarnym faktorom. Nasiel by som aj medzi mojimi znamymi ludi, ktorych rad vidim a nemusia byt fesandy. Pri tomto teda hlavu netreba vesat :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ja som pochopil, ze problem ma obecne, nielen s chlapmi. A u dievcat vzhlad urcite nehra primarnu rolu pri nadvazovani novych kontaktov. Tam to budu prave tie zaujmy a rovnake/podobne nazory.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

dvojbodka
ak ta to potesi tak som na tom podobne :) a je na tom rovnako aj mnoho dalsich ludi...

zakladom vsetkeho je robit to co ta bavi, to co ta naplna - ak nevies co to je - mohol by to byt iny problem.

potom je tu vsak aj druhy pohlad na vec, a to ze ludia su rozni, z mojej osobnej skusenosti sa mi otvorenie ludom a dovera vzdy obratila proti mne - aj ked ten pocit zdoverit sa niekomu, rozpravat sa je super...to ked ta niekto sklame alebo zneuzije tvoje doveru je pre mna horsie ovela viac, proste mam pocit ako keby mi niekto zobral kus zo mna....takze to je mozno moj problem sa s niekym zoznamovat a podobne, strach ze ma "podrazi" a sklame doveru...

koncis VS - zamestnas sa, tam si najdes par znamych... dalej mozes skusit skupinove sporty... napr. karate kde budes nutena sa s niekym bavit.

dost dobrou radou je podla mna aj citat literaturu - nechcem napisat ze psychologicku, ale taku ktora ti pomoze rozmyslat kusok inak a pozerat sa na svet inak a tak sa otvorit kusok ludom.

najdolezitejsie je neopustat sa :) pripadne skusit "odbornu" pomoc psychologa, ktory ti mozno pomoze odhalit kde je problem - mozno sa tam vidime :)
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Dvojbodka, dúfam, že sem ešte prídeš napísať:)

Problém máš pri nadväzovaní vzťahov, ale nie v samotnej komunikácii? Lebo predpokladám, že keď ste na výške riešili nejaké spoločné projekty (mali ste hádam nejaké), tam ste spolu spolužiačky komunikovali. Alebo na chodbe ste asi tiež len tak potichu nestáli, kým prišla učiteľka. Ak máš ešte aj letný semester a máte medzi hodinami voľno, možno by ste mohli ísť do najbližšej kaviarne a hoci len baviť sa o diplomovke či o nejakých podujatiach v meste. Istotne nájdete spoločné témy.

Ale ak máš problém v komunikácii (možno si viac hanblivá, neviem), tak to treba postupne nacvičovať- či už v obchode, na zastávke (vravíš, že nemáš dôvod cestovať; príbuzných máš všetkých tiež v tom istom meste?). Úplné nezáväzné konverzácie trénuj.

Prípadne, ak chceš, napíš v akom si meste. Možno tam bude nejaké kultúrne podujatie (tiež nechodím do barov), kde sa aj niektorí z nás vyskytnú :) Takto sa ľudia "pospájajú" na základe spoločných záujmov a dajú sa kľudne nájsť aj tu :)

Na svete je veľa ľudí a istotne sa dá nájsť dosť spriaznených duší. Len ľudia sú opatrnejší (ako Forsaken spomínal, sklamanie, strata dôvery..), tak môže dlhšie trvať, než sa skutočne otvoria.
dvojbodka
Novice
Novice

Ďakujem vám za príspevky :)
O to zoznamovanie s chlapom/potenciálnym partnerom ani nejde,skôr o spoznanie ľudí s podobnými záujmami, kľudne stačí aj jeden človek. Chápem,už nie som v MŠ a dospelí ľudia sú uzavretejší, obozretní atď.. sčasti mám problém aj v komunikácii ako takej, to súvisí s tým,že som outsider. Ale to sa dá napraviť. Ide skôr o riešenie nejakej akútnej situácie, ktorú už čoraz častejšie nezvládam, pocit úplnej samoty, keď nemáte komu povedať o tom, čo ste prežili a vypočuť si aj cudzí hlas, cudzie pocity atď. Baví ma x milión vecí a vlastne ma nebaví nič-všetko podmieňujem tomu, ako sa cítim vo vnútri a tá samota ma priam dusí..a to už ani nie obrazne.
Knižky čítam aj psychologické aj psychiatrické a tak, psychológovi sa nebránim, no mne ide skôr o prvotné spoznanie ľudí..od Ahoj až po Kedy sa uvidíme opäť..no úplne chápem, že kamarát/ka sa nedá nájsť zo dňa na deň a je to skôr náhoda, ak sa nájdu dve podobné duše, resp. dostatočne tolerujúce duše. Čiže, nemám problém sa niekomu otvoriť-v tom som možno až príliš naivná-ale nemám sa komu otvoriť.
Fyzicky školu už nemáme, už sú len štátnice.
Inak som z BA.
:)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

" pocit úplnej samoty, keď nemáte komu povedať o tom, čo ste prežili a vypočuť si aj cudzí hlas, "
- zapni televizor a mas poriesene :D
Inac je zvlastne ze sice uz koncis VS ale doteraz ti nevadilo ze nemas vobec ziaden okruh blizsich znamych ani priatelov. Predpokladam ze ani skusenosti s muzmi nie su prilis velke, celkovo to vidim na nejake skryte psychicke problemy ktore by najlepsie vedel identifikovat psycholog alebo aspon niekto blizky kto ta dobre pozna.
Napísať odpoveď