Prezúvanie kolies
Prezúvanie kolies
Našla som témy letné pneu, zimné pneu, celoročné pneu a tému prezúvanie doma. Ale nič kde by sa písali osvedčené pneuservisy, či si nechávate uskladňovať v pneuservise alebo máte gumy doma, či je lepšie obuť na plechy alebo zakaždým prehadzovať pneumatiky a podobne. K tomu napríklad cenu koľko vás to stojí, kedy chodíte prezúvať...
Celkom by na odpovede na tieto veci zaujímali, keďže som v zime kúpila svoje prvé autíčko a teraz ma čaká prvé prezúvania. Koľko cca času si mám na to vyčleniť, a môžu nastať nejaké komplikácie?
Celkom by na odpovede na tieto veci zaujímali, keďže som v zime kúpila svoje prvé autíčko a teraz ma čaká prvé prezúvania. Koľko cca času si mám na to vyčleniť, a môžu nastať nejaké komplikácie?
Re: Prezúvanie kolies
Závisí od Tvojich možností a schopností.. ja mám dve sady pneumatík s diskami, ktoré si prehadzujem sám na záhrade a tam mám aj druhú sadu kolies odloženú.
Keďže si žena, asi si to sama nebudeš prehadzovať, takže asi bude pre Teba prijateľnejší ten pneuservis. V pneuservise nemajú problém prehodiť gumy medzi diskami a zároveň Ti ich aj vyvážiť, čiže ak to nebude finančne náročnejšie (2x do roka zhadzovať gumy z diskov a nahadzovať nové), stačí Ti kúpiť letné pneumatiky bez diskov. Taktiež od cenových podmienok pneuservisu sa môžeš sama rozhodnúť, či druhú sadu pneumatík dáš odložiť u nich alebo doma v pivnici.
Ale to asi musíš napísať miesto svojho bydliska, aby Ti niekto poradil konkrétny pneuservis.
Ako dlho trvá výmena.. v pneuservise predpokladám takých cca 15-30min max.. doma svojpomocne asi hodina (vrátane umytia kolies a pospratovania náradia)..
A čas na výmenu.. niekde to už bolo písané.. ja osobne dávam letné, ak sa teploty cez deň dlhodobo držia nad 10°C a zimné, keď počas rannej cesty do práce teplota klesne pod 4°C..
Keďže si žena, asi si to sama nebudeš prehadzovať, takže asi bude pre Teba prijateľnejší ten pneuservis. V pneuservise nemajú problém prehodiť gumy medzi diskami a zároveň Ti ich aj vyvážiť, čiže ak to nebude finančne náročnejšie (2x do roka zhadzovať gumy z diskov a nahadzovať nové), stačí Ti kúpiť letné pneumatiky bez diskov. Taktiež od cenových podmienok pneuservisu sa môžeš sama rozhodnúť, či druhú sadu pneumatík dáš odložiť u nich alebo doma v pivnici.
Ale to asi musíš napísať miesto svojho bydliska, aby Ti niekto poradil konkrétny pneuservis.
Ako dlho trvá výmena.. v pneuservise predpokladám takých cca 15-30min max.. doma svojpomocne asi hodina (vrátane umytia kolies a pospratovania náradia)..
A čas na výmenu.. niekde to už bolo písané.. ja osobne dávam letné, ak sa teploty cez deň dlhodobo držia nad 10°C a zimné, keď počas rannej cesty do práce teplota klesne pod 4°C..
Pneu mam v pivnici alebo garazi. Na prezuvanie je podla mna este cas, mozno az tak na konci mesiaca prezujem, pockam ci sa otepli este.
Vsetko zasadne doma
3 sady(2xletne 1xzimne)
vsetko na hliniku
vsetko si menim sam iba prve vyvazenie a obutie bolo v servise
jazdnim na letnych uz dva tyzdne
3 sady(2xletne 1xzimne)
vsetko na hliniku
vsetko si menim sam iba prve vyvazenie a obutie bolo v servise
jazdnim na letnych uz dva tyzdne
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...skladujem doma, mením doma, mám letné aj zimné na plechových diskoch...
Ja mám dve sady diskov. Zimné pneumatiky mám na originál 15" ALU diskoch Rover a letné pneumatiky mám na 17" ALU diskoch. Disky skladujem v garáži a prehodenie nechávam vždy na pneuservis. Tých 15€ dva krát ročne čo ma to vyjde s vyvážením a nahodenim diskov na auto ma nezabije.
-
Runes
Addict
Ocujte oplati sa uz prezut ??? zimne gumy mam sice celkom v poho ale 10 rocne a chcem ich uz zrusit zahodit znicit a nevidiet. Proste ci sa mi uz oplati nahodit letnasky a nebudem mat streh ze sneh a fizlie
A otom ze su nove letne bezpecnejsie ako 10 rocne zimne viem ide o zakon
-
Grim
Darca
...kludne prezuj, zo zákona musíš mať zimné na hnanej náprave ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu...
-
RATZINGER666
Darca
...na vsetkych napravach... preco iba na hnanej?
-
Grim
Darca
...máš pravdu, trochu som to poplietol...
§38 ods. 1 Zákona o cestnej premávke napísal:Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s označením "M+S", "M.S." alebo "M & S"; motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ktoré sú uvedené v časti vety pred bodkočiarkou.
-
audiotrack
VIP
ak máš staré, tak prezuj. Osobne si ale myslím že je ešte čas. Niekde som čítal že hraničná teplota je 7°C. Ak máš zimné a je teplejšie, tak to nerobí tej gume dobre a má iné vlastnosti. A naopak, ak máš letné a je menej ako 7 tak to nerobí tej gume dobre. Teraz je to také kadejaké, že cez deň je viac ako 7, v noci menej ako 7. Tak ja ešte počkám kým bude aj v noci nad 7 a pôjdem prezuť. Možno tak budúci víkend
-
ROKI49
Medium Professional
Dnes rano v BA som mal namrazu na okne, boli dake 2 stupne, cez den sice 12, ale radsej zodrat zimaky ako sa vysypat rano na letnasoch. Akurat ten hluk od tych kolies cez den ked je teplo ma vytaca.
Neni sa kam ponahlat s letnymi pneu. Noci su estw chladne, na mostoch byva namraza, aj okolo vodnych tokov. Navyse su este sem tam jamy na cestach od mrazov, aj ked je ich vdaka miernej zime len zlomok co ine roky. Ale ja pockam do konca mesiaca a ked budu uz aj noci a rana teplejsie, tak potom prezujem. Chodim cez Sturec obcas a tam je to pocasie mierne ine ako v mestach, trebars tento tyzden tam bola vlhka vozovka a teplota 2 stupne, to som isiel o jednej cez obed. Nechyba vela, aby z toho bola poladovica.
moje zimne uz koncia, takze ich este nejaky ten mesiac-dva necham a potom vyhodim a dam nove letne
Samozrejme že prezúvam auto v pneuservise a nie doma pretože najazdím x 1000 km ročne a ten čo si to raz dá vyvážiť a ptoom to doma stale prezúva. A ani raz to nejde prevážiť tak takýchto ludí nechápem. Šak guma sa derie a tým padom potrebuje byť vyvážena na sezonu a nie tí "penumechanici" čo to doma prezúvaju. A mať 10 ročne gumy na aute ? A ešte zimnne ? To musí byť už riadne tvrda guma a v zime priam nepoužitelna. Skladujem doma v pivnici v chlade a v tme. Nie na balkone a na slnku a iných podmienkach. Vždy po sezone natriem tými pneu prostriedkami ako lustragome alebo s idla W5 kozmetika. Jazdiť na zimných v lete isto nie vyššia spotreba a rýchlejšie sa to derie.
-
RATZINGER666
Darca
...a pri teplotach nad 20st.C stracaju aj prilnavost...Matej18 napísal: Jazdiť na zimných v lete isto nie vyššia spotreba a rýchlejšie sa to derie.
ak vsak clovek nelieta a jazdi prevazne v meste, nie je problem dodrat aj stare zimne...
-
Runes
Addict
chlopi ja osm kupil auto na zimakoch s datumom ako som pisal
dostal k tomu rocne letne
proste len sa hram z mysleinkou ze zbehnem dat spravit center s prezutim a rovno aj capy vymenim.
-
twardykamen
Medium Professional
Ja som uz prezul.sam na dvore.mam 2sady.je uz teplo.v noci sice este chladno ale bez mrazov.max prizemny.ak by nahodou este dosiel sneh prehodim spat ale to uz nehrozi.vyvazovat davam kazdu druhu sezonu.
//autoeditácia príspevku (10 Mar 2014, 10:42)
Ja som uz prezul.sam na dvore.mam 2sady.je uz teplo.v noci sice este chladno ale bez mrazov.max prizemny.ak by nahodou este dosiel sneh prehodim spat ale to uz nehrozi.vyvazovat davam kazdu druhu sezonu.
//autoeditácia príspevku (10 Mar 2014, 10:42)
Mne dnes ráno v aute ukazovalo 3°C.. takže ja to ešte stále nechávam na zimných. Náhodou padne pár kvapiek a s letnými gumami budem mať z rannej cesty do práce hotovú šmýkalku.. 
Pozeral som 2týždňovú predpoveď, stále hlásia nočné teploty okolo 0°C a budúci týždeň by sa malo ochladiť aj cez deň na 9°C..

Pozeral som 2týždňovú predpoveď, stále hlásia nočné teploty okolo 0°C a budúci týždeň by sa malo ochladiť aj cez deň na 9°C..
-
Makovnik
Medium Professional
brm, to kde byvas? teraz mam na balkone 17C, v noci to pod 7 snad ani neslo...uz pomaly mesiac uvazujem, ze prezujem, lebo zbytocne zodieram zimaky....katastrofalna zima, co sa tyka snehovych radovanok, akurat cestari musia mat radost