v práci máme jeden projekt a pán riaditeľ vytýka, že sa zle zobrazuje vo vyhľadávačoch. Prišiel som teda po radu a návrhy, pretože situácia nie je dva krát príjemná:
(projekt nebudem menovať, aby sa do vyhľadávania nedostala táto téma. Nazvime ho ProjectX a náš ústav nazvime ústav
Existuje web celého ústavu ústav.cz, na ktorom je historická statická stránka ústav.cz/projectx/projectx.html Táto stránka sa zobrazí na prvých miestach po vyhľadaní výrazu ProjectX na google (aj na iných, ale môžeme sa zamerať len na google)
Ďalej na webe ústav.cz existuje nová stránka vytvorená v rámci systému, ktorý tam beží, takže niečo ako ústav.cz/index.php?id=1 Táto stránka sa vo vyhľadávaní neobjaví, pretože je generovaná dynamicky a ani url, title, ani keywords, ani nejaké nadpisy tam s názvom projektu nie sú. A to je problém, vo vyhľadávaní chcem vidieť práve túto stránku a tá historická by mala zmiznúť (úplne sa zmaže, je zbytočná)
Ďalej existuje stránka projectx.ústav.cz, ktorá je domovskou stránkou projektu a odkaz na ňu je na tej ústavnej stránke. Táto sa samozrejme tiež vo vyhľadávaní ukáže, väčšinou na druhom mieste (za tou historickou). To má ostať presne tak ako to je - až druhé.
Takže zrhnutie:
vyhľadám projectx na google, zobrazí sa toto
a ja to chcem mať takto:vyhľadávanie projectx napísal:ústav.cz/projectx/projectx.html
projectx.ústav.cz
...ďalšie menej podstatné...
Podotýkam, že všetky tieto weby už bežia niekoľko rokov, google o nich veľmi dobre vie.vyhľadávanie projectx napísal:ústav.cz/index.php?id=1
projectx.ústav.cz
...ďalšie menej podstatné...
Riešením by asi bolo dať na tú historickú header 301 Moved Permanently, ale čo presne sa potom stane? (1.) Ostane v google na prvom mieste, len zmení adresu a popisky vo vyhľadávaní? Alebo ako presne to funguje?
Problém je, že na servri nebeží .htaccess a neviem, či je to vôbec možné - je to veľmi starý server a nemôžem resetovať apache len aby som si niečo skúšal. Tiež môže byť zakázaný z nejakého dôvodu, o ktorom neviem.
Dočítal som sa, že html meta refresh s nulovým časom väčšinou vyhľadávače považujú za 301, bude to stačiť? (2.)
Tiež by som mohol natvrdo do systému dopísať, aby v prípade generovania stránky ProjectX pridalo názov do title a keywords. Je totiž možné, že sa mi časom prebije na prvé miesto web projectx.ústav.cz a to nie je žiadúce. Čo by som ešte mohol skúsiť? (3.)
No a posledná vec
Určite by bolo ideálnejšie sfunkčniť htaccess, čo mám zistiť a nastaviť aby som apache musel reštartovať iba jediný krát a všetko potom určite šlapalo? (4.)
Zadal som teda štyri otázky, budem vďačný, ak zodpoviete aspoň nejakú ak viete. Chcel by som to dosiahnuť čo najjednoduchšie, prepisovať ústavný web sa mi nechce a nesmiem tam nič dodžubať.
Ak ste to dočítali, gratulujem. Snáď ste sa nestratili