Ako správne nastaviť Windows 8.1 pre monitor s vyšším DPI?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
stefan333
Novice
Novice

Ako správne nastaviť Windows 8.1 pre monitor s vyšším DPI?

Príspevok od používateľa stefan333 »

Zdravím, doteraz som vždy mal monitor/displej na notebooku, ktorý mal nejaké klasické DPI. Posledných pár rokov to bol notebook s rozlíšením 1366 x 768 a uhlopriečkou 15,6, čo je klasika... v nastaveniach Windowsu som mal samozrejme rozlíšenie na maximum, čiže 1366 x 768 a všetky ovládacie prvky mali veľkosť "tak akurát".

Problém nastal teraz, keď som si kúpil nový, tiež 15,6 ale s Full HD displejom. Momentálne to riešim tak, že v nastaveniach Windowsu mám rozlíšenie 1600x900 (odporúčané mi ukazuje samozrejme Full HD, ale to už sú ovládacie prvky aplikácií, ikony atď veľmi malé) a je to celkom ok. Lenže aplikácie si samé upravujú mierku DPI a vyzerajú hrozne rozmazane, aj text... proste ako keď film s malým rozlíšením roztiahnete na fullscreen na väčšom monitore. Vo vlastnosti -> kompatibilita sa to dá nastaviť, aby tú mierku neupravovalo automaticky, potom aplikácia vyzerá ostro, ale text, tlačidlá atď. sú strašne malé....

Zatiaľ som to vyriešil dobre iba s Chrome... vypol som automatickú mierku, čiže horný panel s tabmi a url adresou je malý (čo mi vyhovuje) a zoom stránok mám nastavený na 150%... čiže stránky sú pekne ostré, ale všetko má normálnu veľkosť.

Podľa mňa začínajú byť 15-palcové notebooky s Full HD celkom bežné , tak nechápem, že je s tým taký problém a jednoducho chcem využiť ten Full HD displej naplno. A ešte sa chcem spýtať, že keď hrám hru vo Full HD alebo prehrávam Full HD film na fullscreen, ale v nastaveniach windowsu mám 1600x900, tak ide to naozaj vo Full HD alebo iba 1600x900? (ok toto je asi trochu blbá otázka)

EDIT: ešte v Ovládací panel\Vzhľad a prispôsobenie\Obrazovka sa dá vybrať veľkosť položiek Menšie alebo Väčšie, to mám na Väčšie
Napísať odpoveď