Zdravim.Mam mensi problem s double.Naozaj nechapem preco, no viem ze v tejto situacii ide urcite o chybu, ktora s tymto suvisi.Aby som vas lepsie uviedol do problemu ukazem vam kod:
double vydavok=1;
double minca=0.2;
while(vydavok!=0) {
if (p<=vydavok) {
vydavok=vydavok-minca;
print("%lf",minca);
}
}
Toto je len ustrizok z celeho kodu.Proste ide len o to, aby bol vydavok vydany v danej minci.Ak by mala minca hodnotu 0.5 tak mi to funguje.No od 0.2 nizsie to nerobi nic.Nenapada niekoho preco je to s double takto? Ci sa to tam nejako nezaokruhluje a meni sa ta hodnota alebo nieco take.Dakujem
problem s datovym typom double- C
Re: problem s datovym typom double- C
Áno, má to niečo so zaokrúhľovaním. A síce problém je v tom, že v počítači sa desatiné čísla kódujú v binárnej sústave a tá je trochu rozdielna od tej "našej" desiatkovej.
Preto sa často stáva, že napríklad 0.4-0.3 nemusí byť 0.1, ale 0.100000001. A to už sa nerovná jednej.
Ak to chceš úplne pochopiť, pozri si napríklad toto video
No a ako to opraviť? Keď porovnávaš float, alebo double na rovnosť (==, alebo !=), musíš tam s tým 0.0000001 - veľmi malým číslo - počítať.
Takže porovnávaj nejako takto:
Preto sa často stáva, že napríklad 0.4-0.3 nemusí byť 0.1, ale 0.100000001. A to už sa nerovná jednej.
Ak to chceš úplne pochopiť, pozri si napríklad toto video
No a ako to opraviť? Keď porovnávaš float, alebo double na rovnosť (==, alebo !=), musíš tam s tým 0.0000001 - veľmi malým číslo - počítať.
Takže porovnávaj nejako takto:
Kód: Vybrať všetko
int is_double_equal( double a, double b )
{
double eps = 0.0000001; // tu dáš malé číslo podľa toho, akú presnosť požaduješ. Toto by ale malo stačiť
return (a >= b-eps && a <= b+eps );
}Re: problem s datovym typom double- C
Dakujem velmi pekne.Presne taku odpoved som ocakaval a dufal som ze problem nieje v mojom algoritme ale v tom ze neviem s danym datovym typom pracovat.A vdaka aj za tu funkciu, ale ta moj algoritmus nevyriesi.Nepomohlo by mi napr. len to aby som dane hodnoty zaokruhlil na 2 desatinne miesta? To by mohlo nie?
Akože nevyrieši?
A na tú otázku už si môžeš odpovedať aj sám, ak si pochopil, o čo ide 
Kód: Vybrať všetko
while( !is_double_equal(vydavok, 0.0) )
{ ... }
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Velmi jednoduche riesenie:
Nepocitaj to na eura, ale na centy a pouzi celociselne typy, tym odpada problem s float/double.
Na vstupe aj vystupe programu to kludne moze byt zadane ako 0.20€ ale vnutorne to bude 20.
Nepocitaj to na eura, ale na centy a pouzi celociselne typy, tym odpada problem s float/double.
Na vstupe aj vystupe programu to kludne moze byt zadane ako 0.20€ ale vnutorne to bude 20.
No nefunguje mi to pri pouziti tejto funkcie.Ak to dam takto tak sa mi to zacykli aj pri 0.5.Potom som to zmenil takto ze som dal
while(vydavok/0.01>=1) {
if (minca<=vydavok) {
vydavok=vydavok-minca;
print("%lf",minca);
}
}
Tentokrat mi to uz nezacykluje a vydava to, ale chyba je v tom, ze akje hodnota vydavku napr. 0.2 tak ono mi to nevyda v tejto danej minci ale automaticky preskoci na nizsiu mincu.Cize, ak je vydavok napr. 0.2 ono to vyda takto: 0,1 0,05 0,02 0,02
//autoeditácia príspevku (09 Mar 2014, 20:07)
Vdaka.Nakoniec mi to funguje s tou funkciou.Nechapem preco mi to zo zaciatku neslo.Takze dakujem nielen za pomoc ale aj za vysvetlenie.
while(vydavok/0.01>=1) {
if (minca<=vydavok) {
vydavok=vydavok-minca;
print("%lf",minca);
}
}
Tentokrat mi to uz nezacykluje a vydava to, ale chyba je v tom, ze akje hodnota vydavku napr. 0.2 tak ono mi to nevyda v tejto danej minci ale automaticky preskoci na nizsiu mincu.Cize, ak je vydavok napr. 0.2 ono to vyda takto: 0,1 0,05 0,02 0,02
//autoeditácia príspevku (09 Mar 2014, 20:07)
Vdaka.Nakoniec mi to funguje s tou funkciou.Nechapem preco mi to zo zaciatku neslo.Takze dakujem nielen za pomoc ale aj za vysvetlenie.