Čistenie pozinkovaného plechu (prívesný vozík)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Header
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Čistenie pozinkovaného plechu (prívesný vozík)

Príspevok od používateľa Header »

Zdravím,
chcel by som radu ohľadom čistenia pozinkovaného plechu. Ide o prívesný vozík Pongratz (r.v. 2001), je dosť špinavý, pravdepodobne nebol za tie roky vôbec umytý. Skúšal som teplú vodu, saponát a kartáč ale pomohlo iba čiastočne. Strašne som sa nadrhol ale zažratá špina aj tak zostala. Napadlo ma že by sa to dalo urobiť kvalitnejšie napr. rotačnou brúskou s nejakým drsnejším a potom jemnejším papierom.
Moja otázka znie: je možné, že keď to prebehnem tou brúskou zničím povrchovú vrstvu zinku a vozík mi začne hrdzavieť ?
Prípadne nejaké rady na prípravky alebo prostriedky na očistenie toho plechu bez toho, aby som zničil jeho povrchovú úpravu.
Veľká vďaka. K :plus:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Čistenie pozinkovaného plechu (prívesný vozík)

Príspevok od používateľa Gothar »

Urcite to nebrus, skusal si tlakovy cistic? S tym by to mohlo aspon trochu povolit. Ked nepomoze cista voda, tak mozes skusit bezkontaktnu umyvarku, maju tam program, kde to strieka vodu s nejakymi casticami, ktore dokazu splachnut aj zazratu spinu.
Header
Professional
Professional

Wapku som neskúšal zatiaľ. Zabehnem niekedy na ručnú umývarku a uvidím čo to povie, aj keď popravde tá špina je tam tak zažratá, že ak to povolí, neviem neviem čo ten plech potom.
dik za radu.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Mňa ešte napadol napríklad parný čistič. Možno by to šlo.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

wap na kamiony, .... :| strieka vodu aj o vysokej teplote pod brutalnym tlakom, od klasickej wap ky sa dost lysi. je to celkom velke zariadenie, a bezne sa stane ze to trha farbu z inych zariadeni, pouziva sa to na cistenie kamionov zospodu, na zasrate kolesa, tatrovky a traktory. . . . vycsti to vsetko ...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No super a kde sa k tomu dostane? Kolko stoji prenajatie na 5-10 minut?
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

U nás vo firme sme takú vapku požičiavali od jednej firmy. Dačo šéf raz spomenul že cca 3000,-Sk na deň.
Ale to zas pozor je to na 4 kolečkách a oproti klasickej vapke (cca 100-150 barov) ma tento stroj možnosť regulácie od 0 do 600 barov.
Pri nastavení na 500 barov (strašný zvuk ktorý vydáva hlavica a luč vody robí kruhový pohyb) a namierení na euro paletu je táto paleta doslova roztrhaná silným tlakom. Pri akomkoľvek striekaní na farbu je táto farba odstranená. Pozinkované schodíky na nákladnom aute boli zbavené zinku. :D
Veľmi nebezpečné na niekoho namieriť. Tak ale z metra to už nemá takú silu. Ale z 5cm namieriš niekomu na nohu a odreže mu to šaty a strne mäso až ku kosti.
Naša firma to použiva na čistenie formy. Nič podobné som ešte nevidel. Šef povedal že ta firma má aj 1200 barovú vapku ktorá sa používa na lietadla.

Našiel som ho presne tento 500 barový sme mali naposledy
http://www.poziadavka.sk/ponuky/ponuka- ... n,-mobilny

http://www.v-vanco.sk/prenajom/prenajom_falch_sk.htm
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Nejaká kyselina na to ? Otec používa na chrómovú cisternu (náves) nejakú kyselinu, náves sa potom leskne ako auto na tunning zraze ;)
Header
Professional
Professional

Chlapci dik za rady ale... wapku na kamióny s tlakom 600 bar by som na môj vozík použil asi iba raz. Veď keď to strháva farbu, pôjde do prdele aj ten zinok, skôr či neskôr.
Jedine regulovať tlak, lenže neviem aký je optimálny. Druhá vec je, kde sa k tomu dostanem. Dávať 100€ na deň za 10 minútové umytie vozíka nie je ideálne. :roll:

Skúsim klasickú wapku na autá keď sa k tomu dostanem.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

mozem ti nieco poslat, som si takmer isty ze ti pomozem, ale az dalsi tyzden do piatka by som mal byt doma (21.3) ak to stale budes este v tom case riesit tak posli v utorok/stredu SS...
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ešte som uvažoval. Nemáte tam niekde nablízku benzínový pumpu kde je aj samoobslužná umývarka?
Ak by bola, prídeš tam aj z vozíkom a vystriekaš si to. U nás tuším stojí 2€ na cca 3min.
Predtým by som skúsil na špinavé miesta naliať alebo nastriekať chémiu niečo ako bola niekedy ARVA na čistenie motora. Počkáš chvíľku pôsobiť a potom spláchneš vabkou.
Neviem čo je dobré na čistenie pozinkovaného plechu ale napríklad Coca-cola je dobrá na chróm.

Na malé miesta v pohode ale zas čistiť celý vozík, ktovie koľko fliaš by si musel použiť. :D

Našiel som ešte. Čistenie zinku
Doporučený postup
podľa nemeckej stavebnej smernice BFS - č. 5:

▶ Zloženie čistiacej kvapaliny:
▶ - 10 l vody
▶ - 0,5 l čpavkovej vody 25%
▶ - 10 ml zmáčadla (kuchynský Pril, Jar a pod.)
A tuto ešte návod na čistenie pozinkovaného plechu. Citrón
http://www.wikihow.com/Clean-Zinc
Napísať odpoveď