emigracia,imigracia

Diskusie na politické témy...
slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: emigracia,imigracia

Príspevok od používateľa slay »

TommyHot napísal:1) nie som v cudzine, odchadzam az v lete
2) ohanal som sa nou preto, ze uz tiez co to odviedla, ty to beries tak, ze odviedla na inych, ja som to bral tak, ze odviedla na mna (na moje vzdelanie a zdravie)

Elektronicku pobocku samozrejme mam a dik za matros, ked budem mat cas, tak si to spocitam
1) Úprimne, veľa šťastia.
2) Odvody ani dane, až na 2% príspevok a možno časť starobného, nie sú adresné. Dalo by sa však spraviť niečo ako bilancia vašej celej rodiny, ale tvoja mama tiež niečo dostávala, niečo dávala. Teda pokiaľ tam chceš rátať aj mamu, tak sa pozeraj na celú rodinu. Pokiaľ sa pozeráme len na teba ako jednotlivca občana SR, tak to manipulácia štatistiky, tam to musíš proste brať sám za seba.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Nikto nic tejto krajine nedlzi. To kde sa narodis si nevyberies, rovnako ako to ze mas "zdarma" zdravotnictvo a skolstvo takze ak si ta takto nepriamo stat zavazuje, moze ti to byt uprimne jedno.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

slay:

1) dakujem :)
2) ak sa pozerame na celu rodinu, tak som vysoko v pluse (teda ak berieme do uvahy aj maminych rodicov)

btw z toho druheho linku som velmi neporozumel ako si mam vypocitat bilanciu na obcana, tie posuvnitka s percentami su dost matuce..
slay
Addict
Addict

meffisto napísal:Nikto nic tejto krajine nedlzi. To kde sa narodis si nevyberies, rovnako ako to ze mas "zdarma" zdravotnictvo a skolstvo takze ak si ta takto nepriamo stat zavazuje, moze ti to byt uprimne jedno.
Tu sa nebavíme vo filozofickej rovine, takže to čo vravíš je bezpredmetné.
TommyHot napísal:slay:

1) dakujem :)
2) ak sa pozerame na celu rodinu, tak som vysoko v pluse (teda ak berieme do uvahy aj maminych rodicov)

btw z toho druheho linku som velmi neporozumel ako si mam vypocitat bilanciu na obcana, tie posuvnitka s percentami su dost matuce..
Na občana to tam už vyčíslené je, na pracujúceho a na nepracujúceho. Máš k tomu aj metodiku. Ono je to tiež len veľmi hrubé, spriemerované a neadresné. Ale pre predstavu to slúži, lebo napr. nikto nepociťuje priamo to, že by dostával nejaké benefity z toho, že máme armádu, alebo štatistický úrad, lenže ono to implicitne tak je, že to patrí k fungovaniu spoločnosti ako takej.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tato krajina dava mladym ludom iba velmi okresane zivotne moznosti v porovnani s vyspelymi statmi.
Keby som nebol taky lenivy na jazyky, tak uz davno tu nie som. Co mam kamosov a znamych medzi 23-30 rokov, tak minimalne tretina az polovica je docasne alebo trvalo v zahranici. A nikto z nich si nestazuje, naopak o navrate ani velmi neuvazuju. A to sa bavime o velmi sirokom profesionalnom rozpati: su to ludia co robia v kuchyni v krcme, az po programatorov ktori uz tu na Svk zarabali 5x nasobok priemernej mzdy. Staci ze si odbornik na urovni a hen hned vedla v Rakusku ti ponuknu take financne aj nefinancne benefity, ze tu si o tom mozes nechat akurat tak nechat snivat. Dokonca vidim v poslednych rokoch trend ze nielen mladi aj starsi ludia sa trvalo stahuju do Rakuska. Tento stat nema perspektivu a z dlhodobeho horizontu je obcanom nie prilis stastnym riesenim tu ostavat. Vysoka nezamestnanost, smiesne platy, velmi zle demograficke prognozy, cela ekonomika stoji iba na par halach automotive ktore funguju len vdaka nemeckej potrebe stale novych aut.. Kto mohol odisiel davno prec,Cechy,Rakusko, Nemecko, Gb, ba dokonca aj Taliansko.
slay
Addict
Addict

To tu snáď nikto nespochybňoval, alebo máš ten pocit?
gogo956
Redeemer
Redeemer

je to smutne za tato krajina takto dopadla. Minule som pocital, ze minimalne tretina mojich spoluziakov z triedy zo Zs zije dlhodobo v zahranici. A to mam na mysli Ba kde tie pracovne moznosti nie su oproti zbytku Svk take zle. A co som sa bavil ludmi z vychodu, tak tam je bezne ze v malych mestach mladi vobec nie su, ale hned ako sa da tak utekaju prec. Ale staci ked si pozriem situaciu u mna v Ruzinove, velky panelakovy blok 4 vchody- zo 70percent su obyvatelia dochodci a zbytok su ludia v strednom veku s malimi detmi. Mlada generacia do 30rokov uplne chyba-pracuje vonku, lebo tu sa k normalnemu bytu nevie dostat.
Na druhej strane chapem, ze otazka sa da postavit tak, ze stat umoznil mladym vystudovat a teda by malo byt moralnou povinnostou mu nieco aj svojou pracou vratit.
Ale tu si objektivne povedzme co je to ten "nas" stat: skorumpovani politici, hladove doliny,mafie, velke korporacie zneuzivajuce skutocnost ze aj tu clovek jest musi,rodinkarstvo,"ruka ruku".
Toto je ten slavny stat. Rakusko od konca vojny za dvadsat rokov predbehlo CSSR a teraz je tak daleko ze sa k nemu nepriblizime ani za 100 rokov,to je podstata a preto sa nemozno cudovat ze ludia odchadzaju za lepsim.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

To je taky argument, ze dovidenia. Ako ked ti niekto ponukne dobrovolne zuvacku a o mesiac caka, ze mu ponuknes nieco dobrovolne tiez. Nech caka. V zahranici si za studium cvakaju a nevadi to nikomu lebo z platu studentske pozicky splatia raz dva a mozu zacat zit dostojne.
slay
Addict
Addict

No, a za chvíľku možno aj pochopíte, prečo je "bezplatnosť" do istej miery riadna blbosť. A po čase možno aj to prečo Fico naháňa ľudí do prvého piliera, prečo rastú odvody a dane.. atď. atď.
gogo956
Redeemer
Redeemer

v zaujme zachovania objektivity moze niekto poukazat napr na to, ze aj ine krajiny Europy maju vysoku nezamestnanost a celkovo problematicku socialnu situaciu. Nezamestnanost v Spanielsku je cca 25percent, pri mladych do 24rokov veku dosahuje 50percent. Podobne udaje vykazuje aj Grecko, Portugalsko a juzna cast Talianska.
Lenze!
Je tu znacny rozdiel medzi v tom, ze tieto staty /az na Grecko/ maju este aj dnes velmi stedry socialny system, takze mladi ludia ktori nemusia este zivit rodinu sa dvakrat nehrnu do prace pokial nie je uplne podla ich / castokrat skreslenych/ predstav. O tamojsej "juzanskej" mentalite a pracovnych stereotypoch ani nehovoriac. Situacia tohto statu je ovela horsia ako to na prvy pohlad vyzera- len tolko, a blizka buducnost nevyzera o moc lepsie.
slay
Addict
Addict

Južná európa je obyčajný socík na dlh. Nič viac. Kríza im len prospeje. Štedrý sociálny systém je vyslovene protiklad k efektívnemu štátnemu aparátu. A pokiaľ sa nezačne v Európe raziť "LIGHT" verzia štátnej moci, ale bude sa tlačiť na "MEGA" štát, tak nikdy nebudeme schopní konkurovať rastúcej číne, indii, usa, atď atď. A je to škoda, lebo Eu má dobrý potenciál. Dnes ho ničíme v mene solidarity a socializmu. Fico to volá Silný Európsky Sociálny Štát.. tu to máme.
gogo956
Redeemer
Redeemer

slay

to presne aj hovorim: este aj staty juznej Europy si mozu skor dovolit stedry socialny system ako my.
Pretoze v takom Spanielsku alebo Grecku nebude nikdy nebude uplne zle, vzdy sa najdu bohaty nemci ochotni si "pustit zilou" , chodit kazde leto na vecne casy. Ale take Slovensko nejake Tatry z biedy velmi nevytrhnu, ked moze ist kazdy do Alp ktore su vecsie aj krajsie a sluzbami niekde uplne inde.

Na druhej strane je potrebne robit socialne skrty zodpovedne a tak, aby na to prilis nedoplatili najslabsie socialne vrstvy.
slay
Addict
Addict

Slovensko zatiaľ nemá čo ponúknuť svetu, bohužiaľ.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

bohuvdaka
slay
Addict
Addict

Hmm teda beriem späť, ženy máme fajn.. no a aj to vo svete patrične dokazujú.. a eu to chce zakázať.. :lol:
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

http://profesia.pravda.sk/zamestnanie/c ... ormatikov/
sanca pre Slovakov,pani

//autoeditácia príspevku (05 Sep 2013, 23:33)
Život v Nemecku alebo ako to v skutočnosti funguje
http://zuzanapavlikova.blog.sme.sk/c/33 ... paign=blog

//autoeditácia príspevku (12 Feb 2014, 17:38)
http://ekonomika.sme.sk/c/7099743/do-lo ... dziny.html
http://ekonomika.sme.sk/diskusie/dpl/21 ... dziny.html
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Dostal som napísať essay na tému

"Which obstacles migrants have to overcome when they want to live and work in Slovakia?"

(think of material, psychological, social/political obstacles)

Nejaké nápady? Essay mám už viacmenej napísanú .. písal som tam hlavne o xenofóbii na slovensku, byrokracií, neochote ľudí na úradov ..

hľadám však skôr niečo čo sa týka konkrétne migrantov na Slovensku ..

(čerpal som hlavne z http://mic.iom.sk/sk/uzitocne/na-stiahn ... migrantoch)
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa: