Ako povedat rodicom ... ?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
jimmy_xp
King
King

Re: Ako povedat rodicom ... ?

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Ja som mal úplne rovnaký problém. Ale v žiadnom prípade sa im nevyhrážaj, neprerušuj kontakty, nič pomstichtivé nerob. V 18-tich som odišiel z domu preč na výšku. Teraz už pracujem, som mimo domova, no aj tak mama nezabudne ak mi volá sa spýtať, či som bol v kostole. Ja sa pousmejem a poviem, že áno, nech je pokoj. A keď som doma počas sviatkov, tak bez problému. Skúšal som už im povedať, že nejdem (a vzhľadom na vek mám na to právo), ale vidím ten ich smútok na tvári, nerozprávajú sa so mnou. Tak tam samozrejme idem, ale namiesto kostola si dohodnem stretko so známimi, poprípade si len tak spravím nedeľnú zdravotnú prechádzku (poprdele vecička po sobote večer ;) ). Ty proste jednoducho povedz, že tam ideš, ale už máš vek na to, aby si nestal pri nich. No a pri dverách sa pekne otočíš a ideš si po svojom. Pobyt na čestvom vzduchu ti len prospeje ;)
Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Steju »

Mne sa len zdá byť smutné, že keby sa jednalo o prípad "Mám 17, rodičia veria v Santa Clausa, chodia do chrámu, ktorý je mu zasvätený a nútia tam chodiť aj mňa, keď vzdorujem sú agresívni a silno mi to vyčítajú, ale keď mrhám svojim krátkým životom dodržiavaním Santových tradící a trávením času v jeho chráme tak sú spokojní" tak by to každý považoval za smiešne a absurdné, ale keď sa jedná o ježiška tak je to zrazu tolerovateľné a najlepšie riešenie je "ísť s prúdom", inak povedané nechať si to od nich slepo diktovať. Prečo ten dvojitý meter? :nono: Prípadne nemusíme chodiť ani tak "ďaleko" k Santa Clausovi ale povedzme že by rodičia boli scientológovia, ortodoxní moslimovia... radili by ste stále rovnako?
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ale to sa nedá tak ľahko porovnať. Chodenie do kostola je určite menej "nevinné", ako si začať so sektou, nemyslíš?
bladeboy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa bladeboy »

Inac ja som to mal doma podobne co sa tyka toho kostola. Kazdu nedelu som tam musel chodit, od malicka, niekedy v 13-14 som sa tomu zacal vyhybat, stale som sa vyhovaral ze pojdem vecer sam, a potom sme sa niekde flakali s kamaratmi a podobne. Postupom casu prisli na to ze to nema vyznam ma do toho nutit a nechali to tak +pomohlo tomu aj to ze som siel na intrak na SŠ. No smutne je ze som kvoli tomu nemal rad nedele ked som bol maly.. ked mi niekto spomenul nedelu tak sa mi automaticky vybavilo ze budem musiet ist do kostola a ten odpor k tomu...
Myslim ze taketo rozhodnutia by sa mali robit v dospelosti a nie byt k tomu nuteny od malicka.
Teraz ked chodim do kostola tak max len cez velke sviatky, kvoli rodicom, aby boli spokojny. No inac by som tam ani nevkrocil.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Aj ja mám nezhody s rodičmi, ale nevedel by som zavolať na nich políciu, či sociálku ako tu niektorí radia. Ja si myslím, že Mani má rád svojich rodičov, len mu práve prekáža to ich nútenie k viere.

BTW, zaujímavé, že ja som nikdy nebol vedený k viere a takisto nepoznám z môjho okolia doslova žiadneho mladého, čo chodí do kostola každú nedeľu, dokonca vôbec (myslím tým 14-22 ročných). Nechcem robiť žiadne štatistiky, ale zdá sa mi, že na východe Slovenska viera hrá oveľa väčšiu rolu ako tu na západe. Opravte ma ak sa mýlim.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

pinco napísal:Ale to sa nedá tak ľahko porovnať. Chodenie do kostola je určite menej "nevinné", ako si začať so sektou, nemyslíš?
Nie je. Je to rovnako nebezpečné a závadné. Porušené je ústavné právo náboženskej slobody. Či domáhať sa svojích práv je vzdor akože. :D
Gratulujem všetkým super rodičom, ktorí si vychovajú diablikov ktorí ich potom odmietnu, prajem príjemnú starobu.
Prílohy
Nadmerne starostliví rodičia vychovávajú najlepších klamárov.
Nadmerne starostliví rodičia vychovávajú najlepších klamárov.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

pinco napísal:Ale to sa nedá tak ľahko porovnať. Chodenie do kostola je určite menej "nevinné", ako si začať so sektou, nemyslíš?
Dalo by sa polemizovať, že kresťanstvo je len nezvyčajne početná sekta (inak povedané, kedy sa zo sekty stáva náboženstvo? Keď naverbuje dosť ovečiek?) Ale nemyslel som na nejaké nebezpečné sekty, iba tie absurdné. A tu nehovoríme len o chodení do kostola, ale aj iných rituáloch... prijímanie tela pána, pomazávanie čela olejom, modlenie sa a všetko to ďalšie, pre nekresťana to musí byť úplne smiešne, absolvovať tieto veci. Ale nie je. Berie sa to ako úplne normálna vec. Ale keby som si zajtra vymyslel náboženstvo, kde by som ovečkám pri obrade strihal vlasy, dával ich skákať cez švihadlo alebo kreslil penis na chrbát, tak budem za úplného debila. To som tým chcel povedať, tento dvojitý meter :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Tak to máš pravdu. Tým chodením do kostola, ako menej nevinné, som myslel len chodenie do kostola. Teda sadnem, popočúvam, idem preč. Vlastne ja ani neviem, čo sa v takom kostole robí. No keby prišlo na nejaké pomazávanie čela, tak by som asi začal trochu viac krivo pozerať na farára a nepáčilo by sa mi to a asi ani jemu.

Pokiaľ však musí absolvovať len takéto chodenie do kostola bez akýchkoľvek obradov, tak by som to na jeho mieste pretrpel. Musí to teda pretrpieť, pokiaľ si nechce pohnevať rodičov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

pinco - lenze on to nema take jednoduche
Mani napísal:...momentalne to je tak ze musim ist aj na krizove cesty kedze je post....
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Hotwire: celkom krute nie ? u mna boli vztahy o 180 otocene behom pol roka ako som sa odstahoval v 18tich..
Rodinu by som neodopieral kontakt, toboz nie vnucence..
mahony222
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa mahony222 »

Udávať rodičov to je teda rada....Hlavne si tých rodičov nepohnevaj.Lebo aj keď pojdeš na školu niekto ju platiť musí nehovorím o jedle...veciach a iných potrebách.Skús si s nimi ešte sadnúť a pokecať.
Alebo možno by im dohovoril farár :D ak mu to vysvetlíš :D za pokus nič nedáš a ak nič iné tak len pretrpieť.
bladeboy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa bladeboy »

farar im bude dohovarat aby syn nemusel nechodit do kostola.. :D seems legit
mahony222
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa mahony222 »

Keby mu vysvetlí ,že nieje veriaci :D snáť by mu aj zakázal
Mani
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Mani »

Hensym napísal:Mani: Tuším ti to tu už niekto písal (možno aj ja, neviem, je to stará téma). Rodičia sú poklad a treba si ich vážiť. Neznášam, keď sa niekto správa k rodičom drzo bezdôvodne, ale tvoji rodičia sú chorí pošahanci. Prosím, fakt sa neuraz, viem, že nadávať na rodinu by sa nemalo, ale toto je môj názor na nich. Ukáž im už konečne túto tému, stoj si za svojim, chodievaj von (preboha, v 17-ich do ôsmej? To som fakt ešte nevidel), a ak ti budú robiť problémy, prespávaj u kamarátov, nepýtaj sa, odíď bez opýtania. Ale najlepšie čo môžeš spraviť je, že prinesieš domov niekoho dostatočne starého, ideálne z rodiny, kto im to vyhovorí. Ak im ukážeš túto tému, kde sú poväčšine dospelí ľudia, tak sa možno spamätajú, ale pochybujem, lebo očividne sú zaslepení ako nikto. Ak by mi v 18-ke takto brali "slobodu", aj napriek tomu, že so mnou nie sú žiadne problémy a som slušný (usudzujem podľa tvojho písania), tak by som naozaj zvažoval riešiť to políciou. Určite to po stránke veci nepomôže, to aspoň to nakopne priamo ich.

Fakt mi je ťa ľúto, že toto musíš prežívať. Mal som kamaráta zo silno kresťanskej rodiny, ale on mal oproti tebe lážo plážo.

PS: Rodičia sa asi nezmenia, s tým sa treba zmieriť. Skôr maj motiváciu, že budeš vychovávať svoje deti ako človek, a nie ako zaslepenec, a tvoji rodičia/ich starkovci z toho budú mať pekné nervy. A to bude pekná pomsta za skazené detstvo. Ideálne, ak ich z princípu aspoň na oko vychováš ako neveriacich. :lol:

Ja som z kresťanskej rodiny (zdravo kresťanskej), mám krst, 1. sv. prijímanie, a brat má aj birmovku (ja nie), ale od cca 14 rokov nám v tomto rodičia nechávajú voľnú ruku. Ja som nechcel birmovku, nemal som. Brat chcel, mal. Obaja s bratom máme svoj názor na cirkev (nie vieru), a rodičia to rešpektujú (dokonca s časti súhlasia). Keby som začal uznávať Budhu, kľudne aj v 17, nemali by s tým problém.
Neboj, neurazim sa :D, ja si uvedomujem akych mam rodicov presne. Nechcem aby to ludia tu teraz chapali ze ma nemaju radi a robi mi len zle veci narokom. To urcite nie. Ja vidim ze ma maju strasne radi a chcu mi len to najlepsie podla nich, no pre mna to nieje najlepsie. Staraju sa o mna ako sa patri, nerozmaznavaju ma ako zazobanca a pod. ale proste ked pride otazka viery tak uz je to hrozne, obidvom rodicom zrazu uplne prepne. To iste je ze mama ma o mna strasny strach a z toho vyplyva to ze ma nechce nechat vonku dlhsie.

Vidim to tak ze s tou vierou, to vydrzim do 18tky, neviem ci mi stoji za to to, ze by som mal byt cele dni s rodicmi v takom spore ze by s nimi nebolo slova. Momentalne si to nemozem dovolit kedze este zijem u nich a som na nich odkazany a tak ci tak by ma strasne mrzelo ze som s nimi v stave ze sme totalne pohadaní. Skusim dotiahnut nevlastneho brata, alebo bratranca aby mame skusil dohovorit aspon co sa tyka chodenia von ze nemam 12 rokov a nemusi sa bat ma nechat von do desiatej. Keby som spravil to ze pridem domov na mol opity/ zfajceny tak nepoviem, ale v zivote som taky domov neprisiel takze neviem kde je problem. Tak ci tak dakujem za super odozvu a rady.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...chránia ťa pred nebezpečenstvom...ale aj pred skúsenosťami...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Vychadzky do 8 este prezijes, ale to chodenie do kostola je fakt o drzku. Mozes argumentovat tym, ze ist do kostola a modlit sa tam by bolo od neveriaceho ruhanie.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Chlap(c)i, vaša snaha poradiť je síce krásna, ale zjavne ste s takýmito ľuďmi nemali osobne tú česť. Dodnes si pamätám na asi 12 rokov starý zážitok, keď som sa cez okienko na pivnici chodil rozprávať so zavretým bratrancom. Trávil tam deň, lebo odmietol ísť do kostola. Zhruba 5 rokov dozadu jeho staršieho brata vykopli z domu (predovšetkým) kvôli ateizmu. Ostatní, hoci na vieru nadávajú kde môžu, poctivo chodia do kostola, keďže sa im z domu nechce.

Tu ti nepomôže prosenie, ani plač a logické argumenty ti dokonca uškodia (veď keby veriaci ľudia uznávali logiku, neboli by veriaci). Jednoducho povedz, že nikam nejdeš a neustúp, kým nebudeš stáť s batohom vecí pred domom, alebo ťa nebudú zväzovať pred vykonaním exorcizmu. Tu pomôže jedine hrubá sila, no.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ako tu niekto písal - úrady a polícia sú možno hrubý krok - ale ak niekto niekoho drží bezdôvodne v pivnici, tak tá polícia je na mieste. Veď to sú neľudské podmienky. Takýto psychopati bývajú v správach.
Aký starý bol ten jeho starší brat?

Takýto je**utí ľudia by si nemali robiť deti. A to som veriaci.

K tomu vyhodeniu detí z domu - tuším je to nezákonné - opravte ma, ak sa mýlim.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Vieš, ono to nebolo také ľahké. Bývajú na dedine, takže aj keby som s tým chcel niečo robiť (čo som ako 7 ročné decko nemohol), tak by mi nikto neveril/nepodporil by ma v tom. No a druhého bratranca vykopli tesne po osemnástke, takže tam zákon tiež nezmôže nič.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

iba v pripade, ak nestudoval
kym studuje, je jedno ci SS alebo VS, rodicia za onho musia postarat
Napísať odpoveď