Databazy

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
p4to
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Databazy

Príspevok od používateľa p4to »

Zdravim,
ako by ste navrhli, keby mate entiti osobne auto a nakladne auto a entitu parkovisko na ktorom mozu parkovat aj osobne aj nakladne auta??
ak by som ukladal idcka oboch typov aut do entity parkovislo ako by som potom zistil z ktorej to patri??
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Databazy

Príspevok od používateľa audiotrack »

Tak, ze auta budu jedna tabulka, a nemozu teda mat dve auta rovnake id
p4to
Expert
Expert

problem je v tom ze tabulky osobne auta a nakladne auta musis pouzit, napr. osobne auta maju spz a nakladne id ... dalo by sa to nieako spojit ??
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Jasne ze ich pouzijes, to nevylucuje ale existenciu tabulky auta. V tabulke osobne-auta bude id auta a atributy specificke pre osobne auta. V tabulke nakladne-auta bude id auta a atributy specificke pre nakladne. A v tabulke auta bude id a spolocne parametre pre vseobecne auto /spz, znacka, typ, rok vyroby.../. Osobne aj nakladne auto je potomok auta, taka hierarchia funguje aj v realnom svete. Inak by si mal duplicitne udaje a nemal by si tu db normalizovanu
p4to
Expert
Expert

ok takze spz bude len pre vseobecne auta potom ked by si chcel vyhladat nieco specialne co ma len potomok, podla spz tak by si hladal aj v osobnych aj nakladnych, lenze id v osobnych je nezavisla od id v nakladnych, takze by si vyhodilo dve

napr. zadas podla spz 123aa a ako zistis ci je to osobne alebo nakladne??
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Po prve, ja som v tych vzorovych atributoch vseobecneho auta zamerne uviedol aj typ /nejaka hodnota co ti urci ci osobne alebo nakladne/ aby si vedel co za auto to je. Po druhe, id v osobnych a nakladnych nie je nezavisle na sebe. Su to cudzie kluce k tabulke vseobecnych aut. Takze v nakladnych a osobnych nebudu auta s rovnakym id, lebo tie id-cka ukazuju na zaznam v tabulke vseobecnych
p4to
Expert
Expert

audiotrack napísal:Po prve, ja som v tych vzorovych atributoch vseobecneho auta zamerne uviedol aj typ /nejaka hodnota co ti urci ci osobne alebo nakladne/ aby si vedel co za auto to je.
Diki moc toto som potreboval
:)

//autoeditácia príspevku (19 Mar 2014, 21:37)
vsak ale to budes musiet pouzit podmienku
Napísať odpoveď