Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa gogo956 »

Rad by som sa teraz obratil na ludi ktori zastavaju v tejto diskusii ateisticke stanovisko /vratane mna/.
Myslim ze by sme sa mali vyvarovat snahy o dalsiu hlbsiu konfrontaciu s veriacimi ktori zastavaju opacne stanovisko. Zjavne totiz nereaguju na protiargumenty a cela ich viera stoji iba na presvedceniach ktore sa nedaju logicky odovodnit. Takyto postoj naznacuje, ze moze ist o urcitu formu dusevnej poruchy a nemyslim to vobec ironicky. Priroda nadelila svojim tvorom rozny stupen inteligencie
a my ako /ludia/ jej najvyssi vyvojovy stupen by sme mali mat pochopenie pre vsetky jej prejavy. Dusevne poruchy su rovnako chorobou ako napr. fyzicke postihnutia a iba velmi primitivny clovek by sa takto chorym ludom smial alebo ich ponizoval-zasluhuju si nasu uctu rovnako ako ktokolvek iny. :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nekaz zábavu. Ja zbožňujem tento topic. :oops:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Presne toto ma napadlo po tom ako som dnes cital poslednych 10 stranok. Mozno je to naozaj nejaka bezna forma lahkej dusevnej choroby.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

gogo956 napísal:Rad by som sa teraz obratil na ludi ktori zastavaju v tejto diskusii ateisticke stanovisko /vratane mna/.
Myslim ze by sme sa mali vyvarovat snahy o dalsiu hlbsiu konfrontaciu s veriacimi ktori zastavaju opacne stanovisko. Zjavne totiz nereaguju na protiargumenty a cela ich viera stoji iba na presvedceniach ktore sa nedaju logicky odovodnit. Takyto postoj naznacuje, ze moze ist o urcitu formu dusevnej poruchy a nemyslim to vobec ironicky. Priroda nadelila svojim tvorom rozny stupen inteligencie
a my ako /ludia/ jej najvyssi vyvojovy stupen by sme mali mat pochopenie pre vsetky jej prejavy. Dusevne poruchy su rovnako chorobou ako napr. fyzicke postihnutia a iba velmi primitivny clovek by sa takto chorym ludom smial alebo ich ponizoval-zasluhuju si nasu uctu rovnako ako ktokolvek iny. :)
Ja som v tejto téme vyčerpal. Kedysi som venoval veľmi veľa času (mám tu cez 1000 príspevkov) týmito debatami, čítal som knihy na túto tematiku, x článkov, stanovísk, hodnotení a pod. Nič z toho neľutujem, ale čo sa týka tých samotných diskusií po internete, tie mi dali len veľmi málo (česť tým nedogmatickým veriacim, kde bola možný diskusia).

Teraz po dlhšej dobe táto téma zase ožila, ale už ma to nebaví ani poriadne čítať, nieto ešte sa aktívne zapájať. Hlavne títo fanatickí bigotní fundamentalisti sú dosť unavujúci, nemá to proste žiadny zmysel. :)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Téma ožila hlavne preto že nám tu Seth poslal na forum Jožka Kovala. :) :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

U veriacich ide o postoj ktory sa neda ovplyvnit logickymi argumentami. Vecsinou nie je u nich vidiet ziaden myslienkovy progres,vyvoj,zmenu v nazoroch v ramci nejakeho aj dlheho casoveho horizontu. Pokial clovek v comkolvek zastava nazor iba preto ze ma pocit ze je "spravny" a zaroven nie je ochotny ho podrobit logickym skuskam, tak uz to o niecom svedci. Takymto ludom je mozne podavat argumenty aj desat stran a nakoniec je aj tak vidno ze neprijali nic nove,stale su na zaciatku a opakuju dokola to iste.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

vladenko007 napísal:Téma ožila hlavne preto že nám tu Seth poslal na forum Jožka Kovala. :) :)
Seth bol egyptský boh, Jožka Kovala sem poslal ten kresťanský Boh :D Aby nám otvoril myseľ a zachránil naše duše.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

gogo956 napísal:Takyto postoj naznacuje, ze moze ist o urcitu formu dusevnej poruchy a nemyslim to vobec ironicky. Priroda nadelila svojim tvorom rozny stupen inteligencie
Presne toto som sa už napr. strapateho pýtal, bez odpovede, ale možno si iba nečíta karmu :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Steju
roznych druhov dusevnych chorob resp. poruch existuje velke mnozstvo. Je kopec ludi ktori maju nejaku nenapadnu poruchu a pritom normalne v ramci spolocnosti medzi nami funguju a odhalit to vie iba psychiater. Dotycny ale sam na sebe vecsinou nepozoruje nic zvlastne,lebo sam seba objektivne zdiagnostikovat samozrejme nedokaze,na to je potrebna druha strana. :)
Napr. som sledoval ze ako zareaguju na argumenty ktore boli niecim podlozene.Cakal som ze sa budu snazit branit nejakym pseudoargumentom,niecim aspon kvazi logickym.Nic ale take som si nevsimol,stale dokola pisali iba to iste,vidno na tom ze tam neprichadza k aktivnemu premyslaniu,len sa stale opakuju určité prijaté myšlienkové schémy a myšl.vzorce z minulosti. /aprpo dost podobne dopadne aj vecsina z nas na svoje stare kolena/
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Vidím že ste a úlohy ohovárania chopili dobre z vašich komentárov je mi smiešno a smutno v jednom ale už tu nebudem nič vysvetľovať lebo vy si myslíte že sme blázni a to je zbytočné potom s vami hovoriť. Nezabudnite napísať že je to môj neviem aký príchod..
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

5.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

gogo, neviem, čo si očakával od diskusie s veriacimi. Takto vyzerá diskusia s nimi aj na tej najodbornejšiej úrovni.

Neviem, či to tu niekto dával ale výborná bola debata Bill Nye a Ken Ham. Tam tiež bolo pekne vidieť, ktorá strana je schopná akých argumentov resp. či vôbec nejakých.
Odporúčam tým, ktorý majú trochu voľného času a znalosť angličtiny.
Steju
King
King

94jakub: Ja som to pozeral ešte čerstvé, ale nemal som sily dopozerať to do konca. Jednak je tento typ diskusie podľa mňa zlý, a priamo nahráva tým, ktorí majú horšie argumenty, druhak Ken Ham používal úplne nezmysly a nezdalo sa, že by s tým chcel prestať, a ťahal za kratší koniec. A to Bill Nye nie je žiadny skúsený diskutér, práve naopak (napriek tomu mu to išlo fajn), keby tam bol taký Matt Dillahunty tak by to bolo ešte oveľa výraznejšie.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Tiež som to videl ešte keď to vyšlo. Zlé to bolo v tom, že tam ako oponenta pozvali kreacionsístu(v USA má však táto myšlienka dosť silnú podporu). To bol úplný bullshit a Ken Ham ani sám nevedel o čom hovorí.
Na druhú stranu Bill Nye bol podľa mňa lepší ako keby tam bol nejaký "propagátor" ateizmu. Skôr ako na vyvracanie tvrdení o Bohu a stvorení sa viac zameral na tú vedeckú časť a vedecké, logické uvažovanie, čo je podľa mňa tou najlepšou cestou ako bežným ľuďom ukázať logický spôsob uvažovania. Plus tomu pridával fakt, že Bill Nye je oveľa viac známy verejnosti.
Steju
King
King

A koho tam mali pozvať, keď nie kreacionistu? :) Veď debata bola o tom, či má kreacionizmus v dnešnom svete ešte miesto (alebo niečo v tom zmysle). A niektorí propagátori ateizmu majú aj celkom slušné poznatky o vede, resp. väčšie ako drvivá väčšina oponentov, takže to nie je problém (napr ten, ktorého som spomínal). Ale jasné, bolo to niečo iné, nebolo to zlé, veľmi som mu predtým neveril, ale nakoniec som bol celkom milo prekvapený (Nye-om)
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Jáj, človek tu chvíľu nieje a... Jožko, sám seba považujem za veľmi šťastného človeka a tom som ešte ani zďaleka nedosiahol čo i len desatinu mojich cieľov. Ak sa mi do konca života podarí aspoň polovica z nich, budem môcť povedať, že som žil dokonalý život. Je mi ľúto ľudí, ktorí musia "nájsť Boha" kvôli šťastiu.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Unkown napísal:Jáj, človek tu chvíľu nieje a... Jožko, sám seba považujem za veľmi šťastného človeka a tom som ešte ani zďaleka nedosiahol čo i len desatinu mojich cieľov. Ak sa mi do konca života podarí aspoň polovica z nich, budem môcť povedať, že som žil dokonalý život. Je mi ľúto ľudí, ktorí musia "nájsť Boha" kvôli šťastiu.
Podla mna ich netreba lutovat, ved ked sa clovek rozhodne, ze jeho viera ho robi stastnym, a to ze ma nejakeho boha mu pomaa lepsie zvladat zivotne problemy, tak preco nie ? Taky clovek moze byt stastnejsi a zit "lepsi" zivot ako ty. Tak isto ked sa clovek rozhodne zit v ignorancii moze byt stastnejsi. Problem je ze obcas si veriaci neuvedomuju, ze ich viera je ich osobna zalezitost a fakt, ze im to sposobuje radost, neznamena, ze rovnaka viera je vhodna pre kazdeho a uz vobec to neznamena ze je to pravda. Toto robia casto ludia vo vela oblastiach. Napriklad sa staci zacat rozpravat s ludmi o spravnej zrdavej strave (alebo o cviceni, autach, obleceni ...) a najdeme tu velmi podobne vzory spravania. Je zaujimave ze veriaci ludia ktori sa takto spravaju su akosi ovela "hlucnejsi" ako v tych ostatnych pripadoch.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Asi to bude tym, ze krestanska cirkev dlhe roky ovladala cely svet a stavia sa do pozicie, ze ludom stale diktuje co je spravne a co nespravne a ocakava, ze vsetci ju budu tupo nasledovat ako pred par storociami, kde nepohodlnych odporcov upalovali.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Vy ste naozaj strašní neodsudzujem vás ale je mi z vás zle nečudujem sa že je tak vo svete keď sú všetci ako vy.
Napísať odpoveď