Očkovanie proti tetanu

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
tomas147
Star
Star

Očkovanie proti tetanu

Príspevok od používateľa tomas147 »

Zdravím, dnes ma pri preventívnej prehliadke lekár prekvapil keď mi povedal že tohto roku sa musím dať zaočkovať proti tetanu (že vraj sa musím očkovať každých 12 rokov, teraz mám 22), ja som mu nato povedal že o očkovanie záujem nemám a tak mi nato povedal že je to povinné od zákona atď., nakoniec to skončilo tak že som mu povedal že sa teraz ponáhľam a vyriešime to neskôr, je to pravda? môžem byť pri odmietnutí tohto očkovania pokutovaný ako matky ktoré odmietnu očkovať svoje novorodeniatka? na nete som vygooglil iba niečo o tom že je to povinné iba pri vycestovaní do zahraničia čo v pláne momentálne nemám, vie o tom niekto niečo viac? lebo sa mi nechce veriť že by som mal byť nútený do niečoho takéhoto. Dík
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Očkovanie proti tetanu

Príspevok od používateľa audiotrack »

§ 6
Povinné pravidelné očkovanie osôb, ktoré dosiahli určený vek

(1) Očkovanie detí proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, prenosnej detskej obrne, vírusovému zápalu pečene typu B, invazívnym hemofilovým nákazám, pneumokokovým invazívnym ochoreniam sa vykonáva najskôr prvý deň desiateho týždňa života dieťaťa.

(2) Očkovanie detí proti osýpkam, mumpsu a ružienke sa vykonáva od 15. mesiaca života dieťaťa.

(3) Preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa vykonáva každých 15 rokov.
takže každých 15 rokov, nie 12. Ale povinné to je. Aké sankcie ti za to hrozia sa mi nechce hľadať, ale určite nestojí za to sa s ním hádať. Narobíš problémy iba sebe, nie jemu. Na 22 rokov by si mohol mať už viac rozumu, a nie robiť cecky kvoli jednej injekcii :)
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-585

//autoeditácia príspevku (26 Mar 2014, 15:56)
V prípade odmietnutia očkovania sú na konanie o priestupku a uložení pokuty príslušní prvostupňový Regionálny úrad verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“) podľa § 6 ods. 3 písm. j) zákona č. 355/2007 Z.z. a súčasne aj Úrad verejného zdravotníctva (ďalej len „ÚVZ“) podľa § 5 ods. 4 písm. v) zákona č. 355/2007 Z.z..

Keď sa RÚVZ dozvie skutočnosť, že ste odmietli povinné očkovanie, začne proti vám konanie o priestupku na úseku zdravotníctva podľa § 56 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane a rozvoji verejného zdravia. Svojím konaním ste totiž nesplnili povinnosť ustanovenú alebo uloženú na predchádzanie vzniku a šírenia infekčných ochorení. Za to možno uložiť pokutu až do súhrnnej výšky 331 eur.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

331€ ho bude stáť nezaočkovanie, mám pravdu ? To by nemusela byť pre niektorých jedincov zlá cena.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

neviem či ti len tak dovolia sa nezaočkovať preto, že si zaplatil pokutu. Zrejme ti dajú aj výzvu aby si sa zaočkoval. A ak budeš zase ignorovať, tak zrejme znova pokuta
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Prečo vlastne tak radikálne odmietaš očkovanie? Ja som v zásade proti všetkým farmaceutikám, ktoré niesu vyložene nevyhnutné, ale robiť vedu z očkovania proti tetanu by ma teda nenapadlo.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja nie som proti, ja som len zvedavý. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

myslím že tá otázka nepatrila tebe, ale autorovi témy
tomas147
Star
Star

len nevidím dôvod prečo do zdravého tela zbytočne pridávať chémiu, a hlavne ma zaskočilo že ma štát núti do niečoho takého, myslím si že by to malo závisieť na mne samom, okrem toho som sa pýtal nato rodičov a oni nemuseli podstúpiť nič podobné..
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

A co ak je to telo zdrave prave preto, ze ho pred 15 rokmi zaockovali ?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak ale hypoteticky, ako dlho by sa tomu dalo vyhýbať ? Či donútili by ho silou ? Ako to je ?
tomas147
Star
Star

matki napísal:A co ak je to telo zdrave prave preto, ze ho pred 15 rokmi zaockovali ?
a čo ak ti poviem že poznám asi desať prípadov ľudi ktorý čistou náhodou po očkovaní začali mať zdravotné problémy?
matki
Light Professional
Light Professional

No schvalne, ake ?
tomas147
Star
Star

nepovedal som že poznám len som tým chcel poukázať že to "čo ak" by som tiež mohol používať pred každou vetou..
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

http://www.lovcisarlatanov.sk/tag/ockovanie/ vysoko odporucam cely web prestudovat
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Osobne verím, že môj doktor mi nedá nič, čo nieje nevyhnutné. Minule som za ním prišiel s angínou a na rovinu mi povedal, že on nerád predpisuje zbytočné chemikálie, že to mám skúsiť šalviovým kloktadlom, zázvorom a chrenom. Poučil ma koľko čoho a v akej forme mám spotrebovať a že ak to nezaberie, tak mi tie antibiotiká dá. Do týždňa som bol fit. Aj kvôli tomu jeho úsudku verím a myslím si, že ak by niektoré očkovania neboli naozaj (nemyslím len podľa zákona) potrebné, tak by nemal problém ich nepodať. Jednoducho doktor s ľudským prístupom, ktorý nemá problém obetovať 10 minút naviac na zbežné vysvetlenie mojej choroby a poučenie o netradičnej liečbe, namiesto toho, aby ma s receptom poslal zničiť si pečeň, si podľa mňa dôveru zaslúži.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

tomas147 napísal:len nevidím dôvod prečo do zdravého tela zbytočne pridávať chémiu, a hlavne ma zaskočilo že ma štát núti do niečoho takého
Štat ta nuti lebo ked sa nakazis nejakou chorobou proti ktorej nie si zaockovany tak potom budes od toho zleho, statu pytat drahe lieky na liecbu. Tak preto ta stat nuti. Plus niektore choroby proti ktorym si ockovany su bud vysoko infekcne alebo maju trvale nasledky. Obrnu, cierny kasel ci zaskrt by si asi dostat nechcel, vsak? A vidis, bol si proti neim ockovany povinne.
Po dalsie, zdrave telo ti proti tetanu nijako nepomoze, nakazit sa mozes velmi rychlo, staci sa len porezat. Len mala ranka. A nakazit sa mozes zakazdym, resp. ochories zakazdym ked sa ti do tela dostane bakteria, telo si protilatky nevytvara. A ver tomu ze vzhladom na prejavy choroby by si uz taky hrdina ako si teraz nebol. Navyse tetanus sa tazsie diagnostikuje, podoba sa na x inych chorob a preto ta kludne mozu liecit na nieco ine. A tetanus sa ti bude pekne krasne zhorsovat.

Pokial sa ti stane nejaky uraz a v nemocnici nebudu vediet ci si alebo nie si ockovany, tu injekciu t daju tak ci tak. Resp. aj ked si ockovany bol, tu injekciu ti pichnut mozu aj tak.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Andi_Cibula napísal:Tak ale hypoteticky, ako dlho by sa tomu dalo vyhýbať ? Či donútili by ho silou ? Ako to je ?
každú pokutu si povinný zaplatiť. Ak ju nezaplatíš v nejakej lehote, začnú ti chodiť upomienky a rásť penále. A keď stále nebudeš platiť, budú to vymáhať súdnou cestou, to znamená že ti exekútor siahne na majetok takže sa ťa vlastne nebudú viac pýtať a zoberú si to zrážkou z výplaty
a čo sa týka samotnej injekcie, samozrejme ti nevtrne cez okno do izby swat a nezaočkuje ťa nasilu. Čiže teoreticky ak si dostatočne bohatý, tak sa tomu vieš vyhýbať celý život a platiť pokuty. Ale za tú chorobu ako spomínal ryan a za tie stovky až tisíce eur to istotne nestojí nikomu, veď je to iba malé pichnutie a záležitosť na 3 minútky.
matki
Light Professional
Light Professional

Teraz je neockovanie velmi popularne. Co viem, tak rodicia deti proste zaplatia jednorazovo pokutu a maju pokoj. A nie vzdy sa dava v plnej vyske ta pokuta, na fcb som nedavno cital, ze znamy zaplatit 33 eur a bolo.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nechcem byť sviňa, ale bodaj by sa nakazili :) Potom zaplatia ďalších 200 na liekoch, lebo im to poisťovňa odmietne preplatiť keďže sa nedali zaočkovať
matki
Light Professional
Light Professional

Suhlasim. Problem je, ze rodicia hraju tuto hru, ale v stavke je dieta. A tam sa neda povedat, bodaj by sa to dieta nakazilo, dobre mu tak.
Napísať odpoveď