Peniaze a život

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
mahony222
Amateur
Amateur

Re: Peniaze a život

Príspevok od používateľa mahony222 »

Prachy potrebuješ na všetko už len keď chceš vycestovať za robotou do zahraničia a to nie málo.
Dnešná doba je podľa mňa tak nastavená človek musí míňať aj keď nechce.Už aj keď sa chceš niekam pohnúť tak počuješ len to ako toho oklamali,tam sa to stalo tam bolo to zle a možem pokračovať do nekonečna.

Osobne sa tiež chystám do zahraničia len nemám žiadny nápad kam.Ale je to určite lepšie ako ostať tu.
Soviet
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Unkown napísal:Každý by chcel veľký dom a rýchle auto...
Nehadz vsetkych do jedneho vreca. Auto nepotrebujem a stacilo by mi mat niekde mimo civilizacie v prirode malu utulnu chatku, kde si budem dozivat svoj zivot. Bohuzial aj takato mala vec dnes stoji tazke prachy a tonu byrokracie. Ako pises, priority :)

Aj do zahranicia sa da odcestovat stopom bez penazi. Okrem zamorskych destinacii. Tu uz ide o pohodlnost cloveka. Ale na prezitie je dobre mat vo vrecku dake grose, kym si tam pracu najdes.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Mne po úhrade všetkých pravidelných výdavkov (bývam s priateľkou v 1i podnájme, mám auto) ostane plus-mínus 200 eur mesačne, ktoré si odkladám a časť miniem na dovolenku a podobne... Možno si veľa z vás povie, že je to super, ale keď si zoberiete, koľko stojí napr. byt v Bratislave, tak to veľa vôbec nie je. Buď môžem platiť bývanie/zabezpečenie sa pre rodinu, alebo sa venovať koníčkom a cestovať - obe naraz podľa mňa pod 1600-1800 eur mesačne v hrubom nie sú reálne. A to už je plat, ktorý nie je na Slovensku zrovna bežný.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

podla mna sa da v Ba normalne velmi slušne zit od cca 2400€ /brutto/ na pár,bez detí. Z tej sumy clovek v pohode zaplati hypo na vecsi byt v novostavbe,lizing na nove auto,nevyhnutne naklady aj odlozi na nejaku tu dovolenku.Nie je to sice ziaden luxus,ani na velke rozhadzovanie ale pri toroche skromnosti sa urcite da. A ta suma na osobu 1200€ je uplne realne dosiahnutelna pre cloveka s VS s cca 5 a viac rocnou praxou. Neskor ma clovek moznost karierneho rastu na veduce pozicie a tam by sme sa bavili o sumach 2000€ a viac.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Smutne tieto vase posty, vela z vas zije v stereotype, zenie sa len za peniaze, pricom nikdy ich nedozeniete...

Teraz mam pred sebou mesiace kedy budem na roznych pohovoroch, riesit svoju buducnost. Urcite dojde na otazku penazi, na ktoru odpoviem, chcem zarabat tolko aby som si mohol dovolit lepsi standard a nebol nuteny mysliet na peniaze, kedze to nechcem ani ja a ani moj zamestnavatel, lebo ten chce aby som svoju hlavu pouzil len a len na pracu...

Mam stastie ze robim rope a platy su ake su... nemam sa za co hanbit, ba naopak. Koncim piaty rocnik a my narozdiel od pisania prac ktore nikam nikoho neposunu, robime staze vo firmach, cize este nemam ani svoj diplom MSc v ruke a uz mam v cistom prijem cca 2200 mesacne. A dristy ze je tu zivot drahsi :D to si nechajte pre tych co maju plienku uz ked idu na dovolenku...

Osobne mi je luto ludi ako zakladatela temy, ze sa dostali do kolobehu z ktoreho chcu ale nemozu odist, lebo musia platit plno veci a urcite uz aj premeskali dobu na zmenu, lebo nikto vam neda vyssi plat, preto lebo ho chcete a tam kde ste trcali poslednych par rokov sa vam uz nepaci...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Retne tebe sa lahko povie ze je smutne ked sa niekto zenie len za peniazmi, ked mas cisty prijem 2200, hoc vo Francuzsku.

Aj keby tam boli ceny zaradom 2x vyssie nez na SK (co vieme ze nie su), tak stale to je skoro 2x viac slovenskeho priemeru.

Bohuzial situacia je taka, ze ked clovek chce byt na tom tak, ze nechce byt nuteny mysliet na peniaze, tak sa prvych par minimalne rokov, skor desiatok rokov, aj to v tych lepsich pripadoch, proste musi hnat za peniazmi. Tiez nemoze kazdy ist na zapad - zober si sam seba, keby si nemal sestru v Tolouse (ak sa spravne pamatam), bol by si tam?
Retne
Darca
Darca

Mas pravdu mal som stastie, ze som mal niekoho v zahranici a otvorilo mi to oci…
A ked som sem prisiel bol som uplne zavysli tuzbou po peniazoch, preco si myslis ze som pracoval 200h mesacne (popravde clovek v FR prezije aj z pedesiatich) a aj ja sa stale zeniem za peniazmi, lebo este nemam nic… len raz, co ja viem do tych 5 rokov by som bol rad ak by som uz na to nemusel mysliet a mohol sa venovat len svojej rodine a praci…
Co mi pride uplne hlupe od plno mojich byvalych spoluziakov z strednej, niektori uz maju mrg/ing z minuleho roka, dalsi ich dostali az teraz… ale v pondelok da na fb ze mgr meno priezvisko a v utorok , no mozem zacat pisat Cvcko… ako po prve ti ludia z 90% percent studuju nieco co nema ziadnu perspektivu, nikde sa ako odbornik vo svoje domene nezamestna a po druhe no zacne si hladat robotu den po obdrzani diplomu, no kde to sme… boli sme v triede 32 na gymply, traja doktori, dvaja co studuju este v zahranici, skupinka 5 ma diplom ale nepracuje s nim… a ostatok robi no kde ich zobrali po neuspesnom prvom roku na vyske… no fakt co nosia ti ludia na krkoch…
Je blbe ze 5/32 budu raz mozno stastni vo svojej praci, ci uz z financneho hladiska, alebo z pracovneho ostatok bude prezivat… a take nieco ze clovek sa nikde nedostane bez pretlacania, to vobec nie je pravda, staci len silno chciet a obetovat sa niekedy…
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

A ty si niekedy skusal si najst pracu na Slovensku, ci len zase melies z hladu?
Retne
Darca
Darca

t0m4s3 napísal:A ty si niekedy skusal si najst pracu na Slovensku, ci len zase melies z hladu?
Minuly rok som pracoval ako geolog na uranovom prieskume v Kosiciach.

Poslal som ziadost, nasledovne cv+cover letter, pohovor sk/ang... prijali ma...
theBliZZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa theBliZZard »

Takze ak tomu dobre rozumiem, v podstate lutujes vsetkych ludi (obzvlast tych ktorych poznas, s ktorymi si studoval), ktory sa nemaju tak dobre ako ty? Zlaty chalan ...
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Ale v podstate sa chcel len pochvalit :)
Retne
Darca
Darca

Nikoho nelutujem, je mi z nich zle, 98 percent ludi len nadava ako je slovensku zle a nerobia nic preto aby im tam bolo lepsie… byt pohodlnym je byt slovakom, kruta vacsina mladych zije do 25 s rodicmi, kazdy si mysli ze sa na neho usmeje raz stastie a najde si dobru robotu a neviem co vsetko… moj syn dokonci o 19 rokov strednu, pali z domu… aj kebyze byvame v meste kde si nasiel robotu alebo ide na VS doma moze byt v nedelu na obed a to je vsetko, inac sa na zivot sam nepripravi…
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No to chcem vidiet.

btw. mam dobru pracu, zijem s rodicmi. Som looser za to, ze radsej zijem s rodicmi a davam peniaze im nez by som si platil nejaku garsonku? Styri roky som zil sam, viem ake to je, viem co je to varit si, pratat si, zehlit si, viem ake to je pocitat peniaze s tym ze mam 15 eur do vyplaty.

Samozrejme zacat pisat CV po promocii je blbost. zase ty to prehanas v opacnom smere.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Retne napísal:Nikoho nelutujem, je mi z nich zle, 98 percent ludi len nadava ako je slovensku zle a nerobia nic preto aby im tam bolo lepsie… byt pohodlnym je byt slovakom, kruta vacsina mladych zije do 25 s rodicmi, kazdy si mysli ze sa na neho usmeje raz stastie a najde si dobru robotu a neviem co vsetko… moj syn dokonci o 19 rokov strednu, pali z domu… aj kebyze byvame v meste kde si nasiel robotu alebo ide na VS doma moze byt v nedelu na obed a to je vsetko, inac sa na zivot sam nepripravi…
No krasne si ich vsetkych zaskatulkoval, aj tych co sa snazia pracu najst, ale z roznych dovodov ju nenajdu. A ze ich nebude malo. Ale v podstate, nadomnou to uz dobre zhrnuli.
Retne
Darca
Darca

Fabo napísal:No to chcem vidiet.

btw. mam dobru pracu, zijem s rodicmi. Som looser za to, ze radsej zijem s rodicmi a davam peniaze im nez by som si platil nejaku garsonku? Styri roky som zil sam, viem ake to je, viem co je to varit si, pratat si, zehlit si, viem ake to je pocitat peniaze s tym ze mam 15 eur do vyplaty.

Samozrejme zacat pisat CV po promocii je blbost. zase ty to prehanas v opacnom smere.
Viem ze sa mi lahko hovori ked som mal vacsie stipko ako priemerny plat na swk a polku najmu mi platil stat, lebo tak je tu postaveny socialny system. S tym mojim synom som to zase nemyslel tak ze ho poslem bez koruny prec z domu, ak bude studovat urcite mu budem pomahat, respektive mu zaplatim nejaku kvalitnu vysku vo svete, lebo viem ze s takou to bude mat x krat lahsie ako s nejakou najlepsou slovenskou co sa nenachadza ani v 700 najlepsich univerzit na svete…

A ano podla mna si looser co si mysli ze ma dobry job, ak by si ho mal, urcite by si s rodicmi nebyval…To ze si sa v minulosti pokusil o ostamostanenie, je super, len si to v nejakom momente vzdal uspokojil si sa s tym co robis/kolko zarabas a za vidinou “zitia si lepsie=mat viac usetreneho” si sa vratil domov ku rodicom… Am I wrong?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja mam opacnu otazku, som bezcitny ked nechcem zit s rodicmi a radsej budem platit najom cudziemu, len aby som nebyval s nimi ? :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Retne napísal:A ano podla mna si looser co si mysli ze ma dobry job, ak by si ho mal, urcite by si s rodicmi nebyval…To ze si sa v minulosti pokusil o ostamostanenie, je super, len si to v nejakom momente vzdal uspokojil si sa s tym co robis/kolko zarabas a za vidinou “zitia si lepsie=mat viac usetreneho” si sa vratil domov ku rodicom… Am I wrong?
Why yes, you are.

V minulosti som zil sam na univerzite - ako pises, vybral som si univerzitu mimo SK. Zial, z roznych dovodov som ju nedostudoval, ale napriek tomu mam dobry job, ked si zratam rocny prijem z prace a rozne bocne veci kde mam v podstate prijem zo svojho hobby, tak sa na mesiac pohybujem v styroch cifrach, co je si myslim na early twenties a na Kosice vcelku slusny prijem.

A prave preto, ze som zil aj sam nevidim jediny dovod preco by som si mal prenajat nejaku garsonku alebo jednoizbak len preto aby som sa mohol tvarit ze byvam sam. (Wow, super, aku ze z toho mam vyhodu do zivota? Ze ked sa pojdem ozrat, tak o tom rodicia nebudu vediet? Jedina vyhoda o ktorej by sa dalo bavit je dopravna dostupnost, ale a. mam auto, b. ked nechcem brat auto, mam na taxik).
Radsej z tych penazi vratim rodicom to co oni do mna davali dlhe roky. No a hej, setrim si. Ked pride ten bod v mojom zivote, ze bude mat zmysel sa prestahovat (ci uz sa prestahujem za pracou, alebo sa s partnerkou - ktoru momentalne nemam - rozhodneme ze je to spravne riesenie), nebudem musiet kde-tu skrabat napr. na vybavu bytu, ale budem mat proste poruke slusne velku ciastku z ktorej to zaplatim a hotovo.

@Andi_cibula: zalezi od toho aky mas vztah s rodicmi samozrejme :D a ake su podmienky byvania. Samo o sebe v tom nevidim problem, mne to momentalne viac vyhovuje takto. S rodicmi mam dost dobry vztah a dost vela priestoru aby sme si neliezli na nervy.
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

Retne

Je to sice fajn ako pises, a ver mi ze viem ako to chodi na zapade (sam studujem mimo SK/CZ na da sa povedat prestiznej skole)
a ze ten plat si si v skole pekne oddrel a odsedel za knihami a plne si ho zasluzis :) , ale rozhodne som Fabo-vho nazoru, resp. v zivote by som si nedovolil nazvat cloveka looserom zato ze byva s rodicmi. Ja sam som velmi rodinne zalozeny typ, ja chodim uz 7rokov na tyzdnovky/dvoj/troj za vzdelanim, taktiez mama dochadza za pracou nakolko so svojim vzdelanim si nenajde uplatnenie v malom meste a otec detto akurat ze na dlhsiu dobu do zahranicia.
Neviem si predstavit zeby som mal chodit domov len na vianoce, velku noc a rodinne oslavy. Zalezi od priorit, premna je najvyssou prioritou rodina a chcem si ju co najviac uzit, co rovnako ovplyvnuje aj zmyslanie nad buducou vlastnou rodinnou, kde by som chcel taktiez byvat spolocne s rodicmi (co vdaka viacgeneracnemu domu nieje problem, a od zaciatku stavby to bolo aj tak myslene). Tym zas nechcem povedat ze je to v poriadku aby sa 5 clenna mlada rodinka tlacila v jednej izbe u rodicov v panelaku.
A nemozes tak striktne generalizovat, ze co ti mladi ludia nejdu do zahranicia (choroba rodinneho prislusnika, niekto tebe blizky je na teba odkazany atd)
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

Retne napísal:a take nieco ze clovek sa nikde nedostane bez pretlacania, to vobec nie je pravda, staci len silno chciet a obetovat sa niekedy…
To som si aj ja myslel, koncim technicku skolu, popri skole mam myslim v ramci moznosti dost dobru prax a skusenosti, ovladam jazyky. Este vo februari som sa prihlasil do velkej firmy na trainee poziciu, vcera ma zavolali na pohovor, kde vsetko bolo super, ale pozicie ktore by sa mi hodili uz boli rozchytane na predchadzajucich pohovoroch. Hovorim si ako je to mozne, ked som este vo februari, ked prvy krat firma zverejnila inzerat reagoval, a az teraz ma pozvali... A to nehovorim ze 3 z 5tich pozicii ktore mi ponukli boli na strednom slovensku (a ja som z ba aj firma ma centralu v ba).
Proste kto mal tlacenku siel na prve vyberove kola a tam si povyberali co sa im pacilo a nam ostatnym obycajnym daju to co uz nik nechcel... :nono:
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Traktorista, tak to asi nie je firma, v ktorej by som chcel pracovať. Takým spôsobom, akým si to opísal, môžu asi fungovať len štátne správy. Žiadna súkromná firma alebo korporácia by si niečo podobné nemohla dovoliť, lebo im ide v prvom rade o schopnosti, nie o konexie, inak by išla dosť rýchlo "do kytek".

Tipol by som to tak, že tí vybraní ľudia mali výrazne lepšie znalosti ako ich kolegovia a dostali ponuku od tej firmy prednostne, keďže v nich asi vidí vhodných zamestnancov.
Napísať odpoveď