Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa audiotrack »

tak daj nejaké zdroje mimo biblie
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Jozef Koval napísal: Hmm zaujímavé preto že sa snažím šíriť evanjelijum ma označíš za Boha? Ty sa spamätaj rúhaš sa akurát ty ja som nikdy nepovedal že poznám Božiu vôľu a už duplom nie že som jeho hovorca skade ťaháš tie nezmysli? A kde som vás poslal do pekla? Kde som napísal že vás nenávidím? Kde som napísal že som vám príkladom? Ja poznám len pár vecí čo chce Boh a to z biblie tak sa spamätaj a prestaň trepať nezmysli.
To ze si nieco explicitne nepovedan, neznamena, ze to tak neprezentujes. Precitaj si svoje vlastne prispevky. Precitaj si znovu co si napisal o tom ako Bohu dojde trpezlivost. Precitaj si ako kazdeho poucujes o tom ako je slepy, aky je hlupy, zly. Len v predchadzajucom prispevku si vsetko zlo co je na zemi prisudil ludom ako sme my. Toto je teda tvoj prejav "lasky k nepriatelovi" ? Ked sa nad niekoho vyvysujes, pripadne poukazujes ako si lepsi nez ostatni, nemusis na to pouzit explicitne pouzit tie slova. Z velkej casti tvojich sprav je citit povyseneckost a namyslenost na tvoju spravnu vieru. Ako si hrdy na to, ze ty pojdes do neba a my do pekla. audiotrack ti uz napisal ctvoj vlastny citat a mne sa uprimne nechce prehladavat vsetky tvoje prispevky, len aby som ti dokazal tvoju vlastnu povyseneckost. Hovoris ze Boha poznas z biblie, dobre -> tak od teraz vyzadujem aby si kazde tvoje tvrdene o Bohu podlozil biblickym textom. Preco ? Lebo aj o krestanskom Bohu taras nezmysly, vymyslene v tvojej vlastnej hlave len aby ti to pasovalo do diskusie.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

no nechce sa mi konkretne zdroje hladat, tak dam len wiki, historicku existenciu Jezisa snad ziadny seriozny historik ani len nespochybnuje...
http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus#Existence

// However, today virtually all scholars of antiquity agree that Jesus existed and regard events such as his baptism and his crucifixion as historical.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

vlastne to isté sa píše aj na tej wiki:
...referred to Christ and his execution by Pilate...
Nie ježiš, ale christ. A to je chyba v preklade, neznamená to kristus, ale pomazaný (titul). Preto som chcel konkrétny zdroj, a nie niečo ako wikipediu. Chcem konkrétne vidieť kde niekto z tej doby píše o Ježišovi Nazaretskom. Nie o nejakom kristusovi (čo je titul a nie meno) alebo o ježišovi (čo je bežné meno tej doby). A tiež chcem vidieť kde tí historici opisujú jeho zázraky, lebo inak je to obyčajný človek čo možno teda žil, no nie je to ten kresťanský ježiš, boží syn, za akého ho vydávajú.
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

Zeitgeist nie je príliš hodnoverný zdroj http://conspiracies.skepticproject.com/ ... s_like_him

// pre ratzi666 - nikde neobhajujem Bibliu ako dôveryhodný zdroj
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

t0m4s3 napísal:Uz aj moja mama cim je starsia, tak zacina byt viac a viac veriaca. Zacalo to smrtou starej mamy pred rokom. Zacala citat knizky a dostavat znamenia "zhora". Pokracovalo to sestrinym pohovorom do prvej prace, modlila sa za nu a preto tu pracu dostala. Otec bol cez vianoce na operacii, tak dostala uz pred operaciou znamenie, ze vsetko dopadne dobre a dopadlo. Navyse ju v tychto veciach utvrdzuju veci ako, ze jej doktor povie, ze sa im podaril "maly zazrak", ze sa to hoji perfektne atd. Proste sugescia ako vysita, najlepsie cely princip to vystihuje film Cislo 23 Jednoducho, cim je clovek starsi, tak ma viac casu na premyslanie nad roznymi veciami a premysla tak dlho, az zacne nachadzat suvislosti v nahodnych javoch. Ja som "prisny ateista" (pozdravujem sudruha Fica) a preto jej vobec nijak neoponujem, jej to evidentne pomaha a prinasa klud, akorat priatelka to nevie prehltnut, pre nu su to nabozenske kecy.
-u mojej mamy pozorujem uz mnoho rokov to iste. Z mierne nabozensky orientovanej zeny sa stala skoro by som povedal doslova fanatička. Je to sprievodny znak upadku duševnych schopnosti a logickeho usudku ktore prichadzaju zo starnutim. Vekom ludia stracaju zdravy usudok,ludovo povedane "blbnu". Napr ako dnes vecer v spravach ukazovali dedka ktoreho na ulici zastavila dvojica uplne cudzich ludi ze ci im neda peniaze lebo potrebuju do nemocnice. Tak ich zobral domov a dal im len tak 600€ a ked dotycni odisli tak zistil ze mu ukradli aj vsetky uspory vo vyske cca 8000€. Na pohlad posobil ako normalny clovek ktory funguje ako kazdy druhy zdravy, ale v skutocnosti keby ho dali na testy k odbornikovy tak by zistili ze je z hladiska rozumovych schopnosti uplne mimo.
Vekom funkcie mozgu u vecsiny ludi rapidne upadaju. A neodpustim si v tejto suvislosti trpku poznamku,ze keby cirkev celu dobu svojho posobenia tak tvrdo nepotlacovala vedecke badanie-specialne ohladom ludskeho tela, tak dnes by sme uz vedeli proti znakom starnutia bojovat ovela ucinnejsie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Našťastie takéto prejavy v mojej rodine nefungujú. Z jednej strany dedko s babkou sú síce evanjelici, neoznačujú sa za ateistov, ale sú totálne nepraktizujúci, nechodia do kostola, nič. To skôr keď som bol malý (4-5 rokov), tak má babka zobrala raz do kostola a čítala mi z detskej Biblie, ale to bol len nejaký šábes, inak žiadny náznak s postupujúcim vekom a z toho vyplývajúcim príklonom k týmto veciam našťastie. Ale tak oni sú dosť moderní, mestské typy, ešte pracujú atď.

Naopak, druhá babka s dedkom, inak "komunisti" :D , už na dôchodku, na dedine, majú také slabé tendencie, ktoré začali v posledných rokoch. Čosi padlo o nejakom modlení sa na Vianoce, neviem či nebola v hre aj návšteva kostola na Vianoce (to sa ale tuším nezrealizovalo) a pod. mini náznaky. Ale ako tiež prakticky dosť slabé, to je skôr tak z nudy alebo ako by som to nazval.

Dúfam, že sa to nezačne vyvíjať do podôb, aké ste načrtli vy, ale na to asi nie je vybudovaná ani základná pôda, tak dúfam že nie.
piton
King
King

audiotrack napísal:
vlastne to isté sa píše aj na tej wiki: Nie ježiš, ale christ. A to je chyba v preklade, neznamená to kristus, ale pomazaný (titul). Preto som chcel konkrétny zdroj, a nie niečo ako wikipediu. Chcem konkrétne vidieť kde niekto z tej doby píše o Ježišovi Nazaretskom. Nie o nejakom kristusovi (čo je titul a nie meno) alebo o ježišovi (čo je bežné meno tej doby). A tiež chcem vidieť kde tí historici opisujú jeho zázraky, lebo inak je to obyčajný človek čo možno teda žil, no nie je to ten kresťanský ježiš, boží syn, za akého ho vydávajú.
aha, no zeitgeist je uzasny zdroj... Pod tym clankom na wiki mas uvedene zdroje z ktorych cerpa. Konkretne z tej doby pise o Jezisovi nejaky Josephus a Tacitus. Spokojny?
"Non-Christian sources used to establish the historical existence of Jesus include the works of first-century historians Josephus and Tacitus."
K k menu Kristus:
"Christianity regards Jesus as the awaited Messiah of the Old Testament and refers to him as Jesus Christ, a name that is also used in non-Christian contexts"
O co ti ide? Existencia Jezisa Krista je historicky fakt, ci sa ti to paci, ci nie bodka.

// aha, uz chapem, ze tvoje pochybnosti su zalozene cisto na zeitgeiste, hoci vedecke dokazy hovoria ine... tak tato tema je pre mna uzavreta.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ok, mozno existoval, otazne je ci robil tie zazraky a vstal z mrtvych alebo to bol obycajny clovek ktory obalamutil ludi a vymyslel si nabozenstvo
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Josephus a Tacitus ale nič nepíšu o zázrakoch a pod. :wink:
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Netreba tiež zabúdať, že Josephus aj Tacitus žili desiatky rokov po ježiškovej smrti, takže to všetko majú tiež minimálne 'z druhej ruky' :)
piton
King
King

hughito napísal:Josephus a Tacitus ale nič nepíšu o zázrakoch a pod. :wink:
a tvrdim to niekde? moja debata s audiotrackom bola cisto o historicite a existencii Jezisa ;-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tak potom plati to co pisal steju
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tacitus sa narodil davno po umrti Jezisa takze vsetky informacie ktore pouzil vo svojich textoch uz boli iba spotredkované a nie jeho vlastné. Blizsie jeho texty nepoznam.
Zaujimavejsi je Flavius Iosephus. V textoch pise ze Jezis zil,robil zazraky a ze ho uznava za Mesiasa.
Ale! Najnovsie badania /na zaklade skumania starsich zaznamov a pod/ ukazaju na to, ze tieto texty boli niekedy 2-3st n.l. pozmene,teda ze v povodnom zneni tak ako ich napisal Iosephus boli trochu ineho vyznamu: "Jezis zil a jeho sposob zivota bol dobry a mal vela ucenikov". Tiez je problem dost rozlisovat osoby, pretoze z tej doby pozname historicky niekolko tuctov roznych Jezisov ktori navzajom nemali nic spolocne okrem rovnakeho mena.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

V prvom rade mu treba nájsť otca. Lebo lebo 2000 rokov vravieť že Maria počala z ducha svätého je trošku na hlavu.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:tehla sem chodí v nárazových vlnách plných agresívnej propagandy mierumilovného náboženstva. Potom, čo nedokáže Ďalej diskutovať a odpovedať na otázky, sa opäť stiahne načerpať nové sily.
ze prave ty pises o aresivnej propagande :P . diskutovat tuna na temu nabozenstvo ma prestalo bavit, nemam rad ani bigotne presviedcanie ani tupy materializmus. A v tom ze moj zivot spociva z toho ze sa sem chodim hadat a potom sa stiahnem a nacerpavam nove sily si ma fest pobavil :lol: Fandis si, ty a miestni ateisti ste pre moj zivot dost nepodstatni, je mi luto, ani vas osobne nepoznam
hughito napísal:No ja to nepotrebujem, ja som materialista. 
Ved nikto ti to nebere, obklop sa materialom a bud stastny
Prílohy
...
...
...
...
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

tehla, tehla, možno by si si najprv mal zistiť, čo to ten materializmus je, a potom až klikať na "odoslať", predišiel by si tak ďalšiemu trapasu z tvojej strany :) Mimochodom, existuje aj kresťanský materializmus
gogo956
Redeemer
Redeemer

Medzi hmotou a energiou nie je ziaden rozdiel,jedine v tom na akej frekvencii "vibruju".
Hmota sa za urcitych podmienok moze zmenit na energiu a energia na hmotu.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Malá drobnosť pre vás neveriacich aby ste vedeli že ani vaša dokonalá veda nevie všetko vysvetliť
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tvrdil to niekto?
Napísať odpoveď