Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

mozno ... ale ja verim ze ano ... :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

A to sa zase vraciame k tej istej otázke čo tu bola milionkrát a nikto ju nezodpovedal. Na základe čoho veríš? Niečo tú vieru muselo vyvolať. Niekto ti o tom musel vyprávať, niekde si musel o tom čítať... a teda rovnako môžeš veriť aj hociktorému inému náboženstvo. Prečo veríš že práve Boh existuje, že je to všetko tak ako kresťanstvo učí? Keď tá viera je čisto len o tom, že veríš. Nie je to založené na ničom konkrétnom merateľnom
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

viera je bozi dar ...je to hlboke vnutorne presvedcenie rovnajuce sa istote....
... keby existovalo nieco na zaklade coho sa da verit ...asi by verili uz vsetci ... zatial je to len 6 miliard (myslim ze este nik neprisiel s nepriestrelnym vedeckym vysvetlenim viery ani budhisti shintoisti moslimovia.... ),,, takze ja uboziak proti vsetkym tym vedeckym kapacitam ti to urcite nevysvetlim ...len mozem skonstatovat fakt ze verim ... nema to ziaden racionalny zaklad ... ale ani sa mi neprieci z racionalnym uvazovanim ...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:viera je bozi dar
Nie je. To by musel existovať.
strapaty napísal:je to hlboke vnutorne presvedcenie rovnajuce sa istote....
Možno tak limitne sa blížiace ale nikdy nie rovnajúce sa.
strapaty napísal:ale ani sa mi neprieci z racionalnym uvazovanim
Možno tak s tvojím iracionálnym. S racionálnym uvažovaním sa prieči vo všetkom.
strapaty napísal:ja verim ze je tu este nieco viac ako energia a hmota.... dusa boh duchovne bytosti nespadaju ani do jednej definicie ... aj ked mozu... mozno preto ich nevieme merat...
Nevieme merať priamo ale nepriamo áno. Kedže sa podľa niektorých dejú zázraky táto tretia nemerateľná "vec" musí interagovať s hmotou a energiou. A to sa už merať dá. Neexistuje však ani jeden prípad, kedy by bolo niečo také zmerané, tobôž potvrdené.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

axxis napísal:Vies o tom, ze velky tresk ma priamy dokaz? http://www.cfa.harvard.edu/news/2014-05 (vsimol si si ako som pouzil konstrukciu "mam dokaz" a nie "dokaz, ze velky tresk nebol"? Aj ked mam 100 chuti Ta o to poziadat aby si videl aka debilna logika to je.)
Si na rade aby si prisiel s niecim podobnym o Bohu.

Samotny fakt, ze velky tresk ma celu sadu nepriamych a ako si mohol vidiet vyssie uz aj priamy dokaz hovori o tom, ze neexistencia Boha je nieco cim si mozeme byt podstatne istejsi ako to, ze existuje. Ale keby som sa chcel s Tebou bavit na Tvojej urovni tak Ty nemozes Boha dokazat o nic viac ako my ho vieme vyvratit. Ale napriek tomu mas pravo skalopevne tvrdit, ze mas pravdu a my sa mylime?

Btw. to, ze Ty si obmedzeny chapat vedecke suvislosti a vo svojej naivite nemas potrebu vzdelavat sa hlbsie este neznamena, ze ostatni sa mylia.
Ja som si vedomý že vesmír vznikol veľkým treskom to nevyvraciam v Biblii je stvorenie sveta len symbolické ale základ tam je Boh všetko stvoril ako to biblia neopisuje presne. Vieš všetko musí nejako vzniknúť aj hmota aj atómy čo tu boli pred vesmírom museli nejako vzniknúť ale ako si niekto môže myslieť že to vzniklo len tak? Veď to nie je možné. Podľa ateistickej teórie pred vesmírom tu bola len temnota nič neexistovalo tak ako mohli z ničoho nič vzniknúť atómy a hmota a všetky tie veci. To nie je možné.

//autoeditácia príspevku (30 Mar 2014, 20:20)
94jakub napísal:Nie je. To by musel existovať.
Možno tak limitne sa blížiace ale nikdy nie rovnajúce sa.Možno tak s tvojím iracionálnym. S racionálnym uvažovaním sa prieči vo všetkom.

Nevieme merať priamo ale nepriamo áno. Kedže sa podľa niektorých dejú zázraky táto tretia nemerateľná "vec" musí interagovať s hmotou a energiou. A to sa už merať dá. Neexistuje však ani jeden prípad, kedy by bolo niečo také zmerané, tobôž potvrdené.
Diskutovať s tebou to je jak hovoriť do steny. Mne je z teba už normálne smiešno ale aj ťa trochu ľutujem že si taký uzavretý pred Bohom.

//autoeditácia príspevku (30 Mar 2014, 20:21)
strapaty napísal:viera je bozi dar ...je to hlboke vnutorne presvedcenie rovnajuce sa istote....
... keby existovalo nieco na zaklade coho sa da verit ...asi by verili uz vsetci ... zatial je to len 6 miliard (myslim ze este nik neprisiel s nepriestrelnym vedeckym vysvetlenim viery ani budhisti shintoisti moslimovia.... ),,, takze ja uboziak proti vsetkym tym vedeckym kapacitam ti to urcite nevysvetlim ...len mozem skonstatovat fakt ze verim ... nema to ziaden racionalny zaklad ... ale ani sa mi neprieci z racionalnym uvazovanim ...
Hovoriť s tými ľuďmi to je jak hovoriť do steny mne je z toho už normálne smiešno :D tak obmedzení ľudia
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nebolo nič v našom vesmíre. Ale bolo plno iných vesmírov, ktoré vlastne existujú, zanikajú, a vznikajú aj teraz stále paralelne popri tom našom. A zbytočne zachádzať do takých filozofických otázok, keď vaše vnímanie je obmedzené. To že to muselo vzniknúť je ovplyvnené tým, že všetko na zemi vzniká. Chceš dom, treba ho spraviť. Chceš strom, treba ho zasadiť... Chceš vesmír, musel ho niekto spraviť. Ale taká úvaha vôbec nemusí byť správna. Nemusel ho nikto stvoriť, proste treba prijať aj takú alternatívu že tu niečo bolo vždy. Žiadne predtým neexistuje
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Jozef Koval napísal:Vieš všetko musí nejako vzniknúť aj hmota aj atómy čo tu boli pred vesmírom museli nejako vzniknúť
Ako tu mohli byť pred vesmírom? WUT?
A keď všetko muselo nejako vzniknúť, povedz nám ako že to vznikol Boh?

To, že ty nevieš ako vznikol vesmír neznamená, že to nevie nikto.
Keby si mal dosť informácií, tak by si nepovedal, že tu bola temnota. Atómy sú z elektrónov a protónov(a neutrónov). Protóny a neutróny sa skladajú z quarkov. A nevznikli z ničoho nič. To len taký úvod. Kto sa chce vzdelávať a porozumieť svetu okolo nás, tak si to naštuduje viac.
Jozef Koval napísal:Diskutovať s tebou to je jak hovoriť do steny.
Trafená hus zagága?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub
... ale mojim cielom nieje prist na to ako vznikol boh ... ja chcem len s nim zit ... to ze neveris ze existuje to je tvoja viera ... dokazat to nevies ... ale minimalne ako pojem exietuje ... ktory je aj zadefinovany co znamena ...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

94jakub napísal:Ako tu mohli byť pred vesmírom? WUT?
A keď všetko muselo nejako vzniknúť, povedz nám ako že to vznikol Boh?

To, že ty nevieš ako vznikol vesmír neznamená, že to nevie nikto.
Keby si mal dosť informácií, tak by si nepovedal, že tu bola temnota. Atómy sú z elektrónov a protónov(a neutrónov). Protóny a neutróny sa skladajú z quarkov. A nevznikli z ničoho nič. To len taký úvod. Kto sa chce vzdelávať a porozumieť svetu okolo nás, tak si to naštuduje viac.

Trafená hus zagága?
Ani vedci nevedia odkiaľ sme vznikli prečo a aký má vesmír zmysel. Vedci nato nedokážu odpovedať no veriaci áno. Dobre ty si ma možno nepochopil aj tie protóny a neutróny a quarky sa museli odnekiaľ vziať. Nebola tu temnota? A čo tu bolo pred vesmírom a ak tu aj niečo bolo odkiaľ sa to vzalo? To sú otázky na ktoré neveriaci nikdy nedokáže odpovedať.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

strapaty napísal:94jakub
... ale mojim cielom nieje prist na to ako vznikol boh ... ja chcem len s nim zit ... to ze neveris ze existuje to je tvoja viera ... dokazat to nevies ... ale minimalne ako pojem exietuje ... ktory je aj zadefinovany co znamena ...
Existuje vôbec niečo, čo by mohlo otriasť tvojou vierou? Vieš si predstaviť niečo, kvôli čomu by si dokázal prestať veriť v tvojho boha?
edit: Balvorn: nie nie, prišiel som na to úplne sám :)
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

94jakub
Boh tu bol prvý zo všetkého on nikdy nevznikol ani nezanikne je alfa a omega to že Boh nikdy nevznikol si nevieme predstaviť tak ako si nevieme predstaviť večný život. Ale tieto otázky budú tým čo sa stretnú po smrti s Bohom zodpovedané ale až po smrti lebo my živí ľudia sme na niečo také hlúpi.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Jozef Koval napísal:
Ani vedci nevedia odkiaľ sme vznikli prečo a aký má vesmír zmysel. Vedci nato nedokážu odpovedať no veriaci áno. Dobre ty si ma možno nepochopil aj tie protóny a neutróny a quarky sa museli odnekiaľ vziať. Nebola tu temnota? A čo tu bolo pred vesmírom a ak tu aj niečo bolo odkiaľ sa to vzalo? To sú otázky na ktoré neveriaci nikdy nedokáže odpovedať.
ale áno, neveriaci na to dokáže odpovedať. Len ty neberieš odpoveď "nič" ako dostatočnú. Zaujímavé potom, že berieš ako dostatočnú odpoveď niečo čo nevieš dokázať a je tiež založené len na tom čo si myslíš. Mimochodom, veľkým treskom vznikol aj čas. Takže nič také ako "pred tým" nie je definované
Zaujímave je, že "Boh nevznikol" a "bol tu od počiatku". Nie je to tak trošku presne to isté čo my hovoríme o vesmíre? Prečo by vesmír musel niekto stvoriť a nemôže tu byť od počiatku a nevzniknúť?

//autoeditácia príspevku (30 Mar 2014, 20:40)
a čo bolo pred vesmírom sa nás vlastne zbytočne pýtaš, keď je to otázka aj na teba a nie iba ateistov. Ak boh stvoril všetko (aj vesmír), a bol tu od počiatku (ale vesmír od počiatku nie je, takú odpoveď neakceptuješ), tak zákonite muselo byť niečo pred vesmírom. Tak skús vysvetliť čo, namiesto toho aby si sa pýtal nás. Hmm.. už to zrazu nie je otázka ktorú nevedia vedci vysvetliť, už to nevie vysvetliť ani cirkev, aká prča :)
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

audiotrack napísal:ale áno, neveriaci na to dokáže odpovedať. Len ty neberieš odpoveď "nič" ako dostatočnú. Zaujímavé potom, že berieš ako dostatočnú odpoveď niečo čo nevieš dokázať a je tiež založené len na tom čo si myslíš. Mimochodom, veľkým treskom vznikol aj čas. Takže nič také ako "pred tým" nie je definované
Zaujímave je, že "Boh nevznikol" a "bol tu od počiatku". Nie je to tak trošku presne to isté čo my hovoríme o vesmíre? Prečo by vesmír musel niekto stvoriť a nemôže tu byť od počiatku a nevzniknúť?
Škoda reči s tebou fakt. Ty asi nevieš pochopiť čo myslím dobre veľkým treskom vznikol čas ale čo vyvolalo ten veľký tresk a ak to aj vieme odkiaľ sa tie veci zobrali? A už duplom si nemyslím že len nejakým neriadeným pohybom atómov alebo hmoty alebo neviem akými látkami po veľkom tresku by vzniklo všetko to čo vzniklo to je nemožné.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a na tú druhú časť nechceš reagovať?
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

audiotrack napísal:ale áno, neveriaci na to dokáže odpovedať. Len ty neberieš odpoveď "nič" ako dostatočnú. Zaujímavé potom, že berieš ako dostatočnú odpoveď niečo čo nevieš dokázať a je tiež založené len na tom čo si myslíš. Mimochodom, veľkým treskom vznikol aj čas. Takže nič také ako "pred tým" nie je definované

//autoeditácia príspevku (30 Mar 2014, 20:40)
a čo bolo pred vesmírom sa nás vlastne zbytočne pýtaš, keď je to otázka aj na teba a nie iba ateistov. Ak boh stvoril všetko (aj vesmír), a bol tu od počiatku (ale vesmír od počiatku nie je, takú odpoveď neakceptuješ), tak zákonite muselo byť niečo pred vesmírom. Tak skús vysvetliť čo, namiesto toho aby si sa pýtal nás. Hmm.. už to zrazu nie je otázka ktorú nevedia vedci vysvetliť, už to nevie vysvetliť ani cirkev, aká prča :)
Vesmír aj všetko stvoril Boh pred vesmírom bolo len nebo Boh a anjeli pred anjelmi bol len Boh.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

aké jednoduché. A trebalo nám na to 452 strán. Už je môj život kompletný
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

Nevieš o tom nič, ale považuješ to za nemožné. Milé. Vesmír sa obvykle nespráva podľa ľudských predstáv a očakávaní, ale omnoho bizarnejšie, takže svoje presvedčenia môžeš rovno zahodiť.

A pokiaľ máš v pláne len dookola opakovať svoje nedokázané tvrdenia založené na jednej starovekej mytológii a fňukať nad tým, že ti to ľudia neberú, tak odporúčam diskutovať radšej s tou stenou, aspoň si nájdeš rovnocenného oponenta.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

audiotrack napísal:aké jednoduché. A trebalo nám na to 452 strán. Už je môj život kompletný
Biblia sa nezaoberá vznikom sveta Biblia nám hovorí ako máme žiť tu na zemi aby sme mohli žiť naveky s Bohom a až tam nám budú zodpovedané všetky otázky. Viem že ani všetci kresťania nedodržujú to čo je v biblii dokonca ani niektorí kňazi a biskupi ale to je problém nás ľudí Boh nám dal zákon a pravidlá a my to nerešpektujeme.

//autoeditácia príspevku (30 Mar 2014, 20:54)
avijja napísal:Nevieš o tom nič, ale považuješ to za nemožné. Milé. Vesmír sa obvykle nespráva podľa ľudských predstáv a očakávaní, ale omnoho bizarnejšie, takže svoje presvedčenia môžeš rovno zahodiť.

A pokiaľ máš v pláne len dookola opakovať svoje nedokázané tvrdenia založené na jednej starovekej mytológii a fňukať nad tým, že ti to ľudia neberú, tak odporúčam diskutovať radšej s tou stenou, aspoň si nájdeš rovnocenného oponenta.
Ani ty o tom nevieš nič ani vedci to nevedia tak tu netáraj že ty o tom niečo vieš.
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

z poslednych par stran mam uz presne taky pocit ako ked som pozeral diskusiu Ken Ham vs Bill Nye (myslim ze ste tu ju uz aj davali) ... a kazda reakcia pana Kovala mi pripomina reakciu Hama "but there is a book". Kto videl vie o com hovorim... Myslim ze aj Steju s tou jeho otazkou co by otriaslo jeho presvedcenim sa inspiroval v danej diskusii.
Pan Koval, medzi ateistom a veriacim je jeden zasadny rozdiel a nemyslim tym vieru... Som ateista, ale ak mi ukazete dokaz (myslim relevantny dokaz, nie to, ze obloha je modra tak boh existuje) tak by som si priznal, ze som sa mylil. U veriacich to bohuzial tak nieje.
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

Niekde tvrdím, že viem čo predchádzalo veľkému tresku? To tu tvrdíš iba ty. Ty budeš asi trochu jednoduchší.

Balvorn - J.Koval ti pošle ako dôkaz nejaké video plné dohadov na štýl Ancient Aliens alebo niečo z produkcie ľudí ako Ken Ham.
Napísať odpoveď