Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa mLuks »

Jozef koval napísal:3. Božie prikázanie Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni!
Čiže všetci veriaci češi budú zatratení, lebo lebo to majú len ako odporúčaný sviatok a nie prikázaný.
Jozef Koval napísal:Áno presne tak sviatky sú prebraté od pohanských tradícii a aj celé náboženstvo s takými teóriami tu prišli zarytý ateisti ako vy. Tu sa hodí výrok od pytona
Skús si naštudovať niečo z histórie
Jozef Koval napísal:Áno samozrejme v pekle sa budeš mať super ja už ani neviem čo k tomu dodať keby v pekle bolo dobre nevolalo by sa to peklo. Boh stvoril peklo satanovi a padlým anjelom ako miesto večného utrpenia len idiot si myslí že tam je dobre.
Preberiem tvoju rétoriku. Len idiot si myslí, že nebo a peklo existuje.
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Zaujimave ohladom pekla je, ze ho zaviedla len katolicka cirkev aby mala cim strasit nepocuvnych poddanych... ak sa mylim tak ma opravte a ospravedlnujem sa. Pozri, som slusny, cesty clovek. Snazim sa pomahat ked sa da ALE nesvetim sviatky, neverim v boha atd atd... takze ked zomriem a zistim ze ste mali pravdu a posmrtny zivot existuje, pojdem do pekla lebo aj ked som sa spraval "ako sa patri" vystupil som z toho 2k rokov stareho rybarskeho klubu. Je to proste cele fail. Tento cely post som napisal na urovni fantazie ze boh a nebo existuju, ale aj v takom pripade je vysoko nepravdepodobne zeby existovalo aj peklo.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Balvorn napísal:Zaujimave ohladom pekla je, ze ho zaviedla len katolicka cirkev aby mala cim strasit nepocuvnych poddanych... ak sa mylim tak ma opravte a ospravedlnujem sa. Pozri, som slusny, cesty clovek. Snazim sa pomahat ked sa da ALE nesvetim sviatky, neverim v boha atd atd... takze ked zomriem a zistim ze ste mali pravdu a posmrtny zivot existuje, pojdem do pekla lebo aj ked som sa spraval "ako sa patri" vystupil som z toho 2k rokov stareho rybarskeho klubu. Je to proste cele fail. Tento cely post som napisal na urovni fantazie ze boh a nebo existuju, ale aj v takom pripade je vysoko nepravdepodobne zeby existovalo aj peklo.
Peklo nevymyslela cirkev už Ježiš počas svojho života ho veľa krát spomínal a veľa sa o ňom píše aj v biblii. Ja ti nepoviem kde pôjdeš o tom rozhodne Boh ale keď ho odmietaš neviem ako sa môžeš dostať do neba.
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Kazdopadne neexistuje ani jedno ani druhe. Nenasvedcuju tomu ziadne priame ani nepriame dokaze. A biblia nieje dokaz do buducna pretoze sama biblia nieje doveryhodna a nepozname zdroj. A nepis tu ze zdroj pozname ze je od boha. Ak uz hej tak chcem relevantny odkaz nato.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

k sviatkom:
Zasvěcené svátky v univerzální církve jsou tyto: Narození našeho Pána Ježíše Krista (25. 12.), Zjevení Páně (6. 1.), Nanebevstoupení a Nejsvětějšího Těla a Krve Kristovy, dále Panny Marie, Matky Boží (1. 1.), Neposkvrněného Početí (8. 12.) a Nanebevzetí Panny Marie (15. 8.), svatého Josefa (19. 3.), svatých apoštolů Petra a Pavla (29. 6.) a konečně Všech svatých (1. 11.). Česká biskupská konference, která má pravomoc počet zasvěcených svátků upravit podle místních podmínek, redukovala počet zasvěcených svátků na dva: Narození Ježíše Krista (25. 12.) a Slavnost Panny Marie, Matky Boží (1. 1.). Tyto svátky má věřící katolík světit jako neděli svátečním klidem a návštěvou bohoslužby. Ostatní významné svátky je slavení doporučeno, ale není závazné pod hříchem.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Jozef Koval napísal:Áno presne tak sviatky sú prebraté od pohanských tradícii a aj celé náboženstvo s takými teóriami tu prišli zarytý ateisti ako vy. Tu sa hodí výrok od pytona
To máš pravdu, že sa hodí. Hlavne ak tvoje pseudohistorické vedomosti sú obmedzené tým, čo je popísané v Biblii.
Jozef Koval napísal:Boh stvoril peklo satanovi a padlým anjelom ako miesto večného utrpenia len idiot si myslí že tam je dobre.
On ho stvoril? Nevraveli ste tu pár strán dozadu, že peklo je neprítomnosť Boh? Ako ho teda mohol stvoriť? Ak ho teda stvoril ,tak je to dobrý spôsob ako sa zbaviť "neprispôsobivých" Pripomína mi to gulagy a koncentračné tábory.
Tá posadnutosť, ako musí byť všetko vytvorené Bohom je úsmevná, taká prvo aprílová.
Jozef Koval napísal:Ja ti nepoviem kde pôjdeš o tom rozhodne Boh ale keď ho odmietaš neviem ako sa môžeš dostať do neba.
To ty samozrejme vedieť nemusíš. Ja zas nechápem ako sa môže do neba pchať tak povýšenecký a nevedomý človek. Ak teda berieme do úvahy extrémny prípad existencia neba.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Keď je teda 25. december len symbolický, kedy sa Ježiš naozaj narodil?

Žiaľ, toto zistiť nevieme. Pre prvých kresťanov bol dôležitý fakt Ježišovej smrti a zmŕtvychvstania. Dátum jeho narodenia nepovažovali za dôležitý údaj, preto sa nám nezachoval.

Jediné, čo môžeme takmer s istotou povedať je, že to nebolo v decembri. Lukáš v evanjeliu píše: „V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo.“ (Lk 2,8)
December je i v Palestíne natoľko chladný mesiac, že by vtedy pastieri nenocovali pod holým nebom.

Keď je teda 25. december len symbolický, má zmysel ho sláviť?

Čítajte viac: http://marianvojtko.blog.sme.sk/c/17582 ... z2xexmc9SC
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

uvadzam plnsiu citaciu:
Keď je teda 25. december len symbolický, kedy sa Ježiš naozaj narodil?
Žiaľ, toto zistiť nevieme. Pre prvých kresťanov bol dôležitý fakt Ježišovej smrti a zmŕtvychvstania. Dátum jeho narodenia nepovažovali za dôležitý údaj, preto sa nám nezachoval.
Jediné, čo môžeme takmer s istotou povedať je, že to nebolo v decembri. Lukáš v evanjeliu píše: „V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo.“ (Lk 2,8)
December je i v Palestíne natoľko chladný mesiac, že by vtedy pastieri nenocovali pod holým nebom.
Keď je teda 25. december len symbolický, má zmysel ho sláviť?
Nie je zriedkavosťou, že ak naše narodeniny pripadnú na pracovný deň v týždni, presunieme oslavu na víkend, kedy naši priatelia ľahšie môžu prísť náš sviatok s nami osláviť. Stretnutie s priateľmi je dôležitejšie, než samotný dátum.
Podobne i pri oslave Ježišových narodenín nie je dôležitý dátum, ale to, aby sme my prijali pozvanie a oslávili spolu s ním jeho príchod medzi nás.
(Aj anglická kráľovná sa narodila v apríli, ale narodeniny oslavuje v júni, lebo vtedy je v Anglicku lepšie počasie.)

Čítajte viac: http://marianvojtko.blog.sme.sk/c/17582 ... z2xf1pyvZ6
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vianoce maju svoj povod oslavach v starovekom Rime tzv Saturnalie. Boli to asi najvyznamnejsie a najoblubenejsie sviatky v roku trvali asi od 17 do 25 decembra. V tom obdobi bolo dovolene skoro vsetko, prejavom bola vseobecna veselost,pitie alkoholu, hostiny, sexualna neviazanost- proste cokolvek co si dnes predstavime pod pojmom "orgie". Otroci mali docasne rovnake prava ako slobodny obcania. Ludia sa tiez zvykli navzajom obdaruvavat. Ked sa neskor dostala krestanska cirkev k moci, tak z ideovych dovodov vsetkych povodne pohanske sviatky premenovala na tie svoje.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Keby mu vytvorili nový sviatok, pôvodné náboženstvá by ho nikdy neprijali. Preto ten sviatok "spojili" s pôvodnými sviatkami aby sa postupne vryl do pamäti a vytlačil pôvodnú myšlienku sviatku, ktorá poväčšine vychádzala zo zmeny ročných období a astronómie.

A určite je duchaplnejšie oslavovať slnovrat ako príchod nejakého uja.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

A tiež ak sa nezachovalo presné narodenie Ježiša ako môžme veriť iným veciam ktoré sú napísané. Je predsa známe že bibliu písali ľudia o dobe v ktorej vôbec nežili.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Jozef Koval napísal:
3. Božie prikázanie
Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni!
Absolutne, a vobec neodpovedas na moju otazku. Este raz to skusim performulovat. Ked si Slovak a nepojdes do kostola 15.8. (sviatok nanebovzatia panny Marie) mas za to hriech. Ked si Cech a nepojdes tak tento hriech nemas. Alebo este inac. Slovak porusi prikazanie ktore si tu napisal, Cech nie. Uplne rovnake spravanie, ale jeden hresi a druhy nie. Vysvetli mi toto v kontexte tvojho Boha.

piton napísal:k sviatkom:
Tak som sa vyjadril trochu nepresne s tym, ze v CR prikazane sviatky neexistuju. Kazdopadne to ale nevysvetluje dvojaky meter, ktory je praktizovany na Slovakov a Cechov...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

94jakub napísal: To máš pravdu, že sa hodí. Hlavne ak tvoje pseudohistorické vedomosti sú obmedzené tým, čo je popísané v Biblii.
On ho stvoril? Nevraveli ste tu pár strán dozadu, že peklo je neprítomnosť Boh? Ako ho teda mohol stvoriť? Ak ho teda stvoril ,tak je to dobrý spôsob ako sa zbaviť "neprispôsobivých" Pripomína mi to gulagy a koncentračné tábory.
Tá posadnutosť, ako musí byť všetko vytvorené Bohom je úsmevná, taká prvo aprílová.
To ty samozrejme vedieť nemusíš. Ja zas nechápem ako sa môže do neba pchať tak povýšenecký a nevedomý človek. Ak teda berieme do úvahy extrémny prípad existencia neba.
Ja som povýšenecký? Mal by si skôr čítať svoje príspevky ku mne. A to ani nehovorím druhých. Ja som hrdý na nášho pána a som hrdý že v neho verím ja sám som nič nad nikoho sa nepovyšujem.

Áno peklo je z časti neprítomnosť Boha lebo ak nežijeme s ním vzdiaľujeme sa od neho a tým pádom ideme do pekla.

Peklo nie je pre tých ktorých sa chce Boh zbaviť Boh tam nechcel nikoho poslať démoni sa tam dostali tak že odmietali poslúchať Boha a chceli byť ako on čo mal podľa teba Boh robiť? Pochváliť ich zato že si ho nevážia?! A to isté je s ľuďmi Boh má v nebi pripravené miesto pre každého jedného z nás lenže je tu prípad ako s démonmi pýcha.

//autoeditácia príspevku (01 Apr 2014, 21:43)
miki690 napísal:Absolutne, a vobec neodpovedas na moju otazku. Este raz to skusim performulovat. Ked si Slovak a nepojdes do kostola 15.8. (sviatok nanebovzatia panny Marie) mas za to hriech. Ked si Cech a nepojdes tak tento hriech nemas. Alebo este inac. Slovak porusi prikazanie ktore si tu napisal, Cech nie. Uplne rovnake spravanie, ale jeden hresi a druhy nie. Vysvetli mi toto v kontexte tvojho Boha.

Tak som sa vyjadril trochu nepresne s tym, ze v CR prikazane sviatky neexistuju. Kazdopadne to ale nevysvetluje dvojaky meter, ktory je praktizovany na Slovakov a Cechov...
Ako ti to môžem ja vysvetliť? Ja neviem ako Boh rozmýšľa. Ale to je podľa mňa vec štátov ak napríklad českí politici neuznajú tieto sviatky budú sa zodpovedať oni alebo neviem ľudia vedia kedy to je môžu ísť do kostola aj keď to nie je uznané štátom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

velke rozdiely su vo vysvetlovani Biblie a celej teologie aj v ramci krestanskej cirkvi ako takej,
staci si porovnat evanjelicku,katolicku a pravoslavnu vetvu. Nehovoriac o doslova desiatkych mensich smerov ktore za tych 2000rokov existovali a vsetky o sebe tvrdili ze iba ony jedine su spravnymi nasledovnikmi Krista. Je to, a vzdy iba bol, proste iba boj o svetsku moc pod plastikom nabozenstva..
A potom tie smiesne ustanovenia ze kedy sa co moze jest,pôsty a pod. to vsetko su iba psychologicke postupy ako manipulovat s masami.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:velke rozdiely su vo vysvetlovani Biblie a celej teologie aj v ramci krestanskej cirkvi ako takej,
staci si porovnat evanjelicku,katolicku a pravoslavnu vetvu. Nehovoriac o doslova desiatkych mensich smerov ktore za tych 2000rokov existovali a vsetky o sebe tvrdili ze iba ony jedine su spravnymi nasledovnikmi Krista. Je to, a vzdy iba bol, proste iba boj o svetsku moc pod plastikom nabozenstva..
A potom tie smiesne ustanovenia ze kedy sa co moze jest,pôsty a pod. to vsetko su iba psychologicke postupy ako manipulovat s masami.
Nie každý môže nasledovať Krista to že si v cirkvi je iba znak že si ho prijal za svojho spasiteľa lebo Ježiš povedal že sa máme dať krstiť lebo krst je pečať Ducha Svätého ale tebe ťažko také vysvetľovať keď v to neveríš.

//autoeditácia príspevku (01 Apr 2014, 21:57)
Ok tu s vami už fakt končím je to tu len strata času lebo vy budete veriť radšej jednorožcovi ako Bohu no ale to je váš problém. Nehovorím že tu už nikdy neprídem ale budem sa snažiť čo najmenej majte sa.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Jozef Koval napísal: Ako ti to môžem ja vysvetliť? Ja neviem ako Boh rozmýšľa. Ale to je podľa mňa vec štátov ak napríklad českí politici neuznajú tieto sviatky budú sa zodpovedať oni alebo neviem ľudia vedia kedy to je môžu ísť do kostola aj keď to nie je uznané štátom.
Ale ja som nehovoril o nic o politike ani o state. Stat ti v kostoloch nehovori co je hriech a co nie. Stat definuje svetske zakony, ktore vychadzaju z inych principov ako tie cirkevne. Nevies ako Boh rozmysla a niekolko krat si tu pouzil metaforice prirovanania ako clovek nieje schopny pochopit Boha. Co ti dava vieru v konferenciu biskupov (vid piton-ov prispevok), ktora povie v ze v Cesku to nieje hriech? Resp v konferenciu tych slovenskych ktori Ti povedia, ze to hriech je ?
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Balvorn napísal:Zaujimave ohladom pekla je, ze ho zaviedla len katolicka cirkev aby mala cim strasit nepocuvnych poddanych... ak sa mylim tak ma opravte a ospravedlnujem sa. Pozri, som slusny, cesty clovek. Snazim sa pomahat ked sa da ALE nesvetim sviatky, neverim v boha atd atd... takze ked zomriem a zistim ze ste mali pravdu a posmrtny zivot existuje, pojdem do pekla lebo aj ked som sa spraval "ako sa patri" vystupil som z toho 2k rokov stareho rybarskeho klubu. Je to proste cele fail. Tento cely post som napisal na urovni fantazie ze boh a nebo existuju, ale aj v takom pripade je vysoko nepravdepodobne zeby existovalo aj peklo.
V inych odvetviach krestanstva, napr. adventisti siedmeho dna peklo nemaju resp. pojem peklo je prazdnota, dusa sa rozplinie a navzdy zmizne, to len katolici majo peklo ako nejake miesto nekonecneho utrpenia s demonmi, ci co to tu ten koval tliachal.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Jozef Koval napísal:OK tu s vami už fakt končím je to tu len strata času lebo vy budete veriť radšej jednorožcovi ako Bohu no ale to je váš problém. Nehovorím že tu už nikdy neprídem ale budem sa snažiť čo najmenej majte sa.
dávam ti pol boda, takze máš 5,5 odchodu ;-)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Jozef Koval napísal:Áno peklo je z časti neprítomnosť Boha lebo ak nežijeme s ním vzdiaľujeme sa od neho a tým pádom ideme do pekla.

Peklo nie je pre tých ktorých sa chce Boh zbaviť Boh tam nechcel nikoho poslať démoni sa tam dostali tak že odmietali poslúchať Boha a chceli byť ako on čo mal podľa teba Boh robiť? Pochváliť ich zato že si ho nevážia?! A to isté je s ľuďmi Boh má v nebi pripravené miesto pre každého jedného z nás lenže je tu prípad ako s démonmi pýcha.
To ale stále nevysvetľuje tie rozpory v tvrdeniach, že raz je peklo neprítomnosť Boha a druhý krát peklo stvoril sám Boh.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Steju napísal:
Existuje vôbec niečo, čo by mohlo otriasť tvojou vierou? Vieš si predstaviť niečo, kvôli čomu by si dokázal prestať veriť v tvojho boha?
edit: Balvorn: nie nie, prišiel som na to úplne sám :)
//autoeditácia príspevku (02 Apr 2014, 13:02)
Balvorn napísal:z poslednych par stran mam uz presne taky pocit ako ked som pozeral diskusiu Ken Ham vs Bill Nye (myslim ze ste tu ju uz aj davali) ... a kazda reakcia pana Kovala mi pripomina reakciu Hama "but there is a book". Kto videl vie o com hovorim... Myslim ze aj Steju s tou jeho otazkou co by otriaslo jeho presvedcenim sa inspiroval v danej diskusii.
Pan Koval, medzi ateistom a veriacim je jeden zasadny rozdiel a nemyslim tym vieru... Som ateista, ale ak mi ukazete dokaz (myslim relevantny dokaz, nie to, ze obloha je modra tak boh existuje) tak by som si priznal, ze som sa mylil. U veriacich to bohuzial tak nieje.
suhlasim ..veiraci vie ze neexistuje dokaz ze boh existuje ale aj tak je presvedceny ze existuje ... preto sa to vola viera v boha ... inac by to bol fakt a nie viera ...
Ktora viera vie dokazat svoje tvrdenie ??? relevantym dokazom :D
Napísať odpoveď