Pre mna svet nie je ruzovy ani teraz. Skutocne som si nikdy neprezil co zena preziva pri tehotenstve. A trufam si povedat, ze nikdy tehotny nebudem. Ale mam svoje skusenosti s detmi, aj s postihnutymi a mozem si povedat: "Je*em na to, ze zivot nie je jednoduchy". Nikdy nebude. Ale nebudem preto plakat v rohu, ze to nejde tak lahko ale robit to co mozem. Robim to uz roky (v ramci situacii do ktorych som sa dostal).vladenko007 napísal:Všetci ste múdry jak Šalamúnova kniha. Pritom trt baraní viete čo prežíva žena pri tehotenstve. Chcel by som vás všetkých vidieť alebo počuť vaše stanovisko, keby ste boli v role ženy ktorá dieťa nechce. To by už nebol svet ružový.
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
javatar
Hardcore addict
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Stále považujem tú vyfabulovanú vraždu za menšie zlo.
A názory samotných žien by som považoval za relevantnejšie. Ponechanie možnosti voľby je kompromisom pre obidva názorové tábory a to vrátane dohodnutej hranice. Hranica je to preto, lebo je dohodnutá. Ďalej nie je veľmi čo riešiť.
A názory samotných žien by som považoval za relevantnejšie. Ponechanie možnosti voľby je kompromisom pre obidva názorové tábory a to vrátane dohodnutej hranice. Hranica je to preto, lebo je dohodnutá. Ďalej nie je veľmi čo riešiť.
Tak sa pogrcaj. Ale nestaraj sa do životov druhých ľudí, oni si budú niesť následky za svoje činy. Ani tebe by nebolo príjemné keď by som sa začal šprtať v tvojom súkromí a ani nie je, viď:strapary napísal:ked o tom pisem je mi z toho na grc
A nie je ti nagrc z tvojho boha, ktorý zabíja deti v Afrike? Hladomor, choroby, rodenie už mrtvych detí...čo mu tie deti spravili, že si nezaslúžili život? Vraždí a zabíja.strapaty napísal:nechcem tu moc rozpitvavat moje sukromne veci ....
Tá "hus", bloger, a ďalší traja právnici sa vyjadrili, že sa tá veta dá chápať dvojako. Ona to nevysvetlila zle, to len ty si myslíš, že máš pravdu. Cirkev neplatí, tak podstatnú vec ako je daň z príjmu. A má príjem, veď za krst, svadbu, pohreb predsa platíš. Farár vykoná nejakú službu a dostane za to peniaze. To je príjem.strapaty napísal:myslim ze je to v tom zakone jasne ... co je ta vynimka dane neplatia ostatne platia... to ze tonejaka hus na skoleni zle vysvetlila ...
A ako si TY (praktizujúci kresťan) dovolíš urážať a ponižovať (nazývať husou) ženu, ktorú ani osobne nepoznáš? To je tá kresťanská morálka...
Chceš sa baviť o deťoch a ohánať sa tu ľudskosťou? Tak sa budeme baviť v globálnom merítku, nie len o tom čo tebe vyhovuje do tvojej skladačky. Ano, každý môže spraviť chybu, (veď aj vy tvrdíte, že človek je omylný) trt*ať nezodpovedne, a potom prídu dôsledky. Pôrod či interrupcia. Po pôrode či si to dieťa nechá alebo ho dá do decáku, keďže je nechcené, neplánované, prípadne ako som spomenul rodičia vedia, že ho neuživia, tak ho radšej dajú do decáku nech sa o neho postarajú tam a lepšie ako by to spravili oni. Aj ty si užívaš a trtkáš pre potešenie. No nie každý dokáže trt*ať podľa nejakej tabuľky. A aj týmto harmonogramom sexu zabíjaš potencionálne deti, lebo úmyselne a zámerne to robíš vtedy keď vieš, že z toho nič nebude. Medzi harmonogramom a kondómom nevidím rozdiel. A dokonca keby sa mi teraz chcelo tak by som ti našiel aj prípady, kedy tvoj harmonogram rodičov sklamal a dieťa mali aj tak.strapaty napísal:tu nejde o nejaku afriku ale o slovensko ... a kazdy moze spravit chybu preco by mal preto cely zivot trpiet
Ahá, tak ty už aj vieš ako sa žena cíti....tvoja ničím nepodložená fabuláciastrapaty napísal:ja inac neverim ze to ani tie zeny nerobia celkom slobodne ... vacsinou im k tomu pomozu dobri partneri rodicia doktori susedia "priatelia"
Ak jedno obcikanie a sarkastický úsmev vyrieši rodine finančné a materiálne problémy, tak neviem prečo je na slovensku taká chudoba...vieš láska niekedy nestačí, ani sociálka by ti lásku ako argument neakceptovala, keby tvoje deti žili v neľudských podmienkach.strapaty napísal:zlozita situacia prejde v momente ked ta prvy krat obcika a pritom sa sarkasticky zasmeje
To je aj dôvod, prečo klesá pôrodnosť, prečo si rodičia rozmyslia koľko detí privedú na tento svet a kedy, prečo sa uchyľujú k antikoncepcii a v najhorších prípadoch v interrupcii. Nie každý si môže dovoliť mať xyz detí, a tí čo na to majú aj tak majú len jedno alebo dve.
Kedy konečne pochopíte, že legislatívnym zákazom potratov sa nič, ale absolútne nič nevyrieši. Potraty sa budú vykonávať "na čierno", nechcené, neplánované deti budú končiť v decákoch, čím sa zvýši počet detí bez normálnych rodín. Keby ste namiesto tohto tliachania a pochodovania si adoptovali jedno dieťa z decáku, hneď by to vyzeralo krajšie, aj ie vaše slová o boji za život by zneli lepšie.
A radšej nech ide žena na potrat do 12. týždňa, ako by mala už narodené, živé a vyvinuté dieťa odhodiť ku smetiaku.
//555. post
ak uveril, tak uz nie je ateistaJozef Koval napísal:Vysvetli mi prečo tomu uveril napríklad taký Raymond Moody? Je to psychológ fylozof a ateista.
uplne ho rozobraliMoody has been described as a "strong personal believer" in the paranormal.[9] His methods have drawn criticism from the scientific community as many of the personal reports he collected on near-death experiences were given by the patients themselves, months and even years after the event. Terence Hines commented "such reports are hardly sufficient to argue for the reality of an afterlife."[10]
Paul Kurtz has written Moody's evidence for the NDE is based on personal interviews and anecdotal accounts and there has been no statistical analyses of his data. According to Kurtz "there is no reliable evidence that people who report such experiences have died and returned, or that consciousness exists separate from the brain or body."[11]
Robert Todd Carroll has written that a characteristic of Moody's work is the omission of cases that do not fit his hypothesis. Carroll writes that what Moody describes as a typical NDE may be due to brain states triggered by cardiac arrest and anesthesia. Moody believes NDEs are evidence for an afterlife but Carroll states they can be explained by neurochemistry and are the result of a "dying, demented or drugged brain."[12]
skus niekoho dalsieho, tento bol uplne zdiskreditovany
Jozef Koval
to ze niekto vystudoval odbor psychologia samo o sebe neznamena ze ma patent na pravdu
/mozno skor to ze bude potencialne sikovnejsi v klamani/
Moj nazor na Moodyho je ze od zaciatku velmi dobre vedel ze svojimi nazormi zavadza od skutocnosti.
Bol to prenho iba biznis, sposob ako sa lahko nabaliť. Vydaval bestselery ktore sa predavali v milionoch kusoch po celom svete,robil platene prednasky a pod. Mnozstvo podvodnikov sa snazi spenazit to ze ini ludia radi veria na nerealne javy. Aj u nas na Slovensku najdes doslova stovky roznych liecitelov ktori pracuju "s vesmirnymi energiami",tarotologov,numerologov,vykladacov horoskopov,jasnovidcov,prorokov novych nabozenstiev cokolvek. A niektori ludia im veria,platia za "konzultacie" a pod. Napr. najznamejsi a "najuspesnejsi" cesky jasnovidec Stanislav Brazda /pseudonym pomocou ktoreho sa snazil prerazit v USA "Stanley Bradley"/ funguje v strednej Europe /CSR,SR,Madarsko a inde/ uz asi 20rokov.Vydal velke mnozstvo knih,kde sa "fundovane" vyjadroval k uplne vsetkemu,predpoveda ludom buducnost, co maju jest,kde maju doma GP zonu,ci ma ich milenecky vztah perspektivu, vsetko vie.. A ludia k nemu chodia,platia, aj ked sa jeho predpovede plnia iba v medziach statisticky. Ked tohto pana testoval minuly rok Sysifos na velmi jednoduchom teste ktory mal aspon naznacit ci pan Brazda disponuje nejakymi neznamymi schopnostami, tak vysledkom bol jednoznacny nezdar. Takze takto dopadla najvecsia hviezda ezoteriky v sucasnej dobe..
Koval, skus pochopit ze mnohi ludia nie su v psychicky v poriadku a ini ludia to zase zneuzivaju.
/cirkvi to ide napr velmi dobre/
to ze niekto vystudoval odbor psychologia samo o sebe neznamena ze ma patent na pravdu
Moj nazor na Moodyho je ze od zaciatku velmi dobre vedel ze svojimi nazormi zavadza od skutocnosti.
Bol to prenho iba biznis, sposob ako sa lahko nabaliť. Vydaval bestselery ktore sa predavali v milionoch kusoch po celom svete,robil platene prednasky a pod. Mnozstvo podvodnikov sa snazi spenazit to ze ini ludia radi veria na nerealne javy. Aj u nas na Slovensku najdes doslova stovky roznych liecitelov ktori pracuju "s vesmirnymi energiami",tarotologov,numerologov,vykladacov horoskopov,jasnovidcov,prorokov novych nabozenstiev cokolvek. A niektori ludia im veria,platia za "konzultacie" a pod. Napr. najznamejsi a "najuspesnejsi" cesky jasnovidec Stanislav Brazda /pseudonym pomocou ktoreho sa snazil prerazit v USA "Stanley Bradley"/ funguje v strednej Europe /CSR,SR,Madarsko a inde/ uz asi 20rokov.Vydal velke mnozstvo knih,kde sa "fundovane" vyjadroval k uplne vsetkemu,predpoveda ludom buducnost, co maju jest,kde maju doma GP zonu,ci ma ich milenecky vztah perspektivu, vsetko vie.. A ludia k nemu chodia,platia, aj ked sa jeho predpovede plnia iba v medziach statisticky. Ked tohto pana testoval minuly rok Sysifos na velmi jednoduchom teste ktory mal aspon naznacit ci pan Brazda disponuje nejakymi neznamymi schopnostami, tak vysledkom bol jednoznacny nezdar. Takze takto dopadla najvecsia hviezda ezoteriky v sucasnej dobe..
Koval, skus pochopit ze mnohi ludia nie su v psychicky v poriadku a ini ludia to zase zneuzivaju.
-
harrison314
Hardcore addict
strapary, Jozef Koval:
skuste sa na to pozriet z ineho uhla, podla mna zakaz nie je riesnie,
preco napriklad Cirkev, respektyve pochod za zivot (paradoxne v nom mali skoro vsteci symbol nastroja na vykonavanie poprav
), nezriadi organizaciu, ktora by sa o tie deti postarala, alebo pomholha zenam, ktore to potrebuju?
Prosto navrhla aletrnativu k interupciam?
preco napriklad Cirkev, respektyve pochod za zivot (paradoxne v nom mali skoro vsteci symbol nastroja na vykonavanie poprav
Samozrejme, zakaz potratu je A, ale treba hned potom povedat aj B. A to su opatrenia, ktore by zenam, rodinam, detom v tejto situacii pomohli. O tychto veciach treba diskutovat a hladat riesenia, ale to uz aj v spolupraci s politikmi, ministerstvami, odbornikmi - vymysliet a prijat legislativu, ktora by ponukala riesenia pre tieto deti.
Cital som napr. o napade rozsirit a posilnit poziciu nahradnych (profesionalnych) rodicov, kedze v detskom domove su naklady na dieta vysoke a aktualne profesionalni rodicia dostavaju dost nizke "platy". Vytvorit pre nich lepsie podmienky, lepsie ich ohodnotit a podla mna je to win-win... Stat usetri, dieta sa ma lepsie v rodine, viac takychto rodicov znizi nezamestnanost... Podla mna celkom dobry napad, o tychto konkretnych rieseniach sa da diskutovat.
K detskym domovom a argumentu, ze by sme po zakaze potratov nemali kde tie deti davat:
V detskych domovoch su vacsina deti cigani, alebo odobrate uz vyrastene deti z rodin zo socialnych dovodov, maloktore dieta, ktoreho matka sa rozhodne dat ho na adopciu po narodeni ide do detskeho domova. Viem to, mama pracuje na neonatologii a mozem uviest priklad kolegu, ktory nemohol mat dieta s manzelkou a chceli si adoptovat dieta. Okrem tej obrovskej byrokracie velmi dlho cakali, kym sa pre nich nejake dieta naslo. Pretoze je takychto deti malo, a zaujemcov o adopciu vela. Zhodou okolnosti si adoptovali syna z nemocnice od mojej mamy, cize viem aj nieco o backgrounde toho dietata, rodicia slusni ludia - veriaci, socialne slabsi, uz v rokoch, cca 38-40, ktori uz maju viacero deti a o dalsie by sa nedokazali postarat, ale potrat pre nich nebol moznostou. Rozhodli sa, ze syna daju na adopciu. Matka sa uskromnila, zaprela, obetovala a vynosila krasneho zdraveho chlapca a teraz su stastni oni, ze ich syn bude vyrastat v dobrej rodine kde mu nic nebude chybat, adoptivni rodicia, ze maju syna a v konecnom dosledku aj to dieta - Adam, ze vobec zije
Takychto pripadov je viac a mohlo by ich byt este viac.
Bohuzial, je to smutne, ale cigana, alebo 7-10-15 rocne dieta, ktore vyrastalo v ktovie akom prostredi si malokto vezme domov
Vsetka cest tym, ktori sa takto rozhodnu! Poznam jednu rodinu, ktora si takto jedneho chlapca adoptovala (silno veriaca) a maju z nim velke problemy...
Su organizacie (aj prepojene s Cirkvou), ktore sa snazia pomoct zenam, ktore uvazuju o potrate, organizatori pochodu ich podporuju - http://pochodzazivot.sk/odporucame/ napr. poradna Alexis a Zachranme zivot. Ked si pozries vyuctovanie, 5800 eur z pochodu islo tejto organizacii. Cirkev takisto prevadzkuje detske domovy, krizove centra a mnoho inych organizacii, ktore tymto zenam/detom pomahaju... Cize alternativy su, resp. by sa mohli este vytvorit dalsie, lepsie alternativy.
som sa rozpisal... uff, za chyby sa ospravedlnujem
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2014, 10:56)
Samozrejme, je zle ked to zodpovedni nejak zneuzivaju, napr. pre vlastny prospech, ale principialne tam naozaj problem nevidim...
Cital som napr. o napade rozsirit a posilnit poziciu nahradnych (profesionalnych) rodicov, kedze v detskom domove su naklady na dieta vysoke a aktualne profesionalni rodicia dostavaju dost nizke "platy". Vytvorit pre nich lepsie podmienky, lepsie ich ohodnotit a podla mna je to win-win... Stat usetri, dieta sa ma lepsie v rodine, viac takychto rodicov znizi nezamestnanost... Podla mna celkom dobry napad, o tychto konkretnych rieseniach sa da diskutovat.
K detskym domovom a argumentu, ze by sme po zakaze potratov nemali kde tie deti davat:
V detskych domovoch su vacsina deti cigani, alebo odobrate uz vyrastene deti z rodin zo socialnych dovodov, maloktore dieta, ktoreho matka sa rozhodne dat ho na adopciu po narodeni ide do detskeho domova. Viem to, mama pracuje na neonatologii a mozem uviest priklad kolegu, ktory nemohol mat dieta s manzelkou a chceli si adoptovat dieta. Okrem tej obrovskej byrokracie velmi dlho cakali, kym sa pre nich nejake dieta naslo. Pretoze je takychto deti malo, a zaujemcov o adopciu vela. Zhodou okolnosti si adoptovali syna z nemocnice od mojej mamy, cize viem aj nieco o backgrounde toho dietata, rodicia slusni ludia - veriaci, socialne slabsi, uz v rokoch, cca 38-40, ktori uz maju viacero deti a o dalsie by sa nedokazali postarat, ale potrat pre nich nebol moznostou. Rozhodli sa, ze syna daju na adopciu. Matka sa uskromnila, zaprela, obetovala a vynosila krasneho zdraveho chlapca a teraz su stastni oni, ze ich syn bude vyrastat v dobrej rodine kde mu nic nebude chybat, adoptivni rodicia, ze maju syna a v konecnom dosledku aj to dieta - Adam, ze vobec zije
Bohuzial, je to smutne, ale cigana, alebo 7-10-15 rocne dieta, ktore vyrastalo v ktovie akom prostredi si malokto vezme domov
Su organizacie (aj prepojene s Cirkvou), ktore sa snazia pomoct zenam, ktore uvazuju o potrate, organizatori pochodu ich podporuju - http://pochodzazivot.sk/odporucame/ napr. poradna Alexis a Zachranme zivot. Ked si pozries vyuctovanie, 5800 eur z pochodu islo tejto organizacii. Cirkev takisto prevadzkuje detske domovy, krizove centra a mnoho inych organizacii, ktore tymto zenam/detom pomahaju... Cize alternativy su, resp. by sa mohli este vytvorit dalsie, lepsie alternativy.
som sa rozpisal... uff, za chyby sa ospravedlnujem
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2014, 10:56)
hlasa skromnost, ale prevadzkove naklady predsa nejake ma, nie? Nemyslim, ze je zle, ked vlastni budovy, napr. fary, kostoly, skoly, univerzity, starobince, ustavy pre chorych, aj spominane detske domovy a pod.... alebo aj pozemky, lesy... Nevidim ani problem v podnikani, napr. prenajimanie pozemkov, lesov, budov a pouzitie tychto penazi na prevadzku, na podporu cirkevnych skol, charitu a pod.Andi_Cibula napísal: piton - vzhladom na to ze cirkev hlasa skromnost, tak vlastnenie majetkov vyznie prinajmensom smiesne.
Samozrejme, je zle ked to zodpovedni nejak zneuzivaju, napr. pre vlastny prospech, ale principialne tam naozaj problem nevidim...
-
Jozef Koval
Medium Star
Aj mne je teba ľúto že odmietaš Boha ktorý je jediná šanca na spásu.vladenko007 napísal:Nikdy som nepovedal že ťa nenávidím. Len mi ťa je strašne ľúto. Uveriť za tak krátky čas toľkým rozprávkam je odvaha. Ach ach
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2014, 11:51)
Všetko čo je o Bohu ľudia ako vy zdiskreditujú.beardie napísal:ak uveril, tak uz nie je ateista
uplne ho rozobrali
skus niekoho dalsieho, tento bol uplne zdiskreditovany
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2014, 11:54)
Aha tak podľa teba všetkých ktorí nemajú budúcnosť treba zabiť?harrison314 napísal:strapary, Jozef Koval:
preco napriklad Cirkev, respektyve pochod za zivot (paradoxne v nom mali skoro vsteci symbol nastroja na vykonavanie poprav), nezriadi organizaciu, ktora by sa o tie deti postarala, alebo pomholha zenam, ktore to potrebuju?
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2014, 11:59)
Jasné čakal som takú reakciu na nehogogo956 napísal:Jozef Koval
to ze niekto vystudoval odbor psychologia samo o sebe neznamena ze ma patent na pravdu/mozno skor to ze bude potencialne sikovnejsi v klamani/
Píšeš, píšeš ale okrem obvinení tam nieje nič....
tomu sa hovori diskusia, tvojou ulohou je teraz poskytnut protiargumentyJozef Koval napísal:Všetko čo je o Bohu ľudia ako vy zdiskreditujú.
ak s tym mas na diskusnom fore problem, tak mozes odist
opäť
-
vladenko007
VIP
Už si vstúp konečne do svedomia. Ak Ježiš naozaj existoval a liečil možno použil nejaké bylinky, možno trávku možno niečo iné ale určite nie zázrak. To len rozprávková kniha popisuje jeho liečbu ako zázrak. Nevedomosť ľudí bola v tedy tak veľká že bolo úplne normálne uveriť čomukoľvek. A ver mi že v knihe sú veci prifarbené aby to znelo že to bol zázrak. Aj kvalitný masér dokáže pomocou prstov odblokovať zaseknuté stavce a zbaviť ťa veľkej bolesti a nepovieme že robí zázraky. Ale v tej dobe by to považovali za zázrak.Jozef Koval napísal: Jasné čakal som takú reakciu na nehoty si fakt taký obmedzený že nechceš prijať fakt že aj vzdelaní ľudia veria v posmrtný život? Ty musíš mať v hlave nejaký blok. Ak by tomu neveril a nebavilo by ho to tak by tomu nevenoval celý život. Aj o Ježišovi hovorili že je to šarlatán a falošný prorok a keď videli zázraky povedali že lieči skrze diabla. Ty si typický farizej.
Ty sa tak bojíš smrti že si ani nepripustíš že po smrti nič nieje. Nebudem znova hovoriť o dôkazoch ale všetko vaše tvrdenie postráda hlavne logiku. A zapamätaj si že ak niečo znie tak dobre na to aby to bola pravda, tak to pravdepodobne pravda nebude.
-
harrison314
Hardcore addict
Hlboky nadych a vydich, potom si znovu precitaj moj prispevok.Jozef Koval napísal:Aha tak podľa teba všetkých ktorí nemajú budúcnosť treba zabiť?
Jozef Koval
ziadne zazraky, metafyzicke javy,posmrtne zivoty a pod. nejestvuju.Je to vsetko proti fyzikalnym zakonom tohto vesmiru. Fyzika plati rovnako dnes ako pred 2tis rokmi. Keby Jezis skutocne robil zazraky typu chodenie po vode,mnozenie chleba,zmena vody na vino,ozdravenie chorych,vratenie mrtvym zivot, tak to si naozaj myslis ze by ho vtedajsia elita uplne ignorovala a zbavila sa ho ukrizovanim?
ziadne zazraky, metafyzicke javy,posmrtne zivoty a pod. nejestvuju.Je to vsetko proti fyzikalnym zakonom tohto vesmiru. Fyzika plati rovnako dnes ako pred 2tis rokmi. Keby Jezis skutocne robil zazraky typu chodenie po vode,mnozenie chleba,zmena vody na vino,ozdravenie chorych,vratenie mrtvym zivot, tak to si naozaj myslis ze by ho vtedajsia elita uplne ignorovala a zbavila sa ho ukrizovanim?
-
Jozef Koval
Medium Star
Áno lebo predstavoval hrozbu ale také niečo by sa nespytal keby si o tom niečo vedel.gogo956 napísal:Jozef Koval
Pokial viem, Rimanom vtedy vadila osveta a vzostuop krestanstva, tym ze sa ho zbavili bolo z pohladu nabozenskej otazky pre nich nevyhnutne, nechceli o krestanstve ani pocut, toboz nie o bozich zazrakoch a roznych nevydanych javoch, ktore sa vyskytovali za zivota Jezisa.gogo956 napísal:Jozef Koval
Inak, zaujimavy rozhovor o hospodareni cirkvi, ked to niekoho zaujima...
http://www.katolickenoviny.sk/48-2013-k ... je-cirkev/
http://www.katolickenoviny.sk/48-2013-k ... je-cirkev/
Korag
v case ked zil Kristus /a prve obdobie po jeho smrti/ tak ziadne v krestanstvo v podstate este neexistovalo, stupencov bolo minimum,statne nabozenstvo ich vobec este nemalo preco riesit.
Kristus,apostoli a ich stupenci boli iba jednou z desiatok podobnych malych siekt ake sa nachadzali v tej dobe na uzemi Judey a Rimskej rise. Jediny dovod preco krestanstvo nakoniec vyhralo boj proti ostatnym nabozenstvam a sektam tej doby je fakt ze ako jedine davalo na rovnaku uroven slobodnych ludi spolu s otrokmi a zenami /ktore dovtedy boli brane ako defacto majetok manzela/.
Z humanistickeho hladiska to bol samozrejme vyznamny civilizacny krok vpred to treba uznat.
Jozef Koval
Novy zakon je plny Kristovych "zazrakov" a na mnohych castiach textov su naznaky ze vsetky dokonca ani neboli zaznamenane. Potom je ale velmi zaujimave,preco vtedajsia oficialna cirkev,farizeji,rimsky pilat reagovali ako reagovali. Ak niekto robi cele roky desiatky zazrakov ktoreho svedkom su zastupy ludi, tie zastupy dokonca o nom hovoria ze je to bozi syn, tak potom ten clovek asi naozaj bude niecim vynimocny a skaredo sa k nemu spravat, ci ho dokonca zabit nie je prilis dobry napad. /a potom ho nakoniec tie iste zastupy poslu na smrt/. Proste logicky mi to cele vobec nesedi. Skor mi to cele pripada ako vyfabulovany pribeh s jasnou snahou o citovu manipulaciu. Historici povodne tvrdili ze evanjelia vznikli az v 2-3 storoci,dnes sa to posunulo na cca 1st n.l. Aj tak je to ale velmi dlha doba od umrtia Krista,takze ta historicka autenticita musi byt podla mna sporná. Nehovoriac o tom , ze nasledne sa evanjelia este vselijako nenapadne upravovali aby v nich neboli nejake zjavne rozpory. Nehovoriac o tom ze je tu existencia apokryfnych evanjelii ktore sa z nejakeho tajomneho dovodu neuznali ako hodne toho byt sucastou Noveho zakona. Proste nech sa na to pozriem z akehokolvek uhla, tak stale mi z toho trci absolutna strata autentickosti,cele krestanstvo je umely vytvor upravovany manualne dovtedy dokym nevznikol dokonaly pribeh..
piton
citujem z Tvojho linku:
"Rovnako nikto nepochybuje o tom, že Cirkev historicky bola a aj v súčasnosti je nositeľkou kultúrneho a intelektuálneho bohatstva. "
-ak sa tym mysli prepisovanie Biblie a inych teologickych textov tak ano,v ostatnych veciach ale urcite nie
v case ked zil Kristus /a prve obdobie po jeho smrti/ tak ziadne v krestanstvo v podstate este neexistovalo, stupencov bolo minimum,statne nabozenstvo ich vobec este nemalo preco riesit.
Kristus,apostoli a ich stupenci boli iba jednou z desiatok podobnych malych siekt ake sa nachadzali v tej dobe na uzemi Judey a Rimskej rise. Jediny dovod preco krestanstvo nakoniec vyhralo boj proti ostatnym nabozenstvam a sektam tej doby je fakt ze ako jedine davalo na rovnaku uroven slobodnych ludi spolu s otrokmi a zenami /ktore dovtedy boli brane ako defacto majetok manzela/.
Z humanistickeho hladiska to bol samozrejme vyznamny civilizacny krok vpred to treba uznat.
Jozef Koval
Novy zakon je plny Kristovych "zazrakov" a na mnohych castiach textov su naznaky ze vsetky dokonca ani neboli zaznamenane. Potom je ale velmi zaujimave,preco vtedajsia oficialna cirkev,farizeji,rimsky pilat reagovali ako reagovali. Ak niekto robi cele roky desiatky zazrakov ktoreho svedkom su zastupy ludi, tie zastupy dokonca o nom hovoria ze je to bozi syn, tak potom ten clovek asi naozaj bude niecim vynimocny a skaredo sa k nemu spravat, ci ho dokonca zabit nie je prilis dobry napad. /a potom ho nakoniec tie iste zastupy poslu na smrt/. Proste logicky mi to cele vobec nesedi. Skor mi to cele pripada ako vyfabulovany pribeh s jasnou snahou o citovu manipulaciu. Historici povodne tvrdili ze evanjelia vznikli az v 2-3 storoci,dnes sa to posunulo na cca 1st n.l. Aj tak je to ale velmi dlha doba od umrtia Krista,takze ta historicka autenticita musi byt podla mna sporná. Nehovoriac o tom , ze nasledne sa evanjelia este vselijako nenapadne upravovali aby v nich neboli nejake zjavne rozpory. Nehovoriac o tom ze je tu existencia apokryfnych evanjelii ktore sa z nejakeho tajomneho dovodu neuznali ako hodne toho byt sucastou Noveho zakona. Proste nech sa na to pozriem z akehokolvek uhla, tak stale mi z toho trci absolutna strata autentickosti,cele krestanstvo je umely vytvor upravovany manualne dovtedy dokym nevznikol dokonaly pribeh..
piton
citujem z Tvojho linku:
"Rovnako nikto nepochybuje o tom, že Cirkev historicky bola a aj v súčasnosti je nositeľkou kultúrneho a intelektuálneho bohatstva. "
-ak sa tym mysli prepisovanie Biblie a inych teologickych textov tak ano,v ostatnych veciach ale urcite nie
drahy gogo, pointa toho linku je v niecom inom, dal som ho tu pre tych, ktori by chceli informacie ohladom financovania a hospodarenia Cirkvi, cize nie pre teba, nabuduce sa prosim zdrz hlupych komentarov, ktore su len "podzubovacne" a mimo temy. Dakujem.
-
94jakub
Guru wannabe
Mimo témy? Ešte, že ty nie si v postavení aby si mohol rozhodovať, čo je a čo nie je mimo témy.
Cirkev rozhodne nie je nositeľkou intelektuálneho bohatstva. Ba práve naopak. Stačí sa pozrieť, kto pálil knihy, ktoré si protirečili s ich učením.
A ešte majú drzosť sa porovnávať so SAV alebo lekármi.
Aj tu je jeden článok, ktorý je odpoveďou na ten tvoj.
http://sclabonia.sk/2014/01/o-neprospes ... ej-cirkvi/
Cirkev rozhodne nie je nositeľkou intelektuálneho bohatstva. Ba práve naopak. Stačí sa pozrieť, kto pálil knihy, ktoré si protirečili s ich učením.
A ešte majú drzosť sa porovnávať so SAV alebo lekármi.
Aj tu je jeden článok, ktorý je odpoveďou na ten tvoj.
http://sclabonia.sk/2014/01/o-neprospes ... ej-cirkvi/
Gogo reagoval na mna, na moj post, ktory nemal nic spolocne s tym, ci je alebo nie je Cirkev nositelom intelekt. bohatstva. Vytiahol jednu vetu z clanku, ktora z celkovou pointou korespondovala uplne marginalne. Tomuto hovorim hlupa reakcia mimo temu (nie mimo temu Boh, nabozenstva...) ale mimo temu mojho postu a toho clanku.
Ten clanok co si poslal povazujem za relevantny k teme o ktorej som hovoril. Gogov post jednoznacne nie.
// po kratkom preslistovani clanku, ktory si poslal som prisiel na to, ze je to odpad, taky prizemny text som uz davno necital... Kazdy sudny clovek, co sa na to pozrie vidi, ze osoba co to pisala ma tazke komplexy z Cirkvi, viery... a zeby to bol aspon minimalne objektivny clanok, tak to uz vobec
Ten clanok co si poslal povazujem za relevantny k teme o ktorej som hovoril. Gogov post jednoznacne nie.
// po kratkom preslistovani clanku, ktory si poslal som prisiel na to, ze je to odpad, taky prizemny text som uz davno necital... Kazdy sudny clovek, co sa na to pozrie vidi, ze osoba co to pisala ma tazke komplexy z Cirkvi, viery... a zeby to bol aspon minimalne objektivny clanok, tak to uz vobec