Hučanie z prednej nápravy - ložisko?
Hučanie z prednej nápravy - ložisko?
Zdravím vás hojčáci,
pýtal som sa viacerých mechanikov a rozchádzajú sa v názoroch, preto chcem poprosiť o pomoc niekoho, kto mal možno rovnaký problém, alebo bude vedieť takto e-identifikovať.
Z prednej nápravy sa ozýva hukot, pri vyšších rýchlostiach (50-60km/h a viac), počuť ho hlavne na hladkej vozovke. Pri nižších rýchlostiach tieto zvuky nepočuť, resp. nie sú tak výrazné.
Súvislé neprerušované hučanie (ako keď prejdete na diaľnici na krajnicový pás) je počuť ak točím volantom doprava (stačí už mierne). Akonáhle vyrovnám tak prestane. Doľava toto hučanie takisto nepočuť. Keď točím doľava (tiež stačí mierne), je počuť slabší a iný zvuk, prerušovaný a pravidelný (ako keby bolo na inak rovnom kolese niečo nerovné). Oba zvuky majú vyššiu intenzitu ak je zatáčanie výraznejšie.
S jedným mechanikom som sa skúsil previezť, ten mi povedal, že oba zvuky robí jedno ložisko, len je inak zaťažované, preto sú zvuky iné. Podľa neho je to pravé predné ložisko. Podľa iného mechanika to zase je určite ľavé predné ložisko. Najnovšie mi ďalší povedal, že ten súvislý zvuk je skor ako keby to koleso o niečo trelo (na pneumatikách ale nič vidieť nie je) a zvuk doľava je ložisko, ale nevie povedať ktoré. Pri otvorených oknách ani jeden zvuk zvonku výrazne nepočujem.
Prezúval som teraz gumy na letné, zvuk sa o niečo zmenil (aj zmenou hlučnejších zimných gúm), ale charakter zostáva ten istý ako doprava, tak doľava. Ten nepravidelný zvuk (ktorý počuť) už pri miernom zatočení doľava, je pri vyšších rýchlostiach (80+) počuť v miernejšej verzii aj pri jazde rovno.
Vie mi niekto povedať, či mal podobnú skúsenosť, príp. čo to može byť? Bude to ložisko? Prípadne obe?
Auto je Audi A4, 1.9TDi.
pýtal som sa viacerých mechanikov a rozchádzajú sa v názoroch, preto chcem poprosiť o pomoc niekoho, kto mal možno rovnaký problém, alebo bude vedieť takto e-identifikovať.
Z prednej nápravy sa ozýva hukot, pri vyšších rýchlostiach (50-60km/h a viac), počuť ho hlavne na hladkej vozovke. Pri nižších rýchlostiach tieto zvuky nepočuť, resp. nie sú tak výrazné.
Súvislé neprerušované hučanie (ako keď prejdete na diaľnici na krajnicový pás) je počuť ak točím volantom doprava (stačí už mierne). Akonáhle vyrovnám tak prestane. Doľava toto hučanie takisto nepočuť. Keď točím doľava (tiež stačí mierne), je počuť slabší a iný zvuk, prerušovaný a pravidelný (ako keby bolo na inak rovnom kolese niečo nerovné). Oba zvuky majú vyššiu intenzitu ak je zatáčanie výraznejšie.
S jedným mechanikom som sa skúsil previezť, ten mi povedal, že oba zvuky robí jedno ložisko, len je inak zaťažované, preto sú zvuky iné. Podľa neho je to pravé predné ložisko. Podľa iného mechanika to zase je určite ľavé predné ložisko. Najnovšie mi ďalší povedal, že ten súvislý zvuk je skor ako keby to koleso o niečo trelo (na pneumatikách ale nič vidieť nie je) a zvuk doľava je ložisko, ale nevie povedať ktoré. Pri otvorených oknách ani jeden zvuk zvonku výrazne nepočujem.
Prezúval som teraz gumy na letné, zvuk sa o niečo zmenil (aj zmenou hlučnejších zimných gúm), ale charakter zostáva ten istý ako doprava, tak doľava. Ten nepravidelný zvuk (ktorý počuť) už pri miernom zatočení doľava, je pri vyšších rýchlostiach (80+) počuť v miernejšej verzii aj pri jazde rovno.
Vie mi niekto povedať, či mal podobnú skúsenosť, príp. čo to može byť? Bude to ložisko? Prípadne obe?
Auto je Audi A4, 1.9TDi.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Hučanie z prednej nápravy - ložisko?
...myslím, že to bude ložisko...ak na to máš, vymeň obidve...
Asi to tak spravím, ale zaujíma ma hlavne, či sa tak može prejavovať len jedno ložisko? Že hučí pri zatáčaní do oboch strán, ale do každej inak.Grim napísal:...myslím, že to bude ložisko...ak na to máš, vymeň obidve...
Alebo je pravdepodobnejšie že hučia obe ložiská, len každé inak.
Moze sa prejavovat aj pri jazde rovno, ja som to tak mal. Ako keby sa tam nieco vo vnutri zlomilo. Dvihni to doma na zdvihak a skus zatocit koleso a pokyvat s nim do stran. Ak nic nezistis, tak chod za mechanikom, ten bude vediet co treba.
Rovnako ako tebe sa aj mne prejavovalo vadne lozisko. V servise zodvihli auto na zdvihak, zaradili 5. prevodovy stupen a bol to pekny hukot co isiel od kolies. Nieco ako hluk vlaku v tuneli
Radili mi vymenit obidve naraz no ja som dal urobit len jedno. Ked sa po zime prejavilo znova hucanie tak islo na vymenu aj druhe.
-
hojko
Site Admin
Niekedy to hucanie pocut aj vtedy, ked len rukou zatocis koleso.
ešte by to mohol byť aj homokinetickžý klb isto vieš odkial to ide ?
-
phatres1994
Star
Ahoj, nam jedneho casu auto na prednych napravach vydavalo tak isto divny zvuk, koleso som mal dole, nevedel som cim to je, az casom sme dosli k zaveru, ze je problem s dostickami. Dali sme ich dole, precistili, nasadili na novo a zvuk prestal. Skus aj to, nam to pomohlo a tak isto boli nazory typu lozisko.
to by bol samozrejme ideálny prípad, tiež Ti to hučalo rovnako ako mne aj do tej aj do tej, len iný zvuk?Juicy napísal:Rovnako ako tebe sa aj mne prejavovalo vadne lozisko. V servise zodvihli auto na zdvihak, zaradili 5. prevodovy stupen a bol to pekny hukot co isiel od kolies. Nieco ako ked hluk vlaku v tuneliRadili mi vymenit obidve naraz no ja som dal urobit len jedno. Ked sa po zime prejavilo znova hucanie tak islo na vymenu aj druhe.
hmm to až tak výrazné nie je, ako som písal, pri nižších rýchlostiach to počuť nie je vôbec..hojko napísal:Niekedy to hucanie pocut aj vtedy, ked len rukou zatocis koleso.
to práve neviem, nie som si úplne istý z ktorej strany to hučí ale skôr z ľavej, lebo keď som sedel na strane spolujazdca, počul som to o niečo menej výrazne. nemožem ani s istotou povedať či to ide od kolies, to by som ťažko strieľal.. ako zistím či je to ložisko alebo kĺb?Matej18 napísal:ešte by to mohol byť aj homokinetickžý klb isto vieš odkial to ide ?
je možné, že na tom niečo bude, lebo keď mi prezúval gumy a mal dole kolesá, hovoril že sa strašne ťažko točia tie doštičky, že by mali ísť ľahšie. ale to na všetkých kolesách mám tak, to by sa prejavovali všetky..phatres1994 napísal:Ahoj, nam jedneho casu auto na prednych napravach vydavalo tak isto divny zvuk, koleso som mal dole, nevedel som cim to je, az casom sme dosli k zaveru, ze je problem s dostickami. Dali sme ich dole, precistili, nasadili na novo a zvuk prestal. Skus aj to, nam to pomohlo a tak isto boli nazory typu lozisko.
každopádne zatiaľ vďaka všetkým za názory
-
phatres1994
Star
ak sa ti tazko tocia kolesa, tak to bude urcite v dostickach, to nase tak isto slo tazko. Ved uvidis, ale ja si myslim, ze to bude v tomto. 
//vsetky nemusia, co ak pave jedno je najviac dotiahnute ako ine?
//vsetky nemusia, co ak pave jedno je najviac dotiahnute ako ine?
Hucanie bolo najviac pocut okolo rychlosti 60-70km/h. Pri nizsich rychlostiach ich nebolo tak pocut a pri vyssich rychlostiach sa to uz miesalo s beznym hlukom od motora, kolies atd...to by bol samozrejme ideálny prípad, tiež Ti to hučalo rovnako ako mne aj do tej aj do tej, len iný zvuk?
Pistanie a ine pazvuky bolo pocut pri vytocenych kolesach aj pri mensich rychlostiach.
Podloz si auto v predu, zhod kolesa, zarad 4-5 prevodovy stupen a pocuvaj odkial to vychadza...
Ložisko sa prejavuje hlavne v zátačkách a v závislosti od zaťaženia auta. Keď huči viac do ľavotočivej je to pravé ložisko, pokial do pravotočivej je zlé lavé ložisko. Takisto môžu hučať aj gumy. Pokial hovoríš, že je to hlavne na hladkej vozovke. Mal som raz obute nejaké čínske pneu so šípovým vzorom a tie hučali akokeby som mal hroty na pneu. Ďalej sa mi raz šuchala z vnútornej strany pneu o čap riadenia, lebo som mal širšie pneu ako mohli byť. Jednoducho sadni do auta pojazdi po zatačkach a tak vystup a skus pri náboji chytiť disk. Pokiaľ je jedna strana teplá a druhá horúca máš jasno. Samozrejme sa snaž moc nehriať brzdy. Takisto ložiska stačí niekedy len premazať a pritiahnúť. Ale to tiež len s citom aby ti nestrihlo koleso v náboji od prehriatia, ako sa mi stalo na Felicii. Na starších autách je vačšinou problém v zhnitých tanieroch na ktorých je pri náboji navlečené gufero aby nevytiekla vazelína s náboja. Celé to zhnije guferko sa rozpadne a voda sa dostane na ložisko.
-
Makovnik
Medium Professional
99% lozisko. Este je moznost, ze tru napr. spominane dosticky alebo plechovy kryt brzdoveho kotuca, ktory je zo strany tlmica.
Zmenu hluku podla natocenia kolies robi prave lozisko. Prave aj to, ze zvonku hluk velmi nepocut, ale vnutri viac - je najskor lozisko, kedze hluk sa prenasa mechanicky po kovovych castiach do interieru, kdezto vonku byt vyrazny nemusi.
Zaroven lozisko huci nonstop az do zastavenia, len sa meni vyska tonu. Staci menit po jednom; mne tiez odporucali obe, ale to by boli vyhodene peniaze. Vymenil som jedno a uz je 2roky ticho.
Zmenu hluku podla natocenia kolies robi prave lozisko. Prave aj to, ze zvonku hluk velmi nepocut, ale vnutri viac - je najskor lozisko, kedze hluk sa prenasa mechanicky po kovovych castiach do interieru, kdezto vonku byt vyrazny nemusi.
Zaroven lozisko huci nonstop az do zastavenia, len sa meni vyska tonu. Staci menit po jednom; mne tiez odporucali obe, ale to by boli vyhodene peniaze. Vymenil som jedno a uz je 2roky ticho.
tak, práve zo servisu, vymenil som len jedno ložisko- bolo to pravé predné. a už počujem iba svišťanie vetra. ďakujem všetkým za rady 
keďže som v Prahe, pre prehľad nákladov: 1400kč ložisko (SNR) + 1500kč práca = 2900kč
keďže som v Prahe, pre prehľad nákladov: 1400kč ložisko (SNR) + 1500kč práca = 2900kč
-
guess.whoo
Redeemer
ako som pisal v teme o pneu, ze po vymene kolies na letne sa zacal ozyvat hukot.
dnes som si ale vsimol, ze to robi len pri jazde rovno. ked zabacam do lava hluk ustane. Pri zatacani do prava tiez, ale je to viac pocut.
Tiez by som to tipoval na lozisko (zrejme prave) ale je mi to velmi divne, ze sa to zacalo prejavovat hned po vymene kolies.
Otazka teda je, ci to mozu predsa len robit aj pneu? nevsimol som si vyduty alebo inak opotrebeny stred pneumatik
dnes som si ale vsimol, ze to robi len pri jazde rovno. ked zabacam do lava hluk ustane. Pri zatacani do prava tiez, ale je to viac pocut.
Tiez by som to tipoval na lozisko (zrejme prave) ale je mi to velmi divne, ze sa to zacalo prejavovat hned po vymene kolies.
Otazka teda je, ci to mozu predsa len robit aj pneu? nevsimol som si vyduty alebo inak opotrebeny stred pneumatik
Mal som kedysi nieco podobne po vymene pneu - bolo to lozisko. Ked dali auto na zdvihak, tak hned nasli problem. Bolo to vsak zadne lozisko, zvuk sa prenasal ale dopredu.
-
guess.whoo
Redeemer
no dobre teda..zdvihak napovie..dufam ze to bude zadne lozisko, jedno som menil vlani
predne doma nevymenim :-/
predne doma nevymenim :-/
-
PAuLi3
Darca
Seruste, nechcem vytvarat novu temu, ale mam podobny problem, len s tym rozdielom, ze od prednej napravy nepocujem hukot, ale piskanie, ktore je pocut (nie vzdy) v zakrute pri rychlosti cca. 30-40kmh. Zacalo to robit, ked som menil tlmice a komplet brzdy. Vsetko bolo skontrolovane, bol som na geometrii, no piskanie je stale pocut. Bol som s tym u mechanika, ktory to pozeral, mal to na zdvihaku, skusal tocit kolesom, ale tak to nebolo pocut, povedal, ze by to mohlo byt ulozenie riadenia (oprava cca. 100€ predna naprava), ale nejde mi do hlavy, ulozenie je v podstate hlinikovy profil, v ktorom je gumeny silenblok, ale ked pocujem to piskanie, tak je jasne, ako keby to robilo tociace koleso (zvuk by som prirovnal k nenaolejovanemu furiku, proste to tak prepiskuje, nie jeden suvisly ton). Preto ma napadlo, ci by to nemohlo byt lozisko, ako keby bolo suche a preto to sposobuje, nove loziska na prednu napravu stoja 120€ oba kusy, tka by to nebolo az tak financne narocne. Vdaka za rady
a čo tie komplet brzdy? zvyknú sa mazať uloženia platničiek a aj dotykové plochy so strmeňom a piestom ak to ide nasucho môže to vydávať takéto divné zvuky, tak isto vodiace čapy by sa pri takom servise mali vyčistiť a premazať, nábojové ložiská by hučali aj na zdviháku a mali by vôľu, aj keď vylúčiť sa to nedá
-
PAuLi3
Darca
vsetko bolo precistene, sak to je cudne, ze to nerobi vzdy a ked idem v zakrute a pritlacim brzdu tak pistanie prestane