Fotografia - novinky, technika, diskusia
Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia
stabilizacia je v objektive, a ano, oznacuje sa ako VR. V tele ju ma iba Sony
Snapsort porovnáva papierové parametre, nič viac. Dovolím si tvrdiť, že vlastníci stránky nikdy nedzžali v ruke ani polovicu foťákov čo tam porovnávajú. Podľa nich je rozdiel medzi D3 a D5300 nejakých 11 bodov, čo ma úprimne rozosmialo. D3 je profi stroj, ktorý prakticky nekladie žiadne limity jeho majiteľovi, zatiaľ čo 5300vku by každý pokročilý fotograf rozdupal buď už po pol hodine fotenia, alebo pri prezeraní fotiek v PC. Tiež vraví, že D7000 je lepší než D300. Papierovo áno, ale v praxi som videl omnoho viac podarených fotiek z 300vky. VR nieje nevyhnutnosť, ja to mám aj tak väčšinou vypnuté. Záleží od toho čo a ako fotíš.
V pripade 35mm je stabilizacia obrazu tak trochu zbytocna - na ostry snimok ti staci cas 1/50s - co uz je beztak prilis dlhy cas na zachytavanie pohyblivych objektov. Nehovoriac o tom, ze tento cas v kombinacii so svetelnym objektivom a moznostou vyrazne pridat na citlivosti, nie je problem dosiahnut ani v slabsie osvetlenych interieroch. Inak sa jedna o moj najoblubenejsi objektiv.
Kratke vysvetlenie oznacenia objektivu:
AF-S: objektiv je vybaveny motorcekom pre automaticke ostrenie
G: chyba prstenec pre zmenu clony - ta sa vsak u vsetkych novsich fotoaparatov nastavuje v tele
Spominana kombinacia D5300 a AF-S 35mm f/1.8G posluzi ucelu. Osobne mi to pride milsia kombinacia, ako s objektivom 18-55mm.
Kratke vysvetlenie oznacenia objektivu:
AF-S: objektiv je vybaveny motorcekom pre automaticke ostrenie
G: chyba prstenec pre zmenu clony - ta sa vsak u vsetkych novsich fotoaparatov nastavuje v tele
Spominana kombinacia D5300 a AF-S 35mm f/1.8G posluzi ucelu. Osobne mi to pride milsia kombinacia, ako s objektivom 18-55mm.
-
qwerty-xyz
dakujem, porozmyslam aj nad tou 7000 ckou, alebo 7100 vkou..... ide o snimky bez zoomu. jednoducho cvak, a hrat sa ako som pisal, bud s HDR alebo s nocnymi snimkami, to by som sa este vedel vyhrat.
Ak si môžeš dovoliť 7100, tak niet čo riešiť.
Ja si zase myslím, že mu D7100 zbytočne. Na jeho hranie sa úplne postačí menšia, ľahšia a lacnejšia (a pre amatérov hádam aj jednoduchšia) D5300 (ktorá má aj tak prakticky rovnaký senzor ako D7100) a ušetrené panize sa dajú investovať napr. do nejakých lepších objektívov...
Stačiť stačí, lenže ak sa bude posúvať dopredu, tak ho ten foťák bude nesmierne brzdiť. Ja dokážem zmeniť akékoľvek nastavenie do troch sekúnd, zato s kamarátkinou D5100vkou som nadávajúc fotil so zlými nastaveniami, lebo som na to menu jednoducho nemal nervy. Neviem si predstaviť fotiť taký koncert, kde sa všetko mení raketovou rýchlosťou, bez dostatočne flexibilného foťáku. A to je len jedna z mnohých nevýhod.
//autoeditácia príspevku (18 Apr 2014, 23:50)
Sám som sa svojho času rozhodoval medzi D5000 a D7000. Dnes som nesmierne rád, že som si priplatil, aj keď ma štve, že som nebral Canon 7D.
//autoeditácia príspevku (18 Apr 2014, 23:50)
Sám som sa svojho času rozhodoval medzi D5000 a D7000. Dnes som nesmierne rád, že som si priplatil, aj keď ma štve, že som nebral Canon 7D.
Nie je to až také hrozné, ako to opisuješ... skôr je to o šikovnosti fotografa
Jeden otočný volič a stavový displej tam samozrejme chýba, ale to je v podstate všetko. Dokonca by ani D3300 nemusela byť úplne odveci - to, čo od foťáku očakáva splní úplne rovnako ako D5300 alebo D7100m akurát je ešte menší a lacnejší... dobrý objektív spraví oveľa väčší rozdiel, ako je medzi D7100 a D3300... odporúčam prečítať tento článok a následne do kameňa tesať! http://www.fotoradce.cz/canon-nebo-niko ... anekid1498
Súhlasím s tým, že by ho lacnejšie telo mohlo časom obmedzovať, no to záleží na tom, či sa naozaj bude ďalej posúvať a keď, tak po akom čase... ak medzitým predstavia 3 nové generácie foťákov tak to aj tak bude chcieť kúpiť si nový model
Súhlasím s tým, že by ho lacnejšie telo mohlo časom obmedzovať, no to záleží na tom, či sa naozaj bude ďalej posúvať a keď, tak po akom čase... ak medzitým predstavia 3 nové generácie foťákov tak to aj tak bude chcieť kúpiť si nový model
No neviem ako u 5300, ale na 5200 som musel nastavovať iso cez menu, WB tiež. No súdiac podľa gombíkov to stále nebude inak. V poloautomatických režimoch sa dá nastaviť clona/čas pomerne rýchlo, ale na manuále (ktorý používam najčastejšie) je to bez šance. Pojem "rýchla zmena režimu ostrenia" v tejto kategórii prakticky neexistuje. Keď sa chystá fotiť krajinky, architektúru a boh vie aké statické srandy, tak to nebude žiaden veľký problém, ale už pri rodinnej oslave je rozdiel medzi 3/5k a 7k radou priepastný. To, čo spravím za 2 sekundy ja s foťákom priloženým k oku by jemu trvalo 10s+ pri dostatočnej zručnosti a, samozrejme, so sklopenýn foťákom. Pokiaľ ide o veľkosť, myslím si, že "menší" nieje žiadna výhra. Už 7000 mi nepasuje do ruky úplne, lebo je príliš malý. 700 sa mi držal dobre a D3 bola hotová rozprávka. Nemyslím si, že by časom chcel kupovať nový foťák, lebo ten jeho bude už starý. Poznám ľudí, ktorí dnes fotia na 6/8/10 rokov staré foťáky vo veľmi vysokej kvalite. Fotia ale prevažne krajinky a portréty- žánre, kde záleží viac na skle a PS než na tele samotnom. Stále však nevidím dôvod meniť APS-C za novší APS-C. Rozdiely vo výslednej kvalite niesu veľké. Ak ho začne obmedzovať telo po stránke kvality fotografie, tak pomôže jedine FF.
Skrátka a jednoducho. Ak od toho foťáku čakáš len to, že tú fotku "predsa len nejako cvakneš" a bude to vyzerať lepšie než z ultrazoomu, tak ber 5300. Ak ale chceš niečo praktickejšie, čo ti nezačne časom liezť na nervy, tak 7000/7100.
Skrátka a jednoducho. Ak od toho foťáku čakáš len to, že tú fotku "predsa len nejako cvakneš" a bude to vyzerať lepšie než z ultrazoomu, tak ber 5300. Ak ale chceš niečo praktickejšie, čo ti nezačne časom liezť na nervy, tak 7000/7100.
-
martinez13
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
Unknown: sám mám D5100 a fotím aj disko, koncerty a možno som si za ten čas zvykol no viem si rýchlo všetko zmeniť.. mám tam aj jedno programovateľné tlačítko, na ktoré som si nastavil ISO... časa a clonu si viem nastaviť kolečkom behom sekundy keď pozerám cez hladáčik a všetko mám dopredu už nastavené
ale tak či tak by som zobral D7100 sám som rozmýšlal nad ním upgradeom avšak ako sme si už tu popísali pomaličky šetrím na D610
pevný objektív na video je podľa mňa nepraktické, nám točil stužkovú s objektívom Tamron 17-50 f/2,8 (taký mám aj ja) a myslím že s ním by si blbosť nespravil, pretože video je kvalitka..
ale tak či tak by som zobral D7100 sám som rozmýšlal nad ním upgradeom avšak ako sme si už tu popísali pomaličky šetrím na D610
pevný objektív na video je podľa mňa nepraktické, nám točil stužkovú s objektívom Tamron 17-50 f/2,8 (taký mám aj ja) a myslím že s ním by si blbosť nespravil, pretože video je kvalitka..
-
chlapec10
Addict
no, posledne strany boli moc vtipne
"rýchla zmena režimu ostrenia" , to az tak casto menis rezim AF? a este dokonca pocas fotenia?
jedno koliesko a stavovy display je podla mna ZASADNY rozdiel,
snapsort je podla mna praveze super stranka, ale treba porovnavat jednoltive body nie celkove hodnotenie....
vyhodou 7000 je aj to ze ma v tele ostriaci motorcek, takze ti budu na nej fungovat aj starsie (a lacnejsie) objektivy....
7000 a 5300 nemaju rovnaky senzor, je tam rozdiel generacie, 7100 a 5300 maju rovnaky
fotenie koncertu je velmi velmi siroky pojem
ale samozrejme tam sa dve koliecka hodia
inac, takymto zacinajucim fotografom by som ako prvy doplnok odporucil externy blesk viac ako dalsi objektiv, lebo to tu fotku zlepsi 10x viac ako hocijaky lepsi objektiv, ktory aj tak zabije zabudovanym bleskom (samozrejme to neplati v pripade krajinkarov a pod)...
DSLR a video.... nuz, je to pridana funkcia, ale ze by som to nejak zohladnoval pri vybere..... to nemozem povedat
WB asi naozaj bude treba nastavovať cez menu (mňa by to ale netrápilo, keďže aj tak fotím do raw-u, okrem toho ako často pri jednom fotení treba meniť WB?), ale ISO sa dá nastaviť na fn button. V manuálnom režime sa bude expozícia meniť otočným voličom a clona držaním tlačidla korekcie expozície a otočným voličom tak ako pri všetkých nikonoch, ktoré nemajú druhý otočný volič. Takže netreba ani meniť úchop a dokonca ani oddialiť foťák od oka = rovnaká rýchlosť zmeny parametrov. Režim ostrenia bude treba tiež meniť cez menu, ale opäť si myslím, že je to jedna z najmenej menených vecí počas fotenia, takže či to trvá sekundu alebo 5 sekúnd žiadny svetoborný rozdiel nespraví.Unkown napísal:No neviem ako u 5300, ale na 5200 som musel nastavovať iso cez menu, WB tiež. No súdiac podľa gombíkov to stále nebude inak. V poloautomatických režimoch sa dá nastaviť clona/čas pomerne rýchlo, ale na manuále (ktorý používam najčastejšie) je to bez šance. Pojem "rýchla zmena režimu ostrenia" v tejto kategórii prakticky neexistuje. Keď sa chystá fotiť krajinky, architektúru a boh vie aké statické srandy, tak to nebude žiaden veľký problém, ale už pri rodinnej oslave je rozdiel medzi 3/5k a 7k radou priepastný. To, čo spravím za 2 sekundy ja s foťákom priloženým k oku by jemu trvalo 10s+ pri dostatočnej zručnosti a, samozrejme, so sklopenýn foťákom.
Podstatné je, že ak jeho mode dial celý čas v A tak nič z tohto riešiť nebude
jedno koliesko a stavovy display je podla mna ZASADNY rozdiel,
Nebuď labuť, je to len jedno koliesko a stavový displej... krajšie fotky to za neho nespraví. Jedine bude musieť v manuálnom režime meniť clonu tak ako som napísal vyššie a pre kontrolu nastavení kuknúť do hľadáčika alebo stlačiť príslušné tlačidlo. To žiadny zásadný rozdiel nie je, a už vôbec nie pre niekoho, kto fotí s DSLR prvýkrát.
Výhoda to je, ale s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou si kúpi nové AF-S objektívy, ako 99% ľudí... a AF motor má aj D3300vyhodou 7000 je aj to ze ma v tele ostriaci motorcek, takze ti budu na nej fungovat aj starsie (a lacnejsie) objektivy....
-
qwerty-xyz
cielom je ako som pisal, ze jednoducho viacero fotakov pre rozne akcie, .... odkedy ste to tu napisali, cumim uz aj do 7100 vky, .... pred tym ma to ani nenapadlo.
osobne som bol pred XS3 kou za odolny kompakt, ale clona ma odradila, a par dalsich parametrov, s ktorymi som sa nechcel zmierit, clona a ČIP vyzeraju ze su velmi dolezite veci, ....
pretoze sa straca moznost fotenia zaujimavych veci, ako som uz dostal mnohokrat povedane (vyriesi sa to asi nejakym odolnym smartfonom od SONY) videa z toboganov a podobne su vraj na nezaplatenie, ....
inak cistenie ? HAMA utierka z fotolabu, a sprej z ocnej optiky, na cistenie fotografickej techniky, .... doslova to pise na baleni, ma niekto lepsi napad ? na sosovku ? este som ten sprej nepouzil, ale ked to je na objektivy tak preco nie, .... (ten dovod preco nie mi napiste, nieze znicim nejaku vrstvu ktorou je potiahnuty objektiv)
osobne som bol pred XS3 kou za odolny kompakt, ale clona ma odradila, a par dalsich parametrov, s ktorymi som sa nechcel zmierit, clona a ČIP vyzeraju ze su velmi dolezite veci, ....
pretoze sa straca moznost fotenia zaujimavych veci, ako som uz dostal mnohokrat povedane (vyriesi sa to asi nejakym odolnym smartfonom od SONY) videa z toboganov a podobne su vraj na nezaplatenie, ....
inak cistenie ? HAMA utierka z fotolabu, a sprej z ocnej optiky, na cistenie fotografickej techniky, .... doslova to pise na baleni, ma niekto lepsi napad ? na sosovku ? este som ten sprej nepouzil, ale ked to je na objektivy tak preco nie, .... (ten dovod preco nie mi napiste, nieze znicim nejaku vrstvu ktorou je potiahnuty objektiv)
Svetelný objektív a veľký čip s kvalitným výstupom a nízkym šumom ale môže mať kľudne aj kompakt alebo mirrorless ^^ Keď chceš aby sme ti teda naozaj poradili a nezapísali tu ďalších 5 strán teoretizovaním tak si konečne daj v hlavne dokopy, čo od toho foťáku očakávaš a čo ti netreba a spíš to do prehľadného zoznamu 
-
chlapec10
Addict
isto? by som skor povedal ze nema....a AF motor má aj D3300
kvalitny ochranny filter + tricko :-p keby to bolo moc zaprasene tak presne to co pises.... ja pouzivam VEPLUS, ale nevytahujem ho casto.... takisto si vela ludi chvali utierky na okuliare z LIDLuinak cistenie ? HAMA utierka z fotolabu, a sprej z ocnej optiky, na cistenie fotografickej techniky, .... doslova to pise na baleni, ma niekto lepsi napad ? na sosovku ? este som ten sprej nepouzil, ale ked to je na objektivy tak preco nie, .... (ten dovod preco nie mi napiste, nieze znicim nejaku vrstvu ktorou je potiahnuty objektiv)
Hm, a fakt nemá... hľadal som, z kade to mám, a už viem - na snapsorte to majú blbo
http://snapsort.com/compare/Nikon-D3200-vs-Nikon-D3300
Zrušiť antireflexnú vrstvu nieje také ľahké ako by sa mohlo zdať. Ja objektív čistím tým čo mám práve po ruke, ale najlepšie z toho vychádzajú vreckovky a dych. Doteraz sú všetky moje sklá v perfektnom stave bez jediného škrabanca
Najlepšie spravíš, ak kúpiš UV filter. Nepomôže (teda trocha áno, nieže sa toho dakto chytí), neuškodí, ale každopádne máš na objektíve kus skla, ktorý môžeš čistiť akokoľvek a pri najhoršom schytá najväčšie poškodenie on.
Video na DSLR je dnes na veľmi vysokej úrovni, a preto nieje na škodu zvážiť aj toto. Teda jasné, že ak foťák kupujem na fotenie modeliek v ateliéri, tak mi je na dve veci, ale väčšina kupujúcich (zvlášť v tejto cenovej hladine) pre to nájde mnoho využití. Nehovoriac o 5D mk II. Poznám 4 ľudí čo ju majú, z toho traja ju používajú prevažne na natáčanie.
//autoeditácia príspevku (19 Apr 2014, 20:48)
A k tomu UV filtru. Nešetri, kúp niečo normálne (Hoya, Cokin, Tiffen...). Taká Hama síce ponúka filtre za zlomok tej sumy, ale (hlavne v protisvetle a bočnom svetle) je tú cenu vidieť. Mal som Hama polarizák, reku, bude stačiť, kým našetrím na niečo iné. Po prvom fotení s ním som peniaze na Hoya našiel okamžite
Video na DSLR je dnes na veľmi vysokej úrovni, a preto nieje na škodu zvážiť aj toto. Teda jasné, že ak foťák kupujem na fotenie modeliek v ateliéri, tak mi je na dve veci, ale väčšina kupujúcich (zvlášť v tejto cenovej hladine) pre to nájde mnoho využití. Nehovoriac o 5D mk II. Poznám 4 ľudí čo ju majú, z toho traja ju používajú prevažne na natáčanie.
//autoeditácia príspevku (19 Apr 2014, 20:48)
A k tomu UV filtru. Nešetri, kúp niečo normálne (Hoya, Cokin, Tiffen...). Taká Hama síce ponúka filtre za zlomok tej sumy, ale (hlavne v protisvetle a bočnom svetle) je tú cenu vidieť. Mal som Hama polarizák, reku, bude stačiť, kým našetrím na niečo iné. Po prvom fotení s ním som peniaze na Hoya našiel okamžite
-
chlapec10
Addict
Hoya filtre su v zahranicii o dost lacnejsie.... som zvykol z Hong Kongu kupovat (nie, isto to nebol ziaden fake)
a preco pouzivam hoya HD? pre toto
a preco pouzivam hoya HD? pre toto
-
ktozesomja
Medium Star
Ahojte. Mám Nikon D7000 a čítal som niekde, že keďže má motorček v tele, je naňho možné použiť staršie a LACNEJŠIE objektívy, ktoré nemajú zabudovaný motorček. Sú tieto objektívy nejak výrazne lacnejšie ? Oplatí sa kúpiť fakt nejaký starý objektív ?