Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa audiotrack »

strapaty napísal:to je hlupost ... ziadne taketo zriadenie netrvalo dlhsie ako 40 rokov... ludia pokial nie su vnutorne presvedceny cely system sa zosype... ked si pozries idologicke zriadenia historie ... zistis ze len spolocenstva veriace v boha vytravali najdlhsie...
čo to táraš? Otrokárstvo tu bolo dávno pred kristom v čase kedy otroci stavali pyramídy, a bolo tu dávno po kristovi ešte v čase kolonizácie a objavovania ameriky.
Obchod s čiernymi ľudmi, ako ideologia rasizmu, tu bol od 8. do 20. storočia.
Fašizmus, od roku 1919, ale prvé názory elitárstva sa objavili už za čias aristotela, a s miernymi ideologickými zmenami neofašizmus pretrváva dodnes.
Komunizmus - spoločnosť založená na majetku, sa objavuje od 15. storočia a v mnohých krajinách (kuba, korea, čína..) funguje dodnes.

a to ešte nespomínam náboženstvá ktoré nie sú založené na žiadnom bohovi, teda neteistické náboženstva ako (dnes v súvislosti s voľbami často omielaná) scientologia, konfucionizmus, taoizmus, budhizmus...

ja neviem kde si ty tých 40 rokov vycucal, rovnako tak ako netuším prečo si myslíš že náboženstva prežívajú všetky ideologie. Nechce sa mi googliť, ale určite by si našiel kopec náboženstiev čo zanikli.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

axxis napísal:Slovensky krestansky stat 1939-1945 (zda sa, ze vies stat s Bohom Ti nijako dlzku fungovania nezrucuje)
Netvrdim jedno alebo druhe, ale pouzit toto ako priklad (ne)zivotaschopnosti "spolocenstiev veriacich v boha" je dost smiesny argument.
audiotrack napísal:Obchod s čiernymi ľudmi, ako ideologia rasizmu, tu bol od 8. do 20. storočia.
Ideologia rasizmu? Ked Turci alebo Arabi zotrocovali bielych Europanov tiez slo o "ideologiu rasizmu" alebo maju to privilegium len cierni ludia?

Len tak mimochodom, momentalne prebieha zidovsky sviatok Pesach kedy si zidia pripominaju ako ich kmenovy boh Jehova zniesol na egyptanov pohromy a pozabijal vsetky prvorodene nezidovske deti.
  • Poslednou ranou, po ktorej sa faraón rozhodol Židov prepustiť, bolo usmrtenie všetkých prvorodených Egypťanov. Aby anjel smrti, ktorý prešiel počas noci celou krajinou, rozpoznal židovské domy, Hospodin prikázal Židom označiť rámy a prahy ich dverí krvou baránka. Anjel smrti obchádzal takto označené domy bez toho, aby niekoho usmrtil. Od toho je odvodené pomenovanie sviatku Pesach, pretože toto slovo znamená obchádzanie či obídenie, alebo vyhnutie sa.
BkFFvRgCAAAnLjD.jpg
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

on131vVBh_o.jpg
jak keby na to nemal celý šíry svet a priľahlý vesmír :sly:
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsetko pustne-semitske nabozenstva, z vynimkou krestanstva, ktore bolo do urcitej miery poeuropstene.
1374595118124.png
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:
tak ked to chodenie trava 50 rokov
takze ani ja ani ty s tym nevidi problem, tak preco cirkev?
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Aryan Angel napísal:Netvrdim jedno alebo druhe, ale pouzit toto ako priklad (ne)zivotaschopnosti "spolocenstiev veriacich v boha" je dost smiesny argument.
A preco by bol? Praveze je to dokonaly argument. Ako mozes vidiet na nasom byvalom klerofasistickom state, to ci niekto veri alebo neveri v Boha nema doslova ziadny doapd na to ako dlho pretrva. To na com zalezi su realne okolnosti. Ked mas zlava fasisticke Nemecko a sprava bolsevika tak Ta Boh z biedy nevytrhne. Jedine co fanaticka veria zatial dokazala je, ze tvrdo brzdila akykolvek pokrok (a je kopa krajin, v ktorych to robi doteraz. vid moslimovia)

A to, ze Ta Boh nezachrani od zleho sa da otocit aj na druhu stranu - jeho absencia nesposobi nikoho pad. Alebo mi snad chces povedat, ze ZSSR sa rozpadli koli tomu, ze ludia mali zakazane chodit do kostola?
To skor pouzit Boha ako argument pre dlhotrvacnost nejakeho spolocenstva je nielen smiesne ale aj hlupe.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Ide o to, ze Slovensko a roky 39-45 predstavuju len zanedbatelny usek historie, na ktoru sa povodny prispevok odvolava.

Nebol to moj nazor a nebudem to dalej rozvijat. Suhlasim s nim ale v tom zmysle, ze spolocnost bez spolocnej ideje, ciela alebo viery ma vacsie predpoklady upadnut a zaniknut.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Aryan Angel napísal:Ide o to, ze Slovensko a roky 39-45 predstavuju len zanedbatelny usek historie., na ktoru sa povodny prispevok odvolava.

Nebol to moj nazor a nebudem to dalej rozvijat. Suhlasim s nim ale v tom zmysle, ze spolocnost bez spolocnej ideje, ciela alebo viery ma vacsie predpoklady upadnut a zaniknut.
Vyznacene, je na Tvojom prispevku to najdolzitejsie. Slovicko alebo ako take znamena, ze ostatne moznosti su rovnako validne. To znamena, ze na to aby si udrzal fungujuce spolocenstvo Ti ziadneho boha netreba (ako pises sam, rovnako dobre, ake nie ovela lepsie, posluzi spolocny ciel). Boh by mal byt nieco co Tvoj zivot doplna, nie nieco co je jeho jedinym zmyslom.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ešte k tomu sexu pred svatbou: Treba si uvedomiť, že v tej dobe sa ženy vydávali veľmi veľmi veľmi skoro. Často ešte pred pubertou. Takže sex pred svatbou tam často bola pedofilia. Jasné že to bol hriech, a jasné že to biblia zakazuje. Nemôže sa to ale aplikovať na dnešnú dobu kde sa ženy vydávajú v 25 a neskôr, lebo treba dokončiť výšku, treba našetriť na svatbu, treba plno vecí čo vyplývajú zo súčasnej doby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tak sa mi zda ze statistika pre Svk hovori o priemere prvom vstupe do manzelstva u zien 29,5roka u muzov je to este o nieco neskor. V minulosti sa skutocne zeny vydavali velmi mlade,bolo to hlavne preto aby sa minimalizovala pravdepodobnost ze nebude panna.. Manzelmi im boli castokrat podstatne starsi muzi,bolo to hlavne z toho dovodu ze az v zrelom veku sa vedeli dopracovat k majetku ktorym mohli preukazat svoju schopnost uzivit potencialnu buducu manzelku a deti.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

audiotrack napísal:ešte k tomu sexu pred svatbou: Treba si uvedomiť, že v tej dobe sa ženy vydávali veľmi veľmi veľmi skoro. Často ešte pred pubertou. Takže sex pred svatbou tam často bola pedofilia. Jasné že to bol hriech, a jasné že to biblia zakazuje. Nemôže sa to ale aplikovať na dnešnú dobu kde sa ženy vydávajú v 25 a neskôr, lebo treba dokončiť výšku, treba našetriť na svatbu, treba plno vecí čo vyplývajú zo súčasnej doby.
Pise sa aj konkretne v biblii nieco o sexe pred svadbou, ci je to len dalsia dodatocna cirkevna dogma?
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

samozrejme, že píše :]
Ak si muž vezme ženu, vojde k nej, no potom ju znenávidí, obviní ju z nepočestnosti a rozširuje o nej zlý chýr tým, že vraví: Keď som si ju vzal za ženu a priblížil som sa k nej, zistil som, že nie je panna, otec i matka devy vezmú dôkaz dcérinho panenstva a prinesú ho starším mesta do brány. Otec devy povie starším: Svoju dcéru som dal tomuto mužovi za ženu a on ju znenávidel. Obviňuje ju z nepočestnosti a hovorí: Nenašiel som pri tvojej dcére znak panenstva. Tu je dôkaz panenstva mojej dcéry. Nato rozprestrú dcérine šaty pred staršími mesta. Starší mesta odvedú toho muža a potrestajú ho. Uložia mu pokutu sto strieborných za to, že izraelskú pannu uviedol do zlého svetla a peniaze dajú dcérinmu otcovi. Ona mu zostane ženou a nikdy ju nesmie prepustiť. Keby však chýr o mladej žene bol pravdivý a nenašiel by sa dôkaz jej panenstva, vyvedú ju k vchodu otcovho domu a muži mesta ju ukameňujú, lebo sa v Izraeli dopustila nehanebnosti tým, že v otcovskom dome smilnila. Tak odstrániš zlo spomedzi seba.
prípadne [1] [2] [3] atď , proste bububu za sex pred manželstvom pôjdete do pekla, a ak ste žena tak veľmi skoro. Strapaty nevadí, že nemáš dedičstvo v kristovom kráľovstve ty smilník ? :)
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Tak v tom pripade je bullshit cela biblia a je to asi tak ako pisal audio, ze v tej dobe boli bezne sobase uz vo velmi mladom veku, je to len kniha, ktora mohla byt brana vazne v tej dobe, no dnes uz je len historicky artefakt, doba ide predsa dalej aj bez krestanstva, tie historicke vyplody z biblie su toho dokazom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ma to este cele hlbsiu podstatu: je na tom krasne vidiet ze ludia v skutocnosti podstatne menej ziju na vedomej urovni ako si myslia. Su schopni automaticky preberat mentalne vzorce a memy http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem aj ked su napr. vo svojej podstate absurdne a nelogicke. Je to doslova druh kolektivnej hypnozy.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

.... netrava dlhsie ako 40 rokov ... dufal som ze si date dokopy... za komunistou sa hovorilo na vecnecasy zo zssr a nikdy inac ... cize vecne casy u nas trvali od 1945 - 1989 ....
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

Mám otázku, na ktorú mi môj fanaticky veriaci kamarát nechcel odpovedať: Idú homosexuáli automaticky do pekla? :smt104
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

iba ak sa nakladaju do riti, uz to tu kdesi spominali
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

beardie napísal:iba ak sa nakladaju do riti, uz to tu kdesi spominali
odpoveď za 100 bodov.
:smt023 :smt043 :smt044
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:.... netrava dlhsie ako 40 rokov ... dufal som ze si date dokopy... za komunistou sa hovorilo na vecnecasy zo zssr a nikdy inac ... cize vecne casy u nas trvali od 1945 - 1989 ....
O par prispevkov vyssie som Ti pisal, ze komunisticke zriadenie ako take trvalo vyse 70 rokov a Slovensky krestansky stat na cele s fararom netrval ani 7. Daj si to dokopy.

P.S. Uplne si odignoroval tu Indiu, ktora je tu uz dobre cez 3000 rokov a davaju to aj bez boha.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

axxis napísal:O par prispevkov vyssie som Ti pisal, ze komunisticke zriadenie ako take trvalo vyse 70 rokov a Slovensky krestansky stat na cele s fararom netrval ani 7. Daj si to dokopy.

P.S. Uplne si odignoroval tu Indiu, ktora je tu uz dobre cez 3000 rokov a davaju to aj bez boha.
co ma slovensky stat spolocne s vierou v boha a nasledovanim krista ... ??? az na to ze prezident bol knaz .

co sa tyka komunizmu ten este neskoncil ..
v ceskoslovensku sa dostali k absolutnej moci az v 1948 a pad bol 1989 takze neviem akych 70 rokov pocitas
Napísať odpoveď