Prepitne - tipsy
Re: Prepitne - tipsy
Nooo je to take no, dostava na ruku cash, na paske 500 ale chcel som len podciarknut ten kontrast, ze on dostane riadne zaplatene ak dobre vari a casnici zase si musia dobre a slusne odmakat na sprepitnom kedze v BA nieje az taka nudza predpokladam ze na tom sprepitnom sa da utrzit aj par stovak mesacne, kdezto kuchar je odkazany prakticky na to co dostane.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
aj tak je na tom kuchár lepšie
keď mama brigádovala v Nórsku v jednej reštaurácií, tipsy si tam na konci dna rozdelovali všetci a dovolim si tvrdit ze sprepitne tvorilo kludne aj 30-40% z jej denneho zarobku ...
za mojich mladych liet, ked som brigadoval v jednej kaviarni/zmrzlinarni, tak som zarabal 2,20 EUR na hodinu, makal som 14ky
ked bol velmi dobry den, tak som vedel zarobit na dyskach aj 30 euro, cize +- tolko co plat, stadardne ale len okolo 15 EUR
(prepocty z SKK, kedze to bolo v 2007)
ked bol velmi dobry den, tak som vedel zarobit na dyskach aj 30 euro, cize +- tolko co plat, stadardne ale len okolo 15 EUR
(prepocty z SKK, kedze to bolo v 2007)
Robim to podobne ako audiotrack.
Ked je 5,80 tak dam 6. Ale napriklad ked platim 5,20 tak nenecham nic. Zalezi od obsluhy samozrejme, ked je pomala tak nikdy nic nenecham, ked je rychla a prijemna tak ok, ale vela nie. To prehrabavanie sa casnikov v penazenke je stary trik a akonahle sa tam zacne okazalo hrabat, tak pri nom stojim kludne aj celu minutu, nenecham mu ani 1 cent.
Vseobecne som si uz davno ked som bol na strednej skole vsimol trend (ktory podla mna plati doteraz) a to taky, ze ti, co maju najmenej penazi nechavaju najvacsie prepitne.
Ja som na strednej skole hadam ako jediny pravidelne brigadoval a dovolim si povedat zarabal dost dobre, priemerne asi 6 - 7000 SKK mesacne v roku 2005/6/7, cize na strednej som bol kral a nikdy som sa v nicom neobmedzoval. Do barov som chodil casto a minimalne som nechaval prepitne. Na druhu stranu moji spoluziaci, ktori ked isli do mesta museli najprv vysockovat peniaze od rodicov (alebo dokonca nesli nikam, lebo jednoducho nemali) a potom pri plateni 200 Skk uctu tam drbli 20-30 sk prepitne a mne sa smiali ked som nedaval casto nic, ze som drzgros. Je to jednoducha logika, ti mantaci v zivote v tom case nepracovali a nevedeli co stoji za tym zarobit co i len na to prepitne, nehovoriac o celom "ucte" za vecer
Na vyske tak tam som sa hadam zo sprepitnym ani nestretol, lebo drtiva vacsina mojej triedy bola mimoBA a prave z dost chudobnych regionov, takze za toto posledne 6 rocne obdobie nemam statistiky
Ked je 5,80 tak dam 6. Ale napriklad ked platim 5,20 tak nenecham nic. Zalezi od obsluhy samozrejme, ked je pomala tak nikdy nic nenecham, ked je rychla a prijemna tak ok, ale vela nie. To prehrabavanie sa casnikov v penazenke je stary trik a akonahle sa tam zacne okazalo hrabat, tak pri nom stojim kludne aj celu minutu, nenecham mu ani 1 cent.
Vseobecne som si uz davno ked som bol na strednej skole vsimol trend (ktory podla mna plati doteraz) a to taky, ze ti, co maju najmenej penazi nechavaju najvacsie prepitne.
Ja som na strednej skole hadam ako jediny pravidelne brigadoval a dovolim si povedat zarabal dost dobre, priemerne asi 6 - 7000 SKK mesacne v roku 2005/6/7, cize na strednej som bol kral a nikdy som sa v nicom neobmedzoval. Do barov som chodil casto a minimalne som nechaval prepitne. Na druhu stranu moji spoluziaci, ktori ked isli do mesta museli najprv vysockovat peniaze od rodicov (alebo dokonca nesli nikam, lebo jednoducho nemali) a potom pri plateni 200 Skk uctu tam drbli 20-30 sk prepitne a mne sa smiali ked som nedaval casto nic, ze som drzgros. Je to jednoducha logika, ti mantaci v zivote v tom case nepracovali a nevedeli co stoji za tym zarobit co i len na to prepitne, nehovoriac o celom "ucte" za vecer
Na vyske tak tam som sa hadam zo sprepitnym ani nestretol, lebo drtiva vacsina mojej triedy bola mimoBA a prave z dost chudobnych regionov, takze za toto posledne 6 rocne obdobie nemam statistiky
Frco, aj pre mna si drzgros a mysli si co chces.
ale, niekto z mojej strednej? 
neskumal som to presne, ale v mojej robote dostavaju casniti tipsy ako sucast uctu a musi sa to dako delit, ked sa stazuju, ze este aj to im dania.
ja som v jednej izbe nasiel sprepitne v asi druhy den prace a davam ich supervisorovi, ze zober do officu a daj tomu co to tu do teraz upratoval, ze ja si to nezasluzim. a on, ze ta izba je "moja" a tak aj trinkgeld je moj...
skoda, ze sa to uz neopakovalo
ja som v jednej izbe nasiel sprepitne v asi druhy den prace a davam ich supervisorovi, ze zober do officu a daj tomu co to tu do teraz upratoval, ze ja si to nezasluzim. a on, ze ta izba je "moja" a tak aj trinkgeld je moj...
skoda, ze sa to uz neopakovalo
Nechávam priemerne okolo <50 centov, čiže ak platím 5,60€, nechám 6€. Ak platím 5,08, nechám 5,50.
Ak natrafím na znechutenú, unudené obsluhu, alebo na naozaj zlé jedlo, alebo čokoľvek iné, nechám si vydať.
Heker, tvoja logika sa mi zdá hlúpa a smutná. Keby sme žili v regióne, kde dôchodca má 2 tisíc, minimálka je 14 euro na hodinu a štát dotuje študentov, novomanželov, pracujúcich ľudí a nie nepracujúcich cigáňov a asociálov, nepoviem ani pol slova, ale takto?
Som študent, niečo mi dávajú rodičia, niečo si zarobím, keď sa podarí, no peňazí nazvyš, aby som dal 2 a viac eur pri každom sprepitnom nemám, veď to môže byť tak 30-60€ mesačne len na dýškach. Ak sa to tebe podarí, tak prosím, ale láskavo nenazývaj iných držgrošmi.
Ani nevieš ako rád by som podporil pracujúcich milých čašníkov a čašníčky, ale bohužiaľ, nestojí mi to za hladovanie v posledných dňoch v mesiaci alebo za chodenie v deravých topánkach.
Dúfam, že keď vyštudujem a nájdem si robotu, budem môcť dávať také dýška ako Ty, a spraví mi to veľkú radosť - a toto myslím úprimne.
Ak natrafím na znechutenú, unudené obsluhu, alebo na naozaj zlé jedlo, alebo čokoľvek iné, nechám si vydať.
Heker, tvoja logika sa mi zdá hlúpa a smutná. Keby sme žili v regióne, kde dôchodca má 2 tisíc, minimálka je 14 euro na hodinu a štát dotuje študentov, novomanželov, pracujúcich ľudí a nie nepracujúcich cigáňov a asociálov, nepoviem ani pol slova, ale takto?
Som študent, niečo mi dávajú rodičia, niečo si zarobím, keď sa podarí, no peňazí nazvyš, aby som dal 2 a viac eur pri každom sprepitnom nemám, veď to môže byť tak 30-60€ mesačne len na dýškach. Ak sa to tebe podarí, tak prosím, ale láskavo nenazývaj iných držgrošmi.
Ani nevieš ako rád by som podporil pracujúcich milých čašníkov a čašníčky, ale bohužiaľ, nestojí mi to za hladovanie v posledných dňoch v mesiaci alebo za chodenie v deravých topánkach.
Dúfam, že keď vyštudujem a nájdem si robotu, budem môcť dávať také dýška ako Ty, a spraví mi to veľkú radosť - a toto myslím úprimne.
Hensym: Asi nereagujes na mna 
Na Hekera, soráč! 
moje ucty su vacsinou zazracne v podnikoch na cele € ale ked ako partia platime ucet tak tam daco prihodim ...a podla toho co viem tak brigadnici v tescu na pokladni si nemozu trinkgeldy nechavat
pasto - samozrejme ze nie, ono by to ani nemalo moc logiku...za co tringelt? ta tych par desiatok sekund roboty? Ja osobne ani v potravinach nic nenehavam. Jedine tak cent aby v penazenke nezavadzal.
Tiez nechavam. Bud zaokruhlujem, alebo pockam, kym vyda a ked odchadzam tak necham €€ polozene na blocku. Casnicky maju svoje rajony, tak sa nebojim, ze sa to k nim nedostane. Robim to tak len v restauraciach. S tym tringeltom pre kuchara..dakedy vyskusam.
A nebojíš sa, že medzitým prídu iní návštevníci, ktorí to možno vezmú? Najmä medzi 12-14 hodinou sú reštaurácie pekne plné.
Hmm po prečítaní témy mám dojem, že som z inej planéty... O tom, že je nejaké nepísané pravidlo nechávať 10 - 20% zo sumy som nikdy nepočul a ani nezažil. Nechápem prečo by niekto prepitné mal vôbec dostať. Prepitné som nechal možno 2x za život aj to iba pár centov v školskom bufete kde som žral 4ri roky a nechcelo sa mi čakať kým vydá... Ale aj to som veľa krát žral na "sekeru" kde som to doplatil na druhý deň... Inak prepitné nedávam. Nevidím dôvod dať ako niekto písal 1,8 € len zato, že mi niekto donesie jedlo, keď to má v náplni práce. To si azda mám po neho ísť sám do kuchyne ? To by som raz dva bol na mizine, keďže po finančnej stránke som na tom biedne... Brigádoval som v decembri ako predajca stromčekov, kde som ťahal vonku 12ky. (Bez prestávky na obed) a ešte nikto mi nedal prepitné. Sa tam trepem do skladu, dávam im na výber 10 druhov - vymýšľajú, nič si im nepáči a ešte majú poznámky... A už sa mi stalo, že trebalo vydať 1 cent a musel som ho vydať. A ešte som mu to naložil do auta (čo vôbec nie je moja povvinosť) sadol a papa... A to nie je všetko ešte vyťahujú veci typu: "veď sú vianoce, tak nám dajte zľavu" Ešte žeby som ja za nich doplácal keď budem mať rozdiel v kase... Takže mi príde hlúposť platiť niekomu za predražené jedlo ešte naviac a ešte, žeby na mňa pozerali ako na držgroša, keď nechám prepitné 10 centov môže byť rada. Aj tak to prepije niekde. Keby si skúsila 12ky v -10 stupnov keď je ešte k tomu mokrá a nikto jej nedá ani cent, tak potom to žrádlo bude nosiť jedna radosť a bude rada, keď jej niekto nechá 5 centov. Áno mám pesimistický charakter a nevyplakávam sa, len som napísal svoje skúsenosti z predaja...
//Som ochotný nechať niečo nejakej milej slečne o ktorej budem mať prvý dojem, že jej to pomôže a neprepije... Ale to musí mať prvé ľudky prístup a radosť pracovať... teraz každá to tam s nervami príde, že ste jej dali robotu
Kamarátova sestra to momentálne študuje a majú povinnú prax, tak si viem predstaviť ako to vyzerá. Pľujú do jedla, všetko neochotne, že tam musia byť. A už som sa stretol s tým keď som počul ako vraví: "Už to dožeriete ? Rada by som to odniesla, lebo nemám čas" A ešte zato peniaze berú - no hanba
//Som ochotný nechať niečo nejakej milej slečne o ktorej budem mať prvý dojem, že jej to pomôže a neprepije... Ale to musí mať prvé ľudky prístup a radosť pracovať... teraz každá to tam s nervami príde, že ste jej dali robotu
Samozrejme, ak je obsluha zla alebo neprijemna, tak nenechas nic. Pises, ze milej slecne by si nechal. Skusal si sa aj ty usmiat, pomoct s vyberom, zazelat pekne sviatky ? Ci si sa tvaril "som tu v minus 10, taham 12tky, nemam prestavky,je mi zima, dlho preberate"... S par vecami treba pri predaji stromcekov ratat. Ked som pracoval v zahranici na jachte, prisli hostia o ktorych sme sa starali non stop full servis spravis mu vsetko co mu na ociach vidis 16 hodin v kuse vsetko tip top pripravene len pre nich aby si dovolenku uzili a robis to 5-7 dni v kuse s usmevom (hranym ale co uz) dostal som okrem platu aj 50 €tringelt na ruku. Ci to bola 5 clenna rodina alebo manzelsky par, pod 50 nikdy nesli.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
ale mentalita ľudí v zahraničí a na slovensku je trošku iná. Rovnako tak plat. Keby dostávam 3000 ako nejaký nemec, tiež nemám problém. Ale ak tu dostane niekto 500€, po zaplatení nájmu, stravy, faktúr a ostatných vecí mu ostane 200 tak je pre neho vzácnosť ísť sa naobedovať von do reštiky, a nie ešte nechať tringelt. V zahraničí je zase vzácnosť variť si doma
Mas pravdu, ale keby zarabas 3000 ako nejaky nemec a obsluzi ta znechuteny casnik...tiez si rozmyslis.....
Tiež nechávam tringelt. Záleží koľko platím, ale buď na celé euro alebo na 50 centov. V obchodoch väčšinou platím kartou, ak dávam hotovosť, tak si medené centy neberiem, to by som mal toho plnú peňaženku. Čo sa týka iných služieb ako napr. holičstvo, tak tam väčšinou chodím iba ku jednej pani, platím 3,70€ ale dávam jej vždy 5€.