Aké boli vaše prvé dni a týždne za volantom? alebo ako dlho vám trvalo, kým ste sa s autom "zžili"?
Ako dlho ste sa zabiehali na prvom aute?
-
Solo_Kamen
King
Ako dlho ste sa zabiehali na prvom aute?
Tak som odjazdil svojich prvých 20 km na svojom prvom aute (ojazdenom, pochopitelne) a mám pocit, že šoférujem ako úplný debil.
1 a pol roku po skončení autoškoly som si sadol za volant, už som si sice znova spomenul, na čo slúžia všetky ovládacie prvky auta ale na jednotke so mnou občas dobre hodí, motor mi dvakrát zhasol, cyklista na kruháči ma predbehol a neúspešne sa mi pokúsil vojst pod kolesá
... aspon, že parkovanie mi ide... maximálne trápne som sa ale cítil, ked som sa pomaly posúval vo fronte smerom k parkovisku a motor sa mi podarilo vytočit tak, že ma musela počut asi polka mesta...
Aké boli vaše prvé dni a týždne za volantom? alebo ako dlho vám trvalo, kým ste sa s autom "zžili"?
Re: Ako dlho ste sa zabiehali na prvom aute?
Hned po vodicaku si to nepamatam, teraz po cca 40-50 tisic km mi to po vymene auta trva asi aj menej ako hodinu, kym si zvyknem na spojku, radenie a riadenie (nie dokonale, ale dostatocne aby som bol so sebou spokojny). Chce to len cvik, tie rozbehy si mozes skusat aj mimo premavky, kym so sebou nebudes spokojny, ostatne pride spolu s tym.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
prvých 20 km vyzeralo aj u mňa asi tak ako hovoríš. Zhaslo mi to hádam 3x (lebo autoškola na diesli, kúpil som benzín). Nálepku začiatočník som mal na aute rok (chcel som ju tam mať kým neskúsim všetky možné situácie - horské prechody, rýchlostnú cestu, jazdu v zime v snehu, v hustom daždi, v noci...). A dostal som sa do toho po pár mesiacoch tak, že som bol schopný ovládať auto bez toho aby trhalo a dochlo, aby som si trúfal ísť hocikam a podobne. Samozrejme kiksy sa objavili aj po mesiacoch, hlavne v nenatrénovaných situáciach (cudzie mesto, preplnené parkoviska...) ale myslím že také 3 mesiace by ti mali bohate stačiť na to, aby si nikoho v premávke neobmedzoval a zvládal jazdu aj v inom meste. Záleží ale aj koľko denne jazdíš. 20 km je nič, to sa ani neráta
-
RATZINGER666
Darca
zvyknes si... najviac ludi, vcetne Teba, ma najvacsie problemy so spojkou... kazda je totizto ina, kazda ma iny chod, iny zaber, inu tvrdost, inu citlivost a podobne... ked prestriedas ako sofer stovku aut, uz ani nebudes vnimat, ze sedis v nejakom cudzom a v priebehu pol minuty na nom pojdes uz suverenne...
ake je to auto? je uplne nove, resp. nema uplne novu spojku? kolko na nom uz jazdis?
Gothar: menej ako hodinu? ...po dvoch rozbehnutiach to uz musis mat "v nohe"
ake je to auto? je uplne nove, resp. nema uplne novu spojku? kolko na nom uz jazdis?
-
audiotrack
VIP
RATZINGER666 napísal:...
to čo sa pýtaš napísal v prvom príspevku. Nie je nové, a jazdí na ňom pol hodinu aj s parkovanímSolo_Kamen napísal:Tak som odjazdil svojich prvých 20 km na svojom prvom aute (ojazdenom, pochopitelne) a mám pocit, že šoférujem ako úplný debil....
a spojku máš po dvoch rozbehnutiach v nohe, ale on asi myslel celkovo "sžitie" sa s autom. Polomer otáčania, zrýchlenie, viac (alebo menej) stupňová prevodovka a všetky ostatné faktory ktoré sú iné ako na aute ktoré si mal doteraz
-
RATZINGER666
Darca
aha, sorry... teraz som sa zobudil 
podla opisu to ale skor vyzera na spojku, s tym su po autoskole a pri inych autach najvacsie problemy, na nic ine si netreba extra zvykat, mozno akurat tak v mojom pripade na vyhlad z auta... ale opisy ako "obcas to so mnou hodi", "motor dvakrat zhasol", vytoceny motor v kolone apod. hovoria o spojke...
solo_kamen: v tom pripade je to uplna samozrejmost, ze to este nemas este zvladnute... daj tomu cas
podla opisu to ale skor vyzera na spojku, s tym su po autoskole a pri inych autach najvacsie problemy, na nic ine si netreba extra zvykat, mozno akurat tak v mojom pripade na vyhlad z auta... ale opisy ako "obcas to so mnou hodi", "motor dvakrat zhasol", vytoceny motor v kolone apod. hovoria o spojke...
solo_kamen: v tom pripade je to uplna samozrejmost, ze to este nemas este zvladnute... daj tomu cas
-
Solo_Kamen
King
renault clio, rok výroby 2002.
audiotrack: tú nálepku si asi zoženiem tiež. a denne jazdím asi tých 20 km do práce a späť, plus občas do obchodu na rožky po ceste.
audiotrack: tú nálepku si asi zoženiem tiež. a denne jazdím asi tých 20 km do práce a späť, plus občas do obchodu na rožky po ceste.
-
RATZINGER666
Darca
ak budes tieto 20km jazdy opakovat pravidelne kazdy den, garantujem Ti, ze aj po autoskole z Teba bude po dvoch tyzdnoch profik 
Tento cas som povazoval za kratsi, lebo pri spojke sa to samozrjeme da zvladnut skor. Ale minule som okusil novu Astru a ta ma strmsie riadenie (alebo ako to nazvat), jednoducho pri rovnakom pootoceni volantu sa kolesa pohnu viac a na to som si zvykal dlhsie. Niekedy je problem aj s brzdou, na starej 306ke sa najprv nedialo nic a az potom to zacalo trochu brzditRATZINGER666 napísal:Gothar: menej ako hodinu? ...po dvoch rozbehnutiach to uz musis mat "v nohe"
-
RATZINGER666
Darca
presne rozumiem, co chces povedat, ano, mozeme povedat, ze cca tu hodinu mozu zabrat taketo veci... ...ale napr. otvaranie kufra a spinac hmloviek vecne hladam na vlastnych autach po rokoch az doteraz
v cudzom aute nie je clovek ani taky pohotovy, nema ani take suverenne pohyby... ja osobne podvedome ovladam cudzie auto takymi zasadami, ktore sa ucia skor na autoskole, akurat samozrejme rychlejsie a nie je to poznat... ci uz tlak na pedale, praca so spojkou, volantom apod...
...a ano, vola sa to strmost riadenia
velmi podcenovana vec najma na vode a vo vyssej rychlosti v kombinacii s prebiehanim a kolajami na vozovke...
...a ano, vola sa to strmost riadenia
-
Fabo
Hardcore addict
Ratzi: na to su fasa tie moderne auta. Automaticke svietenie denne/xenon, automat stretavacie/dialkove, automaticky tlmene zrkadla, dazdovy senzor... este ze aspon ta prevodovka je tam manualna
Len sa trochu desim toho, ze pride cas ked urobim par stoviek/tisic km jazdu na 6 rychlostke, potom sadnem do svojho a zaradim v 110 spiatocku 
-
ktozesomja
Medium Star
ja ked som po autoskole presadol do nasho auta, vtedy to bol Favorit tak mi trvalo dlho kym som si nanho zvykol. Autoskolu som robilv Golfe V. Najskor som sa s nim nevedel ani pohnut lebo mi stale zdochol motor, kedze to bolo hned rozbiehanie sa do kopca (byvam v strede kopca). Ale pomaly som si nanho zvykol. Teraz uz ked presadnem do ineho auta tak si rychlo zvyknem.
Som prekvapeny. Nemam nikdy problem s cudzim autom, pozriem svetla, nastavim sedadlo a zrkadla a problem konci. Par minut mi trva zvyk na tuhost volant, na pedale a to je asi tak vsetko. Cize do jedneho dna podla mna celkom vzity s autom.
Neboj sa, nezaradis, synchrony ta nepustiaFabo napísal:Ratzi: na to su fasa tie moderne auta. Automaticke svietenie denne/xenon, automat stretavacie/dialkove, automaticky tlmene zrkadla, dazdovy senzor... este ze aspon ta prevodovka je tam manualnaLen sa trochu desim toho, ze pride cas ked urobim par stoviek/tisic km jazdu na 6 rychlostke, potom sadnem do svojho a zaradim v 110 spiatocku
-
audiotrack
VIP
nie len synchrony, ale ani poistka (neviem či na všetkých, ale zatiaľ som sa nestretol s pákou ktorú netreba zatlačiť, potiahnúť hore alebo nejako inak odblokovať poistku aby konzola pustila do R)
okrem toho ak má menej stupňov, tak je aj inak vyprevodovaná. Takže ak bude na 5/5, vôbec nebude mať nutkanie prehodiť na (neexistujúcu) 6 lebo tie otáčky nebudú tak vysoké aby potreboval ďalší stupeň
okrem toho ak má menej stupňov, tak je aj inak vyprevodovaná. Takže ak bude na 5/5, vôbec nebude mať nutkanie prehodiť na (neexistujúcu) 6 lebo tie otáčky nebudú tak vysoké aby potreboval ďalší stupeň
Sranda, pravdu povediac, ja som sa s poistkou okrem autoskoly nestretol nikde, vacsinou ju maju len iste znacky aut (pripadne je stavana tak, ze nie je pod 5tkou, aby to nahodou niekoho nelakalo). Mozno len nahoda.audiotrack napísal:nie len synchrony, ale ani poistka (neviem či na všetkých, ale zatiaľ som sa nestretol s pákou ktorú netreba zatlačiť, potiahnúť hore alebo nejako inak odblokovať poistku aby konzola pustila do R)
ak je 5q prevodovka a spiatocka je pod 5 kvaltom, tak to proste z 5 do R nepusti napriamo. iab ak vyradis R do neutralu a potom do R, ale to uz budu zubky alebo ta nepustia synchrony..
-
Fabo
Hardcore addict
Mam jednotkoveho fokusa, spiatocka je bez poistky, pod 5kou. Ako ja viem ze pravdepodobne ma to tam nepusti (skusat nechcem
) ale zvyk je svina, uz sa mi zodvakrat stalo, ze som sa pristihol so stlacenou spojkou a pakou v neutrali.
-
RATZINGER666
Darca
hm, no za seba musim povedat, ze mam aj 5q, aj 6q, striedam to, ale proste na tom 5q ma to proste nikdy nenuti a ani nenapadne zaradit tu sestku... neviem, cim to je, ci je to podvedome, ale asi ano, kedze sa na to nikdy nesustredim... samozrejme k tomu pocitu "radit dalej" zavazi aj sprevodovanie, ale na tom 5q ta patka nie je moc dlha a ked si to nieedy na okreske vsimnem, napadne ma, ze ta sestka by tam mozno sedela...
Sorry že sa to spýtam tu, ale nebudem kvôli jednej blbej otázke zakladať tému... (a nie som v týchto veciach zbehlý)
Teraz pozerám film kde zatlačila jednou nohou aj plyn aj brzdu naraz (a druhou zrejme spojku) a auto sa začalo točiť okolo vlastnej osi (pretože zrejme mala vykrútené kolesá)... Ako sa v tom momente auto správa? Keď sa zatlačí spojka, brzda aj plyn naraz? Nepoškodí sa tým niečo? Len ma to tak zaujíma...
//ešte raz sorry za OT.
Teraz pozerám film kde zatlačila jednou nohou aj plyn aj brzdu naraz (a druhou zrejme spojku) a auto sa začalo točiť okolo vlastnej osi (pretože zrejme mala vykrútené kolesá)... Ako sa v tom momente auto správa? Keď sa zatlačí spojka, brzda aj plyn naraz? Nepoškodí sa tým niečo? Len ma to tak zaujíma...
//ešte raz sorry za OT.