Stanovanie na divoko
-
ktozesomja
Medium Star
Stanovanie na divoko
Chcel by som sa vás spýtať, či nemáte skúsenosti so stanovaním na divoko hlavne v okolitých štátoch (Rakúsko, Česko, Maďarsko, Poľsko), ale aj na Slovensku.
Keby sme chceli prespať nejakú noc v stane, na jednom mieste max 1 noc .. môžme stanovať na nejakom odľahlom mieste na okraji mesta (za mestom) kde nechodia ľudia ? Proste niekde za obytnou zónou, ale nie ďaleko od mesta.
Nejak sa mi nedarí nájsť veľa o tom ako to je hlavne v okolitých krajinách. Nerád by som dostal pokutu, ale nechcel by som stanovať niekde ďaleko od mesta v nejakom lese. A nechceme ísť do kempu, chceme to mať zadara.
Dočítal som sa niekde, že na Slovensku je takéto stanovanie na divoko ilegálne, že povolené je len v kempoch. Je to pravda ? Keby aj hej, ak by sme sa rozložili na jednu noc niekde mimo ľudí, asi je ajtak veľmi malá šanca, že nás tam niekto uvidí. Nezakladali by sme žiadny oheň. Cez deň by sme chceli popozerať mesto a stan si rozložiť až večer po tme. Ale pre istotu by som bol rád aspoň informovaný, aj keby sme to nedodržiavali.
Keby sme chceli prespať nejakú noc v stane, na jednom mieste max 1 noc .. môžme stanovať na nejakom odľahlom mieste na okraji mesta (za mestom) kde nechodia ľudia ? Proste niekde za obytnou zónou, ale nie ďaleko od mesta.
Nejak sa mi nedarí nájsť veľa o tom ako to je hlavne v okolitých krajinách. Nerád by som dostal pokutu, ale nechcel by som stanovať niekde ďaleko od mesta v nejakom lese. A nechceme ísť do kempu, chceme to mať zadara.
Dočítal som sa niekde, že na Slovensku je takéto stanovanie na divoko ilegálne, že povolené je len v kempoch. Je to pravda ? Keby aj hej, ak by sme sa rozložili na jednu noc niekde mimo ľudí, asi je ajtak veľmi malá šanca, že nás tam niekto uvidí. Nezakladali by sme žiadny oheň. Cez deň by sme chceli popozerať mesto a stan si rozložiť až večer po tme. Ale pre istotu by som bol rád aspoň informovaný, aj keby sme to nedodržiavali.
Re: Stanovanie na divoko
Viem len, že v Chorvátsku je to prísne postihované a kempovať sa dá výhradne na to určených miestach. Myslím, že v alpských krajinách to bude rovnaké ak nie prísnejšie.
Slovinsko ma prisny zakaz prespavania v aute v Alpach mimo taborov. preto ked som tam na jesen, tesne po sezone ja som siel na svoju alpenverein kartu do jedinej chaty co bola otvorena, lebo som mal noc za asi 11 eur, no moji spoluturisti sa skryvali v lese... ale cez sezonu by ich urcite chytili...begbeee napísal:Myslím, že v alpských krajinách to bude rovnaké ak nie prísnejšie.
druhu noc sme "kempovali" v lesiku pri meste Bled. teda mysleli sme ze v lesiku, lebo sme to nasli az za tmy, ale nas nastastie nikto neriesil. ale ako pisem, v lete by som neriskoval
To ako ked chcem prespat na odpocivadle vedla cesty,tak riskujem pokutu?
neviem ako presne to maju napisane Slovinci. mozno je to definovane len na narodne parky, alebo tie "zupy" kde sa nachadzaju...
taki Skoti to maju na kazdom sirsom kuse cesty pri pobrezi napisane. mozno je to vo vnutorzemi ine. kupim bicykel, popozeram sa
Rakusko, Madarsko ci Srbsko som mal s prespenim na odpocivadle a bez problemov. zatial
taki Skoti to maju na kazdom sirsom kuse cesty pri pobrezi napisane. mozno je to vo vnutorzemi ine. kupim bicykel, popozeram sa
Rakusko, Madarsko ci Srbsko som mal s prespenim na odpocivadle a bez problemov. zatial
Na odpočívadlách je to asi výnimka, veď od toho sú, nie? 
Ono myslím, že kemp na divoko je mimo zákon asi vo všeobecnosti v Európe. Ono aj tak nevieš, či si na niekoho pozemku, či je to nár. park alebo či sa tam neskrýva zlý vlkodav, ktorý análne znásilňuje turistov...
Otázne je, kto ťa niekde v riti v lese chytí. A keby aj áno, tak ako ťa donúti a z akého práva pokutovať, preukázať sa a pod. Neviem čo je na tom takéto hrozného, keď sa prespí v lese, samozrejme bez robenia bordelu, zakladania ohňov a pod. To je taký enormný zásah do prírody asi.
Keby som šiel s nejakou veľkou partiou, opekalo by sa a pod., tak to je jasné, že by sa riešili nejaké oficiálnejšie miesta (síce, napr. u nás v okolí sú proste ľuďmi vytvorené a zaužívané miesta na toto a pochybujem, že je to "dovolené). Keby som bol sám, resp. s s pár ľuďmi na nejakej turistike, tak by som prespal tam, kde by som chcel.
Keby som šiel s nejakou veľkou partiou, opekalo by sa a pod., tak to je jasné, že by sa riešili nejaké oficiálnejšie miesta (síce, napr. u nás v okolí sú proste ľuďmi vytvorené a zaužívané miesta na toto a pochybujem, že je to "dovolené). Keby som bol sám, resp. s s pár ľuďmi na nejakej turistike, tak by som prespal tam, kde by som chcel.
u nas kempovat na divoko mozes v 1. stupni ochranneho pasma bez nejakych obmedzeni, v 1. stupni ochranneho pasma je v SR totalne vsetko, aj 3 stromy pri poli na juhu Slovenska...
kempovanie vo vyssich stupnoch ochrany je prisne regulovane alebo zakazane, pokutovat ta moze lesna straz, zamestnanci parkov alebo CHKO a co ja viem kto vsetko...
obcas ministerstvo vydava docasny zakaz kempovania alebo zakladania ohnov, pripadne aj zakaz vstupu do lesov na celom uzemi SR aj v 1. stupni...je to napriklad cez leto, ked su tyzden 40 stupnove horucavy a vsetko je suche...treba si na to dat pozor, aj ked vymahatelnost prava a tohto nariadenia je takmer nulova...ludia zijuci na dedine v horskom prostredi chodia bezne do lesa a neviem si predstavit, ze by im to niekto zakazoval...
pred stanovanim na divoko si u nas odporucam pozriet stranky katastra...vybrat miesto dopredu a omrknut si na nete, komu ten kusok patri...casto rozne vyseky z lesa patria sukromnym osobam...politici predavaju co sa da...a vlastnik ta samozrejme ma plne pravo vyhodit zo svojho pozemku a aj privolat policiu...
obcas ministerstvo vydava docasny zakaz kempovania alebo zakladania ohnov, pripadne aj zakaz vstupu do lesov na celom uzemi SR aj v 1. stupni...je to napriklad cez leto, ked su tyzden 40 stupnove horucavy a vsetko je suche...treba si na to dat pozor, aj ked vymahatelnost prava a tohto nariadenia je takmer nulova...ludia zijuci na dedine v horskom prostredi chodia bezne do lesa a neviem si predstavit, ze by im to niekto zakazoval...
pred stanovanim na divoko si u nas odporucam pozriet stranky katastra...vybrat miesto dopredu a omrknut si na nete, komu ten kusok patri...casto rozne vyseky z lesa patria sukromnym osobam...politici predavaju co sa da...a vlastnik ta samozrejme ma plne pravo vyhodit zo svojho pozemku a aj privolat policiu...
Zákaz vstupu do lesov. 
-
theBliZZard
Star
- Kontaktovať používateľa:
btw. co sa akoze povazuje za hranicu lesa? (podla katastra ci ako?) Ked som oprety o strom z vonkajsiej strany este nie som v lese.. ked z vnutornej uz som? Co potom ludia na niektorych dedinach, ktory prakticky ziju v lese? 
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Podľa katastra. Tam to musí byť označené ako lesná(zalesnená,whatever) plocha.
Strom ešte nemusí znamenať, že je to les.
Strom ešte nemusí znamenať, že je to les.
pozri si katastralnu mapu, tam mas presne vymerane co komu patri a co to je (orna poda, les, vodny tok, neplodna poda...)
nemas sancu zistit, kde je presna hranica medzi pozemkami alebo ornou podou a vodnym tokom atd...teda pokial to nema majitel oplotene
na urcenie presnej hranici by to uz chcelo nejakeho zememeraca...
nemas sancu zistit, kde je presna hranica medzi pozemkami alebo ornou podou a vodnym tokom atd...teda pokial to nema majitel oplotene
-
Scorpion90
King
Pokial nerobis bordel / hluk, ohen, smetie a pod./, nevidim problem s prenocovanim v prirode hocikde samozrejme s vynimkou narodnych parkov, okoli zdrojov pitnej vody, vojenskych uzemi a pod. Rozhodne by som ale nedoporucoval zdrziavat sa na jednom mieste dlhsi cas
na slovensku, cesku a myslim ze aj v polsku a madarsku mozes kempovat takmer kdekolvek, ak to tam neni vyslovene zakazane (narodny park a pod).
A minimalne na slovensku mam skusenosti ze realne mozes stanovat absolutne kde sa ti zachce. Akurat dakde v tatrach je lepsie ist dalej od cesticky kde ta nikto nevidi.
A v okoli dedin, sa da krasne vyspat na pokosenom poli, respektive na dakej luke. Pokial farmarovi neznicis stanom urodu, ta zvykne mat uplne na haku.
A minimalne na slovensku mam skusenosti ze realne mozes stanovat absolutne kde sa ti zachce. Akurat dakde v tatrach je lepsie ist dalej od cesticky kde ta nikto nevidi.
A v okoli dedin, sa da krasne vyspat na pokosenom poli, respektive na dakej luke. Pokial farmarovi neznicis stanom urodu, ta zvykne mat uplne na haku.
mam skusenosti len so slovenskom, a nikdy ma nevyhodili, zazil som uz aj kontrolu policie, ale len prisla s autom ku stanu, a ked videla ze len prespavame tak odisla. My to riesime vacsinou tak, ze si na mape najdeme rybnik, tie mas dost casto pri mestach/dedinach a tam to postavime, cize tam v lete urcite nebudes sam, kedze tam je kopa rybarov...
Ako stále mi nie je jasné, na základe čoho by mal byť problém, ak sa zložím niekde v prírode a prespím tam (ak teda nejde o národný park zrovna).
Oficiálne na základe toho, že môžeš založiť požiar, rúbať stromy, rušiť zver, pytliačiť a pod. čo samozrejme môžeš všetko aj bez stanu ale z neznámych dôvodov začneš byť podozrivý, až keď si rozložíš ten stan. V skutočnosti tak ale len oberáš majiteľov lesov o zisky, lebo netáboríš v platených na to určených lokalitách.
Raz sa mi už stalo, že sme sa s kamošom takto zložili v chránenej oblasti, nerobili sme žiadny oheň ani hluk, ani pijatika sa nekonala lebo sme boli moc unavení a proste sme chceli prespať a zrazu prifrčal nejaký maskáčový trkvas v Lade a že na nás zavolá políciu atď. Dohoda žiadna, tak sme sa pekne pobalili a prešli ešte nejaké 4km do oficiálneho kempu, zaplatili okolo 8 € za stan a následne sme dostali povolenie prespať na zemi vo vlastnom stane
Raz sa mi už stalo, že sme sa s kamošom takto zložili v chránenej oblasti, nerobili sme žiadny oheň ani hluk, ani pijatika sa nekonala lebo sme boli moc unavení a proste sme chceli prespať a zrazu prifrčal nejaký maskáčový trkvas v Lade a že na nás zavolá políciu atď. Dohoda žiadna, tak sme sa pekne pobalili a prešli ešte nejaké 4km do oficiálneho kempu, zaplatili okolo 8 € za stan a následne sme dostali povolenie prespať na zemi vo vlastnom stane
My sme raz, myslím že v obci Súľov-Hradná, hľadali miesto na prespatie a založenie ohňa, aby sme mali čo jesť na večeru. Miestni nám povedali, že zakladanie ohňa naokolí bolo zakázané, kvôli častým požiarom, tak sme tam prišli do kempu, že tam oheň zoženieme a snáď nás tam nechajú aj prespať.
Za použitie ohňa chceli nejaké euro na osobu a za prespatie nejaké tri/osoba bez stanu, so stanom viac. My samozrejme naľahko, nemali sme ani stan, len celtu a spacáky, chceli sme spať na zemi, hocikde, bolo nám to jedno. Im to jedno nebolo, museli sme platiť.
Oheň sme si teda požičali od iných, dobrých ľudí a spať sme sa zobrali na futbalové ihrisko
Čakali sme, že nás tam ráno niekto prebudí a vyženie, no nič také. Ľudia si chodili okolo, pohodička a dobre sa spalo na rovnom pokosenom 
Takisto kamaráti spali na ihrisku v Krásne nad Kysucou (bez stanu), ihriská sú proste luxus
Ďalej, niekoľko krát sme spali (so stanom aj bez) len tak hocikde na okraji lesa. Z mojích skúseností mám pocit, že na SR to typicky nevadí. Aj keď k nám prišli, vysvetlili sme, že sme turisti a chceme len prespať, pokecali sme a dotyčný nás nechal na pokoji. Ak to niekomu vadí, tak sa zoberiem a odídem o niečo ďalej, ďalej od cesty.
Tiež mi nie je veľmi jasné, prečo by nás mal niekto vyháňať z nechránených území a už vôbec, že by nás mal nejako pokutovať. Ak človek robí bordel, tak budiš, ale takto...
Za použitie ohňa chceli nejaké euro na osobu a za prespatie nejaké tri/osoba bez stanu, so stanom viac. My samozrejme naľahko, nemali sme ani stan, len celtu a spacáky, chceli sme spať na zemi, hocikde, bolo nám to jedno. Im to jedno nebolo, museli sme platiť.
Oheň sme si teda požičali od iných, dobrých ľudí a spať sme sa zobrali na futbalové ihrisko
Takisto kamaráti spali na ihrisku v Krásne nad Kysucou (bez stanu), ihriská sú proste luxus
Tiež mi nie je veľmi jasné, prečo by nás mal niekto vyháňať z nechránených území a už vôbec, že by nás mal nejako pokutovať. Ak človek robí bordel, tak budiš, ale takto...
Ale aký oficiálny kamp? Však ten nemusí byť nablízku. A hentakého trkvasa v maskáčoch by som vysmial, akú má on právomoc? Detto policajti, je na to nejaký paragraf?
My totiž plánujeme s partiou v lete takú dovolenku po Slovensku s tým, že by sme spali takto na divoko proste. Tam by bol skôr problém, že by sme museli nechať auto niekde v dedine/meste a pešo sa potom posunúť do "divočiny."
My totiž plánujeme s partiou v lete takú dovolenku po Slovensku s tým, že by sme spali takto na divoko proste. Tam by bol skôr problém, že by sme museli nechať auto niekde v dedine/meste a pešo sa potom posunúť do "divočiny."