Prepitne - tipsy
-
Admec
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Re: Prepitne - tipsy
V obchodoch tringelt nechávam málokedy. Keď sa ideme najesť alebo na pivo tak to záleží od obsluhy. Väčšinou to nejak zaokrúhlim, aby sa ľahšie vydávalo. Z osobnej skúsenosti viem, že to vždy poteší, lebo mňa tiež poteší keď mi niekto nechá či už 10 centov alebo 10€, aspoň viem že sú ľudia so službami spokojní. A keď niekto nenechá nič navyše tak sa nenahnevám, nie je povinnosť a nie každý má v dnešnej dobe na to. 
len musim okomentovat, neda mi to, zarobi 500, po zaplateni najmu, stravy, faktur mu ostane 200.. ty si z nejakeho lacnejsieho kraja nie?audiotrack napísal:ale mentalita ľudí v zahraničí a na slovensku je trošku iná. Rovnako tak plat. Keby dostávam 3000 ako nejaký nemec, tiež nemám problém. Ale ak tu dostane niekto 500€, po zaplatení nájmu, stravy, faktúr a ostatných vecí mu ostane 200 tak je pre neho vzácnosť ísť sa naobedovať von do reštiky, a nie ešte nechať tringelt. V zahraničí je zase vzácnosť variť si doma
Zväčša zaokrúhlim, ak prinesú účet v slušnej forme, tak ako sa patrí v púzdre/krabičke, tak si nechám vydať a pri odchode nechám cca 10%v púzdre na stole, podľa spokojnosti s obsluhou. Ale keď nie som spokojný s obsluhou tak si nechám vydať na cent presne a nenechám nič, bil by som po hlave odutých čašníkov čo nie sú schopní ani pozdraviť keď človek vojde a ešte oduto čaká tringelt. Taký odo mňa nikdy nič nedostane.
-
Grim
Darca
...ja som tie krabičky na Slovensku videl iba v jednej reštaurácii v živote...
zaujímavé, práveže ja som mal pocit, že sa to rozmáha celkom...
-
Grim
Darca
...a v ktorom regióne sa pohybuješ?...lebo v okolí TT/PN/SD/NR je to biedne...
-
vladenko007
VIP
Je rozdiel zaplatiť prenájom napríklad za 2 izbový byt teda máš prenajatý byt a platíš 300.2Pacaveli napísal: len musim okomentovat, neda mi to, zarobi 500, po zaplateni najmu, stravy, faktur mu ostane 200.. ty si z nejakeho lacnejsieho kraja nie?ja len keby som zaplatil najom (ktory nastastie neplatim), tak ten najom stoji minimalne 300.. (ale hej, chapem, bol to priklad, no nedalo mi).
A potom je tu možnosť že máš vlastný byt napr. 2 izbový a tam je nájom cca 100-150 záleží kde v akej lokalite.
Tak audio mal asi na mysli platenie nájomného za vlastný byt.
Temer vždy v BA, ale aj napríklad na orave som sa stým stretol
Keď nechcete platiť sprepitné, choďte nakupovať do Japonska. Japonci sprepitné nepoznajú a môžu sa ešte dokonca za to uraziť 
-
Fabo
Hardcore addict
Poväčšinou keď má človek byť vo vlastníctve, tak zas spláca hypotéky...vladenko007 napísal:
Je rozdiel zaplatiť prenájom napríklad za 2 izbový byt teda máš prenajatý byt a platíš 300.
A potom je tu možnosť že máš vlastný byt napr. 2 izbový a tam je nájom cca 100-150 záleží kde v akej lokalite.
Tak audio mal asi na mysli platenie nájomného za vlastný byt.
Inak 200 eur voľných peňazí na mesiac zas nie je málo. To je 50€ na týždeň už po zaplatení všetkých nutných výdavkov, to je slušné vreckové av pohode sa môže ísť človek najesť aj do drahšieho podniku raz za čas
to plati mozno ak nemas auto/á 
-
Grim
Darca
...presne to som chcel napísať...mňa len benzín mesačne stojí 100€ a to ani veľmi nejazdím...
Tak to phm je jedna vec a druha vec, v zavislosti od auta su hlavne pneumatiky(2 sezony x4 pneu), olej, filtre, prevadzkove naplne, sem-tam nejaka kozmetika/umytie/udrzba, poistka, dialnicna znamka, iny spotrebak, nejaka pokutka/parkovne atdatdatd... A ked to tak naratas tak si niekde na 1000€ rocne a este sa nic nepokazilo 
50€ na týždeň je postačujúcich tak pre študenta, alebo človeka bez auta/rodiny/nejakých prudkejších koníčkov. 
Akonáhle máš deti, výdavky za cestovné alebo benzín, nejaký paušál a podobne, tak neni šanca.
K tomu príkladu, 500€ plat a väčšina minutá len na nájom a iné potrebné veci, smutné je, že je to veľmi častý fakt na Slovensku.
Inak, tiež som účet v krabičke videl iba raz v živote.
Úprimne - vôbec som nevedel ako zaplatiť, platil som nejak 19 a drobné, nechal som tam dvacku a odišiel. Hádam som neporušil nejaký bontón.

Akonáhle máš deti, výdavky za cestovné alebo benzín, nejaký paušál a podobne, tak neni šanca.
K tomu príkladu, 500€ plat a väčšina minutá len na nájom a iné potrebné veci, smutné je, že je to veľmi častý fakt na Slovensku.
Inak, tiež som účet v krabičke videl iba raz v živote.
Úprimne - vôbec som nevedel ako zaplatiť, platil som nejak 19 a drobné, nechal som tam dvacku a odišiel. Hádam som neporušil nejaký bontón.
ja som tej krabicke nepochopil a dal som celu sumu do nej. potom za mnou casnik utekal, ze preco som nezaplatil.. 
-
audiotrack
VIP
ten nájom som nemyslel nejako konkrétne, len mi to prišla ako taká reálna suma za bývanie. Či v osobnom vlastníctve alebo podnájom so spolubývajúcim(i), to je nepodstatné. Pointa bola v kontexte toho príspevku, že zo slovenskej výplaty ostane dosť málo na reštaurácie, nie to ešte na sprepitné.
účty v krabičke alebo púzdre sú skôr doménou drahších reštaurácii na úrovni. V bežnej pizzérii kde sú priemerné účty do 10€ sa s tým asi ťažko niekto stretne.
účty v krabičke alebo púzdre sú skôr doménou drahších reštaurácii na úrovni. V bežnej pizzérii kde sú priemerné účty do 10€ sa s tým asi ťažko niekto stretne.
Prepitné dávam ako kedy. Pokiaľ mi chutilo, obsluha bola milá tak zväčša nechám do 50 centov max. Najviac som nechal 4€. Keď je personál odutý, nedám nič, nerobí mi to žiadny problém.
V USA čo mi kamoška hovorila sa im stalo aj také, že keď po obede nedáš prepitné, príde za tebou čašník (alebo vedúci) a opýta sa ťa s čím si bol nespokojný, čo sa ti nepáčilo keď si nedal nič naviac. Čiže tam to berú ako samozrejmosť ako už tu bolo spomínané.
V USA čo mi kamoška hovorila sa im stalo aj také, že keď po obede nedáš prepitné, príde za tebou čašník (alebo vedúci) a opýta sa ťa s čím si bol nespokojný, čo sa ti nepáčilo keď si nedal nič naviac. Čiže tam to berú ako samozrejmosť ako už tu bolo spomínané.
Ja som sa s krabičkou zatiaľ nestretol, väčšinou len s takou "knihou" (tvrdý obal) vo vnútri účet. Impozantne mi priniesli účet v reštaurácii zariadenej v sedliackom štýle. Účet bol v košíčku v pasci na myši (nenastavenej samozrejme), ja som odovzdal €€ už v nastavenej
Vraj sa s tým stretávajú dosť často
Keď chcem nechať tringelt, tak zaplatím zaokrúhlene a odídem, keď nechcem, zaplatím a počkám, kým mi v tom donesú výdavok.
-
Grim
Darca
...asi sem radšej napíšem, ako fungujú tie knižky a krabičky...len pre prípad, že by niekto čítal a nevedel...čašník prinesie účet v bločku alebo krabičke a odíde. Treba vložiť peniaze. Potom čašník príde znova a bloček aj s peniazmi zoberie. Potom prinesie výdavok na cent presne. Ak chcete nechať sprepitné, teraz je ten správny čas. Nechajte koľko chcete, vezmite si účet a hotovo...ak by mal niekto nejaký upgrade tohto postupu tak sem s ním...
//... ja som sa s týmto postupom stretol v tejto reštaurácii: http://www.jalsovskechaty.sk Pivo stojí 1,80€ ale vždy keď idem okolo tam vybehnem. Odporúčam každému. Ten výhľad je nádherný.
//... ja som sa s týmto postupom stretol v tejto reštaurácii: http://www.jalsovskechaty.sk Pivo stojí 1,80€ ale vždy keď idem okolo tam vybehnem. Odporúčam každému. Ten výhľad je nádherný.
aj tuto http://breweria.sk/ davaju knizku na platenie, dokonca aj pri obedovych menuckach
a nieje to nejaka super luxusna restika
a nieje to nejaka super luxusna restika