Vysoká škola tvorby hier

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Vysoká škola tvorby hier

Príspevok od používateľa anonym2682 »

Čaute, chcel by som sa opýtať- som študent 2. ročníka Gymnázia a chcem ísť na Vysokú školu tvorby hier-konkrétne tvorba grafiky- 3D modely, animácie apod. kľudne aj textúry. Mám na to predpoklady potvrdené aj psychotestami na škole. Matematiku ovládam bez problémov, mám veľmi dobré logické zmýšľanie, tiež mám aj veľmi dobrú tvorivosť. Tvorbe v hocijakej podobe (stránky, animácie, apod. v poslednom čase aj trochu 3D modelovania) sa venujem s prestávkami už od 10 rokov.

Neviem ale na akú výšku by bolo dobré ísť. Na Slovensku o žiadnej kvalitnej vhodnej neviem, teda by som volil Čechy. Viem celkom dobre anglicky takže nevylučujem ani Anglicko (alebo inú školu s možnosťou štúdia v angličtine), Amerika už je trochu ďaleko.

Za skoré odpovede ďakujem ;)
Goofy
Medium Star
Medium Star

Re: Vysoká škola tvorby hier

Príspevok od používateľa Goofy »

http://www.abertay.ac.uk/studying/find/ug/comparts/ Škola sa nachádza v Škotsku takže školné by mala platiť EU ale treba si to naštudovať
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

ak nie je sukromna tak Bc. je zadarmo. master sa plati. vsade v Skotsku, bez ohladu na vysoku skolu. ale da sa ziskat stipko...
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Diky zatiaľ, o tej v škótsku zatiaľ pouvažujem. Ešte dodám, že by som rád študoval na Mgr. (ale nie som v tom záväzne rozhodnutý).

A nejaké školy v Česku?
jackb
Redeemer
Redeemer

a do skotska treba na vysoku skolu potrebnu uroven z jazykoveho certifikatu...
plus, mozno na niektore prace v UK ani master nie je potrebny... to sa dozvies pri citani ponuk prace v odbore
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

anonym2682
Light Expert
Light Expert

Beardie - tá brnenská vyzerá zaujímavo, určite o nej porozmýšľam a keď už sme pri Brne, tak niekto niečo o Masarykovej?
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

u nas na upjske je jeden typek, ktory robi vlastnu hru, nejake svojske mmorpgcko ci co, aj bakalarku a diplomovku ma k tomu venovanu, na bakalarke robil nieco s osvetlenim predmetov od zdroja svetla, na diplomovke robi daco take: https://github.com/kiith-sa/Tharsis/blo ... s-info.rst
teda da sa aj u nas, ked sa chce
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ale nemaj ilúzie, nečakaj že to štúdium bude o tvorbách hier. Bude to matika, fyzika, čísla, logika, elektrika, whatever, proste všetko z informatiky. Programovanie v rôznych jazykoch, a podobne. Skrátka, reálnej "tvorby hry" sa tam možno počas celého štúdia ani priamo nedotkneš, pokiaľ si nevybereš jeden/dva predmety (spravidla ku koncu štúdia), alebo si nevyberieš takú prácu (napríklad bakalárku, diplomovku a pod.) a nebudeš na nej pracovať sám.

K tým predispozíciám. Aj mne tie testy vyšli tak, že mám neskutočne dobré matematické a logické myslenie, plus výbornú priestorovú predstavivosť, a podobne, ale na tej škole, pokiaľ tomu nevenuješ drvivú väčšinu času, tak ti tieto srandičky nepomôžu. Ľudia letia hlavne na matike a programku.

My momentálne máme vytvorenie jednoduchej hry ako semestrálny projekt, ale nie je to to, čo hľadáš ty. Ide o jednoduché 2D skákačky a podobne, čiže žiadne 3D modely alebo AI.

Ďalej, tvorba hier: Nie som odborník, ale toto je veľmi laický a nepresný názov. Buď si modeler, alebo programátor, alebo robíš inteligenciu, alebo UI grafiku, alebo čokoľvek iné. Skoro vždy sa zameraj na jedno odvetvie, ktoré ťa baví, a pri skoro všetkých odvetviach platí, že 80% sa naučíš doma, ak budeš chcieť, aj bez školy. Škola ti dá skôr iba základy, s ktorými sa môžeš odraziť a počas štúdia sa na ne zamerať. (Programovanie aplikácií, siete, grafika, a pod...)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

beardie napísal:
Keď beardie, tak aj ja :P
https://www.fit.cvut.cz/student/bakalar/web-multimedia
a potom buď niečo z našich magisterských, alebo
http://www.fel.cvut.cz/education/bk/pru ... 96904.html
a samozrejme veľa veľa voliteľných predmetov z ČVUT, ale aj MFF karlovy univerzity

Tu v Prahe sa dá celkom ľahko nahliadnuť napríklad do Warhorse studios, Bohemia Interactive, 2k Games a podobne už počas štúdia :) Sám som sa o to istý čas zaujímal, takže viem, o čom píšem.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Hensym- ja viem, že to nebude o tvorbe hier, len som chcel školu, ktorá ma pripraví na to aby som sa neskôr tej tvorbe hier mohol skutočne venovať :) ;a na školu určite chcem ísť. Jednak aby som mal papier a jednak aj pevné základy, na ktorých (ako si aj ty povedal) budem môcť stavať počas štúdia aj po ňom.

BX- Tá ČVUT vyzerá super čo si poslal odkazy, Praha je krásne mesto a ak by sa raz dalo tak by som sa veľmi rád potom uchádzal o miesto v niektorej z tých firiem čo si spomenul (Warhorse studios, Bohemia Interactive, 2k Games)

Ináč ja som rozmýšľal tak, že vyštudujem, potom sa zamestnám, že sa zabehnem v tom sektore hier, ako to všetko funguje...a potom po pár (5-6..podľa potreby) rokoch si založím vlastnú firmu na tvorbu hier (viem, nič nejde len tak, ale ako by vznikli tie spoločnosti čo už sú keby si ich zakladatelia nepovedali, že sa do toho pustia ;) )

Konkrétnejšie čomu by som sa chcel venovať:
-3D modelovanie (skôr environment a rôzne objekty, nie character)
-s tým tiež dynamika týchto 3D modelov-pohyb v priestore, reagovanie na styk s inými objektmi-deštrukcia,..
-rôzne vlastnosti týchto objektov,
-ďalej tiež efekty rôzne (dym, voda, oheň, ...)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

anonym2682 napísal: Konkrétnejšie čomu by som sa chcel venovať:
-3D modelovanie (skôr environment a rôzne objekty, nie character)
-s tým tiež dynamika týchto 3D modelov-pohyb v priestore, reagovanie na styk s inými objektmi-deštrukcia,..
-rôzne vlastnosti týchto objektov,
-ďalej tiež efekty rôzne (dym, voda, oheň, ...)
To by ťa možno v budúcnosti mohlo zaujať aj animovanie. Okrem hier tu je aj veľa možností vo svete 3D grafiky, od 3D tlače, cez všeliaké simulácie až po pc hry a animované filmy. Každoročne je na našom predmete PC grafika jedna prednáška, kde príde hovoriť zakladateľ a tvorca filmu Kozí Příběh (čo je najúspešnejší anim. film v ČR aj SR vôbec) A veruže veľa študentov z ČVUT na tom filme robili, niektorí ako animátori, iní ako programátori renderu (btw. dosť úspešného renderu viz http://furryball.aaa-studio.eu/ )
Na predmet Počítačové hry a animace zase chodia často prednášať bývalí študenti, ktorí robia v herných a filmových štúdiách, trebárs aj v Disney.
Akademické prostredie a prítomnosť skutočných expertov tu dáva určite veľké šance dostať sa na miesta, na aké chceš (náš predmet pc grafika prednáša jeden z najväčších machrov na pc grafiku, minimálne v ČR)
Ďalej napríklad predmet PC hry a animace (ktorý prednáša tiež on) obsahuje semestrálku - pc hru, ktorú na konci semestra prídu hodnotiť predstavitelia z WarHorse studios, Bohemia Int., 2k czech, Adobe, Microsoft atď, kto má záujem. A tieto firmy veru záujem o študentov majú a takýmto spôsobom si tých dobrých berú do firmy.

Verím, že podobne je to aj v Brne, či Bratislave. Len ukazujem, že človek nemusí ísť do Škótska na obor "počítačové hry". Stačí trocha vlastnej iniciatívy, treba si vyhľadať príležitosť a ukázať sa :) Napríklad aj celosvetový, herný maratón GameJam je dobrá cesta, ako sa zviditeľniť. Zúčastnil som sa na prvom ročníku (v rámci ČR) v Prahe, teraz už je to vo viacerých mestách po celej ČR aj SR. Tiež to tam vedú ľudia z Bohemia Int a Warhorse studios.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

BX- tak perfídžo, asi som si zatiaľ vybral, zneje to veľmi dobre :D Ďakujem pekne :)

//autoeditácia príspevku (22 Jan 2015, 17:19)
No ahoj, vraciam sa po nejakom čase a znovu by som "otvoril" túto tému.

Chcel by som sa opýtať, či máte niekto skúsenosti so školami tohto oboru aj v Anglicku. Rozmýšľam, že by som tam šiel študovať PC grafiku. Je to z rôznych dôvodov- jednak si zlepším angličtinu a tiež si vnesiem do života (a tiež do CV-čka :D ) zaujímavé skúsenosti.. takéto konanie (ako študovanie v napr. Anglicku) vnesie do človeka chuť pohnúť životom, niečo dosiahnuť.. a jednak tiež kvôli tomu, že myslím, že v Anglicku je predsa len úroveň trochu popredu- je tam viac škôl, ktoré sa orientujú konkrétnejšie na to čo chcem študovať, využívajú často najnovšie programy a "točia" sa v najaktuálnejších témach CGI (hovorím o tých lepších :D ).

Ak by ste mi vedeli poradiť, porozprávať sa o tom trochu, tak by som bol rád. Popri štúdiu by som chcel aj pracovať- to je už jedno kde - aby som si zarobil na školu a bývanie (plus podpora rodičov), tak k tomu sa môžete tiež vyjadriť ;)

Ďakujem :)

PS/BTW: toto video sa mi zdá dosť zaujímavé- - chlapík tam hovorí o svojej kariére, ktorá sa mi zdá celkom v pohode. (vôbec nehovorím, že chcem hneď pracovať na GoW .. mám zdravý rozum, viem že to nie je len tak :D )
Rethon
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Rethon »

Tiež by som mal jednu otázku. Naozaj mi treba školu aby som sa uplatnil v takomto obore? Nebude mi stačiť len portfólio?
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Tiež som nad tým uvažoval, ale načo by tie školy potom boli :D .. Mnoho firiem vyžaduje aspoň bakalársky titul aby niekoho prijali. Myslím, že nie všetko čo mi dá škola sa naučím aj doma- a to aj preto, lebo by mi trvalo o dosť dlhšie, kým by som nabral rovnaké množstvo znalostí doma, nakoľko nemám až takú sebadisciplínu aby som sa dotiahol k takej práci na sebe, k akej ma dotiahne škola :D . Plus tam budú učitelia a kolektív študentov, s ktorými sa budem môcť poradiť, zatiaľ čo doma by som takú možnosť nemal...
Koniec koncov som gymnazista a všeobecne sa hovorí, že "gymnazista bez výšky je nič" a to si myslia aj moji rodičia. Môj otec by do firmy samouka nezobral.

Takže by som určite rád vyštudoval školu.. veď tie 3/5 rokov mi nič nespravia, ba naopak, obzvlášť ak by to bolo v Anglicku- "netreba sa strániť veľkým veciam" ako by povedala moja sestra, ktorá už toho pochodila veru dosť :)
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

a berieš do úvahy aj to, že v škole do teba budú hustiť aj nepotrebné veci, len aby si mal skúšku? za 5 rokov by si bol schopný sa sám naučiť k tvorbe hier plno vecí. a len to, čo potrebuješ. poradiť sa môžeš s ľudmi, ktorí sa v oblasti orientujú a sú na forach, weboch a pod.
s titulom je to tak pol na pol. ak si schopný človek, titul nepotrebuješ. je dobré ho (na slovensku) mať :D
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

V informatike, v grafike a takýchto veciach vždy platilo a vždy platiť bude, že ak máš "kick ass" portfólio, tak ťa uprednostnia aj pred človekom so 43 titulmi ale podstatne slabším portfóliom. Sú výnimky, ale vo všeobecnosti platí toto. Tu sa potom naskytne otázka, či sa bez školy dokážeš dokopať k tomu progressu - lebo niekto to nedokáže.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Tak tak... ja (škoda) som taký, že by som sa k tomu zrejme nedokopal. Hoci výsledky v škole mám výborné- čím chcem povedať, že nejaký ten dobrý postoj k povinnostiam mám- no prokrastinácia, je pri tom neskutočná. Bez výšky by som sa nedotiahol k skoro ničomu (- to mám odžité aj z gitarového krúžku, kde ma netlačilo vopred nič, iba vlastná motivácia zlepšiť sa a bohviečo to nebolo ani po 3 rokoch :/ :D ) . Takže si uvedomujem čo hovoríte- že škola môže nebyť potrebná- ale ja nemám pre grafiku vytvorenú až takú passion (nadšenie?) aby som sa jej dokázal sám venovať tak intenzívne aby ma mohli niekde vziať aj bez školy. No keď už je tam povinnosť, ktorá ma tlačí vopred (ja školu beriem veľmi vážne), tak sa dokážem učiť veľmi intenzívne a aj s radosťou..teda pokiaľ to nie je chémia, tú fakt nemusím :D (btw nebifľujem sa .. aby ste zas nemali zlu mienku o mne).
jackb
Redeemer
Redeemer

anonym2682 napísal:jednak si zlepším angličtinu
vies, ze bez FCE certifikatu ci rovnocenneho lajstra, ta na ziadnu vysoku skolu v UK na bakalara nezoberu, vsak?
anonym2682
Light Expert
Light Expert

jackb- :D hej, no. Napísal som to tak, že to možno vyznelo, že v nej aktuálne nie som moc dobrý. Ale ja si myslím, že moja angličtina je veľmi dobrá- B2 s nášľapom na C1 istotne dávam ;) . Dik, že si informoval o tom FCE, hneď som si o tom aj čosi prečítal. Fajn správa, že to januára tohto roku zľahčili :) http://www.speak.sk/certifikaty-jazykov ... h-fce.html
Napísať odpoveď