Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Príspevok od používateľa jackb »

takze ak ta spravne rozumiem, tak ku telu D5200 objektiv tento alebo tento. alebo som tvoje rady nepochopil vobec? :D
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

jackb - Ak splasis jazdenu D7000 v dobrej cene a v slusnom stave, tak je to vyhodna kupa. Pre zaciatok sa zbytocne nezen za XY objektivmi. Ak ta tlaci rozpocet, tak vcelku rozumny kompromis je aj hojkom spominany objektiv 18-105mm, na ktorom mas pre zaciatok dostatocny rozsah ohnisk. Ked uz co to budes mat nafotene, tak si pozries spatne na akych ohniskach fotis najcastejsie, a v kolkych pripadoch ti nestacil tento rozsah. Podla doho si vyberies dalsie objektivy, pripadne vymenis za nieco menej univerzalne, no s lepsou kvalitou obrazu.

U mna najcastejsie pouzivane objektivy su 35mm a 11-16mm. 17-50 uz nepouzivam a 80-200 len prilezitostne. Ak vsak budes fotit portrety, tak tam su naroky zase inde. Najprv zacni, potom rozsiruj podla potreby. Ak uz by si silou mocou trval na dlhsom ohnisku, tak objektivu 55-300 sa urcite vyhni.
jackb
Redeemer
Redeemer

dakujem za otvorenie oci... s tym objektivom za pouzitia stativu by som technikcy mal urobit foku polarnej ziary, hviezdnej oblohy ci Mesiaca tak aby bolo jasne co je na obrazku? :oops:
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

na mesiac by si potreboval poriadny zoom, a co sa tyka oblohy, myslim ze aj tam je treba nejake zariadenie ktore by kompenzovalo rotaciu zeme, lebo ak das cas na viac ako minutku (mozno aj kratsie), tak budes mat namiesto hviezd ciarky
jackb
Redeemer
Redeemer

nechcem to nechat fotit celu noc. len ak bude jasno pofoti nocnu oblohu, daky ten perzeid a podobne... a mesiac som relativne obstojne fotil na Olympus SP550UZ, takze ked aj s tym objektivom budu este lepsie a detailnejsie fotky budem rad.
nechcem hladat americke vlajky a moon rovery :D len aby bolo vidno kratery a pod.

nekonecna vdaka vsetkym na trpezlivost so mnou
Prílohy
exif_mesiaca.PNG
exif_mesiaca.PNG (8.66 KiB) 1490 zobrazení
KoCi
Darca
Darca

Na mesiac je 200mm (crop = 300mm), malo. Na druhej strane... budes fotievat mesiac? :) Podriadovat vyber techniky fotkou Mesiaca, nie je stastna volba.
Nocna obloha je isto krasny pohlad, no aby za nieco snimok stal, je potrebne tomu venovat mnozstvo casu a usilia. Az budes ochotny podstupit cely ten cirkus okolo toho, bude objektiv ta najmensia prekazka :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Okej :) Ked sa teda naucim fotit s objektivom kupim si taky, s ktorym mozem trenovat Mesiac a hviezdy :D
Napadlo ma to preto, lebo som konecne na mieste kde sa da vidiet Mliecna cesta volnym okom...

Co tela D7000 alebo D5100?
KoCi
Darca
Darca

Ak ti rozpocet umozni ist do D7000, nevahaj. Na kvalite samotnych fotografii sa to neprejavi, avsak v prospech D7000 hovoria: stavovy displej, viac tlacidiel priamo na tele, opticky hranol, 2x slot na SD kartu, motor v tele (vacsi vyber objektivov, ak do buducnosti pocitas aj s kupou starsich kuskov bez AF motorceka), vacsie rozmery, odolnejsie telo pretesnene voci prachu a vlhkosti, odolnejsie telo, vacsia bateria, moznost dokupit original grip...

V prospech D5100 hovori len vyklapaci displej (jeho vyuzitelnost je ale podla mna diskutabilna, kvoli pomalemu AF pri LIVE view), avsak za cenu ineho rozmiestnenia tlacidiel, ktore mi nevyhovuje (je to ale otazkou zvyku).
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Súhlas, ak máš financie na D7000, choď do toho. Ja nemal toľko financií, šiel som do 5100ky, ale aj tak som spokojný a ak nemáš financie na D7000, budeš spokojný aj Ty s D5100.

Na rozmiestnenie tlačidiel som si zvykol (nemám inú zrkadlovku, takže mi to nevadilo, musel som sa naučiť tak-či-tak). A áno, ten vyklápací displej na fotenie sa dá použiť jedine v kombinácii so statívom.. ja osobne ho využívam napr. pri nejakých pivných akciách s kamarátmi, foťák na mini statíve položím niekde na stôl, nasmerujem ho niekde na partiu a cez vyklopený displej sledujem, či mám dobre namierené.. cvaknem a čakám asi 3sek, kým zaostrí, prepne z Live View do normálneho režimu, odfotí a potom naspäť do Live View.

http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D7000

:)
jackb
Redeemer
Redeemer

5100 bude dobra :) velka vdaka vsetkym. teraz uz len nasetrit
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Chlapci.. názor na Olympus E-PL6 s objektívom 14-42. Bude vhodné na spoznávacie výlety pre niekoho, kto nechce zo sebou nosiť veľkú zrkadlovku? Cena 199€. :)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

podla mna urcite, za tu cenu je to super kupa
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mihalswk »

ahojte, potreboval by som poradit pri kupe fotoaparatu. Potrebujem ho na bezne fotenie vonku a vo vnutri ...co by ste povedali na tento ?
http://www.alza.sk/samsung-st150f-black ... tm#recenze

cena do 100 €
K€NNY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa K€NNY »

osobne mi samsung vo foťákoch moc nereže...ja som začiatkom roka kúpil tento panasonic a som nadmieru spokojný
http://www.alza.sk/panasonic-lumix-dmc- ... 604782.htm
KoCi
Darca
Darca

Super. Teraz sem napise 20 dalsich ze si kupilo taky a onaky fotak a su spokojni - a ako to pomohlo pri vybere? :) Vies na zaklade niecoho zrovnavat? Vies vymenovat preco si sa rozhodol pre tento, v com bol lepsi oproti ostatnym? Lebo sorry, argument typu "ja ho mam a som spokojny", tu neobstoji. Kazdy ma naroky niekde inde.
K€NNY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa K€NNY »

predchádzalo tomu asi mesačné porovnávanie jednotlivých modelov... :idea: v danej cenovej kategórii nič lepšie nenájdeš ale ak má pán čas môže ich strácať na desiatich fórach a čakať na zmysluplné odpovede z ktorých si sám vydedukuje že jeho samsung je najlepší...prosím, nebránim :)
KoCi
Darca
Darca

Uchopil si to za zly koniec. Ked nieco odporucam, napisem argumenty preco to odporucam - minimalne porovnam s jeho vyberom parametre, ktore povazujes za klucove. Hlod typu "mam ho a som spokojny" o nicom nevypoveda :)

Za 50% priplatok ziska navyse opticku stabilizaciu, co je asi jediny relevantny parameter v prospech Panasonicu. Aj ked osobne si myslim, ze u tejto cenovej kategorie fotoaparatov sa tocime okolo jednej otazky - foti to lepsie ako fotak co mam v telefone?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Ahojte, tiež by som potrebovala poradiť, tak od koho ak nie od vas. Chcela by som si kúpiť svoju prvú zrkadlovku, okolo 500-600€ za účelom klasika- priatelia, krajinky, žiadne profi fotenie. Najviac ma cena-kvalita oslovila asi táto. Môžem vedieť vaše názory prípadne osobné skúsenosti? Ďakujem
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

1. Si si istá, že potrebuješ zrkadlovku, a nestačí mirrorless?
2. Ak to dobre chápem tak v linku je len samotné telo 600D, k tomu ešte treba objektív (aspoň jeden)... a vo všeobecnosti platí že na kvalitu fotky má objektív väčší vplyv ako telo, takže je rozumné budget rozdeliť tak, aby na objektív zvýšilo dosť peňazí, aj za cenu horšieho tela. :)

+ u nás sa predáva od 320 eur, inak je to samozrejme schopný foťák, s ktorým by si určite bola spokojná čo sa "výkonu"/kvality týka.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

http://www.ebay.com/itm/310948145902
Refurbished - Nikon 1 J1 SLR Digital Camera w/10-30mm VR Lens Refurbished & Adobe Light Room 5
za 108 eur + postovne... podla mna TOP akcia
Napísať odpoveď