Žiadate od eshopu zaslanie záručného listu?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
uNfEiL
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Žiadate od eshopu zaslanie záručného listu?

Príspevok od používateľa uNfEiL »

Podľa tohto máte právo žiadať od predávajúceho záručný list, ak vám ho pri doručení objednávky nevystavil.
Spoiler
? Pri kúpe v internetovom obchode som v zásielke s tovarom neobdržal záručný list.

V zmysle § 620 ods. 4 OZ je predávajúci povinný poskytnúť záruku písomnou formou (záručný list) na žiadosť kupujúceho. Ak to povaha veci umožňuje, postačí namiesto záručného listu vydať doklad o kúpe. Dozor nad ustanoveniami OZ nepatrí do kompetencie SOI. Podľa § 16 zákona o ochrane spotrebiteľa v platnom znení, je predávajúci povinný vydať spotrebiteľovi doklad o kúpe výrobku alebo o poskytnutí služby, v ktorom je uvedené:

-> obchodné meno, identifikačné číslo a sídlo predávajúceho, miesto podnikania fyzickej osoby,
-> adresa prevádzkarne,
-> dátum predaja,
-> názov a množstvo výrobku alebo druh služby,
-> cena jednotlivého výrobku alebo služby a celková cena, ktorú spotrebiteľ zaplatil.

V zmysle vyššie uvedeného ak predávajúci v internetovom obchode spolu s tovarom nezašle potvrdený záručný list, ale tento potvrdí až následne, na požiadanie kupujúceho, nekoná v rozpore s platnou legislatívou.
(zdroj: http://www.soi.sk/sk/Najcastejsie-otazky.soi)

Len ma zaujíma... Nechávate si dodatočne zaslať záručný list, alebo pri uplatňovaní si záruky formou reklamácie vám postačí faktúra?

//Pretože dnes mi došla objednávka z gigastoru (PC komponenty) a samozrejme mám len faktúru, a tak rozmýšľam či im nenapísať aby mi poslali aj záručný list.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Žiadate od eshopu zaslanie záručného listu?

Príspevok od používateľa audiotrack »

stačí mi faktúra, nikdy som záručný list nevyžadoval. A keďže pracujem vo firme kde mám na starosti asi 10 eshopov po technickej stránke, ale sedím v kancli s ľudmi čo majú na starosti vybavovanie objednávok, tak viem že ani z jedného z nich záručný neposielame. Fungujeme nejakých 5 rokov, a nikdy to nikto nevyžadoval. Všetky reklamácie na základe dodacieho listu a bločku/faktúry. To predávame sortiment od drobností /pár euro/ až po niekoľko tisícové stroje
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa uNfEiL »

A oni majú dĺžku záruky uvedenú niekde v PC? Pretože na niektoré komponenty nemám klasickú 2 ročnú záruku, ale 3.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Isteze to maju evidovane cez sklad, aj seriove cisla komponentov.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Pouziva sa vobec ten zarucny list? Niekedy su ani neni vypisane nic. A pri reklamacii im aj tak staci faktura/doklad.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ono logicky staci faktura ak to reklamujes priamo v obchode. Ked chces ale daco reklamovat u vyrobcu (resp autorizovany servis) tak im je faktura na dve veci. Potrebuju vyplneny zarucny.

/ ano, cest vinimkam
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

wladas.. ako kde, ja keď reklamoval mobil v autorizovanom servise VSP Data v Čechách, stačila im kópia pokladničného bloku. :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To zaleži na druhu tovaru a na vyrobcovi. Pokiaľ je to tovar z oficialnej slovenskej distribucie a ta firma ma oficialne zastupenie aj u nas (typicky veľky vyrobcovia elektroniky ako LG, Samsung...), tak tam väčšinou vyžaduju aj overeny zaručak.
Pokiaľ to ale človek reklamuje cez predajcu, tak väčšinou nepotrebuje zaručak. To len ako piše wladas hlavne ak to rieši priamo so servisom. Typicky napr. opravy priamo u zakaznika atd.
ateista
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa ateista »

Ak si správne spomínam ke´d som robil pre e-shop v Datarte tak sme zákazníkom vždy vraveli, že niektoré spoločnosti ako PHILIPS a Samsung a podobne nepotrebujú ZL a stačí im len Fa, ktorou sa zákazník preukáže.
Ale ak si ho zákazník vyžiadal tak sme ho zaslali na adresu, takže ak ho nemáš kľudne si o neho zažiadaj.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

My sme reklamovali LG TV, dosiel pre to clovek z lg servisu zobral tv, za tyzden doniesol a mali sme len fakturu.
Napísať odpoveď