Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa audiotrack »

strapaty s tebou je ťažko keď si vymýšlaš vlastné definície, potom bodaj by sme si rozumeli keď každý pod náboženstvom myslí niečo iné ako si si ty vymyslel. To isté sa stalo na predošlej strane s tými dogmami. Kto mohol vedieť že ty si myslel nejakých 123 zázrakov a nazval si to dogmami, pritom dogma má úplne iný význam keď si pozreš slovník cudzích slov

náboženstvo nie je náuka o bohu. "Náboženstvo alebo zriedkavo relígia je vzťah človeka k posvätnému, prostredníctvom ktorého človek transcenduje svoju skúsenosť s vonkajšou realitou." Tak píše wikipedia. Sú náboženstva ktoré o bohu neučia (napríklad gaia je náboženstvo ktoré verí v život planéty zjednodušene povedané)
Taktiež ten tvoj záver je chybný. Tým že popiera boha nepopiera náboženstvo. Popiera jednu jedinú časť jedného z mnohých náboženstiev. Ako keby povieš že to, že popiera existenciu jednorožca znamená že popiera biologiu. Vôbec nie, všetky tie miliony druhov akceptujeme, len jedného jediného popierame. Aj my akceptujeme existenciu náboženstiev, aj akceptujeme že existuje kresťanstvo. Nehovoríme že nie
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nechcem sa tu prilis zamotat, ale prave vcera bol zaujimavy dokument na STV2, odporucam si pozriet, obom stranam - Amazonský kód.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:ale to nie je len otazka cirkvi ... ale ludi celkovo ... sak si len zober co je v TV to je pravda ... kolko ludi tak uvazuje (opatovne vitazstvo fica je toho dokazom) ... ludia su celkovo lahostajny k dianiu okolo seba (chlieb a hry) ... mnohy krestania sa tak spravaju ale nie preto ze su krestania ... ale preto ze su lahostajni .. a je to tak jednoduchsie ... ale plati to aj naopak ...
To je čo za alibizmus? Keď to robia iní, môžem aj ja? Práve cirkev a náboženstvá ľahostajnosť u ľudí prehlbujú už niekoľko storočí.
strapaty napísal:ateizmus nie je absencia nabozenstva ... je to popieranie nabozenstva....
clovek bez viery boha neveri ale ani ho nevyvracia ... nijak proti nemu nebojuje (neni proti comu)
Z ktorej definície vychádzaš, že je to náuka o bohu? Náboženstvo je celá tá maškaráda okolo viery v boha(bohov).

cize aby som moju definiciu upresnil ... ateizmus je idologia ktora sa snazi odstranit nasledky viery u veriacich a ich postoje z obavy vplyvu na ich zivot a ich postoje ... (dufam ze ma teraz nebudete lincovat)
Nie je to popieranie náboženstva, veď to predsa existuje.
Pozri si rozdiel medzi ateistom a agnostikom aj keď ho asi ťažko pochopíš, keď nevieš pochopiť, že ateizmus nie je ideológia.
Mne je jedno aké následky má viera na veriacich, nech si obetúvajú ovce a pijú krv ale vadí mi keď ma chcú prinútiť obetovať moju ovcu ich bohu.
harrison314 napísal:Ja by som skor povedal, ze vzdelanie a inteligencia vytvara ateistov nie naopak.
Súhlasím ale to platí len v prípade, že si niečomu veril.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

audiotrack napísal:strapaty s tebou je ťažko keď si vymýšlaš vlastné definície, potom bodaj by sme si rozumeli keď každý pod náboženstvom myslí niečo iné ako si si ty vymyslel. To isté sa stalo na predošlej strane s tými dogmami. Kto mohol vedieť že ty si myslel nejakých 123 zázrakov a nazval si to dogmami, pritom dogma má úplne iný význam keď si pozreš slovník cudzích slov

náboženstvo nie je náuka o bohu. "Náboženstvo alebo zriedkavo relígia je vzťah človeka k posvätnému, prostredníctvom ktorého človek transcenduje svoju skúsenosť s vonkajšou realitou." Tak píše wikipedia. Sú náboženstva ktoré o bohu neučia (napríklad gaia je náboženstvo ktoré verí v život planéty zjednodušene povedané)
Taktiež ten tvoj záver je chybný. Tým že popiera boha nepopiera náboženstvo. Popiera jednu jedinú časť jedného z mnohých náboženstiev. Ako keby povieš že to, že popiera existenciu jednorožca znamená že popiera biologiu. Vôbec nie, všetky tie miliony druhov akceptujeme, len jedného jediného popierame. Aj my akceptujeme existenciu náboženstiev, aj akceptujeme že existuje kresťanstvo. Nehovoríme že nie
tu je co je to dogma aj s katolickymi dogmami
http://www.scribd.com/doc/76091155/Dogm ... 5%BEenstva

na-boh-enstvo..... cize vratim sa k tvojej definicii ... cize je to vstah k posvatnemu ... po-svaty.... svaty znamene oddelene pre boha ... tykajuce sa boha ... vynate pre boha ...
tazko to prekladat do ang religion lebo v tomto jazyku to znamena aj kult viera.... co su v slovencine oddelene pojmy...
cize zoberme si slovnik slovenskeho jazyka: idealistický svetonázor zakladajúci sa na viere v nadprirodzené sily, v bohov
a nauka o tomto svetonazore je tiez nabozenstvo...

ak tam nie je boh nejedna sa o nabozenstvo ale o svetonazor pripadne vieru, ideologiu ... Budhizmus,Džinizmus,Konfucionizmus, Scientológia,Taoizmus
vsetky su reliogion ale nabozenstvom by som ich nenazval ... lebo nie su o bohu .... skor idologia duchovneho sveta....
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

či by si ich nazval alebo nenazval náboženstvami je tvoja vec, ale vo verejnej diskusii akceptuj všeobecné pomenovania lebo potom vznikajú nedorozumenia

tak či tak, nič to nemení na tom, že ak neakceptujeme existenciu boha, neznamená to že neakceptujeme náboženstvo. Existenciu náboženstva akceptujeme, len je to podľa nás hlúposť. Existenciu boha neeakceptujeme, lebo v jeho existenciu nie sú dôkazy. Tvrdenie že boh neexistuje ešte neimplikuje k neexistencii náboženstva
Okrem toho, "boh" je len vec "dohody". Keď budhisti veria že budha bol boh, tak prečo im zakazuješ pomenovať svoju vieru náboženstvom? Ak uverím že jednorožec je boží posol, ako vieš že nemám pravdu? Prečo teda viera v jednorožca nie je náboženstvo? Hocičo môžem povedať že je boh, a hocičo teda bude náboženstvom. Je to len vec ľudí v akého boha veria. Pre každého je ním niečo (niekto) iné (iný)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

zas si dovolim s tebou nesuhlasit ... ty akceptujes existenciu cirkvy (cirkev nie je organizacia je to spolocenstvo veriacich... biskupi a knazi su sucastou spolocenstva ... ale v pohladu statu je cirkev organizacia a jej predstavitelia su biskupi a knazi... stat by si v tom mal urobit poriadok.. :D)... cize spolocenstva veriacich v nejaku idologiu/nabozenstvo.....

:D ono asi v kazdej diskusii by mal byt glosar pojmov lebo potom takzko dojst k nejakej zhode...

musim padat potom dokoncime :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kurnik, ja už ani neviem čo akceptujem :D
akceptujem cirkev, či už z toho ponímania spoločenstva, tak aj z toho ponímania orginazácie. Akceptujem ale aj náboženstvo ako potrebu niektorých ľudí veriť v nejaké veci. Cirkví je veľa, rovnako ako náboženstiev. Oboje akceptujem, lebo sú empirické dôkazy o tom že existujú. Neakceptujem bohov týchto náboženstiev, lebo sú to imho vymyslené postavy
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Máš volebné právo vo Vatikáne? Rozhoduješ o fungovaní cirkvi vo svete? Sú ti dostupné všetky Vatikánske archívy?
Nie štát ale niekto iný by si tu mal spraviť poriadok.
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Začali zbierať podpisy za referendum o odluke cirkví od štátu
http://www.sme.sk/c/7193624/zacali-zbie ... statu.html
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

tu je co je to dogma aj s katolickymi dogmami
http://www.scribd.com/doc/76091155/Dogm ... 5%BEenstva
Toľko klamstva alebo nepravdy v 123 bodoch som ešte nevidel.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Vy ateisti ste fakt vytrvalí to vám musím priznať len škoda že svoju vytrvalosť využívate k zlu a nie k dobru. ozaj beardie aký je to môj príchod?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Nie sme však tak vytrvalí ako ten kliešť, jeden z najväčších tvorcov zla na Zemi, ktorý sa tu drží už dve tisíc rokov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Jozef Koval napísal:Vy ateisti ste fakt vytrvalí to vám musím priznať len škoda že svoju vytrvalosť využívate k zlu a nie k dobru. ozaj beardie aký je to môj príchod?
K akemu zlu ju vyuzivam napriklad ja, alebo audiotrack alebo vladenko007 ?Naozaj ma to zaujima.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Jozef Koval napísal:ozaj beardie aký je to môj príchod?
poslednym odchodom si sa nevyhrazal, ale tyzden si tu nebol, tak to asi odchod bol
v tom pripade bude toto 9. prichod
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

harrison314 napísal: K akemu zlu ju vyuzivam napriklad ja, alebo audiotrack alebo vladenko007 ?Naozaj ma to zaujima.
K odhováraniu od Boha.

//autoeditácia príspevku (08 Máj 2014, 0:31)
94jakub napísal:Nie sme však tak vytrvalí ako ten kliešť, jeden z najväčších tvorcov zla na Zemi, ktorý sa tu drží už dve tisíc rokov.
Nie som si istý koho tým myslíš ale keď Ježiša poviem ti len že je mi ťa ľúto.
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

My od boha neodhovarame... vy boha vsade tlacite a my to odmietame... uz si to daj dokopy
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Aj keby od toho boha odhovárame, čo ja ne tom zle? Ja môžem namietať že ľuďom ukazujeme pravdu, tak konáme dobre. Je to iba vec názoru. Zase to subjektívne pokladáš za zlo, zase prichádzaš s tvrdeniami ktoré nemajú žiadne logické podklady ale sú založené iba na tvojom presvedčení.
Každý má svoju hlavu, a slobodnú voľbu. Kresťania uvádzajú svoje argumenty, ateisti svoje. A je na každom človeku ktoré argumenty sú pre neho presvedčivejšie. O žiadnom odhováraní nemôže byť reč. Inak by si musel akceptovať že vy zase na boha nahovárate
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Jozef Koval napísal:K odhováraniu od Boha.
Ale potom aj ty pachas zlo, lebo odhovars ludi od Dia, Thora, Ra a Velkeho spagetoveho monstra, mal by si sa nad sebou vazne zamysliet.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

harrison314 napísal: Ale potom aj ty pachas zlo, lebo odhovars ludi od Dia, Thora, Ra a Velkeho spagetoveho monstra, mal by si sa nad sebou vazne zamysliet.
Tak na toto nemám slov :D:D:D:D fakt si ma pobavil skoro som spadol zo stoličky :D
Napísať odpoveď