LPG
Re: LPG
Ja mám v Mazde 2 (1,25) plyn asi 5 rokov. Ale už počuť zvláštne klepať ventily alebo čo to je, veľmi sa do toho nevyznám
Vadí mi malá nádrž. Na plnú prejdem cca 400km, a v poslednej dobe tankujem každý treti-štvrtý deň.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
audio: v tom mas pravdu, ak by sme hladali dalej, najdeme viacero takychto "drobnych" nevyhod, mne osobne napriklad prekaza sposob tankovania, ci zapach spalin pri vystupovani z vozidla, niekomu moze vadit potreba instalacia primazavania (teda ak to neratame do spolocnych vstupnych nakladov), prip. maly objem nadrze alebo mensia siet cerpacich stanic... len ked si pisal o tom, ze ma dost nevyhod na to, aby ho vela ludi nechcelo, tak ma to zarazilo... pri jazde s plynom som si nikdy vyssieuvedenych veci nejak extra nevsimal... pre mna osobne ma nafta viac nevyhod ako plyn... plyn by som pred naftou urcite uprednostnil...
lukas: to je Mazda, tam Ti budu po par rokoch ventily klepat, nech jazdis na cokolvek
lukas: to je Mazda, tam Ti budu po par rokoch ventily klepat, nech jazdis na cokolvek
-
RATZINGER666
Darca
no nemyslel som to vseobecne, pisal som iba subjektivne, ako vidis vyssie...
v mojom pripade je to najma odpor voci akemukolvek nadbytocnemu servisovaniu, prejavu motora, nech je to ktorykolvek, zdlhave zohrievanie a najma dlhorocna dlhotrvajuca nechut sa v naftovych autach vozit spojena s takymi roznymi drobnostami, ktore radsej ani nejdem specifikovat...
proste nech by kludne aj to naftove auto nevyzadovalo extra servis alebo by bolo vyborne utlmene a motor by bol nadmieru kultivovany, tak v momente, kedy si do toho sadnem, je cely dobry pocit zo soferovania zabity...
...ale paradoxne - v offroadoch mi to nevadi, napr. v liftnutom upravenom patrole y60 v terene som to bral ako uplnu samozrejmost a to auto si s benzinom predstavit neviem...
v mojom pripade je to najma odpor voci akemukolvek nadbytocnemu servisovaniu, prejavu motora, nech je to ktorykolvek, zdlhave zohrievanie a najma dlhorocna dlhotrvajuca nechut sa v naftovych autach vozit spojena s takymi roznymi drobnostami, ktore radsej ani nejdem specifikovat...
proste nech by kludne aj to naftove auto nevyzadovalo extra servis alebo by bolo vyborne utlmene a motor by bol nadmieru kultivovany, tak v momente, kedy si do toho sadnem, je cely dobry pocit zo soferovania zabity...
...ale paradoxne - v offroadoch mi to nevadi, napr. v liftnutom upravenom patrole y60 v terene som to bral ako uplnu samozrejmost a to auto si s benzinom predstavit neviem...
Ja osobne na naftaku sice iba menim filtre a olej ale viem na co narazas, ja paradoxne tento problem vidim u LPG motoraodpor voci akemukolvek nadbytocnemu servisovaniu
jop, toto je fakt, toto serie aj mna hlavne ked urobis veci ako zaslepka EGR a podobne tak zohriat moje auto v minusovych teplotach v mestskej premavke je fakt umenie, skor nonsens... Ale novsie diesle s predhrevmi su na tom podstatne lepsie ak nie rovnako ako benziny....zdlhave zohrievanie...
hluk, smrad, nekultivovanost... to sa da asi iba potlacat no neodstrani sa to nikdy, to je fakt, je to dane hlavne sposobom detonacie paliva, i ked napr. Tebou favorizovana Mazda vyvija prave taky benzinovy motor ktory si odnese vsetky tieto neduhy, hoci to bude benzinak. Trosku nechapem ten dobry pocit zo soferovania, mne osobne co sa denneho jazdenia a obcasneho vetrania tyka tak sa mi urcite lepsie jazdi s dobrym turbodieslom (ideal turbobenzin ale tam je jeden drobny problemproste nech by kludne aj to naftove auto nevyzadovalo extra servis alebo by bolo vyborne utlmene a motor by bol nadmieru kultivovany, tak v momente, kedy si do toho sadnem, je cely dobry pocit zo soferovania zabity...
jazdenia a vetrania tyka - lepsi turbodiesel? na to nieje lepsi ani turbobenzin, na to je najlepsia benzinova atmosfera... ziadena turbodiera a poriadne povytacat motor, kdez to s dieslom sa takto nemas sancu zabavit... 
Frikso - Jeden jedinkasty - drzis kladu tak pocujes jak podtlak saje benzin z nadrze
JCM01 neviem v akom turbodizli si sa vozil, ale modernejsie rychlejsie turbodizle nemaju problem s nicim spominanim, turba su malicke a roztocia sa v takom momente ze ani nevies, a tocia aj 400 000otacok, tudiz skala tahu je naozaj pocitovo ovela prijemnejsia jak cakat u ostrejsieho atmo dvojlitra kedy sa dostanes do toho pola kde auto naozaj ma tah. Vytacat motor mozes ci je to turbobenzin, ci je to turbodiesel cele je to stavane na charakteristike turba, kedze je ovela vyhodnejsie vyuzivat krutak tak sa vyuziva prave stredny tah kazdeho turbomotora (napr. aj v F1 aktualne mozeme sledovat ako jazdci vyuzivaju stredne otackove pasmo miesto spiciek - vsimnite si 2x rychle preradenie rychlosti po sebe bez vytacania motora).
Turbo v beznych autach vyuzivas hlavne koli usetrenym phm a vyuzitelnosti v beznej prevadzke ale ostre turba su naladene tak ze tahas az po obmedzovac ale tu zas ocakavaj vir v nadrzi.
JCM01 neviem v akom turbodizli si sa vozil, ale modernejsie rychlejsie turbodizle nemaju problem s nicim spominanim, turba su malicke a roztocia sa v takom momente ze ani nevies, a tocia aj 400 000otacok, tudiz skala tahu je naozaj pocitovo ovela prijemnejsia jak cakat u ostrejsieho atmo dvojlitra kedy sa dostanes do toho pola kde auto naozaj ma tah. Vytacat motor mozes ci je to turbobenzin, ci je to turbodiesel cele je to stavane na charakteristike turba, kedze je ovela vyhodnejsie vyuzivat krutak tak sa vyuziva prave stredny tah kazdeho turbomotora (napr. aj v F1 aktualne mozeme sledovat ako jazdci vyuzivaju stredne otackove pasmo miesto spiciek - vsimnite si 2x rychle preradenie rychlosti po sebe bez vytacania motora).
Turbo v beznych autach vyuzivas hlavne koli usetrenym phm a vyuzitelnosti v beznej prevadzke ale ostre turba su naladene tak ze tahas az po obmedzovac ale tu zas ocakavaj vir v nadrzi.
Ano, ak vies s atmosferou pracovat, tak nemas sancu pocitit stratu vykonu. To za prve. Za druhe, tocenie diesla? hmm...
Co sa tyka F1, to co si napisal je poriadne zavadzanie, preco sa vyuzivaju tie otacky ktore sa vyuzivaju? Len a len kvoli prvidle o obmedzeni prietoku paliva (100l/h) - ak by aj otacky boli vyssie, kvoli tomuto obmedzeniu by bol prietok stale rovnaky - stratilo by to vyznam. Viaceri odbornici predpokladaju, ze ak by toto pravidlo neplatilo, vykon by presahoval 1000 koni..
Co sa tyka F1, to co si napisal je poriadne zavadzanie, preco sa vyuzivaju tie otacky ktore sa vyuzivaju? Len a len kvoli prvidle o obmedzeni prietoku paliva (100l/h) - ak by aj otacky boli vyssie, kvoli tomuto obmedzeniu by bol prietok stale rovnaky - stratilo by to vyznam. Viaceri odbornici predpokladaju, ze ak by toto pravidlo neplatilo, vykon by presahoval 1000 koni..
Vela krat sa stretnes u atmosfery ked tzv. "nevychadza prevod" to znamena, ze v zakrute je vyssi stupen uz v obmedzovaci a ten nizsi zase absolutne bez tahu, toto eliminuje turbo uplne vdacne a efektivne. A to nemusi byt iba zakruta, aj na rovine mozes byt v tejto diere, ak sa teda nebavime o rydzo zavodnych skriniach u beznej civilnej je to bezna prax. U turbomotora nie. Tocit diesel ? Preco nie, ak je na to turbo stavane, diesel mozes tocit do halleluyah.
F1 = ano mas pravdu ze sa doraza prave na spotrebu, ale toto preradenie na vyssi stupen medzi zakrutami nieje na usetrenie paliva ale vyuzitie turba.
F1 = ano mas pravdu ze sa doraza prave na spotrebu, ale toto preradenie na vyssi stupen medzi zakrutami nieje na usetrenie paliva ale vyuzitie turba.
K tej F1 este takto - limit stanoveny FIA je 15000 otacok avsak uz pri cca 10500ot sa dosahuje maximalny prietok - preto sa NEVYUZIVAJU.
a tocenie diesla do haleluja - to myslis do tych 5tis ot?
Proste mne diesel nesedi, asi to teda bude subjektivny pocit
a tocenie diesla do haleluja - to myslis do tych 5tis ot?
Proste mne diesel nesedi, asi to teda bude subjektivny pocit
F1 - nehadaj sa so mnou !
vyuzije nizsie ot. a silny krutak na to, aby v strede zakruty uz nemusel preradovat, necha dobehnut rychlejsi prevod do obmedzovaca miesto toho aby radil 2 kvalty, sice maju prevodovky co radia radovo v jednotkach milisekund ale zmena kvaltu u zadokolky v zakrute vie aj profi vodica zneistit.
//autoeditácia príspevku (05 Máj 2014, 9:52)
e/mal som na to svoj nazor na vec ale pozeram diskusie a ono to vypada ze dovodov preco radit skor je bud vela alebo to proste nikto nevie
//autoeditácia príspevku (05 Máj 2014, 9:52)
e/mal som na to svoj nazor na vec ale pozeram diskusie a ono to vypada ze dovodov preco radit skor je bud vela alebo to proste nikto nevie
Ked uz sme v tej LPG teme, tak toto je dovod, preco som musel menit reduktor na svojej AWT 1,8T za silnejsi. Ked som dal podlahu alebo potiahol dlhsi kvalt, tak mi poklesol tlak a RJ ma hodila na benzinHegy napísal:Frikso - Jeden jedinkasty - drzis kladu tak pocujes jak podtlak saje benzin z nadrze![]()
-
RATZINGER666
Darca
formulu moc nesledujem, ale myslim, ze sa skor apeluje na zivotnost, preto sa tolko nevytacaju, kedze musi vydrzat 4000km...
"To vše ovšem znamená, že minimálně do doby, než bude nová technika dostatečně vylepšena a prověřena, budou jezdci motory šetřit. A tedy je nebudou vytáčet tak často k maximu, což opět přispívá tlumenějšímu projevu."
http://auto.idnes.cz/zvuk-motoru-formul ... tomoto_vok
co sa tyka prejazdu zakruty - co je zvlastne na tom, podrzat motor v obmedzovaci a zo zakruty v pohodli vyjst? celkom som sa pobavil na tom, ze by kvoli tomu jazdec kvaltoval skor, aby mu tam vyssie uz ten vyssi
// inak ten prietokovy limit je 100kg/h, nie 100l/h...
"To vše ovšem znamená, že minimálně do doby, než bude nová technika dostatečně vylepšena a prověřena, budou jezdci motory šetřit. A tedy je nebudou vytáčet tak často k maximu, což opět přispívá tlumenějšímu projevu."
http://auto.idnes.cz/zvuk-motoru-formul ... tomoto_vok
co sa tyka prejazdu zakruty - co je zvlastne na tom, podrzat motor v obmedzovaci a zo zakruty v pohodli vyjst? celkom som sa pobavil na tom, ze by kvoli tomu jazdec kvaltoval skor, aby mu tam vyssie uz ten vyssi
// inak ten prietokovy limit je 100kg/h, nie 100l/h...
toto som skoro citoval komentatora formule, sam niesom formulovy jazdec neviem co asi spravi formula ale zadokolku so sekvenciou som uz skusal a ked kopne neni to zrovna dobry pocit
(aj kamarat co jazdil zase na DTMku hovoril ze radit s tym v zakrute je ... no radsej neradit)
K tej debate a otackam, 1000 ludi 1000 nazorov az zasnem ako roznorode teorie okolo toho su co je pravda asi vedia len sami jazdci mozno sa to casom objasni.
(aj kamarat co jazdil zase na DTMku hovoril ze radit s tym v zakrute je ... no radsej neradit)
K tej debate a otackam, 1000 ludi 1000 nazorov az zasnem ako roznorode teorie okolo toho su co je pravda asi vedia len sami jazdci mozno sa to casom objasni.
-
RATZINGER666
Darca
s tym kopanim v zakrute mas samozrejme pravdu, to iste sa Ti moze stat aj na obycajnom manule, ked nedavas pozor... a ked odbocim od temy, tak sa da tento shift lock vyuzit napriklad pri driftovani...
a ako pisem - a sa chces vyhnut kopnutiu a usetrit cas pri preradeni a naslednom podradeni, tak jednoducho tam ten kvalt nechas a tesne pred brzdenim pred zakrutou uz nerobis nic, iba drzis plny plyn v obmedzovaci... usetris na preradeni (naozaj je to dobehnutie efektivnejsie), prejdes zakrutou a uz nemusis opat podradzovat (dalsie setrenie casu), uz len pridas plyn a vyjdes
samozrejme, kazdemu pilotovi sedi nieco ine, ale stopky nepustia
a ako pisem - a sa chces vyhnut kopnutiu a usetrit cas pri preradeni a naslednom podradeni, tak jednoducho tam ten kvalt nechas a tesne pred brzdenim pred zakrutou uz nerobis nic, iba drzis plny plyn v obmedzovaci... usetris na preradeni (naozaj je to dobehnutie efektivnejsie), prejdes zakrutou a uz nemusis opat podradzovat (dalsie setrenie casu), uz len pridas plyn a vyjdes
samozrejme, kazdemu pilotovi sedi nieco ine, ale stopky nepustia
nehadam sa, len tento konkretny pripad mi utkvel v hlave, kedy ktosi v F1 v takom esicku po prvom lome zakruty hodil 2 kvalty hore a komentator do toho utrusil ze mozme vidiet ako jazdci vyuzivaju krutak aby nemuseli radit v zakrute. Tod vsio 
-
Makovnik
Medium Professional
Dufam, ze na LPG nevytiahnu dan na uroven benzinu; uz sa nejaky kok... z KSSmer vyjadril, ze vraj soferi okradaju stat, ked tankuju LPG, lebo je tam nizsia dan
Planujem kupit F 500L 1.4Tjet LPG, rozdiel benzin/LPG je za priplatok len 700eur, to sa oplati.
Ale ked stupne cena LPG na benzin, skoncil zmysel LPG nadobro.
Planujem kupit F 500L 1.4Tjet LPG, rozdiel benzin/LPG je za priplatok len 700eur, to sa oplati.
Ale ked stupne cena LPG na benzin, skoncil zmysel LPG nadobro.
ak si dobre spominam (som zasran) tak kedysi bola nafta zhurba v takom cenovom rozdieli voci benzinu ako je teraz LPG vs. nafta/benzin. Teraz je nafta asi uz rovnako draha ako benzin. Myslim, ze ak zacne masova konverzia na LPG zacne masove stupanie cien LPG (navysovanie ceny aj dodavatelov a hlavne kadejake pridane hodnoty na daniach)
Boom prestavieb bol pred 2 rokmi. Vtedy som cakal na prestavbu v poradovniku 2 mesiace. Ked som bol nedavno na kontrole tak v dielni mali auta, ale uz ich nebolo tak vela. Kto chcel plyn tak ho uz ma a nove auta sa uz tolko neprerabaju. Najma kvoli priamemu vstreku, tu je uz navratnost velmi dlha.