Kto by bol na vine v pripade zrazky ?
Kto by bol na vine v pripade zrazky ?
Takže červené auto som ja, vychádzam z parkoviska, odbáčam do prava. Modré auto stojí polovicou na prechode pre chodcov. Zelené auto ho obieha. Takže ja (červený) a obiehajúci zelený sme sa skoro zrazili na priechode. Ja som si vôbec nevšimol toho zeleného pretože mne po pravej ruke ešte stála na parkovisku vysoká dodávka + nejakí ľudia, takže zelené auto som si všimol až keď som vyšiel polovicou auta na cestu. No a popravde, väčšinou keď odbáčam doprava, tak sa pozriem len do ľava, či niečo nejde a z prava akosi nečakám žiadne auto v protismere. Takže kto by bol na vine kebyže sa zrazíme ?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Kto by bol na vine v pripade zrazky ?
modrý by dostal maximálne pokutu za státie na prechode, ale vinníkom vašej dopravnej nehody by nebol. Podľa mňa by si bol na vine ty, lebo:
paragraf 20: Jazda cez križovatku
bol na hlavnej? Bol. Má prednosť. To že sa ty nezvykneš pozerať do prava je tvoj bordel. V tom zákone sa nič nepíše v akom smere po tej hlavnej ceste idú. Čiže aj keď ide v protismere, má prednosť.
paragraf 21: Vchádzanie na cestu(3) Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.
(1) Pri vchádzaní na cestu z miesta mimo cesty, z poľnej cesty, z lesnej cesty, z cestičky pre cyklistov, z obytnej zóny alebo z pešej zóny vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlu idúcemu po ceste.
Uvádzam obe, lebo neviem či sa to ráta ako križovatka s hlavnou a vedlajšou cestou alebo vjazd na cestu. Tuším parkovisko nie je miesto mimo cesty, tak asi platí ten paragraf 20. Tak či tak sa nič nepíše o smere, iba o tom že dávaš prednosť tým na ceste/ hlavnej ceste(1) Vodič, ktorý prichádza do križovatky po vedľajšej ceste označenej dopravnou značkou "Daj prednosť v jazde" alebo "Stoj, daj prednosť v jazde", je povinný dať prednosť v jazde vozidlám a ostatným účastníkom cestnej premávky prichádzajúcim po hlavnej ceste okrem chodcov, ktorí neprechádzajú cez križovatku v organizovanom útvare.
bol na hlavnej? Bol. Má prednosť. To že sa ty nezvykneš pozerať do prava je tvoj bordel. V tom zákone sa nič nepíše v akom smere po tej hlavnej ceste idú. Čiže aj keď ide v protismere, má prednosť.
-
RATZINGER666
Darca
Ty by si bol vinnik, zeleny ma prednost... modry sa neriesi...
ok, diky chlapci, budem si na toto davat pozor.
ale však pred prechodom sa nesmie obiehať nie?
-
RATZINGER666
Darca
http://auto.sme.sk/poradna/predbiehanie ... v?strana=4
...kazdopadne nemoze sa na nom ani stat, a stale to neznamena, ze vinnik je ten, co tam stoji... vinnikom by bol stale autor temy...
...kazdopadne nemoze sa na nom ani stat, a stale to neznamena, ze vinnik je ten, co tam stoji... vinnikom by bol stale autor temy...
presne taku situaciu som zazil na vine bol kamarat vychadzal na hlavnu cestu a do nas praskol chlapik ktory obehoval v krizovatke aj jeden aj druhy niesol na tom vinnu, len tam nebol prechod
-
RATZINGER666
Darca
ten druhy mal vinu kvoli tomu, ze predbiehal v krizovatke
Na vine by bol cerveny. Modry sice nesmie stat na tomto mieste, ale stoji tam. Zeleny ho nepredchadza, iba obchadza prekazku. Cize sa neda hovorit o predchadzani v krizovatke ci na priechode pre chodcov. Vinnik si ty, lebo si nedal prednost vozidlu jazdiacemu po hlavnej ceste. Modry by teoreticky mohol niest spoluvinu, ale to by si mu to musel nejako dokazat (zaznam z kamery napr.).
Ten modrý bol inak taxikár a buď niekto nastupoval alebo vystupoval.
Toto neucia v autoskole? Na to si pamatam este z autoskoly ako instruktor davno pred rokmi vravel, ze pozor na to, ked je neprehladny vyjazd. Sice sa pozrieme z lavej strany, ze nejde ziadne auto a zrazu vpravo sa zjavi auto alebo obieha iného. Za tie roky co robi instruktora v autoskole, tak videl na vlastne oci dve taketo smrtelne nehody. Vtedy aj hovoril, ze vinnikom je ten, ktory vojde na cestu a nie ten, ktory obieha. Pre toho obiehajúceho je v lepsom pripade trest ten, ze s tym bude zit do konca zivota v horsom pripade uz nebude ani zit. Takze vinnikom je cervene vozido na obrazku na zaciatku temy.
neprehladny vyjazd na hlavnu cestu z vedlajsej cesty.. to je tiez diskutabilne, kedze po novom (uz asi rok?) ma aj znacka daj prednost v jazde, vyznam stopky, az na to, ze nemusis zastat. To znamena, neohrozit a ani neobmedzit vozidlo iduce po hlavnej. ten neprehladny vyjazd.. nech to dokoncim, na to, aby si daval niekomu prednost v jazde, musis mat nalezity (dobry?) rozhlad, tym sa teoreticky imaginarne meni hranica krizovatky, pokial nie je vyznacena, co je niekedy az v polke pruhu a to uz staci na havarku... aj ked je vyznacena, tak niekedy z hranici krizovatky proste nevidis a musis sa podat do predu.. cize vyssie pisane, uz nasvedcuje, podla skutocnosti, ktoru si nakreslil v prvom poste, ze by si bol na chybe ty...
-
hrban
Addict
Chlapci všetcia sa mýlite
Ako vinník je určený správne až an to, že pokiaľ ma pamäť neklame, poľná cesta a parkovisko nie sú križovatka. Aspoň takto to bolo, keď som robil vodičák. Auto vychádzajúce z parkoviska alebo poľnej ceste vždy dáva všetkým prednosť. Tam neplatia pravidlá pre križovatku. (Ak to teda neošetria značkami inak.)
-
audiotrack
VIP
a ty tam vidíš tabuľku parkoviska? Lebo to čo vravíš, že parkovisko je súčasť tej cesty a teda dáva prednosť platí iba ak je celé to parkovisko označené značkami ako parkovisko. Vo veľa prípadoch to tak nebýva, a je to teda križovatka s tou cestou po ktorej ide červený, ktorá má po bokoch parkovacie miesta. Bez značiek sa to nedá určiť, ale tak či tak dáva prednosť. Potom je ešte možnosť že tam nie sú žiadne značky, a ide o prednosť pravej ruky, ale keď mu zlava nejde nikto a má iba auto z prava, tak stále platí že by bol na vine lebo mu nedal prednosť.
Ona mala niekedy iný význam? Aký?Fuxxo napísal:po novom (uz asi rok?) ma aj znacka daj prednost v jazde, vyznam stopky, az na to, ze nemusis zastat. To znamena, neohrozit a ani neobmedzit vozidlo iduce po hlavnej.
-
audiotrack
VIP
Fruxxo to má popletené. Iba tam pribudlo slovko "náhle": http://www.drajv.sk/autoskola-drajv/nov ... uplnostou/
A v situacii dole na obrazku, by malo najprv prednost auto iduce po hlavnej ceste (naznacene ciernou), potom auto, ktore odbaca z vedlajsej cesty na hlavnu (naznacene oranzovou) a nakoniec auto vychadzajuce z parkoviska na cestu (naznacene modrou). Je to tak spravne?
-
hrban
Addict
áno presne tak
2audio: ee križovatka je miesto kde sa dve cesty križujú, rozpájajú alebo spájajú. Ale parkovisko nemusí byť ani označené a stále to nie je cesta!
čiže nemôžeš aplikovať križovatku. Ani pravú ruku.
2audio: ee križovatka je miesto kde sa dve cesty križujú, rozpájajú alebo spájajú. Ale parkovisko nemusí byť ani označené a stále to nie je cesta!
čiže nemôžeš aplikovať križovatku. Ani pravú ruku.
-
audiotrack
VIP
veď práve preto som sa pýtal či tam vidíš značku parkoviska. Lebo ak to nie je parkovisko ale iba cesty na ktorých bokoch sú parkovacie miesta, tak je to križovatka. Tá cesta na ktorej je červené auto môže byť cestou, nie súčasťou parkoviska.
-
hrban
Addict
On v prvej vete napísal, že vychádzal z parkoviska.
ale už chápem čo myslíš.
ale už chápem čo myslíš.