Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
miki690
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
strapaty : Mam pre teba teda dalsiu modelovu situaciu. Mas dvoch pribuznych v nemocnici. Pribuzny A je po tazkej autonehode, silno poskodeny mozog, zije len vdaka pristrojom. Pribuzny B je v pokrocilom stadiu rakoviny, ma velmi silne bolesti, ostava mu par mesiacov v bolestiach.
Pribuzneho A mozes v pohode a bez hriechu nechat odpojit od pristrojov a nechat zomriet. Za eutanaziu pribuznemu B, ktory o to poziada ides do pekla. Rozumiem tomu dobre ?
Ak je to to co tu prezentujes tak nechapem ako pri tychto dvoch situaciach moze byt tak jasna a jednoznacna moralna ranica. Jedno je zlo a druhe je v poriadku. Skus mi to objasnit.
Pribuzneho A mozes v pohode a bez hriechu nechat odpojit od pristrojov a nechat zomriet. Za eutanaziu pribuznemu B, ktory o to poziada ides do pekla. Rozumiem tomu dobre ?
Ak je to to co tu prezentujes tak nechapem ako pri tychto dvoch situaciach moze byt tak jasna a jednoznacna moralna ranica. Jedno je zlo a druhe je v poriadku. Skus mi to objasnit.
-
harrison314
Hardcore addict
avijja
je tam malicka chyba v tej tvojeje definicii samovrazdy....aktom, ktorý privodí smrť atkom, s umyslom sam sebe privodit smrt.... (ak privadzas smrt inemu je to vrazda)...
//autoeditácia príspevku (18 Máj 2014, 21:36)
jediny dovod preco sa s vami nemozem zhodnutje je jednoduchy ... pre vas je smrt koniec ..pre mna len zmena sposobu existencie....
miki690
preto umele udrzovanie zivota... ten clovek je fakticky mrtvy ale pristroje udrziavaju pri zivote jeho telo(pokial nie tak to nie je umele udrziavanie ale liecenie).... clovek s rakovinou je plnohodnotny clovek ako kazdy iny...
od rakoviny by sme sa mohli lahko dostat k ludom s depresiami ...
ludom co stratili zmysel zivota.... k ludom co trpia vsetkymi neviliecitelnymi chorobami .... k invalidom .... co s ich bolestami .... oni si nezasluzia osolobit od bolesti...
a co s ludmi ktori sa nevedia korektne sami rozhodnut...... oni si nezasluzia osobodit od bolesti ... nerozhodneme za nich ...
ak sa raz otvoriti pandorina skrinka uz to nejde zvratit .... vcucne vetko co poznate ...
potraty eutanazia eugenika nie su nove vymysly .... v urciteych vlnach sa objavuju a z dobrych dovodov su vzdy zavrhnute(medzi tym narobia dost skody)
ale ludia ani ludstvo sa nikdy nepoucia... stale vstupuju do tej istej rieky...
//autoeditácia príspevku (18 Máj 2014, 21:43)
avijja
to ze niekto odmietne zdravotnu starostlivost neznamena ze chce zomriet ....cize tonie je samovrazda
nedviem chces debatovat alebo na mna utocit "dôležité je len držať sa poučiek z katechizmu"
skutocne chces porovnavat svoje dieta s prasatom .. zeby si si otvoril restauraciu s hlavnym chodom abort s spenatom ....
že každý ľudský život treba chrániť..vychadza to z rovnopravnosti, ludskosti a zo zakladov prava ze prednost ma vzdy vysia hodnota ... zivot je najvysia hodnota
je tam malicka chyba v tej tvojeje definicii samovrazdy....aktom, ktorý privodí smrť atkom, s umyslom sam sebe privodit smrt.... (ak privadzas smrt inemu je to vrazda)...
//autoeditácia príspevku (18 Máj 2014, 21:36)
nehnevam sa je to tvoj nazor..vladenko007 napísal:Myslím že je úplne zbytočné debatovať z takýmto náboženským fanatikom. Neexistuje jediný dôkaz na svete ktorý by ho presvedčil. A keby aj bol, tak on si ho nepripustí. Musel by totiž pripustiť že roky rokúce dristal kraviny.
Jeho názory odporujú zdravému rozumu (nehnevaj sa strapaty je to tak)
Je to jeho svet nech si v ňom žije. Pokiaľ mi nijako neubližuje je mi ukradnutý. Avšak stále krútim hlavou.
jediny dovod preco sa s vami nemozem zhodnutje je jednoduchy ... pre vas je smrt koniec ..pre mna len zmena sposobu existencie....
miki690
preto umele udrzovanie zivota... ten clovek je fakticky mrtvy ale pristroje udrziavaju pri zivote jeho telo(pokial nie tak to nie je umele udrziavanie ale liecenie).... clovek s rakovinou je plnohodnotny clovek ako kazdy iny...
ludom co stratili zmysel zivota.... k ludom co trpia vsetkymi neviliecitelnymi chorobami .... k invalidom .... co s ich bolestami .... oni si nezasluzia osolobit od bolesti...
a co s ludmi ktori sa nevedia korektne sami rozhodnut...... oni si nezasluzia osobodit od bolesti ... nerozhodneme za nich ...
ak sa raz otvoriti pandorina skrinka uz to nejde zvratit .... vcucne vetko co poznate ...
potraty eutanazia eugenika nie su nove vymysly .... v urciteych vlnach sa objavuju a z dobrych dovodov su vzdy zavrhnute(medzi tym narobia dost skody)
//autoeditácia príspevku (18 Máj 2014, 21:43)
avijja
to ze niekto odmietne zdravotnu starostlivost neznamena ze chce zomriet ....cize tonie je samovrazda
nedviem chces debatovat alebo na mna utocit "dôležité je len držať sa poučiek z katechizmu"
skutocne chces porovnavat svoje dieta s prasatom .. zeby si si otvoril restauraciu s hlavnym chodom abort s spenatom ....
že každý ľudský život treba chrániť..vychadza to z rovnopravnosti, ludskosti a zo zakladov prava ze prednost ma vzdy vysia hodnota ... zivot je najvysia hodnota
-
miki690
Medium Professional
strapaty napísal: miki690
Stale narabas s plnohodnotnostou cloveka. Ja som nikde netvrdil opak. Ja som hovoril o pripade kedy clovek trpi velke bolesti a sam sa rozhodne ukoncit svoj zivot, ale nema k tomu silu alebo prostriedky ab to spravil, tak potrebuje pomoc.
Rovnako "lahko" by sme sa mohli dostat aj ku chripke, alebo nachladnutiuTy bi si sa k tomu dostal ? Preco automaticky predpokladas, ze ludia ktori nezdielaju tvoju vieru, by bez zakonov pobrali macety a zmasakrovali vsetkych ludi v nemocnici ?
Tych predsa len podla teba odpojime od pristrojov a zbavime ich zdravotnej starostlivosti a oni aj tak zomru, to je uplne v pohode moralna vec. Sam si povedal ze nechat zomriet cloveka na pristrojoch je OK. V mojej modelovej situacii ktoru som poskytol samozrejme nejde o rozhodnutie toho daneho cloveka. A predsa Boh stale moze spravit zazrak a uzdravit ho na druhy den. Mas pravo ukoncit jeho zivot jeho odpojenim ?
Toto je vyplod tvojej(ok mozno niekoho ineho, ale ty si ho samozrejme nekriticky prijal) fantazie. Ukaz mi spolocnosti ktore skolabovali z tychto konkretnych dovodov a potom mozeme bavit dalej.
Neodporuje to totalne a absolutne tvojmu predoslemu tvrdeniu o pandorinej skrinke ? Ako sa to neda zvratit, ked sa vzdy nasli dobre dovody, preco to bolo zavrhnute ?
Dalej mi prosim vysvetli co si predstavujes pod pojmom eugenika, lebo mam pocit ze to neznamena to co si myslis ze to znamena, ale narabas tu s tym pomerne casto.
potrebuje pomoc ... to ale nie je pomoc ... je to stale len vrazda....
nechces hadam porovnavat chripku s hlbokymi depresaimi ... (chcel som poukazat aj naine bolesti napr psychycku bolest kde sa ovela tazsie pomaha ... anestetika nezaberaju ...)
zomriet cloveka na pristrojoch je OK. uz som to raz pisal ... je rozdiel ci sa telo umelo udrzaiva pri zivote alebo ci udrzavanie tela pri zivote je sucast liecby...
napriklad rimska risa ... astekovia...
Ako sa to neda zvratit, ked sa vzdy nasli dobre dovody, preco to bolo zavrhnute ?
fenixov efekt ... z popola sa zrodi nova generacia ktora vidi cistu pravdu ..... lebo vsetko okolo uz zhorelo ....
... vo vseobecnosti sa eugenika prezentuje ako vytvorenie lepsej rasi pomocou vhodneho krizenia... ale v praxi to funguje tak ze sa popieraju prava ludi ktori podla niekoho su menej cenny... ludia si neuvedomuju ze tych slabich potrebuju viac ako tych silnych ... lebo vdaka nim su lepsi ...
nechces hadam porovnavat chripku s hlbokymi depresaimi ... (chcel som poukazat aj naine bolesti napr psychycku bolest kde sa ovela tazsie pomaha ... anestetika nezaberaju ...)
zomriet cloveka na pristrojoch je OK. uz som to raz pisal ... je rozdiel ci sa telo umelo udrzaiva pri zivote alebo ci udrzavanie tela pri zivote je sucast liecby...
Ako sa to neda zvratit, ked sa vzdy nasli dobre dovody, preco to bolo zavrhnute ?
fenixov efekt ... z popola sa zrodi nova generacia ktora vidi cistu pravdu ..... lebo vsetko okolo uz zhorelo ....
... vo vseobecnosti sa eugenika prezentuje ako vytvorenie lepsej rasi pomocou vhodneho krizenia... ale v praxi to funguje tak ze sa popieraju prava ludi ktori podla niekoho su menej cenny... ludia si neuvedomuju ze tych slabich potrebuju viac ako tych silnych ... lebo vdaka nim su lepsi ...
-
vonjose
Expert
Ako ma robí lepším existencia slabších?strapaty napísal: ... vo vseobecnosti sa eugenika prezentuje ako vytvorenie lepsej rasi pomocou vhodneho krizenia... ale v praxi to funguje tak ze sa popieraju prava ludi ktori podla niekoho su menej cenny... ludia si neuvedomuju ze tych slabich potrebuju viac ako tych silnych ... lebo vdaka nim su lepsi ...
-
audiotrack
VIP
no ke´d sa postavíš vedla mentálne postihnutého paranoického schyzofrenika so sklerozou a alzheimerom zmietajúcom sa na zemi pri epileptickom záchvate, tak vyniknú tvoje vlastnosti, zručnosti a schopnostivonjose napísal: Ako ma robí lepším existencia slabších?
-
miki690
Medium Professional
Moj problem v tomto pripade su tvoje jednoznacne jasne moralne hranice medzi vecami, kde spravit moralne spravne rozhodnutie nieje trivialna vec a neexistuje na to spravny predpis. Teraz mi budes oponovat, ze ten predpis je v Bozom slove, to vsak tiez nieje pravda, lebo v Biblii sa rovnako nachadzaju predpisy, pre genocidu a tvoju oblubenu eugeniku. Sucasne moralne zasady, ktore prezentuje cirkev su vytvorene na zaklade ucelovej interpretacie tejto knihy. Takato jednoznacna moralka postavena na nazoroch ineho cloveka/organizacie, je podla mna nebezpecna pre globalnu spolocnost.strapaty napísal:potrebuje pomoc ... to ale nie je pomoc ... je to stale len vrazda....
Ked ti poviem podaj mi pistol, ty mi ju podas a ja sa nou zastrelim, tak si ma zabil vlastne ty ?
nechces hadam porovnavat chripku s hlbokymi depresaimi ...
Ty si zacal s absurdnym porovnanim rakoviny a depresie a mne sa cudujes, ze to prirovnavam k chripke ?
(chcel som poukazat aj naine bolesti napr psychycku bolest kde sa ovela tazsie pomaha ... anestetika nezaberaju ...)
Depresie samozrejme vyliecitelne su, vo velkej casti ide o poruchy chemickej/hormonalnej rovnovahy. Samozrejme psychicke poruchy nie su tak "jednoduche" ako virusove alebo bakretialne ochorenia
Su tu dve moznosti. 1.Bud som slabo zvyraznil, ze chcem priklad spolocnosti ktora padla z dovodov eugeniky, eutanazie a potratov. Moja otazka nebola v ktorych civilizaciazch sa to praktizovalo a zaroven sa rozpadli. 2. Alebo je moja znalost historie uplne mylna a musim ist dat facku kazdemu, ktor mi kedy co povedal o rimskej risi a aztekoch.
fenixov efekt ... z popola sa zrodi nova generacia ktora vidi cistu pravdu ..... lebo vsetko okolo uz zhorelo .... Aka civilizacia vznikla so zpominanych aztekov, alebo rimanov ? Po aztekoch neostalo nic len pyramidy. Po rimanoch ostali trosky, nastupila cirkevna vlada a temny stredovek, vyspelost a organizovanost civilizacie bola na ovela nizsej urovni. Ale ked budem predpokladat, ze je to pravda, tak v konecnom dosledku je to dobre , kedze vznikne nova lepsia civilizacia.
... vo vseobecnosti sa eugenika prezentuje ako vytvorenie lepsej rasi pomocou vhodneho krizenia...
Co ma s tym teda eutanazia ? U ludi na smrtelnej posteli nieje predpoklad, ze by sa dalej rozmnozovali, teda z pohladu eugeniky je eutanazia irelevantna ale v praxi to funguje tak ze sa popieraju prava ludi ktori podla niekoho su menej cenny...
To je pravda, samozrejme ze selektivne krizenie bude popierat ludske prava, pokial ludske prava zahrnaju pravo vybrat si partnera. Co je pravo, ktore neplatilo vzdy a neplati na celom svete.
ludia si neuvedomuju ze tych slabich potrebuju viac ako tych silnych ... lebo vdaka nim su lepsi ...
Toto mas trochu naopak ... Slabi by bez tych silnych nemali sancu. Silni musia byt silny nie len na to aby sa postarali o seba, ale aj o tich slabich. Teda mozno slabi robia tych silnych este silnejsimi, ale viac potrebuju slabi tych silnych, ako naopak.
strapaty napísal:ak ti to pomoze k vecnemu zivotu tak ... ano ...ked ju primes tak ti k vecnemu zivotu pomoze ... lebo cielom celeho snazenia je vecny zivot ... nie zivot na zemi ako taky...
strapaty napísal:.ale viem ze nech sa mojim detom stane nieco tak to velmi zle znasam aj ked u seba to iste si ani nevsimnem .. napriklad ked maju zapal priedusiek tak ich chodim v noci kontrolovat ci dychaju aj ked si uvedomujem ze keby prestali tak je do 5 minut po nich a kazdych 5 minut tam nechodim ...
Hypoteticky, ak by sa u všetkých tvojích detí vyskytla rakovina v štádiu, že sa už liečiť nedá, len zmierňovať bolesť, tak by si to prijal ako boží dar na svojich deťoch a ďakoval by si bohu, že ťa takto obdaroval, že ti dal možnosť trpieť a sledovať ako tvoje deti pomaly s bolesťami zomierajú. Pre teba by to bola výhra, lebo by si ich on bral k sebe a mali by večný život? Zvalil by si to na boží plán, že on to takto chcel a ešte by si mu poďakoval. Tak?strapaty napísal:neobetola by som svoje dieta ... ked mi ho dal nech si ho sam vezme ... ja by som to nespravil...
strapaty napísal:ty vies ako sa citia??? viem ze keby ich zavrazidili uz by sa necitili vobec.... kolko takych deti poznas??? s kolkymi si zil.... nemas ani tusenia aky obrovsky dar je take dieta..... ako ta take dieta moze obohatit ... a ako lahko ho ty dokazes urobit stastnym ... staci ked ho budes trochu lubit a venovat sa mu ...
strapaty napísal: postihnute dieta moze obohatit nie len rodicov ale aj okolie ... ziadna bolest nie je taka ktora sa neda prekonat ... ziadna bolest nie je vecna... ale ta 100nasobna bolest nas robi lepsimi ... postihnute deti sa nerodia preto ze je to hracka prirody ale preto lebo ich ludstvo potrebuje ... viem ze vacsina nechape o com hovorim ... ale keby tu bol niekto kto prijal takeho cloveka bude presne vediet ako ty myslim a o com hovorim...
To už ten tvoj boh vo svojej vševedomosti nepozná lepší spôsob ako robiť ľudí lepšími? Len ten, že nechá narodiť znetvorené deti a cez nich robí ľudí lepšími? A tie deti sú čo? Hračky? Nástroje? Bytosti vytvorené tvojím bohom na ten jeden účel? Oni si prečo nezaslúžia normály samostatný plnohodnotný život? aký život ako máš ty. Oni si prečo nezaslúžia vybudovať si rodinu, potomkov? V čom si ty lepší od tých detí, že si sa nenarodil s fyzickým či psychickým defektom? Prečo z teba boh neurobil hračku, ktorá robí ľudí lepšími?strapaty napísal:... ako mozes vediet ze bude zit v bolestiach ... a od fyzickej bolesti sa da vzdy pomoct.. ak boh da cloveku aby sa mu narodilo take dieta ma to svoj vyznam... nie je to len nahony kolaps genov... ak clovek odmietne takyto dar od boha odmieta aj jeho pomoc...
Tieto tvoje riadky sú len čistý egoizmus, lebo teba to robí lepším. (ak potrebuješ postihnuté dieťa na to aby si bol lepším človekom, tak sa zamysli nad sebou). A čo to dieťa? To že ty mu dáš starostlivosť a lásku, to mu má akože stačiť? Čo keď chce viac? Študovať, dospieť, založiť si rodinu, vychovávať potomkov ale kvôli tomuto božiemu hrajkaniu sa mu to nie je dovolené. Vôbec nie je fér znetvoriť jedného človeka len preto aby iný sa naučili byť lepšími. Je to chorá myšlienka. Rovnako ako je choré nazývať rakovinu a iné smrteľné choroby božími darmi.
Čiže radšej necháš trápiť sa a trpieť dieťa, o ktorom vieš, že plnohodnotný a samostatný život nikdy viesť nebude, resp. sa možno ani dospelosti nedožije, len preto aby si sa ochránil a udržal v nebi?strapaty napísal:boha by som sa nevzdal za nic ... ani za milnu predstavu ze by som tomu dietatu pomohol...
LuksKE
Pre teba by to bola výhra, lebo by si ich on bral k sebe a mali by večný život?
tak vyhra by to pre mna nebola ... ale prijal by som to tak ako to je .... utechou by pre mna bolo ze budu mat vecny zivot a za chvilu sa s nimi aj tak stretnem ... tych par rokov na zemi porovnani s vecnostou je len okamih...
"narodiť znetvorené deti a cez nich robí ľudí lepšími? znetvorene su len v tovjich ociach" ... u mna su normalne ako kazde ine... (netvor je podnikatel ktory zadrziava mzdu svojim robotnikom... napr.)
"nezaslúžia normály samostatný plnohodnotný život?" ... nik si nezasluzi normalny samostatny zivot(zivot v samote)... ludia sa navzajom potrebuju ... oni maju len obmedzenu moznost vyberu ....
"ak potrebuješ postihnuté dieťa na to aby si bol lepším človekom, tak sa zamysli nad sebou"-nie ze by som ho potreboval ...dostal som ho a toto je len konstatovanie ...moje zistenie... a pounam vela rodicov co maju postihnute deti a na zaklade toho sudim lebo vsetci su to uzasny ludia ... empaticky ... ktorych zivotne hodnoty su vacsinou uplone inde ako u bezneho homoego...
"Rovnako ako je choré nazývať rakovinu a iné smrteľné choroby božími darmi." clovek az ked prime svoj udel nech je akykolvek moze sa posunut dalej ... ty rakovinu nemas a ako vyuzivas svoj cas ... ake mas priority v zivote ... zmenilo by sa nieco keby si ju mal ???
Čiže radšej necháš trápiť sa a trpieť dieťa, o ktorom vieš, že plnohodnotný a samostatný život nikdy viesť nebude, resp. sa možno ani dospelosti nedožije, len preto aby si sa ochránil a udržal v nebi?
..ale prave v tom nebi uz nieto ziadnej bolesti ... niet ziadneho trapenia ... a to vecne ... nie je to dobra investicia??? ....par tazkych rokov a potom vecna blazenost...
problem je v tom ze pre teba je smrt koniec ... pre mna je smrt len dvere do neovej existencie ... vecnej... co je to 70 rokov v porovnani s vecnostou .... moze sa to zdat ako fanatizmus ...ale ak mam pravdu .. kto bude blazon ja alebo ty??? ak pravdu nemam ... co take strasne robim ... ze milujem ludi aj ked nie su dokonaly... aj ked su inak obdarovany(postihnuty) ... ked beriem svoju bolest ako dennodeny udel ... fanatik by som bol kebyze tu bolest vidim a nic s nou nespravim ... napriklad decko boli zub a nejdem s nim k doktorovi ... prijat bolest neznamena bit voci nej lahostajny .. prijat rakovinu ako bozi plan neznamena neliecit sa ... prave tym ze to oprijimes a nesies to bez uzkosti si nadejou a prikladom pre ostatnych ... ze sa da plnohodnotne zit aj z tazkym udelom ... ze v zivote nie je nadvolezitejsie faro a znackove oblecenie ale ako sa spravas k susedovi manzelke detom .... nie je dolezite co im kupis ale ako to s nimi uzijes... kolko chlapov travi s rodinou 2 hodiny tyzdenne a robi to pre rodinu ... ale oni nemaju rodinu ... lebo zivot bez otca nie je rodina... ziju len s matkou - vdovou lebo fakticky muza nema ...
predvcerom mi zomrel sused na rakovinu mal 34 rokov .... myslis ze je pre neho nieco dolezite s tychto 500 stranovych dristov... jeho realitaje teraz bud koniec a uz nic neriesi ... alebo tvar bozia a uz ma poriesene... naveky ..
//autoeditácia príspevku (19 Máj 2014, 11:08)
miki690
v prvom rade treba rozlisovat stary zakon, novy zakon....
moje jednoznacne hranice su urcene vychovou a logickym uvazovanim .. bud ma clovek pravo zabit alebo nema ... mne sa zda pravo zabit v sebeobrane alebo v obrane blizkych v poriadku ... ine spsoby zabijania su u mna vrazdou .. co je to ale zabitie ... zabitie je taky ak ktory keby si neurobil zivot by pokracoval dalej (moja definicia) ... vrazda je ked clovek takyto cin urobi umyselne a je si vedomy dosledku ...
ked zacnes polemizovat nad moralkou raz sa dostanes do bodu ze pedofilia nemusi bit vzdy zla ... ako tvrdi svetove zdruzenie pedofilov a snazia sa to pretlacit do verejnych sprav... dokonca pedofiliu vynali v USA z zoznamu chorob.... az na velke protesty ju tam zas zaradili a tvrdili ze to bol len omyl...
Pre teba by to bola výhra, lebo by si ich on bral k sebe a mali by večný život?
tak vyhra by to pre mna nebola ... ale prijal by som to tak ako to je .... utechou by pre mna bolo ze budu mat vecny zivot a za chvilu sa s nimi aj tak stretnem ... tych par rokov na zemi porovnani s vecnostou je len okamih...
"narodiť znetvorené deti a cez nich robí ľudí lepšími? znetvorene su len v tovjich ociach" ... u mna su normalne ako kazde ine... (netvor je podnikatel ktory zadrziava mzdu svojim robotnikom... napr.)
"nezaslúžia normály samostatný plnohodnotný život?" ... nik si nezasluzi normalny samostatny zivot(zivot v samote)... ludia sa navzajom potrebuju ... oni maju len obmedzenu moznost vyberu ....
"ak potrebuješ postihnuté dieťa na to aby si bol lepším človekom, tak sa zamysli nad sebou"-nie ze by som ho potreboval ...dostal som ho a toto je len konstatovanie ...moje zistenie... a pounam vela rodicov co maju postihnute deti a na zaklade toho sudim lebo vsetci su to uzasny ludia ... empaticky ... ktorych zivotne hodnoty su vacsinou uplone inde ako u bezneho homoego...
"Rovnako ako je choré nazývať rakovinu a iné smrteľné choroby božími darmi." clovek az ked prime svoj udel nech je akykolvek moze sa posunut dalej ... ty rakovinu nemas a ako vyuzivas svoj cas ... ake mas priority v zivote ... zmenilo by sa nieco keby si ju mal ???
Čiže radšej necháš trápiť sa a trpieť dieťa, o ktorom vieš, že plnohodnotný a samostatný život nikdy viesť nebude, resp. sa možno ani dospelosti nedožije, len preto aby si sa ochránil a udržal v nebi?
..ale prave v tom nebi uz nieto ziadnej bolesti ... niet ziadneho trapenia ... a to vecne ... nie je to dobra investicia??? ....par tazkych rokov a potom vecna blazenost...
problem je v tom ze pre teba je smrt koniec ... pre mna je smrt len dvere do neovej existencie ... vecnej... co je to 70 rokov v porovnani s vecnostou .... moze sa to zdat ako fanatizmus ...ale ak mam pravdu .. kto bude blazon ja alebo ty??? ak pravdu nemam ... co take strasne robim ... ze milujem ludi aj ked nie su dokonaly... aj ked su inak obdarovany(postihnuty) ... ked beriem svoju bolest ako dennodeny udel ... fanatik by som bol kebyze tu bolest vidim a nic s nou nespravim ... napriklad decko boli zub a nejdem s nim k doktorovi ... prijat bolest neznamena bit voci nej lahostajny .. prijat rakovinu ako bozi plan neznamena neliecit sa ... prave tym ze to oprijimes a nesies to bez uzkosti si nadejou a prikladom pre ostatnych ... ze sa da plnohodnotne zit aj z tazkym udelom ... ze v zivote nie je nadvolezitejsie faro a znackove oblecenie ale ako sa spravas k susedovi manzelke detom .... nie je dolezite co im kupis ale ako to s nimi uzijes... kolko chlapov travi s rodinou 2 hodiny tyzdenne a robi to pre rodinu ... ale oni nemaju rodinu ... lebo zivot bez otca nie je rodina... ziju len s matkou - vdovou lebo fakticky muza nema ...
predvcerom mi zomrel sused na rakovinu mal 34 rokov .... myslis ze je pre neho nieco dolezite s tychto 500 stranovych dristov... jeho realitaje teraz bud koniec a uz nic neriesi ... alebo tvar bozia a uz ma poriesene... naveky ..
//autoeditácia príspevku (19 Máj 2014, 11:08)
miki690
v prvom rade treba rozlisovat stary zakon, novy zakon....
moje jednoznacne hranice su urcene vychovou a logickym uvazovanim .. bud ma clovek pravo zabit alebo nema ... mne sa zda pravo zabit v sebeobrane alebo v obrane blizkych v poriadku ... ine spsoby zabijania su u mna vrazdou .. co je to ale zabitie ... zabitie je taky ak ktory keby si neurobil zivot by pokracoval dalej (moja definicia) ... vrazda je ked clovek takyto cin urobi umyselne a je si vedomy dosledku ...
ked zacnes polemizovat nad moralkou raz sa dostanes do bodu ze pedofilia nemusi bit vzdy zla ... ako tvrdi svetove zdruzenie pedofilov a snazia sa to pretlacit do verejnych sprav... dokonca pedofiliu vynali v USA z zoznamu chorob.... az na velke protesty ju tam zas zaradili a tvrdili ze to bol len omyl...
strapaty:
Môžeš mi povedať, ktorý z týchto významov slova "samostatný", znamená život v samote/život o samote?
1. spoliehajúci sa na vlastné sily a schopnosti, konajúci bez cudzej pomoci
2. prebiehajúci, vykonávaný, uskutočnený bez cudzej pomoci, rady, vzoru, pôvodný, originálny
3. nezávislý, slobodný (najmä politicky al. hospodársky)
4. existujúci oddelene, nezávisle od iných vecí al. javov, dajúci sa rozlíšiť, tvoriaci osobitný celok, osobitný
5. lepšie osobitný, jednotlivý:
link
A samostantý som v tomto prípade myslel ako osamostatniť sa od rodičov. Nebyť na nich závislý, odkázaný.
Čo je to večnosť? Ako si predstavuješ život vo večnosti v nebi? Čo tam chceš celú večnosť robiť? O čom to tam je?
Problém však je, že večný život po tomto živote je len viera a nie je to potvrdené. Tak isto ako reinkarnácia po omto živote je len viera. Tzn. je to len náplasť na psychiku človeka, barlička. Nič viac.tak vyhra by to pre mna nebola ... ale prijal by som to tak ako to je .... utechou by pre mna bolo ze budu mat vecny zivot a za chvilu sa s nimi aj tak stretnem ... tych par rokov na zemi porovnani s vecnostou je len okamih...
Podľa vášho inteligentného dizajnu sme normálny my. Teda ľudia bez fyzických defektov (6 prstov a podobne). Obrázok v tomto poste mi nepríde, žeby tie deti nemali fyzický defekt, ktorý ich odlišuje od ostatných. To že pre teba je to dieťa normálne, neznamená že to tak aj je v skutočnosti. Sú odlišné ako tie, ktorých je väčšina. Pre pedofila je normálne mať sex s dieťaťom, pre narkomana je normálne užívať drogy, pre mosilma je normálne mať viac žien, pre teba je normálne dieťa s fyzickým či psychickým defektom a ešte to nazývaš božím darom. Pre mňa je takéto dieťa odlišné aj na základe toho, že tieto deti majú problémy so zaradením sa do spoločnosti, či už v detstve alebo aj v staršom veku. A určite to nie je boží dar.znetvorene su len v tovjich ociach" ... u mna su normalne ako kazde ine...
ja len dúfam, že sa so svojími deťmi neučíš do školy, a nerobíš si s nimi domáce úlohy, najmä slovenčinu. Nie len že máš problém s i/y, ale aj nerozumieš významu slovenských slov.nik si nezasluzi normalny samostatny zivot(zivot v samote)... ludia sa navzajom potrebuju ... oni maju len obmedzenu moznost vyberu ....
Môžeš mi povedať, ktorý z týchto významov slova "samostatný", znamená život v samote/život o samote?
1. spoliehajúci sa na vlastné sily a schopnosti, konajúci bez cudzej pomoci
2. prebiehajúci, vykonávaný, uskutočnený bez cudzej pomoci, rady, vzoru, pôvodný, originálny
3. nezávislý, slobodný (najmä politicky al. hospodársky)
4. existujúci oddelene, nezávisle od iných vecí al. javov, dajúci sa rozlíšiť, tvoriaci osobitný celok, osobitný
5. lepšie osobitný, jednotlivý:
link
A samostantý som v tomto prípade myslel ako osamostatniť sa od rodičov. Nebyť na nich závislý, odkázaný.
Čiže ak by si ho nedostal, tak na základe tvojich tvrdení by si nebol taký dobrý človek ako si teraz, bol by si horší. A odkiaľ vieš, že tí ľudia sú lepší, empatickí, s inými hodnotami na základe toho postihnutého dieťaťa? Čo keď boli taký aj pred tým, len ty si si o nevšimol, alebo si ich nepoznal?nie ze by som ho potreboval ...dostal som ho a toto je len konstatovanie ...moje zistenie... a pounam vela rodicov co maju postihnute deti a na zaklade toho sudim lebo vsetci su to uzasny ludia ... empaticky ... ktorych zivotne hodnoty su vacsinou uplone inde ako u bezneho homoego...
Čo má prijatie choroby spoločné s bohom? Prečo by to mal byť boží dar? ....A odkiaľ vieš že nemám? Alebo, že ju nemá niekto z mojich blízkych? Alebo niekto koho poznám? ...cuc cuc, malíček? ...Bojoval by som, liečil by som sa, sny ktoré si odkladám na neskôr by som si možno splnil už skôr, snažil by som sa prežiť posledné chvíle čo najlepšie. No určite by som to nevnímal ako vstupenku do neba, či boží dar, skúšku či jakú blbosť.clovek az ked prime svoj udel nech je akykolvek moze sa posunut dalej ... ty rakovinu nemas a ako vyuzivas svoj cas ... ake mas priority v zivote ... zmenilo by sa nieco keby si ju mal ???
No, opäť preoblém, čo ak nebo nie je a ani večný život nie je. To dieťa sa trápi a trpí zbytočne, zbytočne režíva muky a bolesti, lebo nič ako vykúpenie nepríde. Ale táto možnosť ti nevonia. Je lepšie mať psychickú náplasť a barličku ako prijať realitu.ale prave v tom nebi uz nieto ziadnej bolesti ... niet ziadneho trapenia ... a to vecne ... nie je to dobra investicia??? ....par tazkych rokov a potom vecna blazenost...
. pre mna je smrt len dvere do neovej existencie ... vecnej... co je to 70 rokov v porovnani s vecnostou
Čo je to večnosť? Ako si predstavuješ život vo večnosti v nebi? Čo tam chceš celú večnosť robiť? O čom to tam je?
no minimálne to dieťa trpí psychickými a fyzickými bolesťami, lebo ty si presvečený o svojej pravde aj keď tá pravda vúbec nemusí byť pravdou...teda trpí kvôli tvojmu egoizmuco take strasne robim
Toto všetko sa dá dosiahnuť aj bez viery, boha, náboženstva, božích darov atď. To že ty nato potrebuješ tieto veci, svedčí asi len o tvojej slabosti,resp. slabej psychike, že bez toho by si to nedokázal. Ak ťa to robí lepším človekom, budiš. ALe nie je to žiadna výhoda náboženstva, je to skôr smutné, že si to nevieš uvedomiť sám, bez boha, dogiem, príkazov, zákazov a podobne.prijat bolest neznamena bit voci nej lahostajny .. prijat rakovinu ako bozi plan neznamena neliecit sa ... prave tym ze to oprijimes a nesies to bez uzkosti si nadejou a prikladom pre ostatnych ... ze sa da plnohodnotne zit aj z tazkym udelom ... ze v zivote nie je nadvolezitejsie faro a znackove oblecenie ale ako sa spravas k susedovi manzelke detom .... nie je dolezite co im kupis ale ako to s nimi uzijes... kolko chlapov travi s rodinou 2 hodiny tyzdenne a robi to pre rodinu ... ale oni nemaju rodinu ... lebo zivot bez otca nie je rodina... ziju len s matkou - vdovou lebo fakticky muza nema ...
A vidíš ako obdaroval boh jeho rodinu, chudák deti, musia žiť bez otca a žena bez muža. Hold boží dar. To je ten milosrdný boh, ktorý zabíja a spôsobuje bolesť ľudom zo straty svojich príbuzných.predvcerom mi zomrel sused na rakovinu mal 34 rokov .... myslis ze je pre neho nieco dolezite s tychto 500 stranovych dristov... jeho realitaje teraz bud koniec a uz nic neriesi ... alebo tvar bozia a uz ma poriesene... naveky ..
"bol by si horší." urcite by som mal ine priority...
bozie dary nie su vstupenkou do neba ale vstupenkou do zivota...
"dúfam, že sa so svojími deťmi neučíš do školy" som ten vyznam zamerne zamenil... samostatnost vedie velakrat k samote... nebude ani samostatny ale ani sam...
"No, opäť preoblém, čo ak nebo nie je" bez ohladu na to ci je nebo alebo nie nema clovek pravo zobrat zivot inemu cloveku ... pokial tym nechrani vysiu hodnotu... co uchranenie od bolesti nie je ...
"Prečo by to mal byť boží dar" lebo je a az vtedy dostane zmysel .. ked si clovek uvedomi ze choroba nieje len nieco co cloveku berie ale co aj cloveku dava... ked si slepi mas vinikajuci cuch sluch a hmat (nie ze by to vyrovnalo hodnotu oci) ale aj tento postih ma svoj prinos... zark ti uz nik nevrati ale mozes rozvijat to v com ti slepota pomaha ... postihnute dieta nie je sice extra inteligentne ... ale je uzasne empaticke ... akukolvek pozornest vrati stonasobne...
preco matka miluje svoje dieta ovela intenzivnejsie ako otec... lebo ona k nemu vstava ... ona sa oneho stara po nociach ked ma horucku (otec ide rano do prace)... cim viac do niecoho investujes tym viac sa ti to vrati ... ci uz je to vstah s manzelkou alebo dietatom.. zdrave dieta ta od 7 rokov potrebue stale menej a menej (alebo lepsie povedne inak) sam urcite vies ze ked si sa na niecom natrapil a venoval tomu vela casu a usilia tak to pre teba vela znamena...
"Toto všetko sa dá dosiahnuť aj bez viery"... samozrejme ale z vierou je to lahsie .. ja mam niekedy pocit ze ta viera alebo boh alebo co to je si vyberie teba ... otazka je ci jej to dovolis...
pred par rokmi by boli moje komentare urcite v inom duchu ...
... dnes to vnimam ako urcity progres v zivote .. cloveka najskor vychovoavaju ... potom to odmietne ... a potom to pochopi a vrati sa k tomu ale uz nie ako decko ale ako muz... ale to je len moja individualna skusenost ...
"A vidíš ako obdaroval boh jeho rodinu"... (bol slobodny ale to je jedno... zomieraju aj zenaty...)
zober si jeho rodicov ... ak su veriaci vzdy budu dufat ze sa este raz stretnu ... (je absolutne jedno ci je to pravda alebo nie fakt je ze sa tak zije lahsie ) a ak maju pravdu tak sa skutocne s nim stretnu ...
ked bude slovensko neveriace budeme potrebovat 100x viac psychiatrov a psychologov ... a farmaceuticke spolocnosti sa tomu len potesia... na skolach budu detektory kovov ci tam decka nenosia zbrane.. lebo nech as vam zda viera kokolvek absurdna ta indokrinacia vstepuje zaklady moralky ... a je uzasny rozdiel byt na cirkevnej skole na vyucovani a na statnej...
bozie dary nie su vstupenkou do neba ale vstupenkou do zivota...
"dúfam, že sa so svojími deťmi neučíš do školy" som ten vyznam zamerne zamenil... samostatnost vedie velakrat k samote... nebude ani samostatny ale ani sam...
"No, opäť preoblém, čo ak nebo nie je" bez ohladu na to ci je nebo alebo nie nema clovek pravo zobrat zivot inemu cloveku ... pokial tym nechrani vysiu hodnotu... co uchranenie od bolesti nie je ...
"Prečo by to mal byť boží dar" lebo je a az vtedy dostane zmysel .. ked si clovek uvedomi ze choroba nieje len nieco co cloveku berie ale co aj cloveku dava... ked si slepi mas vinikajuci cuch sluch a hmat (nie ze by to vyrovnalo hodnotu oci) ale aj tento postih ma svoj prinos... zark ti uz nik nevrati ale mozes rozvijat to v com ti slepota pomaha ... postihnute dieta nie je sice extra inteligentne ... ale je uzasne empaticke ... akukolvek pozornest vrati stonasobne...
preco matka miluje svoje dieta ovela intenzivnejsie ako otec... lebo ona k nemu vstava ... ona sa oneho stara po nociach ked ma horucku (otec ide rano do prace)... cim viac do niecoho investujes tym viac sa ti to vrati ... ci uz je to vstah s manzelkou alebo dietatom.. zdrave dieta ta od 7 rokov potrebue stale menej a menej (alebo lepsie povedne inak) sam urcite vies ze ked si sa na niecom natrapil a venoval tomu vela casu a usilia tak to pre teba vela znamena...
"Toto všetko sa dá dosiahnuť aj bez viery"... samozrejme ale z vierou je to lahsie .. ja mam niekedy pocit ze ta viera alebo boh alebo co to je si vyberie teba ... otazka je ci jej to dovolis...
pred par rokmi by boli moje komentare urcite v inom duchu ...
"A vidíš ako obdaroval boh jeho rodinu"... (bol slobodny ale to je jedno... zomieraju aj zenaty...)
zober si jeho rodicov ... ak su veriaci vzdy budu dufat ze sa este raz stretnu ... (je absolutne jedno ci je to pravda alebo nie fakt je ze sa tak zije lahsie ) a ak maju pravdu tak sa skutocne s nim stretnu ...
ked bude slovensko neveriace budeme potrebovat 100x viac psychiatrov a psychologov ... a farmaceuticke spolocnosti sa tomu len potesia... na skolach budu detektory kovov ci tam decka nenosia zbrane.. lebo nech as vam zda viera kokolvek absurdna ta indokrinacia vstepuje zaklady moralky ... a je uzasny rozdiel byt na cirkevnej skole na vyucovani a na statnej...
narazas na USA, kde sa 73-76 % dospelej populacie oznacuje za krestanov? to su cisla porovnatelne so Slovenskomstrapaty napísal:na skolach budu detektory kovov ci tam decka nenosia zbrane
prestan uz konecne opakovat to klamstvo, ze viera ma nieco s moralkoustrapaty napísal:lebo nech as vam zda viera kokolvek absurdna ta indokrinacia vstepuje zaklady moralky
je jedno kolkokrat to zopakujes, pravdou sa to nestane
-
94jakub
Guru wannabe
Máš nebodaj nejaké štatistiky? Samozrejme, je to blbosť.strapaty napísal:som ten vyznam zamerne zamenil... samostatnost vedie velakrat k samote... nebude ani samostatny ale ani sam...
V čom ti umožní sa rozvíjať pokročilé štádium rakoviny? Alzheimer? Slepota nie je smrteľná choroba. Zasa tu porovnávaš odlišné veci.
Tak ako tu bolo mnoho krát písané. Viera potom nie je o nejakom hľadaní pravdy. Je to len pomôcka pre ľudí so slabou psychikou, ktorí by nedokázali zniesť "ťažšie chvíle" v živote a tak to radšej hodia na Boha, anjelov, whatever.strapaty napísal:je absolutne jedno ci je to pravda alebo nie fakt je ze sa tak zije lahsie
Vieš o tom, že v krajine s detektormi na školách žije dosť početné množstvo dosť silne konzervatívnych kresťanov?strapaty napísal:ked bude slovensko neveriace budeme potrebovat 100x viac psychiatrov a psychologov ... a farmaceuticke spolocnosti sa tomu len potesia... na skolach budu detektory kovov ci tam decka nenosia zbrane..
Choď sa pozrieť do kostola a uvidíš koľko ľudí by tu potrebovalo psychológa. Vypočujú si každú nedeľu kvetnato napísanú rozprávku a hneď im je lepšie.
Tak tá tvoje indoktrinácia prikazuje otcovi zabiť svoju dcéru ak bola znásilnená. Asi máš zvláštne základy morálky.strapaty napísal:nech as vam zda viera kokolvek absurdna ta indokrinacia vstepuje zaklady moralky
To máš pravdu. Poznal som niekoľko ľudí, čo sa odtiaľ pri najbližšej možnosti pratali. Väčší bordel ako v štátnej. V podstate ich tam príhlásili(ako inak) rodičia lebo si mysleli, že ich dieťa bude osvietené alebo čo.strapaty napísal:a je uzasny rozdiel byt na cirkevnej skole na vyucovani a na statnej...
Strapaty
Menuj v čom je ten úžasný rozdiel, okrem bachoriek o bohu, ktoré aj tak polovica deciek počúva jedným uchom dnu a druhým von.
Prestaň žiť vo svojej zápalkovej krabičke a choď aj niekedy von. K zvyšku neskôr, nemám teraz toľko času.
Prosím ťa aby si prestal vypúšťať takéto absolútne koko*iny...Nad ýmto čo si napísal sa pozastav, keď ti tvoje deti budú poza tvoj chrbát piť, fajčiť a huliť, lebo to bude in a budú to robiť aj ich kamaráti a spolužiaci a oni nebudú chcieť byť mimo partiu....s indokrtináciou a vierou, nemá morálka nič spoločné, ak by som vo výchove detí bol veľmi prísny, tak vychová aj bez viery morálnejšie deti ako ty s vierou a indoktrináciou, a možno ani netreba byť prísny stačí stačí viesť s deťmi rozhovory a určiť si pravidlá....A ešte k zbraniam, viď USA a ich školy. A to je motto USA "In God we trust." A v USa je ateistov ešte menej než na svk (sa mi zdá)na skolach budu detektory kovov ci tam decka nenosia zbrane.. lebo nech as vam zda viera kokolvek absurdna ta indokrinacia vstepuje zaklady moralky ..
v čom? Že sa tam trepe o bohu? Myslíš, že každé dieťa, ktoré je na cirkevnej škole aj verí v boha a prijalo vieru? Vieš koľko ja poznám ľudí, čo vychodili cirkevnú školu a sú ešte horší ako ja? Vieš koľko poznám ľudí, čo ešte navštevujú cirkevnú školu a keď sme sa bavili o škole, tak to tam vyzeralo úplne rovnako ako na štátnych.a je uzasny rozdiel byt na cirkevnej skole na vyucovani a na statnej...
Menuj v čom je ten úžasný rozdiel, okrem bachoriek o bohu, ktoré aj tak polovica deciek počúva jedným uchom dnu a druhým von.
Prestaň žiť vo svojej zápalkovej krabičke a choď aj niekedy von. K zvyšku neskôr, nemám teraz toľko času.
A práve tu, milý strapaty, je ten rozdiel medzi nami a tebou. Nás totiž, na rozdiel od teba, zaujíma čo je naozaj pravda, a nie to čo by sme ako pravdu radšej videli. Ak majú pravdu moslimovia tak sa nestretnú, ak majú pravdu budhisti tak sa nestretnú, ak majú pravdu hinduisti tak sa nestretnú... a nič , ani jediný jeden dôkaz nenasvedčuje tomu, že pravdu máte práve vy, kresťania, takže sa netvár že máš šancu, že máš pravdu 50:50, lebo to tak zďaleka nie je...strapaty napísal: je absolutne jedno ci je to pravda alebo nie fakt je ze sa tak zije lahsie a ak maju pravdu tak sa skutocne s nim stretnu ...
-
audiotrack
VIP
jasné že majú pravdu, je predsa vysoko nepravdepodobné že by sa práve kresťanstvo mýlilo 
-
Andi_Cibula
Addict
Zakruzkuj ho tam, to jedine spravne krestanstvo, ja som ho na tom obrazku hladal dost dlho.
//Jaj aha, dikes.
Ja som si neuvedomil historicku suvislost a hladal ho v zelenej europskej vetve 
//Jaj aha, dikes.
-
audiotrack
VIP
v tej žltej arabsko-semitskej vetve kde sa začne rozdelovať judaizmus na islam a doľava na kresťanstvo. Nájsť ho je jednoduché, ak máš trošku prehľad o tom kedy a kde cca aké kultúry a náboženstva boli.
zaujimave ze do ostatnych svetadielov sa ani nedostalo ..... ostalo len v arabskom svete...
Steju
ja viem presne co je pravda ...len v tejto debate respektujem ze mate svoju pravdu ... a preto ze nik z nas o pravde nema zaiden dokaz nemozno hovorit o objektivnej pravde...
94jakub
viera nie je len pomocka pre slabych .... pomaha aj silnym ... je to fakt... konstatovanie ... neviem preco sa nad tym pozastavujes... ked chces aj motor mozes opravovat cez vyfuk ... ja to radsej spravim cez kapotu
beardie
az na to ze je tam vyse 2000 krestanskych cirkvi ktore si vsetko vykladaju ako im vyhovuje...
to ze si ty nezazil krestansku vychovu (popripade ti to nic nedalo z moralky ) neznamena ze to nedava inym ... preto to nie je klamstvo ak klamem tak to dokaz ... mne to moralne zaklady dalo a ziem podla nich ... cize uz tu mas jasny dokaz ze sa mylis... nebit krestanstva este by sme sa tu nahanali s ostepmi... 99 percent vyspelych civilizacii bolo postavenych na nabozenstve a pevnych moralnych hodnotach ... z toho 90 percent na krestanskych ...
LuksKE
pitim fajcenim a hulenim si asi musi prejst kazdy... nemam iluzie ze moje deti to minie...
Steju
ja viem presne co je pravda ...len v tejto debate respektujem ze mate svoju pravdu ... a preto ze nik z nas o pravde nema zaiden dokaz nemozno hovorit o objektivnej pravde...
94jakub
viera nie je len pomocka pre slabych .... pomaha aj silnym ... je to fakt... konstatovanie ... neviem preco sa nad tym pozastavujes... ked chces aj motor mozes opravovat cez vyfuk ... ja to radsej spravim cez kapotu
beardie
az na to ze je tam vyse 2000 krestanskych cirkvi ktore si vsetko vykladaju ako im vyhovuje...
to ze si ty nezazil krestansku vychovu (popripade ti to nic nedalo z moralky ) neznamena ze to nedava inym ... preto to nie je klamstvo ak klamem tak to dokaz ... mne to moralne zaklady dalo a ziem podla nich ... cize uz tu mas jasny dokaz ze sa mylis... nebit krestanstva este by sme sa tu nahanali s ostepmi... 99 percent vyspelych civilizacii bolo postavenych na nabozenstve a pevnych moralnych hodnotach ... z toho 90 percent na krestanskych ...
LuksKE
pitim fajcenim a hulenim si asi musi prejst kazdy... nemam iluzie ze moje deti to minie...