Erasmus

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
muro
Amateur
Amateur

Erasmus

Príspevok od používateľa muro »

zdravim chcem sa opatat resp poradit este za cias chodenia do skoly bola moje sestra na vymennom pobyte cez Erasmus v anglicku teraz s tym prisiel synovec. To by nebolo zle ale ked tam bola sestra tak mala predmety ktore jej nezapocitali u nas na skole na SK a musela rok dlhsie studovat s tym ze si musela zaplatit posledny rok studia kompletka sama res. rodicia.
Preto mame obyvy ci to opet nebude tak. predsa nedaju len tak peniaze na vyhodenie za rok skoly navyse. Mate niekto skusenost ja som radil radsej nejaky kurz cez letne prazdniny ako chodia zo skol aj makaju aj sa ucia anglicky. Co je lepsie? Dik za odpovede.
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Erasmus

Príspevok od používateľa Hensym »

Na Erasmus je dotácia. Rovnako ako môžeš zadarmo študovať tu, môžeš ísť vrámci programu zadarmo do zahraničia. (Možno to bude pre Teba novinka, ale narozdiel od Slovenska a Česka niektoré zahraničné krajiny študentom aj platia, za to, že študujú, a to nie málo (myslím, že v takom Dánsku je to cez 500€ mesačne)). Takže neviem čo je neuveriteľné na tom, že ti niekto poskytne bezplatne študovať v zahraničí. (aha, tento odstavec ignoruj, zle som ťa pochopil)

Čo sa týka uznávania predmetov, ak tvoja sestra išla na program na univerzitu, kde jej neuznali predmety, tak je to buď jej chyba, alebo skôr chyba organizácie v tých časoch. Dnes (aspoň u nás) máš jasne stanovené univerzity, na ktoré môžeš ísť s tým, že ti predmety uznajú. Aký zmysel by malo ísť na iné uni iba preto, že s v krajšom meste?

Inak, čo to je za otázku na diskusnom fóre, bez doloženia nejakých info (škola, konkrétny pobyt)? Nikto tu nie je nostradamus, a takéto veci sa má synovec pýtať v škole, logicky, nie? Nikto iný to na sto percent vedieť nebude.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

to je len na dohode vymenenho studenta s domacimi ucitelmi.
mne sa tiez nezapocital ziaden predmet absovovany na erasme. ale vedel som, ze to tak bude, preto som na zaciatoku semstra poslal maily vsetkym vyucujucim na Slovensko s pripomenutim, ze ja som uz teda mesiac v zahranici, oficialne mi predmety zo zahranicia uznat nemozu, takze ich ziadam o podmienky, za akych ma mozu pripustit ku skuske po mojom navrate, lebo nechcem ist do nadstandardnej dlzky studia (plateneho medzirocniku).
odpovedou boli seminarky v roznom rozsahu. takze som prakticky studoval dve vysoke skoly naraz. ale pri dobrom time managmente sa to da zvladnut. vratane erasmackych party a cestovania.

takze nech si pozrie, ci mu predmety uznaju. a ked nie, tak nech sa uz teraz dohodne co bude musiet urobit.

Hensym, pytas sa aky ma zmysel ist, ked mi neuznaju predmety. vybral som si z ponuky tie, ku ktorym som mal blizko, a ktore sa na nikde na Slovensku, a uz vobec nie na mojej alma mater nedaju studovat
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

U nas sa to tiez tak robi, treba osobne zajst za kazdym vyucujucim a vysvetlit mu, aka je situacia, alebo rozposlat emaily (este predtym ako clovek odide na Erasmus)...ucitelia ti poslu poziadavky, vacsinou su rovnake ako u ludi, ktori budu chodit na hodiny, niektori pridaju o ulohu viac, aby to bolo fer voci ludom, ktori sa zucastnovali na seminaroch a prednaskach a aktivne sa zapajali...treba si samostatne dostudovat dany kurz, pytat si materialy od spoluziakov no a potom sa vratit na Slovensko cez skuskove alebo vo vopred dohodnuty termin skusky s danym vyucujucim...casto robia ustupky a vyhradia pre Erasmus studentov specialny termin skusky...vzdy je to proste len o dohode...

Kazdopadne to nerob sposobom, ze na konci roka dojdes za vyucujucim, ze si bol v zahranici a chces jeho skusku, pricom on o nicom nebude vediet :D to ta posle rovno do riti...

Treba to stihnut do konca skuskoveho, lebo potom sa pre dany rocnik uzavrie AIS a hodnotenie tam nezapise ani pan boh :D

Volitelne a povinne volitelne predmety treba pokial mozno absolvovat este pred odchodom na Erasmus a nazbierat pozadovany pocet kreditov.

Je dost mozne, ze nejake kredity z predmetov v zahranici ti uznaju...ale pokial zmeskas statnicovy predmet, tak ti garantujem, ze si to budes musiet dostudovat a dobehnut.
jackb
Redeemer
Redeemer

po uzavreti systemu dopise predmet teta na studijnom. ale ta ja tam naozaj ako pan boh :)

ked ich pobeha teraz, tak si to pamatat neebudu. katedra aj fakulta schvaluju odchod studenta, ale v mojom pridape na to zabudli a az spoluziaci to vyucujucim pripomenuli. jedna bola dokonca nahnevana, ze som jej nic nepovedal a pritom bola prva, ktorej som to osobne hovoril...

inak odporucam nechodit v statnicovom rocniku. z partie Cechov a Slovakov (asi 20 ludi, sme statnice urobili len dvaja v riadnom termine). clovek pride este lenivsi a nutit sa do pisania zaverecnej prace byva nepredstavitelne. ja som ale nechcel dat skole ani cent, preto som zacal pisat uz v zahranici. aj preto, aby mi veduci mojej prace mohol udelit zapocet.

jedine "predmety", ktore som musel absolvovat skor boli exkurzia a prax. ostatne predmety som nastastie nemal ako spoluziaci, lebo to by znamenalo zabit aj v zahranici tvorbou mnozstva map a analyz. takze som vyviazol este lepsie ako som pocital.
muro
Amateur
Amateur

no ked sla na Erasmus vsetky predmety mala dopredu dohodnute ale ked tam prisli tak 2 predmety im nedali a tym padom nemala zapocet a ani skusku kvoli tomu musela opakovat rocnik
skola to je UK v Blave

len som chcel vase postrehy lebo sme rozmyslali aj nad tym ze by sme mu radsej zaplatili nejaky anglicky kurz cez prazdniny aby skusil takto a potom sa rozhodne co dalej ale nemame prehlad cez koho by to trebalo alebo co vsetko potrebuje a mozno to bude tiez drahe ...skratka zvazujeme vsetky moznosti uci sa dobre a je sikovny tak mu chcem trocha pomoct
jackb
Redeemer
Redeemer

muro napísal:no ked sla na Erasmus vsetky predmety mala dopredu dohodnute ale ked tam prisli tak 2 predmety im nedali a tym padom nemala zapocet a ani skusku kvoli tomu musela opakovat rocnik
skola to je UK v Blave
ja som tam tiez mal mat ine predmety, ktore by mi neuznali. preto sa to riesi, ako som to napisal, ze napises vyucujucemu co mas urobit pre zapocet a domov sa vratis na skuskove. problem solved... ze to ona neurobila je len jej chyba, nie chyba erasmu, uk, prijmajucej skoly,...

ergo, keby to mlady vyriesil tak ako som opisal, tak by nemal mat problem (z tohto ohladu).
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ja som si tiez dopredu vybavil upravene podmienky, pocas semestra mi bola zadana individualna praca a po navrate som siel priamo na skusku
vsetko je o dohode a magicke slovicko Erasmus funguje takmer v kazdom pripade
muro
Amateur
Amateur

takze zazracne slovo hej .... no dobre vyskusame aj to aj to pojde aj cez Erasmus a pomozeme mu aj s nejakym kurzom cez leto ved do coho mam investovat ak nie do vzdelania toto jedine ma zatial vzdy navratnost aj ked trocha neskor.
este ak sa mozem opytat na nejake jazykove kurzy v zahranici ste boli mate aj to vyskusane??
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

no kratko k tomu erasmu, no mame to fakt blbe na tom slovensku, ja som len stazoval cez erasmus, ale co nepoznam cloveka ktory by isiel studovat niekam a davali mu robit nieco potom este vo Francuzsku... stratil tam rok, urobil ho, tak preco by mal byt potom este skusany z niecoho co ani nevidel nepocul... a ked budis bude mat v dalsom roku problem, tak nech trpi za to ze minuly rok cely cas chlastal :)

ohladom jazykovych kurzov, tak ak som dobre pochopil, riesis anglicktinu... urcite to je dobra vec, len nech tam nie je ziaden slovak ani cech, inak to nema vyznam, lebo .... ....

ja som medzi 3 a 4 rocnikom na gymply siel do FR na jeden mesiac do francuzskej alliancie, pacilo sa mi, po mature som sa vratil, za rok som sa plynule naucil po fr a teraz koncim MSc a som ten najstastnejsi clovek na svete, ze som mal ako 17 rocny rozum a chcel odist zo slovenska :)
12maros34
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa 12maros34 »

tak to sprav cez jazykový pobyt. napríklad http://www.limimalta.com/ sú aj facebooku ak máš a si dáš vyhľadať. všetko je už o peniazoch
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Jazykové pobyty na Malte sme tu už raz riešili a viacero ľudí sa zhodlo, že to môžeš robiť rovno doma na Slovensku...Nechce sa mi to hľadať, v tej téme je toho popísaného viac ako dosť...
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Mam jednu otazku, ohladom stazi eramus. Existuje nieco take na Slovensku? ze si student zozenie staz v zahranici a pojde cez erasmus cize dostane nejake peniaze? Ja som tak odisiel, ale ja som mal staz v studijnom programe, co asi na Slovensku nie je...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tak si najdi nejaky pribuzny, nemusi sa zhodovat
Napísať odpoveď